ליל סדר טבעוני. צילום: אורי שביט

קציצות פראסה (כרישה) טבעוניות

מרץ 20, 2013 מאת:

חמדה מנזילבסקי

נדבקות מצוין, לא מתפרקות בטיגון, עסיסיות וטעימות בטירוף (מומלץ להכין כמות גדולה). חמדה מגישה אותן כמנה ראשונה עם חזרת ביתית טובה וסלט ירוק.

חומרים ל 4-6 סועדים

5 גבעולי כרישה, החלק הלבן והירוק הבהיר
4 כפות קמח מצה
1 בצל גדול
4 שיני שום
1/2 צרור כוסברה
1/2 צרור פטרוזיליה
עלי סלרי מופרדים מ-5 ענפים
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס
1 כפית חוויג' למרק
שמן צמחי לטיגון (חמדה משתמשת בשמן קנולה)
לטיגון: קמח תפוחי אדמה

+ קולפים את השכבה החיצונית של גבעולי הכרישה (איפה שמתחבא הרבה חול) וחותכים כל גבעול ל-3 חלקים. מניחים בסיר, מכסים במים, ממליחים מעט ומביאים לרתיחה. מבשלים במשך 10 דקות, מסירים מהאש ומסננים.
+ מעבירים את הכרישה המבושלת למיכל של מעבד מזון. מוסיפים את יתר החומרים וטוחנים במשך 3-4 דקות, עד שמתקבלת עיסה חלקה.
+ יוצרים מהתערובת כדורים קטנים ומשטחים לקציצות.
+ מחממים במחבת רחבה שמן בעומק חצי גובה הקציצות. טובלים כל קציצה בקמח תפוחי אדמה, מנערים מעודפים ומטגנים את 1-2 דקות מכל צד, עד שהן משחימות.

ליל סדר טבעוני. צילום: אורי שביט

Print Friendly

37 תגובות לפוסט

  1. מאת יהודית:

    היי, מקבלת הרבה השראה מהבלוג שלך, את המתכון הזה ניסיתי כחלק מההכנות לפסח. לצערי התוצאות לא היו משביעות רצון…הטעם של הכרישה היה מודגש מידי לטעמי ולטעמם של בני הבית, לדעתי חסר משהו כמו תפוח אדמה או שבבי סויה או משהו שמקהה מעט את הטעם החריף של הכרישה, כמו כן המרקם יצא דליל מידי; ראיתי במתכונים אחרים שיש צורך לסחוט ממש את הכרישה ולא רק לסנן. פסח שמח לכולנו.

    • מאת אורי:

      היי יהודית, לגבי הטעם זה כנראה עניין של טעם – אני מאד אהבתי אותן ולא חסר היה לי כלום. לגבי המרקם אני אבדוק עם חמדה שוב את הנושא של הסחיטה. תודה על ההערה וחג שמח :mrgreen:

      • מאת יהודית:

        חג שמח 😀

        • מאת אורי:

          עכשיו אחרי שעשיתי בעצמי – לא דליל בכלל! 😉

          • מאת יהודית:

            היי אורי, בסוף הכנתי בגרסה קצת שונה – סחטתי את הכרישה, טחנתי גס בפולסים מהירים, הוספתי שבבי סויה לאחר השרייה כמובן, הוספתי קמח מצה ומעט קמח תפוחי אדמה.אגב, האורחים שלא היו טבעוניים התלהבו עד מאוד. המשך חג שמח : 😀

    • מאת אפרת:

      הרגע גמרתי להכין..למרות שיש לי זכרון טראומטי מכרישה מבושלת, הלכתי על המתכון.אמ..מה..לא אהבתי את הטעם המודגש של הכרישה.גם הקערה עם התערובת התמלאה נוזלים בתחתית. אולי צריך לסחוט את התערובת.

      אני אנסה את ההצעה של יהודית.

      לעומת זאת, השוקולד עם האגוזים – יצא פצצה 🙂

    • מאת Eti:

      ממש לא טעים, חבל שניסיתי כשהיו אורחים, היה מביך

    • מאת בר רומנו עליזה:

      קציצות נורא מרות ולא יודעת מה לעשות או לתקן את הכל העיסה שהכנתי

  2. מאת Natasha:

    תאווה לעיניים (לבינתיים)!
    האם אפשר להשתמש בקמח תפוחי אדמה כתחליף לקמח בכלל… (למשל, לקמח המצה)? ואם לא, למה לא?
    אנחנו מחפשים מה לעשות איתו החג ונשמח להדרכה.. 🙂

    • מאת אורי:

      האמת שאין לי כזה ניסיון איתו, אבל במרקם שלו הוא יותר עמילני, דומה קצת לקורפלור ולכן עלול לצאת קצת דביק ויותר סמיך (לפעמים זה טוב!), בניגוד לקמח מצה שהוא הרבה יותר פריך וגרגירי. זאת תחושתי 🙂

  3. מאת אילאיל:

    האם אפשר להשתמש בקמח רגיל במקום קמח תפוחי אדמה?

  4. מאת דורון:

    עשיתי לפי המתכון(בלי סלרי עם יותק כוסברה ופטרוזליה) ומשום מה יצא מר.
    יש השארה מדוע? אולי לא בישלתי מספיק?

    • מאת אורי:

      לפעמים זה נובע מהמרירות הטבעית של הכרישה, אבל נדמה לי באמת שההרתחה אמורה לנטרל אותה באופן יחסי..

      • מאת דורון:

        הי אורי,

        הפעם הכנתי בתנור. 200 מעלות משהו כמו שמונה דקות מצד אחד + שתי דקות מצד שני. ללא קמח תפוח אדמה. יצא ממש עסיסי וטעים לא פחות מהגרסה המטוגנת

  5. מאת אורית:

    היי אורי. זה בדיוק מה שאני מחפשת. שטעם הכרישה יהיה דומיננטי(:
    שאלתי: חוץ מההגבלה של פסח מה אפשר להוסיף במקום קמח מצה?
    מה לגבי הסחיטה של הכרישה אחרי ההרתחה?
    ולגבי הטיגון כתבת:"מחממים במחבת רחבה שמן בעומק חצי גובה הקציצות"- לא מבינה מה זה אומר? האם זה אותה כמות שמן כמו במתכון של קציצות העדשים הירוקות
    עם קוסקוס שלך?

    • מאת אורי:

      היי אורית, כמובן שאפשר להוסיף קמח רגיל אם זה לא בפסח. אין צורך לסחוט במיוחד (גם לא להכניס עודפי מים..). הכוונה שהשמן יהיה בחצי גובה הקציצה – בדיוק כמו שכתוב, זה שמן רדוד יחסית.

  6. מאת סיון:

    יצאה לי עיסה רטובה מידי.. אני הייתי מאדה את הכרישה במקום לבשל אותה במים.
    גם אחרי אפייה וטיגון יצא מבפנים רטוב

  7. מאת נילי:

    האם טעים גם קר והאם אפשר להכין מראש ולחמם

  8. מאת אילה:

    אז ככה – לא היו לי כל המצרכים ולכן הכנתי:
    כרישה אחת לא מאודה אלא קצוצה, עלי סלרי, חבילת תרד, בצל, פטרוזיליה, כוסברה, מל"פ, שמן זית, בהרט-
    כל זה לקציצות ולתנור
    יצא מעולה!

  9. מאת אילה:

    ו-שכחתי- כמובן שום וקצת קמח חומוס…

  10. מאת אורית:

    היי אורי- למה הכוונה עלי סלרי- האם לסלרי אמריקאי? או לשורש סלרי (לעלים שלו) ?

  11. מאת בת-אל:

    האם זה אפשרי לטחון בבלנדר ולא במעבד מזון?
    (:

  12. מאת שמרית:

    העיסה דביקה מאוד.
    גם הציפוי בקמח תפוח אדמה לא הפך את העסק לסביר.
    לאחר הטיגון נדבקו הקציצות לנייר הסופג.
    מה שהקשה את ספיגת השמן מהקציצות שהיה רב מאוד!!!
    בקיצור, לא התלהבתי. גם מהטעם.

    • מאת אורי:

      היי שמרית, לא יודעת מה הסיבה – אולי היו הרבה נוזלים בתערובת מהכרישה? אני הכנתי והיה מוצלח מאד.

  13. מאת אסף:

    למי שהלביבות יצאו מרירות, אפשר לטעום את הבלילה לפני הטיגון ולהוסיף כפית סוכר וטיפה מיץ לימון לנטרול המרירות. אני הוספתי כפית סוכר חום ולא היה מריר בכלל. אולי אפשר גם כפית סילאן, אבל לא ניסיתי.

  14. מאת שירן:

    הי אורי תודה על המתכון..
    אני בשלב הבלילה שיצאה גם לי מרירה האם יש דרך להציל אותה? חשבתי אולי -בטטה מבושלת?

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט