אני מודה, יצא ממש טעים. תבשיל שבבי סויה

משתובבת: התיידדתי עם שבבי סויה

אוקטובר 10, 2013 מאת:
לעיסים וחסרי טעם. ממש כמו עוף

לעיסים וחסרי טעם. ממש כמו עוף

הכל לא היה נראה לי בהם: הצורה, הטעם, המרקם. אבל אז נפלתי בפח השילוב הקטלני בין חמותי שבישלה אותם היטב, לילד שטרף וביקש עוד. מי לשבבים אלי!

למה שבן אדם סביר יכין או יאכל שבבי סויה? אין לי באמת תשובה טובה לשאלה הזאת, מלבד העובדה שהיום נראה לי מוזר יותר שבן אדם סביר יאכל בעלי חיים שעונו, שועבדו והומתו כדי להגיע אליו לצלחת ולא בתנאים הכי סימפטיים, אסתטיים והיגיינים אם לבטא זאת בעדינות. אבל באמת, בשונה מטופו שהוא חומר גלם ידוע ומוכר גם למי שאינו טבעוני או צמחוני, שבבי סויה קוטלגו אצלי תחת הקטגוריה "תחליפים" שלא זוכה ליותר מדי התייחסות ממני ביום יום. למה להזדקק לכל מיני חיקויים, כאשר יש לי שפע גדול כל כך של חומרי גלם אמיתיים, שלא באים במקום משהו? או במילים אחרות (כמו שאני מפצירה בתלמידיי סדנאות הבישול שלי) – תאכלו מה שיש ואל תאכלו מה שאין.

העמידה האיתנה נגד שבבי הסויה נמשכה שנתיים ולא הייתי חושבת שיהיה לה סוף, אלמלא חמותי הנהדרת שבלי לעשות מזה יותר מדי עניין, משלבת אותם במנות שהיא מכינה לנו בארוחות יום שישי הטבעוניות שלה. בהתחלה לא ממש טעמתי, אחר כך קצת נשנשתי ובעיקר הבטתי בהשתאות בבן שלי טורף את השבבים שלה ומבקש תוספת. אפשר היה לשמוע את הסדק בחומה מתבקע לחלוטין – זה טבעוני? אפשר לבשל את זה? ילדים אוהבים את זה? יאללה, מי אני שאתווכח.

מה זה בעצם שבבי סויה? אלה רצועות מוארכות או פתיתים קטנים שעשויים מהחלקים היבשים שבפולי הסויה, אחרי שמיצו מהם את השומן. אין בהם כמעט שומן והם מכילים בעיקר חלבון וסיבים ונחשבים בריאים מאד. הם מגיעים בגדלים ובגוונים שונים (דמוי עוף ודמוי בקר) ונמכרים ארוזים או בתפזורת. יש כל מיני טקטיקות לבישול שלהם על מנת להגיע למרקם המוצלח ביותר, אני דבקתי במה שחמותי אמרה לי לעשות, מוזמנים לעשות ניסויים משל עצמכם. העיקר – אין להם טעם כמעט בכלל והם יספחו מצוין רטבים ותבלינים שתוסיפו להם.

תבשיל סויה עם עגבניות, פלפלים וחומוס
אל תגלו, אבל גם אני אוהבת את הגרסה הזאת, המבוססת על אחת המנות מאותן ארוחות יום שישי. עד כדי כך היא הצליחה אצלנו בבית, שהיא מאיימת על שלטון היחיד של מתכון הבית ופותחת את כל הנושא לתחרות. טופו, מאחוריך!

חומרים ל 6-8 מנות

300 גרם שבבי סויה ארוכים קטנים
3-4 עגבניות בשלות, חתוכות לקוביות
1 פלפל גדול, חתוך לרצועות
2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים
1 בצל גדול, חצוי ופרוס
4 שיני שום, פרוסות
1/2 פלפל ירוק חריף, פרוס
1 כפית כורכום
1 כפית פפריקה
1 כפית כמון
1/2 כפית הל טחון
מלח, פלפל שחור גרוס
שמן זית

להגשה: כוסברה קצוצה

תיבול עז ועשיר ושבבים שרוצים לבלוע אותו

תיבול עז ועשיר ושבבים שרוצים לבלוע אותו

+ מניחים את פתיתי הסויה בקערה גדולה ויוצקים עליהם מים רותחים לכיסוי (אם צריך עוזרים להם לשקוע במים בעזרת כף). משאירים לפחות 10 דקות לריכוך וספיגת נוזלים.
+ מחממים שמן זית בסיר רחב. מאדים את הבצל, השום והפלפל החריף כ-5 דקות, עד שהם מתרככים מעט. מוסיפים את העגבניות, הפלפל והחומוס וממשיכים לאדות ולערבב כ-5 דקות נוספות.
+ מסננים את פתיתי הסויה מהמים וסוחטים היטב. מעבירים לסיר עם הירקות ומתבלים בנדיבות. מערבבים היטב, מוסיפים כוס מים ומביאים לרתיחה.
+ מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות לריכוך ואיחוד טעמים. טועמים ומתקנים תיבול. מגישים על אורז לבן או מלא ומפזרים כוסברה קצוצה.

אני מודה, יצא ממש טעים. תבשיל שבבי סויה

אני מודה, יצא ממש טעים. תבשיל שבבי סויה

Print Friendly

8 תגובות לפוסט

  1. אני שם אותם בכמעט כל תבשיל שאני עושה (וכשלא זה בעיקר כדי לא להעמיס סויה על עצמי – לא רצוי).

    זה בעיקר תחליף נהדר למה שבאמת חסר בצמחונות (לי לפחות) היכולת באמת לנגוס במשהו. והקטנים ממש הם אחלה בשביל לעשות משהו כמו בולנז' צמחוני/טבעוני.

  2. מאת ליאור:

    המלצה קטנה משלי. אפשר לגמרי לאכול אותם גם בלי השריה/בישול/חימום. אני ממש אוהב את המרקם היבש/קשה/פריך של השבבים דמויי הבשר טחון כשהם מעורבבים בפרי מעוך כלשהו, נניח בננה. נוצר שילוב של מרקמים שלי לפחות ממש כיף לאכול.

    • מאת אפרים שני:

      אהבתי את הרעיון. אפשר לערבב עם כל דבר כדי להוסיף חלבון בריא. ב 100 גרם יש חלבון כמו ב 400 גרם בשר. וזה חלבון מלא (בניגוד לירקות ופרות שיש בהם חלבון אולם הוא איננו חלבון מלא)

  3. מאת מירב:

    באת לי בזמן כי בדיוק תכננתי לנסות אותם בגלל הילדים. והמתכון ממש דומה ל"חריימה" שאני מכינה עם שעועית לימה. תנסי גם 🙂

  4. מאת רוני:

    לא היה חומוס, אז החלפתי בתירס, הוספתי פטריות ושיניתי קצת את התיבול (הורדתי כורכום והוספתי קינמון וטבסקו) – יצא תבשיל סטייל טקס-מקס טעים למדי. הילדה, הבנזוג והאורחת טרפו את זה, למרות שאני בסופו של דבר לא התלהבתי מהטעם והמרקם של פתיתי הסויה.

  5. מאת קרין:

    האם ניתן לחתוך את הטופו לרצועות קטנות ולשים אותן במקום שבבי הסויה?

  6. מאת נורית:

    אני בדרך כלל משרה אותם במים עם קצת רוטב סויה. ככה הם לא תפלים לגמרי.

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט