מתכונים טבעוניים

מהיר, טעים, טבעוני: מתכונים לאמצע השבוע

מאי 12, 2014 מאת:

בטוחים שלבשל טבעוני זה יקר, מסובך ודורש לעמוד כל היום במטבח? כך אני מתקתקת מנות טבעוניות טעימות ומזינות בלי מאמץ

כשאני מדברת עם אנשים על בישול טבעוני, אני מגלה שלרובם יש את אותם חששות מפניו – חששות שלמרבה השמחה אין הרבה קשר בינם לבין המציאות. אני מבינה את המקור שלהם לגמרי, הרי מעבר לטבעונות הוא שינוי שנראה מבחוץ דרמטי מאד, מי כמוני יודעת. מה שמצחיק (ומשמח) הוא שבסופו של דבר, ברגע שעושים את השינוי הזה ומסגלים לעצמנו הרגלי בישול וקניות חדשים, העסק הופך להיות מאד פשוט והופך לטבע שני. אבל עד אותו רגע, ברור שזה עלול להיראות כמו תיק די רציני.

כך למשל אנשים בטוחים שאוכל טבעוני הוא עניין נורא יקר, לבעלי יכולת בלבד. לא יודעת אם זה נעוץ בכך שמבלבלים אוכל טבעוני עם אוכל אורגני (לא מחויב המציאות) או עם צורך ברכישה של מוצרים מיוחדים ותוספים יקרים (בכלל לא). בשורה התחתונה לא רק שטבעונות אינה יקרה יותר מתזונה אחרת, היא אפילו מוזילה משמעותית את סל הקניות. נכון שיש מוצרים מסוימים שהם יקרים יותר (למשל חלב צמחי מול חלב פרה) אבל אם מסתכלים על כל סל הקניות, ברור לגמרי שאורז, עדשים וירקות זולים יותר מבשר, דגים וגבינות. בעודף שנשאר אני חוגגת על אגוזים וחלב צמחי כאילו אין מחר.

עוד סוגיה שמטרידה רבים היא הצורך לעמוד כל היום במטבח כדי שיהיה מה לאכול. בהנחה שאתם מבשלים ולא רק אוכלים מזון מעובד שחומם במיקרו, סביר שאחרי שתתארגנו על סדרי העבודה במטבח הטבעוני תגלו שגם שם בעצם נחסך לכם זמן – בסופו של דבר רוב חומרי הגלם הטבעוניים מתבשלים מהר יותר, ולאחרים יש פתרונות מצויינים כמו דגנים וקטניות שמתבשלים ב-10 דקות או קטניות וירקות קפואים, שנחשבים מעולים גם מבחינת ערכים תזונתיים. לומדים די מהר להתכונן מראש (כמה זמן לוקח להשרות עדשים לקציצות?) ומבטיחה לכם שאת האורז שלי אני עדיין מבשלת באותן 18 דקות.

לא מאמינים? הנה הוכחה. שני מתכונים מהירים, זולים, פשוטים להכנה וסופר טעימים שכבר הפכו אצלנו לכוכבים בבית. האחד מפאתי מערב, השני נושק למזרח ושניהם מספקים ארוחת אמצע שבוע טבעונית נהדרת.

מדריך מסעדות טבעוניות

טופו בחרדל וקרם קוקוס
בלי הכנות מסובכות, השריות ממושכות וחומרי גלם נדירים – תבשיל טופו מהיר להגשה על אורז, אטריות ואפילו פסטה.

חומרים ל-4 מנות

300 גרם טופו סחוט משאריות נוזלים
1 פלפל צ'ילי אדום
3 שיני שום קצוצות (אם יש שום ירוק – קצצו גם את הגבעול)
1 זוקיני מגורד
1 כוס קרם קוקוס
1/4 כוס מים
3 כפות רוטב סויה בהיר
1 כף גדושה חרדל
2 כפות יוזו או מיץ לימון
חופן שברי קשיו או צנוברים
מעט שמן צמחי

+ מחממים מעט שמן במחבת רחבה או ווק. מטגנים מעט את השום והצ'ילי (זהירות שלא ייחרך) ומוסיפים את הטופו. מטגנים 2-3 דקות ומוסיפים את הזוקיני. מטגנים כדקה נוספת.
+ יוצקים למחבת את קרם הקוקוס, מוסיפים חרדל, רוטב סויה ומים ומערבבים היטב. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-5 דקות לספיגת טעמים.
+ מוסיפים יוזו או לימון וחופן שברי קשיו או צנוברים, מערבבים ומגישים על אורז או אטריות.

חרדל וקרם קוקוס - שילוב שקשה לעמוד בפניו

חרדל וקרם קוקוס – שילוב שקשה לעמוד בפניו

אבל מה עם השניצל?
אם כבר אנחנו בענייני טופו, בואו נפתור גם את עניין השניצל אחת ולתמיד. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לפרוס את הטופו לפרוסות או לאצבעות ולהשרות אותו במרינדה – למשל של סויה, סילאן, שום כתוש ומעט חרדל, לפחות 10 דקות ואפשר גם לילה. כדי להדביק את הפירורים מכינים בלילה פשוטה של קמח ומים, טובלים בה את פרוסות הטופו, מצפים בפירורי לחם או פאנקו ומטגנים. מניסיון, ילדים מתים על זה.

תבשיל ירקות וחומוס
מהתבשילים האלה שאין סיכוי לפספס אותם וכולם אוהבים, גם קטנים וגם גדולים. הכמויות והמרכיבים בכלל לא קריטיים – בטטות יצטרפו בשמחה ושעועית יכולה להחליף את החומוס.

חומרים ל-6 מנות

1 בצל גדול, חצוי ופרוס
2-3 שיני שום פרוסות
4-5 גזרים חצויים ופרוסים דק
5 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות
1 פלפל אדום פרוס לרצועות
2 עגבניות חתוכות לקוביות
2 גבעולי סלרי קצוצים
1 צ'ילי אדום חתוך לטבעות
1 כוס גרגירי חומוס מבושלים (אפשר מקפוא)
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית פפריקה חריפה
1/4 כפית פפריקה מעושנת
1 כפית כורכום
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית

להגשה: פטרוזיליה קצוצה

צבע שאי אפשר להוריד ממנו את המזלג. בשם הפפריקה

צבע שאי אפשר להוריד ממנו את המזלג. בשם הפפריקה

+ מחממים שמן זית בסיר רחב ומאדים בו את הבצל, השום וטבעות הצ'ילי במשך כ-5 דקות. מוסיפים את הגזר, תפוחי האדמה, הפלפל והסלרי וממשיכים לטגן 5-10 דקות נוספות.
+ מוסיפים לירקות שבסיר את העגבניות וגרגירי החומוס ומתבלים בפפריקה, מלח ופלפל.
+ מוסיפים מים רק עד כדי כיסוי ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כחצי שעה, עד שכל הירקות מתרככים. מפזרים פטרוזיליה קצוצה ומגישים, אפשר עם אורז לבן או מלא.

סדנאות בישול

גם קטניות, גם דגנים, גם ירקות. ארוחה מושלמת

גם קטניות, גם דגנים, גם ירקות. ארוחה מושלמת

Print Friendly

8 תגובות לפוסט

  1. מאת יעל:

    תודה, ממש במקום! הייתי בשוק כשראיתי באחרונה דיונים על כמה טבעונות היא טרנד לאשכנזים עשירים. מה, אנשים באמת חושבים שאוכל עממי כמו פלאפל בפיתה או שעועית ברוטב עגבניות עם אורז, נגיד, זאת ארוחה יקרה או מסובכת לעשירים בלבד? 😯

    עוררת בי השראה לכתוב בעצמי פוסט עם מתכונים טבעוניים זולים ופשוטים. שוב תודה.

  2. מאת שגית:

    הכנתי את הטופו ! קליל ומעולה!

  3. מאת טליה:

    היי אורי, בהרבה מתכונים את משתמששת ב1 פלפל צ'ילי אדום, מדובר על טרי או יבש? מה תהיה החלופה ברמת הצ'ילי גרוס (כפית?)
    תודה רבה על שדרוג המטבח שלי

    • מאת אורי:

      היי טליה, איזה כיף 🙂 אני משתמשת בטרי. יבש בדרך כלל הרבה יותר חריף וזה גם תלוי בטעם. הייתי מתחילה מחצי כפית, טועמת ומקסימום מחזקת.

  4. מאת תמר:

    הי
    בטופו עם הקרם קוקוס אפשר להחליף את קרם הקוקוס בחלב קוקוס או כל חלב צמחי אחר? תודה

    • מאת אורי:

      חלב אחר פחות מומלץ אבל חלב קוקוס אין בעיה – רק הוא יהיה פחות סמיך ופחות שומני מהקרם. אז שימי פחות ממנו וצמצמי קצת יותר זמן

  5. מאת מעיין:

    המתכון של הטופו בחרדל וקרם קוקוס פשוט נהדר!! הכנתי על מצע אטריות שעועית והוספתי פטריות וברוקולי… תענוג! תודה לך!

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט