קארי דלעת, מנגו ובטטה. צילום: אורי שביט

ג'ינג'י בנשמה: קארי כתומים טבעוני

אוגוסט 3, 2013 מאת:
כתום עולה. הדרך אל הקארי

כתום עולה. הדרך אל הקארי

אחת המנות הטבעוניות הנפוצות במסעדות היא תבשיל קארי. הגיע העת לאמץ את הקדרה התאילנדית הריחנית גם במטבח הפרטי

"והיה כמובן גם קארי כתום", דיווחה לי החברה והקולגה שרה על רשמיה מארוחה באחת ממסעדות תל אביב, שמציעה גם מנות טבעוניות. אכן, מנת קארי – כתום או לא – היא מהמנות היותר מוצלחות להתאמה לטבעונים במטבח התאילנדי ולא מפתיעה שהיא צצה כמעט בכל תפריט. המרכיבים פשוטים ומעטים – משחת קארי ירוקה (מחית מוכנה וחריפה של בצל, שום, פלפלים ותבלינים תאילנדיים), חלב ו/או קרם קוקוס וירקות לבחירתכם. אם תוסיפו טאץ' של קפיר ליים, תקבלו בתמורה טיסה קצרה לתאילנד ובחזרה.

לפני כמה חודשים ביקרה בארץ חברתי הבשלנית המוכשרת עדי עליה, שערכה כאן שתי סדנאות בישול תאי טבעוני מרהיב. הכנו גם תבשיל קארי בסדנה, על פי השיטה המסורתית (שכוללת משהו כמו 20 דקות של ערבוב וטיגון קרם קוקוס עד שהוא הופך למשחה ונפרד מן השומן, מדהים!). באופן כללי וגם פרטי עדי מקפידה על קלה כחמורה בכל מה שנוגע למטבח התאי, ונדמה לי שהיתה די זועמת על הברדק שעשיתי במתכון שמיד יגיע, כולל קיצורי דרך מתבקשים. אני מקווה שהיא תסלח לי, כי את הטעם הסופי בכל זאת השגתי בזכות שמן קפיר הליים המעולה שהיא מייצרת, ועכשיו נמכר גם בישראל (ברשת מזרח ומערב וגם כאן).

מקלובה תאילנדית
לביבות תאילנדיות טבעוניות

קארי כתומים מתוק-חריף
אם כבר כתומים, אז למה לא להכניס גם את ה-כתום של העונה, מנגו מתוק ובשל שמוסיף מתיקות ומרקם קרמי לכל החגיגה.

1 דלעת "אקזוטית" (דלעת כתומה עגולה ופחוסה. אפשר גם דלורית), קלופה וחתוכה לקוביות
1 דלעת "ספגטי" (הצהובה האובאלית), קלופה וחתוכה לקוביות
2 בטטות שמנמנות, קלופות וחתוכות לקוביות
1 מנגו בשל, חתוך לקוביות
1 פחית (400 מ"ל) חלב קוקוס
1/2 כוס (100 מ"ל) קרם קוקוס
3-4 כפות שמן קוקוס
3 כפות משחת קארי ירוק
פלפל צ'ילי אדום או ירוק, קצוץ
4-5 כפיות רוטב סויה בהיר
6-8 טיפות שמן קפיר ליים (או 6 עלי קפיר ליים מיובשים, להשיג בחנויות המתמחות)
מעט מלח ים

להגשה: חופן עלי כוסברה או בזיליקום

+ מחממים את שמן הקוקוס בסיר רחב. מוסיפים את משחת הקארי ומטגנים-מערבבים במשך 2-3 דקות, עד שהשמן והקארי מתאחדים ומעלים ניחוח. מוסיפים 1/2 כוס קרם קוקוס ומערבבים היטב.
+ מוסיפים לסיר את קוביות הדלעת משני הסוגים ומערבבים. מוסיפים רוטב סויה וצ'ילי הקצוץ ויוצקים את חלב הקוקוס (אם משתמשים בעלי קפיר ליים ולא בשמן, מוסיפים אותם לסיר בשלב הזה). מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-15 דקות, עד שהדלעות כמעט רכות. אם הנוזלים מצטמצמים ומסמיכים מדי, אפשר להוסיף מעט מים ואפשר גם לכסות.
+ מוסיפים לסיר את הבטטות וממשיכים לבשל כ-10 דקות נוספות, עד שכל הירקות רכים. מוסיפים את המנגו, מטפטפים בזהירות שמן קפיר ליים (הוא מאד דומיננטי!) ומערבבים בזהירות. ממתינים 2-3 דקות לספיגת טעמים ומסירים מהאש. טועמים ובמידת הצורך ממליחים. מגישים על אורז לבן או מלא ומעטרים בעלי כוסברה או בזיליקום.

מרהיב, טעים ומשביע. קארי טבעוני כתום

מרהיב, טעים ומשביע. קארי טבעוני כתום

Print Friendly

14 תגובות לפוסט

  1. מאת עדי:

    איך אזעם כשזה נראה כל כך טעים? אפילו לטהרנות שלי יש גבול (בעיני, כל עוד לא טוענים שזה מתכון תאי אותנטי, אפשר לעשות הכל). אגב, טיפ קטן בקשר לשמן: הכי קל לערבב אותו באופן שווה עם שאר המרכיבים אם מערבבים אותו עם קצת נוזלים (מים, חלב קוקוס או נוזלים מהתבשיל) לפני שמוסיפים אותו לסיר.

  2. הי אורי,

    ראיתי מערכת מגניבה שמאפשרת למשתמשים לשמור את רשימת הרכיבים של כל מתכון למקום אחד מסודר.

    קוראים לזה שופאיט: http://www.shopeat.co.il/

    (נטלי הולדינג משתמשת בבלוג שלה בזה).

    נראה לי מגניב 🙂

  3. מאת גבי סבלסקי:

    אורי שלום, מזה כחודשיים אני טבעוני בגלל החלטה בריאותית , בכל התהליך הזה האתר שלך מאוד עוזר לי אז קודם כל תודה רבה, דבר נוסף רציתי לשאול איפה שואלים את אלפי השאלות שיש לי??

  4. מאת שון:

    יצא טעים אבל חריף מאוד ! אפשר להסתפק בכף אחת משחת קארי.

  5. מאת נירית:

    האם אפשר להחליף את המנגו במשהו אחר בעונת החורף?
    עשיתי בעבר עם מנגו ויצא מעולה

  6. מאת שירן:

    היי אורי,
    המתכון נראה מזמין!
    שאלה – אין לי משחת קארי ירוקה, יש לי קרי צהוב באבקה, נראה לך אפשר להחליף?

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט