חוויה של מחבת מלאה רטבים וטעמים. צילום: נמרוד סונדרס

ארוחת בוקר טבעונית: טבעוניות נהנות יותר גם בבוקר

יוני 22, 2014 מאת:
טבעונית ומפנקת. צילום: נמרוד סונדרס

טבעונית ומפנקת. צילום: נמרוד סונדרס

ארוחת בוקר ישראלית ממש לא חייבת להתבסס על חלב וביצים ויכולה להיות לא פחות מפנקת ואפילו מושחתת. נסו זאת בעצמכם

 "אבל מה אוכלים בבוקר?" – השאלה הזאת בהחלט יכולה לתפוס את אחד המקומות הראשונים בשאלות שאני שומעת הכי הרבה פעמים. ככה זה כשארוחת הבוקר הישראלית הממוצעת נשענת על כמויות לא מבוטלות של גבינות וביצים. תזיזו לאנשים את הגבינה שלהם, ופתאום הם בטוחים ששום דבר אחר לא נשאר. מודה, גם אני הייתי צריכה לעבור עם עצמי כברת דרך של ניסויים וגילויים עד שנפתחה בפניי הדלת לתענוגות בוקר נפלאים, מבוססים על שלל מזונות צבעוניים וטעימים מן הצומח.

למען הסר ספק – ארוחת בוקר טבעונית ממש לא חייבת להכיל סלטי נבטוטים וחביתות קמח חומוס (למרות שבחיי, כשמכינים אותה היטב זה ממש טעים!). בלקסיקון הטבעוני נמצאים גם מאכלי בוקר מושקעים, מפנקים ואפילו מושחתים. למשימה הפעם גייסתי את גיא ארבל, השף הראשי של מסעדות "בנדיקט", שקשה לחשוד בו בבריאותנות יתר. לאחרונה אימצו ב"בנדיקט" ארוחות בוקר טבעוניות ומוצלחות לתפריט, הזדמנות לאתגר את השף ברעיונות נוספים לפינוקי בוקר שגם אוכלי-כל יתקשו לעמוד בפניהם. אל המתכונים של גיא צירפתי את המתכון המנצח שלי לפנקייקס טבעוניים אווריריים מושלמים, ולא פחות חשוב – קלילים להכנה. עם מגוון כזה, בחיי שאני מחכה שהשבת הבאה כבר תגיע.

סדנאות בישול טבעוניות – ההרשמה בעיצומה!

שקשוקה של תרד ופטריות עם פולנטה טריה
שקשוקה ממש לא חייבת להיות עם ביצים. תנו לי מחבת מהבילה מלאת רטבים וטעמים, שאי אפשר להתאפק מלטבול בה קרעי חלה טרייה, ומבחינתי מדובר בשקשוקה מושלמת.

חומרים ל 2 מנות

לשקשוקה:
250 גרם תרד שטוף
120 גרם (1/2 סלסלה) פטריות שמפיניון חצויות
120 גרם (1/2 סלסלה) פטריות פורטובלו פרוסות
1 בצל סגול גדול, חתוך לרצועות
20 עגבניות שרי חצויות
2 שיני שום פרוסות
שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס

לפולנטה:
5 קלחי תירס טרי
5 גרם (1 כפית) מלח
קורט פלפל שאטה טחון

+ מכינים את הפולנטה: בעזרת סכין חדה קוטמים את בסיסי קלחי התירס, מעמידים כל קלח על בסיסו ובתנועת חיתוך מקצהו העליון של הקלח לבסיס מסירים את גרעיני התירס.
+ מניחים את גרעיני התירס בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מבשלים 3 דקות נוספות ומסירים מהאש. שומרים בצד מעט ממי הבישול ומסננים.
+ במעבד מזון או בלנדר מוט טוחנים את התירס המבושל עם מלח ופלפל שאטה.טועמים, מתקנים תיבול. אם התערובת סמיכה מדי, מדללים מעט בעזרת מי הבישול ששמרנו.
+ מכינים את השקשוקה: מחממים מעט שמן זית במחבת ומאדים את הבצל מעל להבה בינונית 4 דקות עד שהוא מתרכך קלות. מוסיפים שום פרוס ומטגנים 2 דקות נוספות.
+ מוסיפים את התרד והפטריות ומתבלים במלח ובמעט פלפל שחור. מוסיפים עגבניות שרי ומבשלים 4-5 דקות נוספות. מסירים מהאש.
+ מחלקים לצלחות הגשה, מניחים על כל מנה מהפולנטה ומגישים.

חוויה של מחבת מלאה רטבים וטעמים. צילום: נמרוד סונדרס

חוויה של מחבת מלאה רטבים וטעמים. צילום: נמרוד סונדרס

מוזלי עם "יוגורט" קשיו ובננות
עד היום הכנתי מקשיו בעיקר סוג של "גבינה" – ממרח אגוזי נימוח ונפלא. כאן הממרח הזה עולה כיתה והופך למצע מושלם לגרנולה ביתית פריכה. שימו לב שכמות הגרנולה גדולה ממספר המנות במתכון – מומלץ לשמור וליהנות ממנה כל השבוע.

חומרים ל 2-3 מנות

ל"יוגורט":
200 גרם אגוזי קשיו, מושרים במים כחצי שעה
30 מ"ל (2 כפות) מייפל
30 מ"ל (2 כפות) מיץ לימון
1 בננה
200 מ"ל (3/4 כוס) מים

לגרנולה:
500 גרם קוואקר גס
100 גרם פיסטוק קלוף
100 גרם אגוזי פקאן
100 גרם שקדים קלופים חצויים
100 גרם חמוציות
10 גרם (1 כף) קינמון
100 מ"ל (1/2 כוס) סילאן
30 גרם (3 כפות) סוכר חום
50 מ"ל (1/4 כוס) שמן קנולה
50 מ"ל  (1/4 כוס) מים

להגשה: סלט פירות טריים

+ מכינים את היוגורט: מסננים את הקשיו וטוחנים במעבד מזון. מוסיפים חצי מכמות המים בזילוף איטי, תוך כדי טחינה.
+ מוסיפים את הבננה ואחרי שנטחנה את המייפל ומיץ הלימון. מוסיפים בהדרגה את שארית המים עד לקבלת המרקם הרצוי. ניתן לשמור במקרר עד 3 ימים.
+ מחממים תנור ל- 150 מעלות.
+ מכינים את הגרנולה: מערבבים בקערה קוואקר, פקאן, פיסטוק וקינמון.
+ בקערה נפרדת טורפים היטב את הסילאן, הסוכר, השמן והמים עד לקבלת תערובת אחידה. יוצקים על תערובת הסילאן ומערבבים היטב עד לציפוי אחיד.
+ משטחים את התערובת בשכבה דקה על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור במשך 5 דקות.
+ מוסיפים לתבנית את השקדים החצויים, מערבבים, משטחים שוב ואופים 5 דקות נוספות. מערבבים שוב ואופים 5 דקות אחרונות. מוציאים מהתנור ומניחים להצטנן לטמפרטורת החדר.
+ מוסיפים לגרנולה האפויה את החמוציות, מערבבים ושומרים בכלי אטום עד חודש.
+ להגשה: מחלקים את היוגורט לקעריות הגשה ומוסיפים גרנולה ופירות טריים.

צלחת עשירה, בריאה, מזינה ומפנקת - זה אפשרי! צילום: נמרוד סונדרס

צלחת עשירה, בריאה, מזינה ומפנקת – זה אפשרי! צילום: נמרוד סונדרס

קרפ טבעוני במילוי גנאש שוקולד
כשדיברתי עם גיא לראשונה על תפריט טבעוני ב"בנדיקט", היה לי ברור שחייבת להיות בו לפחות מנה אחת, שתיתן קונטרה טבעונית מוחצת למגדלי הפנקייק המפורסמים של המסעדה. ביס אחד מהשחיתות הזאת – וידעתי שיש כאן ניצחון.

חומרים ל-6 מנות

לקרפ:
250 גרם (3/4 1 כוסות) קמח
10 גרם (שקית או 1 כף גדושה) אבקת אפיה
130 גרם (1 כוס) אבקת סוכר
400 מ"ל (1 פחית) קרם קוקוס
400 מ"ל (3/4 1 כוסות) חלב סויה ממותק
20 מ"ל (1 כף) שמן תירס
5 מ"ל (1 כפית) תמצית וניל

לגנאש:
400 גרם שוקולד מריר איכותי פרווה
300 גרם (1/4 1 כוסות) חלב סויה ממותק

להגשה:
ריבת אוכמניות
אבקת סוכר
סלט פירות

מעט שמן קנולה

+ מכינים את הקרפ: מערבבים בקערה את הקמח, אבקת האפייה ואבקת הסוכר.
+ בקערה נפרדת מערבבים את יתר חומרי הקרפ. יוצקים את הנוזלים לאט לקערת החומרים היבשים תוך כדי ערבוב מתמיד במטרפה, עד לקבלת בלילה נוזלית וחלקה. מאחסנים במקרר למשך חצי שעה, עד שהבלילה מסמיכה מעט.
+ מכינים את הגנאש: יוצקים חלב סויה לסיר ומחממים עד סף רתיחה. מסירים מהאש ומוסיפים את השוקולד. ממתינים כחצי דקה וטורפים היטב במטרפה, עד לקבלת גנאש חלק. מניחים להצטנן מעט.
+ מחממים מחבת לקרפ או מחבת טפלון מעל להבה בינונית-נמוכה ומשמנים במעט שמן קנולה.
+ יוצקים מעט מהבלילה, רק עד לכיסוי המחבת בשכבה דקה, וממתינים כדקה להיווצרות בועות על פני הקרפ. הופכים ומטגנים כדקה נוספת. מקפידים שלא יישרף ויתייבש. מוציאים לצלחת וממשיכים כך עם יתרת הבלילה. שומרים חם.
+ מרכיבים את המנה: מורחים מהגנאש על מחצית משטח הקרפ ומקפלים את החצי הריק מעל שכבת השוקולד. מקפלים שוב לשניים לקבלת צורת רבע עיגול וממשיכים כך עם יתר הקרפים.
+ מניחים על כל צלחת 2 קרפים מקופלים. מקשטים עם מעט ריבת אוכמניות ואבקת סוכר ומגישים לצד סלט פירות טריים.

נוק אאוט מושחת של קרפ עם שוקולד. צילום: נמרוד סונדרס

נוק אאוט מושחת של קרפ עם שוקולד. צילום: נמרוד סונדרס

פנקייק טבעוני מושלם
כשאמא שלי לימדה אותי להכין פנקייק, זה היה "לפי העין", ככה וככה מכל דבר עד שמגיעים לבלילה המושלמת. כשהחלטתי לפצח את סוד הפנקייק הטבעוני, ניסיתי לעשות אותו הדבר – ללכת עם הלב ועם האינטואיציה של אמא, רק עם חומרים קצת אחרים. התוצאה, הפעם עם כמויות מדוייקות, לפניכם.

חומרים לכ-15 חביתיות

2 כוסות קמח לבן
1 כוס קמח מלא
4-5 כפות סוכר לבן או דמררה/קנים
1 שקית אבקת אפייה
קורט מלח
3 כפות שמן חמניות
1 כפית תמצית וניל איכותית
כ-1/2 2 כוסות חלב צמחי (אני השתמשתי באורז-שקדים)

+ מערבבים בקערה גדולה את הקמח, הסוכר, אבקת האפיה והמלח. מוסיפים שמן ותמצית וניל. יוצקים בהדרגה את החלב הצמחי ומערבבים, עד לרמת הסמיכות הרצויה. מערבבים היטב, רצוי בעזרת מטרפה, עד לקבלת בלילה חלקה, סמיכה למדי אך נוזלית. ממתינים כ-5 דקות כדי שאבקת האפייה תתחיל לפעול.
+ מחממים מחבת קטנה וטובה (נון-סטיק) – אפשר לשמן אותה מעט בעזרת נייר סופג אבל לא חייבים. יוצקים מהבלילה למחבת החמה ומפזרים אותה על פני המחבת. ממתינים כ 1-2 דקות עד שמופיעות בועות והשוליים משחימים, הופכים וממתינים דקה נוספת. מוציאים לצלחת הגשה וממשיכים כך עם יתרת הבלילה.
+ מגישים עם פירות חתוכים, קצפת קוקוס וסירופ מייפל אמיתי.

איך מכינים קצפת קוקוס?
מאחסנים במקרר פחית של קרם קוקוס (לפחות 17 אחוז שומן) למשך יממה. מוציאים בלי לנער את הפחית ופותחים אותה. מחלצים בעזרת כף רק את השכבה העליונה הסמיכה של הקרם (בתחתית יישארו נוזלים שקופים, בהם לא משתמשים). אם רוצים מוסיפים מעט אבקת סוכר ומקציפים את הקרם 2-3 דקות, עד לקבלת קצפת יציבה.

מדריך מסעדות טבעוניות

מגדל פנקייקים ביתיים מושלמים. ככה פותחים את השבת

מגדל פנקייקים ביתיים מושלמים. ככה פותחים את השבת

Print Friendly

9 תגובות לפוסט

  1. מאת נורית:

    היי אורי לגבי הקרפ –
    אפשר להחליף את הקרם קוקוס בשמנת מתוקה?
    ואת השמן תירס בשמן אחר כמו קנולה ?
    אם כן מדובר על אותם כמויות..?
    ומה דעתך על חלב שקדים במקום סויה…
    תודה והמשך שבוע נפלא 🙂

    • מאת אורי:

      היי, אני מניחה שאת מתכוונת לשמנת צמחית – אני מאמינה שזה יעבוד, למרות שקרם הקוקוס לא מורגש בטעם הסופי אם מזה את דואגת. אפשר להחליף את השמן בכל שמן צמחי נייטרלי אחר וגם את החלב בחלב צמחי אחר, אין בעיה.

  2. מאת דורית:

    אורי שלום,
    האם חלב סויה ממותק הוא מוצר שנמכר בחנויות (כמו חלב ממותק בשפורפרת או בקופסא), או שאת רק ממתיקה חלב סויה רגיל? אם ממתיקים לבד, מה מידת ההמתקה?
    תודה, דורית

    • מאת אורי:

      היי דורית, כן יש סוגי חלב סויה ממותקים בחנויות (האמת שרובם ממותקים). פשוט בודקים על האריזה.
      לטעמי אפשר גם להשתמש בלא ממותקים, אני מעדיפה את הטעם הנייטרלי שלהם. ואפשר גם להשתמש בסוגי חלב צמחי אחרים – אורז או שקדים למשל.

      • מאת אנה:

        היי
        ניסיתי להכין אבל הבלילה ממש נדבקה למחבת, מה לא עשיתי טוב?

        הבלילה טעימה בכל זאת, עשינו מיקס עם השוקולד (;

        • מאת אנה:

          לא כתבתי אבל ניסינו להכין את הקרפ

        • מאת אורי:

          היי, קשה לי לומר – זה יכול להיגרם בגלל המחבת, הטמפרטורה שלה או שלא היה מספיק שמן.. בכל מקרה שמחה שיצא לכם טעים 🙂

  3. מאת מיכל:

    הי אורי, רציתי לשאול לגבי השקשוקה הירוקה האם יתאים לדעתך להוסיף חלב קוקוס? (ראיתי שבהרבה מתכונים לא טבעוניים שקשוקה ירוקה זה עם שמנת מתוקה).
    תודה רבה

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט