אמסטרדם טבעונית. צילום: אורי שביט

פעם בחיים: מסע טבעוני לאמסטרדם, חלק אחרון

מרץ 17, 2013 מאת:

המסע לעיר התעלות מגיע אל סיומו – איפה תפגשו את בודהה, מה מקבל מי שעומד בתור הכי ארוך בשוק, ואיזה מטבח זר אסור לכם לפספס

תקציר הפרקים הקודמים: שני חברים טבעונים, מישראל ומארה"ב, נפגשו באמצע הדרך באמסטרדם. ביום הראשון הספקנו לבקר בחנות טבעונית, סופר אורגני ומסעדה יפאנית בעלת כוכב מישלן שהפילה אותנו עם תפריט טבעוני מהמם. ביום השני מצאנו ארוחת בוקר נהדרת, נפלנו במזנון תמחוי תפל וסיימנו בארוחה מרתקת ממיטב תוצרת האדמה המקומית.

לחלק הראשון של המסע
לחלק השני של המסע

ויש כמובן את שוק הפרחים. צבעוני זה טבעוני, לא?

ויש כמובן את שוק הפרחים. צבעוני זה טבעוני, לא?

גם בבוקר השני שלנו בעיר התעלות, המפה הטבעונית שקיבלנו לא אכזבה, והובילה אותנו לאחד המקומות הכי ידידותיים בעיר כולה, שהסתתר כל העת מילימטר מהמלון שלנו. מדובר ברשת בתי קפה בלגית מוקפדת בשם Le Pain Quotidien, מה שמסביר את התפריט הידידותי המסומן ומלא האופציות, לבוקר וגם לצהריים. חוץ מקפה טוב על סויה (תזמינו בכל מקום "סויה לאטה") ואוכל כיפי ומתובל היטב ביד ים תיכונית ברורה (אנחנו הלכנו על כריך פתוח של חומוס שעועית שחורה עם אבוקדו ורוטב טחינה, להיט!), יש כאן גם מוצרים לקניה – תבלינים, ריבות, ממרח שוקולד טבעוני ואפילו טבלאות שוקולד מריר בטעמים שמצאנו ליד הקופה. כל הלחמים אגב, אורגניים ואם תזמינו סלסלה נוספת מהם כמו שאנחנו עשינו, תוכלו לגרגר איתם את המטבלים והריבות שמונחים לטעימה חופשית על השולחן. ארבעה סניפים באמסטרדם.

יד לא אירופאית מתבלת את הסלטים. טעים!

יד לא אירופאית מתבלת את הסלטים. טעים!

למרות שמדובר ברשת גדולה, כל פרט מוקפד. צרפתים, נו.

למרות שמדובר ברשת גדולה, כל פרט מוקפד. בלגים, נו.

אחרי הפתיחה הנינוחה והטעימה הזאת יצאנו לשוק לפגוש את אלכסנדר. אלכסנדר הוא שף ישראלי צעיר, שחי כבר שנים אחדות באמסטרדם ומתמחה במטבח מקרוביוטי טבעוני. הוא מתארח ומכין ארוחות מקרוביוטיות באירועים שונים ולאחרונה התחיל גם להעביר סדנאות. פגשתי אותו באחד הביקורים שלו בארץ וכשסיפרתי לו שאני מגיעה לביקור, שמחתי לגלות שסדנה שלו מתקיימת בדיוק בשבת שלנו בעיר. ניצלנו את מסע הקניות שלו לסדנה כדי לבקר בשני השווקים המפורסמים של שבת. התחלנו ב- Nieuwmarkt שנמצא בצד המזרחי יותר של מרכז העיר, קרוב לאזור החלונות האדומים והמיני-צ'יינה טאון. השוק כאן אורגני לחלוטין (הידעתם שבאמסטרדם יש הכי הרבה חנויות אורגניות לנפש בעולם?) ויש בו כל מיני דוכנים מעניינים. אחד מהם הוא דוכן של פטריות טריות, את צימאונכם תשמחו להרוות בדוכן מיצים ופירות מושקע (הכל באירו!) וכדאי לעצור לרחרוח גם בדוכן העוגות המקרוביוטיות.

יותר מדי פעמים הזכרתי את המילה הזאת בפסקה האחרונה, נראה לי שחייבים לעצור להסבר קטן – מקרוביוטיקה היא פילוסופיה של תזונה, תורה שלמה של איזונים, יין ויאנג שאני לא מתיימרת להבין או להסביר במדויק. אבל כן אני יכולה לומר שפירמידת המזון המקרוביוטית הסטנדרטית קרובה מאד לטבעונות ולמעשה אם מוציאים ממנה את מעט הדגים, היא טבעונית לחלוטין. לכן בדוכן העוגות הזה, כמעט כל העוגות והעוגיות טבעוניות (תמיד לשאול) וזה נחמד. לגבי הטעם, ובכן, עוגת התפוחים שטעמנו היתה יבשושית למדי, אולי היו שם מוצלחות ממנה. בדוכן הסמוך שהוא שלוחה של אותו עניין תוכלו להצטייד בכל מיני מוצרים יבשים מעניינים ואם אתם מבשלים בעצמכם בעיר, יש כאן הרבה מצרכים שתשמחו לשים עליהם יד. אני באופן טבעי התעניינתי יותר בסמוסות המטוגנות שנחו על הדלפק הקדמי – טבעוניות וטעימות, במילוי תפוחי אדמה או ירקות.

עוגיות, מיץ וסמוסות טבעוניות. בשוק

עוגיות, מיץ וסמוסות טבעוניות. בשוק

כך דנתי את עצמי ליום של ידיים קפואות. שמן וכפפות - נוט!

כך דנתי את עצמי ליום של ידיים קפואות. שמן וכפפות – נוט!

אחרי סיור בשוק כדאי להמשיך קצת הלאה לתוך הצ'יינה טאון ולהיכנס ל"טוקו", כך נקראות כאן המכולות הסיניות/אינדונזיות שתמיד אפשר למצוא בהן מוצרים מיוחדים, כמו שורש לוטוס ענקי, זרעי לוטוס, אצות ייחודיות, אבקות מכושפות וגם עוגיות טבעוניות. באותו רחוב ישנה גם תאילנדית נחמדה בשם Bird שלא הספקנו לבקר, אבל אם אתם בסביבה היא בהחלט אופציה לצהריים, רק אל תשכחו לוודא שלא מסתתר לכם במנה רוטב דגים.

צוחק מי שצוחק אחרון. בודהה בטוקו

צוחק מי שצוחק אחרון. משמאל שורש לוטוס, במרכז זרעי לוטוס

Nieuwmarkt  – זה גם שם הרחוב, בימי שבת השוק האורגני, בימות השבוע שוק רגיל.

Bird Thai Restaurant
72 – 74 Zeedijk, Amsterdam
טל. 020 6201442

מהשוק החדש הלכנו ברגל אל noordermarkt – השוק האורגני השני שמתקיים כל שבת בשכונת Jordaan המקסימה. בשוק הזה יש גם בגדים ותכשיטים (ולמרבה הצער לא מעט פרוות) אבל גם דוכנים מקסימים של פירות וירקות ודוכן אחד שמוקדש כולו ל Raw food וכמובן טבעוני. הדוכן המקרוביוטי והדוכן הזה (שהשתרך לידו תור ארוך למיץ נבט חיטה טרי!) היו עוד הוכחה שהטבעונות האמסטרדמית היא הרבה יותר בריאותנית מאשר נהנתנית. חוץ מהמיץ הירוק המגעיל והסופר-בריא (שתיתי, ברור) יש כאן גם כדורי תמרים, עוגות שוקולד נאות ומבחר נאה של חטיפים. בדוכן אחר בשוק מצאנו כמה ממרחים טבעוניים וגם סושי. מקרוביוטי? ככל הנראה כן.

המקומיים עפים על צ'ייסרים של מיץ נבט חיטה. לבריאות

המקומיים עפים על צ'ייסרים של מיץ נבט חיטה. לבריאות

עושים שוק עם אלכסנדר. שורשים שלא הכרתם

עושים שוק עם אלכסנדר. שורשים שלא הכרתם

ממש סמוך לשוק נמצאת מסעדה ידידותית במיוחד בשם De Bolhoed ("המגבעת"). המסעדה ביתית, שוקקת וצמחונית ולפי המידע שליקטתי הדעות עליה חלוקות, אם כי מצאתי שם את תעודת הצמחונית המצטיינת של טיים אאוט אמסטרדם (מגזין שנמצא אגב, בבעלות המו"ל הישראלי של טיים אאוט תל אביב). לא היינו מספיק רעבים, אז שתינו קפה ואכלנו עוגיית שוקולד צ'יפס ענקית. אמרו לנו שהעוגות טובות – המבחר בהחלט מרשים והמנות הטבעוניות מסומנות בתפריט. כיף לשבת.

אין מה להשוות לויטרינות של ברלין, אבל עדיין. המגבעת

אין מה להשוות לויטרינות של ברלין, אבל עדיין. המגבעת

De Bolhoed
Prinsengracht 60-62
טל. 020-6261803
פתוח 12:00-22:00

אחרי שיטוט נוסף ומענג ברחובות הקטנים שבין התעלות, על שלל חנויותיהם המפתות (מצאנו חנות קפה ותה נהדרת מלאה באביזרים וחליטות עם ריחות מטורפים, ועוד חנות שכולה רק בובות, תמונות ומוצרים עם ציורי חתולים, רימונה!!) הגיעה השעה להתייצב בסדנה של אלכסנדר. את הסדנה הטבעונית הוא ערך במטבח פרטי רחב ידיים ומפנק, בבית דירות להשכרה. היו שם לדעתי 15 משתתפים, חלקם מקומיים ורובם זרים שמתגוררים בעיר לתקופות שונות. הסדנה התקיימה באנגלית ובפעם הזאת התמקדה בבישול אסייתי. הגישה היא בריאותנית ויש כאן חומרי גלם שבארץ לא ממש תצליחו למצוא, אבל זאת בהחלט חוויה למי שמגיע לאמסטרדם – המשתתפים פעילים מאד – מטיגון ירקות בטמפורה ועד אפיית העוגיות. לומדים המון דברים חדשים ומרתקים על בישול, מקרוביוטיקה, וחומרי גלם מיוחדים וגם מכירים טבעונים מקומיים וזרים, שיושבים יחד בסיום לארוחת ערב גדולה מכל המנות שהכינו בסדנה.

גם יפה וגם מקרוביוט. אלכסנדר בפעולה

גם יפה וגם מקרוביוט. אלכסנדר בפעולה

מחיר למשתתף בסדנה – 32 אירו.
אלכסנדר מקיים גם ארוחות משותפות וטבעוניות מדי כמה ימי ראשון – כדאי להתעדכן בעמוד.

זה היה הערב האחרון שלנו בעיר, ונשארו עוד הרבה המלצות שלא הספקנו לבדוק אז ויתרנו על רוב הארוחה של אלכסנדר והמשכנו הלאה למסעדה שרבים השביעו אותי לא לעזוב את העיר לפני שאבקר בה. מה אומר לכם, אין לי מושג אם הם צדקו, כי ברחנו משם שתי דקות אחרי שהתיישבנו. תקראו לי איסטנסטית, אבל מה לעשות שתפריט דביק, שרוף ומלוכלך לא עושה לי את זה, בדיוק כמו שלא הבנתי למה השולחן הסמוך מתענג על פיצה מהבילה במסעדה הודית. הסימנים היו מחשידים מדי והחלטנו לקום וללכת.
הסיפורים טענו שהיא טעימה ומאד ידידותית (60% מהתפריט טבעוני, מנות raw ויש גם מדבקה על הדלת). כנראה שיש ממש בטענה שלי שככל שהמסעדה ידידותית במוצהר ככה היא פחות מוצלחת, אבל ניתן לה הנחה מחמת הספק.

Golden Temple
Utrechtsestraat 126
טל.  6268560-020
פתוח כל השבוע 17:00-21:30

אחד הזיכרונות הקולינאריים המוצלחים שלי מימי המגורים באמסטרדם הוא ארוחה אדירת מימדים שאכלתי לראשונה במסעדה אינדונזית בשם Speciaal. לא הצלחתי לאתר אותה, אולי היא כבר לא קיימת, אבל לא אשכח את המפגש הראשון של החיך שלי עם הטעמים האינדונזיים החריפים-מתוקים מאד, שהרגישו כאילו מוכרים אבל בעצם זרים. התיבול שלהם אסייתי, אבל שונה ואין כמו שולחן האורז שהם פותחים – המון מנות קטנות בדרגות חריפות גבוהות עד אדירות, שמוגשות עם אורז לבן ואורז מתובל.

למרבה האושר, הבריחה מהמסעדה ההודית פתחה את הדלת לארוחה נוספת שכזאת. אחרי שהידסנו לאורך הרחוב, הסוללה בנייד של אסף נגמרה וחוץ מחושים מחודדים ורעבים לא היו לנו שום כלי ניווט למסעדה – מצאנו אותה. כמה דלתות אחרי אינדונזית אחרת, מלאה עד אפס מקום ומרוצפת בהמלצות מישלן (Tempo Doeloe), הסתתרה אחת אחרת, צנועה למראה, חצי ריקה, ביתית וחמימה. הוצעו בה שני תפריטים – טיבטי ואינדונזי, הבנתם כבר באיזה בחרנו. האושר הגדול הוא – שוב, בלי להצהיר על כך בריש גלי – ששולחן האורז הצמחוני שהם מציעים הוא למעשה טבעוני לחלוטין. אין ביצים ואין מוצרי חלב וכמה שלא שאלתי שאלות, הבטיחו לי שהכל צמחי לגמרי. על הדרך גיליתי שאינדונזיה היא בעצם מולדת הטמפה – חומר גלם בשרני שעשוי מפולי סויה מותססים. פגשנו אותו כאן בשתי מנות מוצלחות, שאחת ממש העיפה אותי – רצועות טמפה במשרה חריף-מתוק שטוגנו בשמן עמוק לכדי פריכות. האושר! כך נשנשנו לנו עד אין קץ מעשר הצלוחיות המגוונות, הביתיות והטעימות שקיבלנו, כולל קוביות טופו ברוטב בוטנים מסורתי, שתינו בירה אינדונזית מימית והיינו בעננים.
העונג הזה עלה לנו סה"כ 52 אירו לזוג.

האושר האינדונזי. משמאל מנת הטמפה המצטיינת של השולחן

האושר האינדונזי. משמאל מנת הטמפה המצטיינת של השולחן

Tashi Deleg
Utrechtsestraat 65
טל. 020-6206624
פתוח כל השבוע 14:00-23:30

לגוף ולנפש

בין הארוחות חשוב למצוא גם זמן לפינוקים. הנה שתי המלצות קטנות:

במלון  Okura (זה של המסעדה היפאנית המטורפת מהיום הראשון) יש ספא חדש וקטן. חדר טיפולים אחד, מגוון טיפולים נחמד (יפאני חסון יעשה לכם שיאצו מפרק אם רק תבקשו) ובעיקר – איזור ספא מושלם, במיוחד אם אתם מגיעים כשעדיין קר. סאונות, ג'קוזי גדול, בריכה מחוממת, כל הקטע. כמובן שיש להזמין תור לעיסוי מראש.

אל תוותרו על עצירה באחת מחנויות Lush בעיר – כן, המוצרים יקרים אבל גם נהדרים ורובם מסומנים כטבעוניים (ללא מרכיבים מן החי וללא ניסויים על בעלי חיים). העניין הוא החוויה – מוכרת שתיצמד אליכם עם קערית מים חמימים וידיים מלטפות ותדגים עליכם בשמחה וסבלנות וחביבות אין קץ כל מוצר שתבחרו לנסות. פנו לזה לפחות חצי שעה וארנק תפוח.

תם ולא נשלם
נו, שלושה ימים זה לא הרבה לגרגרנית יסודית ומעמיקה כמוני.

נשארו לא מעט המלצות שלא הספקתי ליישם, אם מפאת קוצר הזמן ואם בגלל שלא התארגנתי מספיק זמן מראש כדי להזמין מקומות נחשקים. הנה עוד קצת מידע שאספתי ועוד לא בדקתי, טוב שתהיה סיבה לחזור. אתם כמובן מוזמנים להוסיף מסקנות בתגובות.

Fenan Klein Afrika
אמרו לי:
אתיופית קטנה אותנטית ומעולה עם מבחר טבעוני

Pieter Heijestraat 147, Amsterdam
טל. 020 4124442

Vegetarisch restaurant Betty's
אמרו לי: מסעדה צמחונית מומלצת, יש להזמין ארוחה טבעונית מראש

Rijnstraat 75  huis
טל. 020 644 58 96

Culinaire Werk Plaats
אמרו לי: צמחונית גורמה, כזאת שעושה מהאוכל אומנות. פתוחה רק בסופי שבוע.

fannius scholtenstraat 10
טל. 06 54 64 65 76

לחלק הראשון של המסע
לחלק השני של המסע

קיר הפרפרים בספא היפאני. מיד בדקתי שהם לא אמיתיים

קיר הפרפרים בספא היפאני. מיד בדקתי שהם לא אמיתיים

Print Friendly

2 תגובות לפוסט

  1. מאת נגה:

    הי,
    כמישהי שגרה באמסטרדם כמה שנים אני רוצה להוסיף המלצה קטנה: soup en zo, (http://soupenzo.nl/). מדובר במרקייה שיש לה שני סניפים, זה יותר דוכן ממסעדה אבל הם מכינים הכל טרי וטעים טעים טעים. בכל יום מגישים 7-8 מרקים שונים, חלק בשריים או צמחוניים אבל תמיד יש לפחות שתי אופציות טבעוניות המסומנות בבירור. המרקים מעולים ומרתקים מכל העולם, המחירים סופר הוגנים (החל מ- 3.5 יורו למרק צמחוני קטן). הכתובות: Nieuwe Spiegelstraat 54 ו- Jodenbreestraat 94.

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט