חגיגה של צבע מטעם הטבע. צילום: אורי שביט

מימוש זכות הבחירה

ינואר 22, 2013 מאת:

יש בחירות שעושים אחת לארבע שנים ויש בחירות יום יומיות, פשוטות ונדושות, שיש להן משמעות כבירה יותר מאשר כל פתק בקלפי

במהלך מסע הבחירות האחרון, הוזמנתי לשאת דברים בכנס בנושא זכויות בעלי חיים ואיכות הסביבה שערכה אחת המפלגות. אני לא מזוהה עם המפלגה ולא הצבעתי לה, אבל חשבתי שראוי במהלך קמפיין בחירות לדבר גם קצת אחרת על זכות הבחירה שלנו. זכות בחירה שאנחנו לא תמיד מממשים, כי אנחנו שבויים בהרגלים שלנו, עובדים על אוטומט, לא תמיד חושבים, ותכלס, סתם אין לנו כח ותנו לנו לעשות חיים. תאמינו לי, אני מכירה את ההרגשה ממקור ראשון.

אז באתי לכנס כדי לדבר על בחירות – על הבחירה הפשוטה היום יומית, זאת שאנחנו עושים לפחות 3 פעמים ביום בכל ארוחה, וגם כשאנחנו הולכים לשוק, לסופר ולמכולת או יושבים בבר או במסעדה. אנחנו בוחרים מה יעלה על הצלחת שלנו ועבור מה אנחנו משלמים ולבחירה הזאת יש השלכות אדירות, שלא תמיד אנחנו חושבים עליהן. השלכות על חייהם של המוני בעלי חיים תמימים, על בריאות הגוף שלנו, על מצבה של האנושות (כן!) וגם על גסיסתו המתמשכת של הכדור שאנו חיים עליו.

לא אמרתי לאף אחד באותו כנס במה לבחור או מה לעשות, לא הצבעתי על הדרך שבה יש ללכת (למרות ש – נו, אתם יודעים מה אני חושבת לגבי זה) – רק רציתי שידעו מה משמעות הבחירה, מה המחיר האמיתי של מגש ביצים, של קופסת קוטג', של שניצל. כי רק אחרי שידעו את המחיר – הסביבתי, הבריאותי, המוסרי – יוכלו באמת ובתמים לבחור. אז כמו שמסע הבחירות הזה לווה בקמפיין (מוצלח יש לקוות) של עידוד ההליכה לקלפי ומימוש זכות הבחירה הדמוקרטית, אני הייתי רוצה שכל אחד מאיתנו יעשה בחירה אמיתית גם לגבי התזונה שלו וההשלכות שלה. בחירה מודעת, שקופה, שמתבוננת במציאות בעיניים נקיות ומובילה להחלטה אישית ושלמה.

אני בוחרת בדרך שלי בכל יום מחדש, כשאני עושה קניות, יוצאת למסעדה או מבשלת לאהובים שלי בבית. אני שמחה ושלמה עם הבחירה הזאת ותכלס, גם לא מפסיקה לרגע ליהנות יותר.

צלי ירקות בתנור
התמונה של הצלי הזה, רגע לפני שנכנס לתנור, היא כלום לעומת הטעם העשיר של הירקות הנימוחים ודלעת הערמונים המלכותית שיצאו ממנו בסוף. בחרו בירקות הצעירים והטריים, עכשיו העונה!

חומרים ל 4 מנות

2-3 דלעות ערמונים פרוסות על קליפתן ומנוקות מגרעינים
4 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לפלחים
2 גזרים, קלופים וחתוכים לפלחים
2 פקעות שומר קטנות, חצויות לאורכן
2-3 לפתות קטנות, קלופות וחתוכות לפלחים
1 קולרבי, קלוף וחתוך לפלחים
1 עגבניה קטנה (או 2-3 עגבניות שרי), חצויה
1 בצל פרוס לטבעות דקות
1 כרישה פרוסה דק (החלק הלבן)
5 שיני שום מעוכות
1 לימון מיובש בהיר
5-6 עלי מרווה טריים
1/4 כוס יין לבן
1/2 כוס מים רותחים
1-2 כפות חומץ בלסמי
מלח ים, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית

+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מחממים שמן זית בסיר רחב וכבד, כזה שמתאים גם לתנור. מאדים את טבעות הבצל, הכרישה, שיני השום ועלי המרווה 5-10 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח.
+ מוסיפים לסיר את כל הירקות מלבד העגבניה בזה אחר זה (הסדר לא קריטי), מתבלים במלח ובפלפל ומאדים-מערבבים כ-10 דקות נוספות, עד שהירקות מעמיקים צבע. מוסיפים את החומץ ואת היין הלבן ומערבבים.
+ מוסיפים לקדרה את העגבניה החצויה ואת הלימון המיובש ויוצקים 1/2 כוס מים רותחים.
+ מכסים את הסיר כך שיהיה אטום היטב ומכניסים לתנור. צולים במשך שעה עד שעה וחצי, עד שהירקות רכים ושחומים (אפשר לפתוח ולערבב באמצע הדרך ואם צריך להוסיף מעט מים).

מתכוני קדרות נוספים:
חמין חיטה ירוקה ועדשים שחורות
קדרת ארטישוקים וירקות בתנור
קדרת שורשים עם פול יבש ויין לבן על ריזוטו אורז מלא

חגיגה של צבע מטעם הטבע. צילום: אורי שביט

חגיגה של צבע מטעם הטבע. צילום: אורי שביט

Print Friendly

תגובה אחת לפוסט

  1. מאת עומר:

    שאי ברכה, דברים מרגשים ונכונים.

    אני מקווה שדרך נושא היחס לבעלי חיים והבחירות שלנו בנוגע לאוכל שלנו נוכל ליצור חברה עם סולידריות וקשר בסיסי עמוק יותר -למרות כל המחלוקות האחרות שיש בינינו.

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט