מרק שעועית שחורה

פברואר 19, 2012 מאת:

אורנה ואלה

שעועית שחורה, זאת יודע מי שטייל באזור דרום-מרכז אמריקה, היא ה-דבר. ומי שכבר טעם את המרק הזה אצל "אורנה ואלה" (המקור שלו במטבח הקובני) יודע שהוא לא דומה לשום מרק שעועית אחר. הצבע שלו שחור מבריק, הוא קרמי וסמיך ובעל טעמים עמוקים חרפרפים. בבית מכינים לפי המתכון (שמופיע גם בספר המתכונים של המסעדה) אבל אם אתם שם – אל תשכחו לבקש אותו בלי שמנת.

חומרים ל 8-10 מנות

1/2 ק"ג שעועית שחורה (רצוי אורגנית, להשיג בחנויות טבע), מושרית במי ברז למשך לילה
3 ליטר מים
2 עלי דפנה

1 כוס (240 מ"ל) שמן זית משובח
2 בצלים, קצוצים
2 פלפלים אדומים, קצוצים
2-3 בצלי שאלוט, קצוצים
8 שיני שום, קצוצות
3 כפות אורגנו טרי, קצוץ
2 כפות אורגנו מיובש
1 פלפל חריף אדום טרי חצוי, מנוקה מגרעינים וקצוץ
2 כפיות כמון טחון
1/2 1 כפות סוכר
2 כפות מלח

להגשה:
גבעולי בצל ירוק ובצלצלי שאלוט קצוצים
2  לימונים חתוכים לאורך לרבעים

מבשלים את השעועית: מניחים את השעועית ועלי הדפנה בסיר גדול, מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים בבעבוע עדין בין 45 דקות לשעתיים, עד שהשעועית רכה (משך הזמן תלוי בטריות שלה).
+ מחממים את השמן במחבת רחבה. מוסיפים בצל, פלפלים ובצלי שאלוט ומאדים מעל להבה בינונית כ-15 דקות, עד שהירקות מתרככים אך לא משחימים. מוסיפים שום, אורגנו טרי ומיובש, פלפל חריף וכמון ומטגנים כדקה נוספת. מעבירים לבלנדר וטוחנים עד לקבלת מחית חלקה.
+ מוסיפים את מחית הירקות לסיר עם השעועית הרכה. מתבלים בסוכר ובמלח, טועמים ובמידת הצורך מוסיפים אבקת צ'ילי. מבשלים כחצי שעה, עד שהנוזל הופך מחום עכור לשחור ומבריק והשעועית רכה לחלוטין ומתפרקת מעט. אם המרק סמיך מדי מוסיפים מעט מים בזמן הבישול.
+ מעטרים בבצל ירוק ובבצלי שאלוט קצוצים ומגישים עם פלח לימון.

אחד הטובים בעיר. מרק השעועית של אורנה ואלה

Print Friendly

27 תגובות לפוסט

  1. מירי הגיב:

    0.5 קג שעועית – המשקל לפני או אחרי ההשריה במים?

    • אורי הגיב:

      היי מירי, לפני ההשריה.

      • שירי הגיב:

        היי אורי
        שקלתי לאחר השרייה. אני צריכה להתנהג אחרת מבחינת כמויות ?
        ומה יקרה אם אוותר על הפלפלים… אני רגישת סילונים שפוט..
        ושאלה אחרונה. אפשר נגיד פחות מים בשביל לקלב יותר מרקם של תבשיל ?
        ואם פחות מים אז פחות תבלינים ?

        • אורי הגיב:

          היי שירי, נראה לי שהשינויים לא יהיו אדירים. המרק מתקבל די סמיך כי טוחנים אותו, אבל אפשר כמובן להפחית מהנוזלים ובמידת הצורך להוסיף עוד קצת מים אחכ.
          אפשר לוותר על הפלפלים אבל זה כמובן ישפיע על הטעם, הייתי מוסיפה יותר בצל ואולי ירק נוסף (גזר?) כדי להעשיר.

  2. מיכל רוזן הגיב:

    טעים!!! תודה רבה. 😀

  3. איתן הגיב:

    היי אורי, האם אפשר להחליף את השעועית השחורה באדומה?

    • אורי הגיב:

      היי איתן, אני מניחה שאפשר לבשל באותה טכניקה עם שעועית אדומה, כמובן שיתקבל מרק שונה 🙂

  4. יובל הגיב:

    טעים מאד, תודה!
    הולך טוב גם עם עדשים ירוקות במקום שעועית (למי ששכח להשרות את השעועית… :wink:)

  5. יפעת הגיב:

    הכנתי ויצא נפלא ! לא חשבתי ששעועית שחורה יכולה להיות כל כך אטרקטיבית 🙂

  6. דניאל הגיב:

    מתי מוסיפים את הכוס שמן זית?

  7. נעמה הגיב:

    ילך גם עם פחות שמן זית? נגיד רבע כוס?

  8. שוש הגיב:

    יצא מעולה. אבל-
    לטעמי, שתי כפות מלח זה מוגזם מאד.
    שמתי כף ועדיין קצת מלוח.

  9. שרון הגיב:

    אפשר לוותר על הסוכר??

  10. חן הגיב:

    הכנתי בדיוק לפי המתכון ויצא מרק תפל ומבאס. איך אפשר לשפר את הטעם ולהציל את שעות העבודה שהושקעו במרק? 🙁

    • אורי הגיב:

      היי חן, מצטערת לשמוע, זה מרק שהכנתי בהצלחה רבה כמה פעמים.. ומוגש שנים אצל אורנה ואלה. יכול להיות שזה עניין של מינון תבלינים. עוד אפשרות זה להניח לו להתבשל יותר זמן ולהצטמצם, אולי יצא מעט דליל מדי.

  11. שר הגיב:

    היי לכמה זמן המרק נשאר? תודה

  12. תמר הגיב:

    האם הפלפלים האדומים זה מבות? ובנוסף עוד פלפל אדום חריף?
    מכינה עכשיו רסה משלי, אבל בעתיד אשמח ללכת עם המתכון המלא 🙂

  13. סופי הגיב:

    היי אורי,
    לאחר טחינה הירקות למחית,כתבת שצריך להוסיף את המחית לשעועית הרכה. האם הכוונה היא להוסיף לשעועית עם המים בהם היא בושלה, או שצריך קודם לסנן את השעועית?
    הוספתי לשעועית עם המים,והמרק נראה כרגע בצבע מאוד כתום.. 😯

    • אורי הגיב:

      מוסיפים למים וממשיכים לבשל יחד, לא יודעת איך יצא כתום 🙂

      • ג'ולי הגיב:

        גם לי יצאה תוצאה בדיוק כמו סופי וחן. המרק יצא דליל וכתום-חום. האם הכמות מים לא גדולה מדי? אני מנסה להציל את המרק ולצמצם אותו. אבל הוא אחרי כמה שעות על האש, עדיין רחוק מהצבע השחור מבריק.

        • אורי הגיב:

          מוזר, אני הכנתי אותו כמה פעמים ויצא מצויין. מה קרה בסוף? בטח שלא צריך לצמצם כמה שעות..

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2017 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games