מילא הסיגרים המפצחים הללו, נראה אתכם לא לוגמים את קרם השקדים עוד לפני שהאורחים מגיעים

שנה מתוקה: מתכונים טבעוניים עם פירות

ספטמבר 14, 2014 מאת:

החלטתי לקבל את השנה החדשה עם מתכונים חגיגיים שמשלבים פירות, כדי להבטיח שהיא תהיה מתוקה יותר מזו שהסתיימה לה עכשיו

הרבה לפני החג, עוד במהלך הקיץ הקשה הזה, חשבתי על כך שלראש השנה הבא אני אכין מתכונים שיברכו אותנו בשנה שתהיה טובה יותר מהשנה שחלפה. שנה שתהיה סובלנית יותר, מלאת חמלה, דאגה לאחר ולחלש מאיתנו ואפילו, ככה בזהירות, אופטימית יותר עבור בני האדם ועבור בעלי החיים. נדמה היה לי שמנהג התפוח בסילאן המפורסם לא יספיק כדי להמתיק את השנה החדשה, ולהשכיח ימים מרירים שעברו על כולנו. לכן החלטתי לקבל ולברך את השנה החדשה עם מתכונים שמשלבים פירות – עונתיים וסמליים, שיוסיפו להם טעם מתקתק ומשמח לא רק בקינוח אלא לאורך הסעודה כולה. כדי לא להגזים עם המתוק, כמובן ששילבתי טעמים מאזנים כמו חריפות או חמיצות, הכל בהתאם לחשק ולמתכון. ואם כבר הזכרנו תפוח בסילאן – אני מציעה לכולם לאמץ את הרעיון ולהחליף את דבש הדבורים בדבש התמרים המקראי הנפלא, שיש לו טעם עמוק וצבע משגע והוא מתאים מאד לשמש בכל מתכוני החג. והעיקר – שתהיה שנה טובה, טעימה ומתוקה לכולם.

סדנאות בישול טבעוני עם אורי שביט

סלט עדשים שחורות עם תאנים טריות וקשיו מקורמל
השילוב בין קטניות לפירות טריים הוא אחד האהובים עלי (ניסיתם להכין סלט שעועית אדומה ומנגו? או לשלב עדשים ירוקות וענבים אדומים?) וגם דרך נפלאה לשלב אותן בתזונה כשמזג האוויר הלוהט מרחיק אותנו מכל מחשבה על קדרות מהבילות.

350 גרם (כ-2 כוסות) עדשים שחורות
1 בצל גדול, חצוי ופרוס דק
100 גרם קשיו טבעי
2 כפות סילאן ללא סוכר
2 כפות מים
10 תאנים בשלות ומוצקות, חתוכות לרבעים
חופן עלי בזיליקום קטנים וטריים
שמן זית

לתיבול:
מיץ מ-1/2 לימון
2 כפות רכז רימונים
2 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס טרי

קרמלי אותו, קרמלי! כשקשיו וסילאן מתאהבים

קרמלי אותו, קרמלי! כשקשיו וסילאן מתאהבים

+ מבשלים את העדשים בשפע מים רותחים (ללא מלח), במשך 30-40 דקות עד שהן רכות אך לא מתפרקות (כדאי לבדוק במהלך הבישול). מסננים ומניחים להצטנן לטמפרטורת החדר.
+ מקרמלים את הקשיו: מחממים במחבת את הסילאן והמים במשך כחצי דקה לבעבוע קל, ומוסיפים את אגוזי הקשיו. מנענעים את המחבת כך שהאגוזים ייעטפו בקרמל וממשיכים לטגן תוך כדי נענוע עוד 2-3 דקות מעל להבה גבוהה. מסירים מהאש ומעבירים לצלחת. מניחים להצטנן.
+ מטגנים את הבצל: מחממים מעט שמן זית במחבת ומטגנים את רצועות הבצל במשך כ-5 דקות, עד שהן מתרככות ומשחימות מעט.
+ מרכיבים את הסלט: מניחים את העדשים המבושלות בקערה. מוסיפים את הבצל והקשיו המקורמל. מערבבים את חומרים התיבול, יוצקים על העדשים ומערבבים. מעבירים לקערת הגשה, מוסיפים את עלי הבזיליקום ורבעי התאנים ומגישים.

עדשים, קשיו, סילאן ותאנים. שנה עסיסית!

עדשים, קשיו, סילאן ותאנים. שנה עסיסית!

לביבות בטטה ובורגול עם קולי מנגו חריף
את הרעיון למתכון הזה קיבלתי מגולשת בפייסבוק בשם שני, שכתבה בפשטות – אני רוצה מתכון ללביבות בטטה עם בורגול ולימון כבוש! לרשימת המרכיבים הוספתי מנגו, שהרבה פעמים משתדך למתכונים מלוחים – מכינים ממנו עמבה, צ'אטני וכאן גם רוטב קרמי מתובל, שעוטף את לביבות הבטטה בגלימה כתומה לוהטת. כשתיגמר העונה תוכלו להכין רוטב דומה מבוסס על פלפלים קלויים.

חומרים ל 20-25 קציצות

כ-1 ק"ג בטטות, קלופות וחתוכות לקוביות
1/2 כוס בורגול גס
1 כוס מים רותחים
1 כרישה, פרוסה לטבעות דקות
3/4 כוס קמח מלא
2 כפות לימון כבוש קצוץ, מתובל בפפריקה או טבעי (להשיג במרכולים)
פפריקה חריפה
מלח, פלפל שחור גרוס טבעי

לקולי מנגו:
1 מנגו גדול ובשל, קלוף וללא הגרעין
1 כפית ממרח פלפל צ'ומה
1 כף מיץ לימון
חופן קטן עלי נענע טריים
חופן קטן עלי כוסברה טריים
קמצוץ מלח

להגשה: כוסברה קצוצה

כתומות ועסיסיות. נהדרות גם בלי רוטב בכלל

כתומות ועסיסיות. נהדרות גם בלי רוטב בכלל

+ מבשלים את הבטטה: מניחים את קוביות הבטטה בסיר עם שפע מים ומבשלים כחצי שעה לריכוך מוחלט. מסננים ומניחים למשך חצי שעה נוספות, להגרת נוזלים מיותרים.
+ מבשלים את הבורגול: מניחים את הגרגרים בקערה ויוצקים עליהם מים רותחים. מכסים ומניחים למשך 20 דקות. מסננים משאריות נוזלים ומניחים להצטנן.
+ מחממים מעט שמן זית במחבת ומאדים את טבעות הכרישה במשך 5-10 דקות מעל להבה בינונית, עד שהן מתרככות.
+ מעבירים את הבטטה המבושלת לקערה גדולה ומועכים במועך פירה. מוסיפים את הבורגול, הכרישה, הקמח, הלימון הכבוש והתבלינים ומערבבים היטב לקבלת תערובת אחידה ודביקה מעט. אם יש צורך מוסיפים עוד מעט קמח.
+ מחממים מעט שמן זית במחבת נון-סטיק רחבה, יוצרים מהתערובת לביבות שטוחה ומטגנים 2-3 דקות מכל צד, להשחמה קלה.
+ מכינים את הרוטב: מניחים את כל החומרים במיכל של מעבד מזון וטוחנים לקרם חלק. טועמים ומתקנים תיבול.
+ מרכיבים את המנה ומגישים: יוצקים מעט מרוטב המנגו לצלחת הגשה ומניחים עליו את הלביבות. מעטרים בכוסברה קצוצה ומגישים.

אוהבי החריף יתענגו על הרוטב המפתיע הזה. לביבות במקצה מנגו

אוהבי החריף יתענגו על הרוטב המפתיע הזה. לביבות במקצה מנגו

"סטייק" טמפה מזוגג על תבשיל כרוב סגול ותמרים
אם עוד לא גיליתם את חומר הגלם האינדונזי המופלא הזה, עוטו על המשימה. יש שנרתעים מטעמה האגוזי-מיושן, אבל שווה לתת לה צ'אנס פעם נוספת. עובדה, אני התאהבתי.

חומרים ל-4 מנות

1 חבילה (250 גרם) טמפה, מופשר
שמן זית

לזיגוג:
1 כף סילאן
1 כף שמן זית
1 כף חרדל
1/4 כוס יין לבן יבש
1 שן שום מגורדת
1 פלפל צ'ילי קטן, קצוץ
מלח ים, פלפל שחור גרוס טרי

לתבשיל כרוב:
1 כרוב סגול קטן, פרוס דק
1 בצל סגול גדול, חצוי ופרוס לרצועות דקות
10 תמרי מג'הול טריים, מגולענים וקצוצים
1/2 כוס יין אדום
1/3 כוס מים
חופן קטן עלי טרגון טריים
מעט קינמון, מעט ציפורן טחון
שמן זית
מלח ים, פלפל שחור גרוס טרי

להגשה:
1/2 כוס צנוברים, קלויים על מחבת יבשה
חופן פטרוזיליה קצוצה

אחד היסודות הנפלאים למנות מרהיבות וטעימות. כרוב סגול בפעולה

אחד היסודות הנפלאים למנות מרהיבות וטעימות. כרוב סגול בפעולה

+ מכינים את תבשיל הכרוב: מחממים שמן זית בסיר רחב ומאדים בו את רצועות הבצל במשך כ-5 דקות, עד שהן מתרככות מעט. מוסיפים את רצועות הכרוב, מערבבים וממשיכים לאדות כ-10 דקות נוספות, עד שהכרוב מתרכך וצבעו מעמיק.
+ מוסיפים את יתר חומרי התבשיל ומערבבים. מקטינים את הלהבה, מכסים ומניחים להתבשל 30-40 דקות, עד שהכרוב רך אך עדיין מעט נגיס. מסירים מהאש ושומרים בצד.
+ מכינים את הטמפה: חוצים את גוש הטמפה לרוחב, כך שיתקבלו שתי פרוסות (אפשר גם לחתוך לשלושה לקבלת פרוסות דקות ועדינות יותר). את הפרוסות חותכים לרצועות או למשולשים.
+ מחממים מעט שמן זית במחבת רחבה וצורבים את הטמפה משני הצדדים להזהבה קלה.
+ מערבבים בקערית את חומרי הזיגוג ויוצקים למחבת. מנענעים את הטמפה ברוטב ומטגנים כ-2 דקות. הופכים וממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות, עד שכל הזיגוג נספג ונצמד לטמפה.
+ מניחים מתבשיל הכרוב על צלחות הגשה, מפזרים צנוברים קלויים ופטרוזיליה קצוצה, מוסיפים את נתחי הטמפה ומגישים.

טמפה צרוב או טמפה צרובה? לא משנה לי, היא פשוט כל כך טעימ/ה!

טמפה צרוב או טמפה צרובה? לא משנה לי, היא פשוט כל כך טעימ/ה!

טמפה: מה זה זה?
לא מדובר בתחליף בשר מוזר של טבעונים, אלא בחומר גלם אינדונזי בן מאות שנים, שעשוי מפולי סויה שבורים, מבושלים ומותססים. לטמפה יש טעם מובחן משל טופו למשל, והיא גם נחשבת בריאה ממנו – היא מכילה חלבון מלא בכמות גבוהה במיוחד וגם סיבים תזונתיים. השימוש בה קל מאד – כל מה שצריך זה להפשיר (6 דקות במיקרו לממהרים) ולהתחיל לעבוד. למתחילים מומלץ לפרוס אותה לרוחב לארבע פרוסות דקיקות, לחתוך לרצועות ולצרוב במחבת עם מעט שמן זית והתבלינים האהובים עליכם. עוד מתכונים מעולים עם טמפה

שידוך נפלא בין הטמפה האגוזית והחריפה לכרוב הסגול הפריך והמתוק. עיקרית מפתיעה

שידוך נפלא בין הטמפה האגוזית והחריפה לכרוב הסגול הפריך והמתוק. עיקרית מפתיעה

סיגרים של תפוחים ופיצוחים בקרם שקדים וניל
בהתחלה חשבתי על שטרודל, אחר כך על בקלאווה, והתוצאה למעשה משלבת את שניהם.

חומרים לכ-30 סיגרים

8-10 דפי פילו, מופשרים
שמן קוקוס או שמן נייטרלי אחר, להברשה

לתפוחים:
3 תפוחים ירוקים (גרני סמית) קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
1/3 כוס סילאן
1 כף מיץ לימון טרי
1 כף שמן קוקוס ניטראלי

למילוי:
1 כוס תערובת אגוזים (מלך, פקאן, לוז, פיסטוק, צנוברים), קצוצים דק
1 כוס אבקת שקדים
1/4 כוס שמן קוקוס ניטראלי
1/4 כוס רסק תפוחים טבעי, ללא סוכר

לקרם שקדים וניל:
4 כפות חמאת שקדים טבעית
3/4 -1 כוס מים
2 כפות אבקת סוכר
2 כפות שמן קוקוס ניטראלי
גרגירים ממקל וניל טרי אחד
1 כפית מיץ לימון טרי

להגשה:
שברי פיסטוקים, אבקת סוכר

תפוח בסילאן. מי צריך דבש?

תפוח בסילאן. מי צריך דבש?

+ מקרמלים את התפוחים: מחממים כף שמן קוקוס במחבת רחבה, מוסיפים את התפוחים ומאדים במשך 1-2 דקות. מוסיפים סילאן ומיץ לימון וממשיכים לבשל 2-3 דקות נוספות. מסירים מהאש ומניחים להצטנן.
+ מערבבים בקערה את חומרי המילוי לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את התפוחים עם הסילאן ומערבבים.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ ממלאים ומגלגלים: מעבירים עלה פילו אחד למשטח העבודה (קל ונוח להניח אותו על נייר אפייה) ומכסים במגבת נקייה את יתר העלים.
+ מברישים את העלה בשמן קוקוס וחותכים לרבעים. מניחים פס דק בעובי כ-1 ס"מ מהמילוי לרוחב ריבוע אחד של פילו, תוך השארת 1-2 ס"מ ריקים בצדדים.
+ מקפלים פנימה את השוליים ומגלגלים לסיגר. מניחים על צד התפר על תבנית מרופדת בנייר אפייה. ממשיכים כך עם יתר עלי הפילו והמילוי.
+ אופים 12-15 דקות, עד שהסיגרים מזהיבים יפה.
+ בינתיים מכינים קרם שקדים: טוחנים את כל החומרים יחד בבלנדר או בבלנדר מוט, עד לקבלת קרם חלק ואוורירי.
+ מרכיבים את המנה ומגישים: יוצקים מקרם השקדים לצלוחיות הגשה ומניחים עליו את הסיגרים האפויים. מפזרים שברי פיסטוקים ואבקת סוכר ומגישים.

רוצים עוד? כאן תמצאו שפע מתכונים לראש השנה 

מילא הסיגרים המפצחים הללו, נראה אתכם לא לוגמים את קרם השקדים עוד לפני שהאורחים מגיעים

מילא הסיגרים המפצחים הללו, נראה אתכם לא לוגמים את קרם השקדים עוד לפני שהאורחים מגיעים

 

Print Friendly

15 תגובות לפוסט

  1. מאת מיכל:

    לאחרונה אכלתי במסעדה בשוויץ טמפה על שיפודים, קוביות של בערך 2 ס"מ על 2 צרובות על שיפוד עם עגבניות שרי בין אחת לשניה. הבחוץ היה קריספי והבפנים רך ואגוזי. היה מאוווד טעים.
    .מרימה את הכפפה? 😉

  2. מאת נעמה:

    נראה מעולה!
    שאלה לגבי לביבות הבטטה: זה ייצא טוב גם עם דלעת/דלורית במקום בטטה?

  3. מאת יעל:

    הי אורי,
    מתכונים נפלאים, כרגיל.
    שאלה: איך אני יודעת ששמן הקוקוס שאני קונה הוא "נייטרלי"? אפשר אולי המלצה על מותגים מסויימים? קניתי אחד והוא בריח של קוקוס שמורגש גם בבישול או אפיה.
    תודה!

  4. מאת סאקרה:

    שוב תודה על המתכונים היצירתיים והטעימים שאת רוקחת (גם) עבורינו.
    (סניית הארטישוקים שלך מככבת על שולחננו וכל פעם את מקבלת מחמאות ..)

    מהמתכונים לחג ניסיתי את הסיגרים הממולאים בתפוחים ואגוזים.
    מחזור אחד בדיוק לפי ההוראות שלך-
    יצא מצויין, אם כי לטעמינו חסרה מתיקות.
    (אולי כי התפוחים שלנו נקטפו ישר מהעץ והם באמת חמוצים.)
    הוספנו סירופ אגבה בזמן ההגשה.
    כיון שבחבילה יש המון עלי פילו הכנתי מחזור שני עם וריאציות-

    1.החלפתי את רסק התפוחים בבננה מעוכה בבלנדר. היא הוסיפה טעם. והדביקה יפה את המלית.

    2.הוספתי למלית מעט סירופ תפוחים טבעי (שמיועד אצלינו בד"כ להכנת סיידר).
    הוסיף מתיקות והדגיש את טעמי התפוח.

    3.הוספתי קינמון, שמשך את התוצאה לכוון של השטרודל על חשבון הבקלאווה..

    4.החלפתי חצי מכמות קמח השקדים בשבבי קוקוס יבש. (כי נגמר לי קמח השקדים, (לשמחתי האילתור השביח את התוצאה.)

    לגבי שמן הקוקוס הנייטרלי, אני חוששת שהוא פחות בריא משמן הקוקוס עם הריח והטעם הדומיננטים.
    שמן קוקוס שמיוצר מקוקוס טרי ולא מקופרה ושלא עובר תהליכים כימיים, אמור להריח
    כמו קוקוס וטעמי אמור להיות קוקוסי.
    השתמשתי בשמן קוקוס של פוקה, עם טעם קוקוס חזק וזה רק השביח את התוצאה.

    עכשיו שאלה-
    יש לי כ-40 סיגרים, איך אני שומרת אותם שלא יאבדו פריכות וצורה?

    • מאת אורי:

      וואו, כל השינויים נשמעים מעולה! אני מקווה שאם תקפידו לצנן אותם לגמרי ואז לשמור הקופסא אטומה – הסיגרים ישמרו. אולי חימום קל של דקה שתיים בתנור לפני ההגשה.

      • מאת סאקרה:

        תודה.
        בינתיים הם מתחסלים בקצב מפחיד..
        אולי לא אצטרך לדאוג בקשר לאיחסון.

        אגב, ראיתי שאת מרבה להשתמש בעלי פילו, יש לך המלצה על חברה או יצרן?
        אלה שקניתי היו בסדר, לא יותר..

        בינתיים ב'-
        הספקתי להכין גם את תבשיל הכרוב הסגול.
        שילוב הטרגון עם הציפורן והקינמון פשוט מעיף את התבשיל הזה לשמים!
        כיון שאני מאוד אוהבת טרגון עם קסיס,הוספתי חופן אוכמניות יבשות וחופן חמוציות.
        גם כאן חסרה לי מעט מתיקות, מעט סילאן שיפר את המצב.
        תודה תודה על המתכון הזה!

        שנה טובה,חומלת וטעימה.

        • מאת אורי:

          איזה יופי לשמוע!! לגבי פילו, אני אוהבת את שחף (מקווה שאני לא טועה) אבל משתמשת תכלס במה שאני מוצאת 🙂

  5. מאת מאיה:

    אורי היקרה
    הכנתי את הסלט לערב החג
    החלפתי את הבצל בכרישה
    קריאות ההתפעלות שיצאו מהאורחים הן בזכותך
    מאחלת לך שנה טובה עם המון מתכונים יצירתיים .

  6. מאת טל:

    האם אפשר להכין את הסלט עדשים עם עדשים ירוקות במקום השחורות?
    תודה

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט