חפשו את המטמון

דצמבר 7, 2011 מאת:

אין בו קישקע, אין בו בשר ואין בו ביצים – אבל טמונים בו שפע קטניות, דגנים והפתעות מתוקות. מקבלים את השבת עם חמין טעים והרבה יותר קליל

אני יודעת מה עשיתם בקיץ האחרון! ישבתם, כמו כל עם ישראל, וחיכיתם בקוצר רוח לשבת הגשומה הראשונה שתגיע אחריו, ותאפשר לכם לאוורר את סיר החמין הכבד, למלא אותו בכל טוב, לחסל את תכולתו הכבדה והמהבילה ואחר כך להתפלא שאתם לא יכולים לזוז. אין לי הסבר אחר לקדחת החמין שהתחוללה במדינה (ככה קוראים היום לפייסבוק) בשבת הגשומה הראשונה של החורף השמשי הנוכחי. תמונות, מתכונים ואנחות שבר הציפו את קירות הרשת, מיום חמישי ועד שאחרונת תחתיות הסירים גורדה מתכולתה.

"דנה ביקשה שאכין חמין צמחוני", דיווחה לי חברתי הטובה יעל על הפנטזיות הקולינאריות של ביתה היפה והמתבגרת. "אני רוצה גם!" יבבתי בתגובה מעבר לקו. למרבה השמחה, החברות שלנו צלחה את מבחן החמין, כשקופסא עמוקה של הטעים הטעים הזה נחתה אצלי בבית כבר למחרת. זה היה חמין עשיר, עסיסי ומלא טעם, למרות שלא השתרבבה אליו אף פיסת בשר. זה לא מפתיע, כי בעצם, ברגע שמוציאים ממנו את הבשר והביצים, חמין הוא מאכל טבעוני פאר אקסלאנס. קטניות, דגנים ותפוחי אדמה שמתכרבלים יחדיו כל הלילה בתנור? מדובר בקדרה הטבעונית המושלמת.

בשבת שלאחר מכן השמש זרחה בעוז, אבל אני נשארתי עם התשוקה לחמין, שיחמם לי את הבטן והלב גם כשהשמיים נקיים מענן. אלא שהפעם דנה לא ביקשה, יעל לא הכינה ואני חיפשתי מושיע חלופי לעת צרה. כך הגעתי לאיל מרון, השף והבעלים של הביסטרו השכונתי המקסים "טשרניחובסקי 6" (שכבר מזמן נמצא בטשרניחובסקי 5, אבל מי סופר) – אחד מיצרני החמין הנחושים והעקביים של תל אביב, שמספק מדי חורף את תאוות היציקה של לקוחותיו הנאמנים.

איל נענה בשמחה לאתגר החמין הטבעוני, הרי גם ככה הוא מרבה לבשל מנות צמחוניות, שלא לדבר על אורז מלא ותבשילי ירקות שמככבים בקביעות בתפריט. הוא לא הסתפק במרכיבים הצפויים והעשיר את החמין הסטנדרטי בהמון הפתעות – מצד אחד ירקות שורש ובטטות ומצד שני, ממתקים מן הטבע בדמות דבלים, תמרים ושזיפים מיובשים, שנמנמו יחד כל הלילה ברוטב פפריקה וסילאן. ההצלחה היתה כל כך גדולה, שהסיר שהכנו לצילומים התרוקן כבר בצהרי יום שישי ואיל הבטיח להכין חמין חדש וטבעוני גם בסוף השבוע הזה. במילים אחרות, השבת אני יודעת בדיוק איפה אני הולכת לאכול את החמין שלי. גם אתם מוזמנים.

עוד מתכון חמין טבעוני

חמין טבעוני – איל מרון, ביסטרו "טשרניחובסקי 6"
כמו בכל חמין רציני, גם כאן צריך להיערך מראש ולהשרות את השעועית והחומוס במים למשך הלילה. וכמו בכל קדרת כל-טוב ביתית, אפשר לשחק עם המרכיבים כראות עיניכם (בלי ארטישוקים, עם קוביות דלעת וגבעולי סלרי, מה שבא). העיקר שלא תשכחו להוסיף לסיר הרבה חום ואהבה ולהתפלל לבוא הגשם.

מתכוננים לצאת לדרך: בצל, שעועית ובטטה.

חומרים ל 6-8 מנות

600 גרם תערובת שעועית אדומה, לבנה ושחורה (אפשר גם רק אדומה או לבנה), שהושרתה במי ברז לפחות 8 שעות
100 גרם גרגירי חומוס שהושרו במי ברז לפחות 8 שעות
150 גרם גריסי פנינה
150 גרם חיטה
1 כף שמן זית
6 בצלים קצוצים גס
3 בטטות קלופות וחתוכות גס
3 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים גס
5 ארטישוקים ירושלמיים קלופים וחתוכים גס
3 גזרים קלופים וחתוכים גס
2 ראשי שום חצויים
2 שורשי סלרי קלופים וחתוכים גס
3 שורשי פטרוזיליה קלופים וחתוכים גס
100 גרם פירות יבשים (שזיפים מגולענים, משמשים, דבלים, תמרים מגולענים וקצוצים)
צרור קטן של גבעולי טימין
לרוטב:
4 כפות סילאן
2 כפות פפריקה מתוקה
1 ליטר מים
מלח ופלפל שחור גרוס

+ מסננים את השעועית והחומוס המושרים ומעבירים לסיר. מכסים במים ומביאים לרתיחה. מסננים, שוטפים וחוזרים על הפעולה בשנית. מסננים.
+ שוטפים את החיטה וגריסי הפנינה ומשרים במי ברז כ-10 דקות. מסננים.
+ מחממים כף שמן זית במחבת גדולה ומאדים חצי מכמות הבצל על אש קטנה כ-10 דקות, עד שהם מתרככים, מפרישים את מיציהם ומזהיבים קלות. מוציאים מהמחבת ומניחים בצד.
+ ממלאים את הסיר: מניחים בסיר בשכבות חלק מהכמות של כל מרכיב: יתרת הבצל הקצוץ, שעועית וחומוס, בטטות, תפוחי אדמה, ארטישוקים וגזרים. חוזרים על השכבות עד למילוי הסיר. מניחים ביניהם את ראשי השום, השורשים והפירות היבשים.
+ מכניסים את הגריסים והחיטה לשקית "קוקי" (אפשר לצרף 2-3 שיני שום) ומחוררים אותה קלות בעזרת סכין. קושרים תוך כדי השארת מקום בשקית לחיטה "לתפוח" ומטמינים את השקית בין הירקות שבסיר.
+ מכסים את הירקות בשכבה של בצל מטוגן ומניחים מעליו את צרור הטימין.

חפשו את המטמון: חיטה, גריסים ופירות מיובשים

+ מחממים תנור לטמפרטורה של 100 מעלות.
+ מכינים את הרוטב: מניחים בקערה סילאן, פפריקה,מלח ופלפל. מוסיפים את המים וטורפים היטב. בעזרת כף יוצרים כמה "תעלות" בין הירקות שבסיר ויוצקים פנימה את הרוטב.
+ מוסיפים מים עד כדי כיסוי ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל כ-30 דקות נוספות ומקפים את הקצף שמצטבר במידת הצורך.

פינישים אחרונים: ירוקים, רוטב, בצלים מטוגנים.

+ מכניסים לתנור למשך הלילה (כ-8 שעות). בודקים מפעם לפעם שיש מספיק נוזלים – אם יש פחות מדי אפשר להוסיף מעט מים ולהנמיך את הטמפרטורה ל-90 מעלות.

לשומרי שבת: אפשר לכסות את הסיר במגבת ולהניח על פלטת שבת.
לממהרים: אפשר לבשל את החמין על אש קטנה מאד למשך 4 שעות ולקבל תוצאה לא רעה בכלל.
במקום קישקע: חבר סיפר לי שאבא שלו מניח על החמין.. ג'חנונים! הם משחימים, מתרככים וסופגים את טעמי הקדרה.

עונג שבת טבעוני

Print Friendly

24 תגובות לפוסט

  1. כן כן כן.
    בדיוק קניתי ארטישוקים ירושלמים
    ןתהיתי חוץ מהמתבקש, מה אעשה בם?
    ויש, יש חמין
    ישששש!!!

  2. li הגיב:

    נראה מדהים!!!
    וממש עושה חשק…

  3. גלעד הגיב:

    אני מצרף מתכון לקציצות אותן מניחים על החמין – נראה פשוט ולא מלהיב אבל מומלץ

    קיגעל לחמין
    הוראות מצולמות
    3 תפוחי אדמה מגוררים
    1 בצל גדול קצוץ
    ⅓ כוס סולת (60 גרם)
    ½ כוס קמח (70 גרם)
    מלח ופלפל
    קצת מים (במידת הצורך)
    הכנה:
    לטגן הבצלים, להוסיף התפו"א למחבת ולערבב. להוריד מהאש. להוסיף את כל שאר החומרים ואם חסר – להוסיף את המים.
    להכין קציצות ולהניח בחלק העליון של סיר החמין, מעל הכל. מתקבלות קציצות תפוחות, חומות, משגעות בטעמן.

    תמונות:
    http://giladayalonvegan.vkav.org/instructions/cholent_kneidel.htm

  4. אלף הגיב:

    גם אנחנו מכינים חמין טבעוני לעתים. אצלנו לא אוהבים בכלל מתוק בחמין ולכן אין פירות יבשים או בטטה. גם גזר לא טעים לנו בחמין (ניסינו).
    ארטישוק ירושלמי לצערי הרב אף אחד לא אוהב פה חוץ ממני אבל אולי אני אצליח להגניב לחמין הבא (שיוכן לשבת הקרובה כמובן).

    מה שלא ראיתי אצלך ולהיט בחמין אצלנו אלו הם ערמונים קלופים. וגם ג'חנון (מניחים מלמעלה. לא בריא אבל כ"כ טעים!).

    • אורי הגיב:

      ערמונים זה רעיון מעולה! ולגבי הג'חנון, ראי את ההמלצות בסוף המתכון, הוא דווקא מופיע 🙂 שבת טובה

  5. שי הגיב:

    can't wait to try it
    :)!
    looks great!

  6. somebodyelse הגיב:

    ניסיתי, יצא מצוין.
    לצערי לא הצלחתי להשיג שורש פטרוזיליה או שורש סלרי ולכן נאלצתי להשמיט אותם. במקום זה הוספתי מקלות סלרי רגילים, וכדי לגוון קצת הוספתי גם דלעת וערמונים קלופים בואקום. חוץ מזה, במקום להשתמש בגריסי פנינה, השתמשתי בגרעיני שיבולת שועל. ולא השתמשתי בשקית קוקי, פשוט פיזרתי את החיטה ואת שיבולת השועל בתוך הסיר.
    בכל אופן, יצא מצוין. מומלץ בחום.

    • אורי הגיב:

      הי סאמבאדי, איזה כיף לשמוע! נשמע פשוט מעולה וזה בדיוק המתכון האידאלי לאילתורים מהסוג הזה. תודה 🙂

  7. טבחית קטנה הגיב:

    הכנתי לשבת, עם חיטת כוסמין וגריסים, בלי בטטות כי גיליתי שאין אבל עם הרבה שורש סלרי וקולורבי גם. יצא נחמד מאד, עדיין קצת מוזר שאין לזה את הטעם הבשרי שאני מכירה מחימינים אחרים (האמת, מעולם לא הכנתי, לא עם בשר ולא בלי). בכל מקרה ההרגשה לא היתה מאד כבדה אח"כ.סה"כ נראה לי תחליף לא רע… ובכלל, אני מאד נהנית מהבלוג וממתכוניו! תודה

  8. שירה הגיב:

    אהלן. במה אני יכולה להחליף את הגריסים והחיטה כדי שיהיה לי מתכון נטול גלוטן?

    • לילו הגיב:

      אפשר להחליף את הגריסים והחיטה באורז (לבן, מלא, או שילוב של שניהם) – רק להקפיד שיהיה מספיק מים בסיר כי האורז שותה את המים יותר מגריסים או חיטה 🙂

  9. אל עד כהן הגיב:

    עשיתי והיה מאד מוצלח 🙂

  10. אל-אל הגיב:

    בסוף השבוע אני מקבלת אורחים צמחונים ושומרי שבת והמתכון הזה נראה לי הכי מתאים למצב הזה. תודה על הרעיון המופלא

  11. ליאור הגיב:

    היי
    האם מכניסים את הסיר לתנור מכוסה או מכוסה חלקית?

  12. עמית הגיב:

    היי בוקר טוב,
    איך אני מנטרלת טיפה את המתיקות? אפשר בלי פירות יבשים אבל עם בטטה וגזר?

  13. יניב הגיב:

    שתי שאלות של מתחילים:
    1. סיר? בתנור? צריך בשביל זה סיר מיוחד?
    2. ומה עושים אח"כ עם השקית של הקוקי? ואת כל העסק מערבבים?
    תודה!

    • אורי הגיב:

      היי, סיר שמתאים לתנור הוא סיר שעמיד בחום גבוה, כולל ידיות וכו. יש הרבה סירים שעונים להגדרה אבל גם כאלה שלא.
      את השקית קוקי פותחים לפני ההגשה ופשוט מוציאים ממנה אל הצלחת כמה חיטה שרוצים. אפשר כמובן לערבב, איך שמעדיפים.

      • יניב הגיב:

        תודה! אבל איך יודעים לגבי הסיר? סיר ישן, סטנדרטי, איכותי למדי אבל עם ידיות פלסטיק. מצד שני – 100 מעלות זה לא המון.

        • אורי הגיב:

          אני לא מכניסה סיר עם ידיות פלסטיק לתנור אבל לשיקולך.. קשה לי לדעת.

          • יניב הגיב:

            מאוחר מדי. הכנסתי. לא נשרף (-:
            יצא טעים (וכמות מטורפת…), אבל דורש בערך פי שניים תיבול, לדעתי.
            תודה!

השאר תגובה

מצעד בעלי החיים הגדול בהיסטוריה
בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2017 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games