אמסטרדם טבעונית. צילום: אורי שביט

פעם בחיים: מסע טבעוני לאמסטרדם, חלק ב'

מרץ 10, 2013 מאת:

המסע בעיר התעלות ממשיך – ממזנון תמחוי דהוי ועד חממה יוקרתית, הכל בשם ההרפתקה הטבעונית

תקציר הפרק הקודם: שני חברים טבעונים, מישראל ומארה"ב, נפגשו באמצע הדרך באמסטרדם. ביום הראשון הספקנו לבקר בחנות טבעונית, סופר אורגני ומסעדה יפאנית בעלת כוכב מישלן שהפילה אותנו עם תפריט טבעוני מהמם.
לחלק הראשון של המסע

העיר בציפור. שחפיות וברווזים סועדים בדה קאס

העיר בציפור. שחפיות וברווזים סועדים בדה קאס

יום שני
הביקור שלא היה בחוות המקלט או: איזה ריח יש לסויה רקובה?

האתגר הראשון העומד בפני הטבעוני המתייר הוא ללא ספק ארוחת בוקר. באירופה, זה ידוע, ארוחת הבוקר עומדת על שלושה דברים עיקריים: חמאה, גבינה ונקניק. אם ראיתם חתיכת עגבניה, היה לכם הרבה מזל. מכיוון שבמילא הארוחה לא היתה כלולה במחיר המלון, יצאנו לקושש משהו לאכול בחוץ. כאן דווקא הועילה מאד המפה שקיבלנו בחנות הטבעונית ואנחנו שמנו פעמינו אל Bagels & Beans – רשת בתי קפה בעלת מיליארד סניפים ברחבי העיר. הסניף הקרוב אלינו מוקם על תעלת הקיסרים והיה חמוד ביותר, עם רשת אלחוטית והכל. לא היתה בו ידידותיות יוצאת דופן ביחס למה שאנחנו רגילים אליו בתל אביב. ביקשנו וקיבלנו בייגל אבוקדו וירקות בלי גבינת שמנת, וקפה לאטה על סויה – ברוב המקומות החלב סויה מצוין באמת והקפה עשוי כהלכה. מה נאמר, אחלה בוקר!

בייגל אנד בינז הלכה למעשה. ידידותי אם מבקשים

בייגל אנד בינז הלכה למעשה. ידידותי אם מבקשים

היום השני למסע היה אמור להיות החגיגי מכולם ואני התרגשתי מאד לקראתו. עוד מהארץ התכתבתי עם אחד המנהלים של חוות מקלט לחיות משק שממוקמת לא רחוק מהעיר, בפרבר Amstelveen. הצלחנו לתאם ביקור במועד מיוחד, שכן החווה פתוחה למבקרים רק בימי ראשון ואני חיכיתי למפגש עם החזירים (שהם רוב תושבי החווה), הפרות והאווזים, שחיים שם בשלווה ובשמחה אמיתית, כזאת שלא נגמרת בעלייה על הצלחת. אבל את ספירת הדקות עד לצהריים קטעה הודעה מצערת, על כך שאחד החזירים לקה בדלקת חניכיים קשה והצוות הוזעק לניתוח חירום. לכל המודאגים אני יכולה לדווח שהחזיר התאושש ולכולם שלום. מכיוון שאני החמצתי את הביקור, כל שנותר לכם הוא להגיע לשם בעצמכם. האתר של החווה בהולנדית, אבל אפשר לכתוב להם בעמוד הפייסבוק או במייל ולקבל עוד פרטים. החווה פתוחה לביקורים בימי ראשון בין השעות 14:00-18:00 – מי לא רוצה לעשות לחזרזירים מסאז'??

החווה נקראת בהולנדית Familie Bofkont / Het Beloofde Varkensland או בעברית: המשפחה בת המזל – הארץ המובטחת לחזירים. מקסים!
Bovenkerkerweg 132, 1188 XJ Amstelveen

פתאום התפנו לנו הצהריים ואני מיד הפניתי חרטום לעבר יעד נוסף – מסעדה מקרוביוטית אורגנית וטבעונית בשם Deshima שהיא חלק ממרכז מקרוביוטי רוחני יפאני בשם Kushi. היה כתוב שיש מזנון, אסף אמר שהוא אוהב מזנון, וקראתי גם על סנדוויצ'ים טריים, סושי ואפילו טירמיסו! התייצבנו בחדר האוכל הקטן והולנדית חביבה הסבירה לנו בדיוק איך העסק עובד – מחיר לצלחת גדולה וקטנה (נדמה לי 16 ו-13 יורו בהתאמה) שממלאים באוכל שרוצים בשירות עצמי. אסף הצביע על ויטרינה בה שכבו עגומים סושי שגולגל כנראה כמה שעות קודם ומשהו רב-שכבות שהיה אמור להיות הטירמיסו, לצד עוד כל מיני עוגות ותופינים שלא נראו מי-יודע-מה מפתים. לא הקשבתי לסימנים, לקחנו צלחות והתקדמנו לאורך המזנון הצנוע.

אסף היה האמיץ מבין שנינו – הוא אשכרה שם בצלחת שלו את הרביכה התוססת אחרי שהדודה ההולנדית הציעה לו בחום לטשטש את טעמה ברוטב חרדל, כי היא מאד דומיננטית. אחר כך הוא גם אשכרה טעם אותה. לי הספיק מבט אחד בפנים שלו שהחליפו צבעים ורחרוח חשדני, כדי אפילו לא להעיז. עלי האנדיב המאודים היו בסדר וקדרת השעועית השחורה והבטטה היתה סבירה, ולו בזכות העובדה שלא היה לה טעם בכלל. אני יודעת שיש אוכל מקרוביוטי אחר ואפילו טעים, אבל לצערי לא תמצאו אותו שם. אם אתם כבר נקלעים לאזור, היכנסו לחנות בקומה מתחת –  יש שם מבחר מוצרי מזון מיוחדים וגם ספרים, כולל "מחקר סין" המפורסם.

מימין סויה רקובה. משמאל תבשיל תפל. הבחירה בידיכם!

מימין סויה רקובה. משמאל תבשיל תפל. הבחירה בידיכם!

פתוח שני-שבת, ראשון סגור. המזנון פעיל בין השעות 12:00-14:00
כריכים, סושי וחטיפים נמכרים לאורך היום

Deshima
Weteringschans 65, Amsterdam

אסף אכל כמה ביסים, אני בצלחת שלי בקושי נגעתי והצלחנו איכשהו להתחמק מעיניה של הדודה ולהשאיר אוכל בצלחת. רעבים, החלטנו לנסות את מזלנו במקום טבעוני נוסף בשם Terrazen Centre. המוכרת מהחנות הטבעונית הזכירה את המקום וסיפרה שהוא שייך למשפחה, שלפעמים נמצאת ולפעמים יוצאת. לפי התמונות באתר נראה שמדובר במקום די שלוכי, שהוא גם מין מרכז תרבותי עם ערבי הקראת שירה ושאר מנעמים.

לפחות לגבי המשפחתיות הגברת מהחנות צדקה לגמרי – במעבר התרוצץ הבן הפעוט של בעלי המקום, התינוק השני בכה על הגב של אבא שלו, שבישל את האוכל בקיטון האחורי מאחורי וילון, האמא מלצרה והילד הגדול בדיוק הגיע מבית ספר. בפינה אחת מחשב וכלי מיטה, בפינה אחרת ציוד הגברה והקלטה ובאמצע שלושה שולחנות. הזוג, יפאנית חמודה ואפריקאי חסון, חיו שנים רבות ביפאן עד שהיגרו להולנד ופתחו את המרכז הטבעוני שלהם. כמו בחיים, המיש-מש המשיך גם בשירות (כל מנה מגיעה בנפרד בהפרשים של חצי שעה בערך) וגם בצלחות (יפאני-קריבי-אפריקאי בערבוביה). האוכל לא מזעזע, כלומר – אכיל. את זמננו הנעים בחור ג'מייקני, שאחרי שדיבר איתנו שעות על אלוהים ובוב מארלי (לא אותו דבר) העדפנו שישיר לנו משהו בליווי גיטרה מקרטעת. חוויה – ללא ספק. המלצה? הבנתם לבד.

זה ציפור? זה סלון? זאת מסעדה? קוסמופוליטיות טבעונית בטרה-זן

זה ציפור? זה סלון? זאת מסעדה? קוסמופוליטיות טבעונית בטרה-זן

Terrazen Centre
פתוח כל השבוע, 11:30-23:00 (אם הם בבית)
19hs SintJacob Straat, Amsterdam

אחרי התלאות האלה היה חייב להגיע איזה שהוא פיצוי והאמת שידענו שהוא מחכה לנו, בזכות הזמנה מוקדמת של מקומות במסעדת De Kas הידועה (בעברית "החממה"). מדובר במסעדה ייחודית ונחשבת, שממוקמת בחממה עתיקה ומשופצת בדרום אמסטרדם, ושמה דגש על גידול ירקות ופירות אורגני עצמי, חלקו במקום וחלקו בכפר סמוך, עם הרבה כבוד לתוצרת עונתית ומקומית. החלל עצמו עוצר נשימה – דמיינו חממה ענקית עם קירות וגג זכוכית, אח מבוערת והמון שולחנות פטפטניים (שוב, תודה לאל, לא מדובר במקום מוקפד עד כדי אי-נוחות). המטבח החצי-פתוח רוחש ופעלתני, המלצרים קשובים וסופר-ידידותיים, ובקיצור – כיף.

חממה עתיקה שהפכה למסעדה. דה קאס

חממה עתיקה שהפכה למסעדה. דה קאס

וככה זה נראה בפנים. אווירה מפוטפטת ואוכל מקומי

וככה זה נראה בפנים. אווירה מפוטפטת ואוכל מקומי

גם כאן הודענו על הגעתנו מבעוד מועד, כך שהתפריט – שהוא תמיד נסתר מהאורחים ומשתנה בכל שבוע – הותאם לנו במיוחד. המנות מתחלפות אבל הדיל בדה קאס קבוע – ארוחה של שלוש מנות נפתחה בשלוש צלחות משותפות: שורשים צלויים על בורגול, מרק קרמי של תפוחי אדמה וסלרי ומנה קצת פחות מוצלחת של ירקות עם כרוב ניצנים ועלים שנאמר לנו שנקטפו בדיוק לפני 20 דקות. למי אכפת, כל עוד אני יכולה לנשנש מהזיתים האימתניים הזרחניים והחצי-כבושים שבקערית שהביאו לנו לפתיחה, עם סלק ולחם טוב ומתפצח. לעיקרית קיבלנו מנת פולנטה מטוגנת עם מיני ירקות צלויים, שלמרבה הצער היתה המנה הפחות מוצלחת בארוחה. כאן צריך לתת את הדעת גם על הבדלי החיך – האוכל כאן אירופאי-צפוני, עם הרבה שורשים, טעמים מרומזים ומעט מרירות. העיקרית המתיקה את הגלולה – מוס שוקולד מושלם הונח לצד סורבה תפוזי דם, עם פלחי פירות בטכניקות הכנה שונות. 2 כוסיות קוניאק ומרמלדות שהוכנו מהלימונים שגדלים בחממה סגרו את הפינה האחרונה. בסיכום – אוכל מעניין, מקומי ומגוון בהגשה מרושלת במתכוון, אווירה כיפית, שירות מקסים, הטעם קצת מר אבל יצאנו מבוסמים ומרוצים. יהיה כאן כיף גם בארוחת צהריים, כשרואים את הפארק מהחלונות. לדברי אחד השפים שדיברנו איתו, יכינו לכם כאן אוכל טבעוני גם ללא התראה מוקדמת. המלצה שלי – תמיד להודיע מראש.

מהמר למתוק. המנות העונתיות של דה קאס

מהמר למתוק. המנות העונתיות של דה קאס

כשהחיים נותנים לימונים, עושים מהם מרמלדה. אחד השפים בחממה

כשהחיים נותנים לימונים, עושים מהם מרמלדה. אחד השפים בחממה

צהריים של שתי מנות – 37.5 יורו, לא כולל שתיה וכו'
ערב של שלוש מנות – 49.5 יורו, לא כולל שתיה וכו'

De Kas
Kamerlingh Onneslaan 3, Amsterdam
T +31 20 462 45 62
F +31 20 462 45 63

בפרק השלישי והאחרון, בין היתר – שלוק ראשון של מיץ נבט חיטה הולנדי, בריחה מתוזמרת מהאיש עם הזקן, סדנה ישראלית-מקומית של אוכל טבעוני ושולחן אורז אינדונזי אמיתי

לחלק הראשון של המסע

עוד מדריכי מסעדות וקניות לערים נחשקות:

המדריך לטבעונים בפריז
המדריך לטבעונים בברלין
המדריך לטבעונים בלונדון
המדריך לטבעונים בהאג

Print Friendly

2 תגובות לפוסט

  1. מאת הדס:

    איפה החלק האחרון?

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט