שיפודי טופו וירקות בטריאקי

יום עצמאות טבעוני: טיפים ורעיונות לחגיגה בלי בשר

מאי 10, 2016 מאת:

לא חייבים להקריב את עצמאותם של בעלי החיים כדי לחגוג את העצמאות שלנו – אפשר לעשות את זה בכיף ובקלות עם שיפודים, נקניקיות, סטייקים ושאר ירקות, שיעשו לכם חג שמח בבטן ובלב. אורי שביט, בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ומסעדת "מיס קפלן" מגישה טיפים למנגליסט הטבעוני המתחיל ולכל מי שמארחים השנה מישהו צמחוני, טבעוני או בריאותני באירוע הנפנוף הישראלי השנתי. בינינו, מי לא?

מתוך מגזין "פנאי פלוס"

לא לטבעונים בלבד
יש לכם אורח אחד שנמנע מבשר והחלטתם להקצות לו 2 פטריות פורוטבלו על הגריל? טעות! מהר מאד תגלו שהמטעמים הצמחו-טבעוניים ערבים לחיכם של כל האורחים והם מתחסלים במהירות מפתיעה. הרחיבו את רשימת הקניות אצל הירקן והכינו תמיד כמות יפה גם של המנות הללו, תודו לי אחר כך.

על השיפוד
הכי קל ופשוט להכין שיפודים של ירקות – מקלאסיים כמו עגבניות, בצל, פלפלים בשלל צבעים וגם חצילים ועד גיוונים מעניינים כמו פטריות יער (ירדן), קוביות דלעת או בטטה (שעברו חצי בישול מקדים), זוקיני וכמובן קוביות טופו שהושרו מבעוד מועד במרינדה (מתכון בהמשך).

בין הגחלים
המנגל הרוחש שלכם יכול בקלות להפוך למדורת השבט, בה ניתן לטמון ירקות שונים עטופים בנייר כסף (מי שמעדיף יכול לעטוף בשתי שכבות – נייר אפייה ועליו נייר כסף) שניצלים לאיטם בין הגחלים הלוהטות. נסו לעשות את זה עם קלחי תירס טריים, ארטישוק ירושלמי קלוף וכמובן תפוחי אדמה. את התוצאה אפשר להגיש כמו שהיא או לפנק ברוטב מעניין, מיונז טבעוני או פסטו מרענן של עשבי תיבול ושום.

סטייק זה לא רק בשר
מה זה בעצם סטייק בשבילנו? זה נתח גדול, צרוב וצלוי של.. אולי בכלל כרובית? כיף במיוחד להפתיע עם סטייק של ירק כמו כרובית או חציל שנחתכו לאורכם וספגו ניחוח של עישון פחמים. אפשר להסתפק בתיבול של שמן זית, מלח ופלפל ואפשר להשרות ברוטב כיפי עתיר עשבי תיבול שאוהבים, תערובת תבלינים כתושים כמו זרעי כוסברה, זרעי שומר והל, פלפלים חריפים קצוצים, חומץ בלסמי או חומץ תפוחים ועוד נותנים טעם נהדרים.

בפיתה או בלאפה
שווארמה היא מנה אהובה על כל ישראלי באשר הוא – גם כשהוא כבר מזמן לא נוגע בבשר. מה שהופך אותה ללהיט היא תערובת תבלינים עזת טעם (כמון, קינמון, הל, פפריקה, כורכום ודומיהם) והרבה בצל מטוגן היטב. ממה תכינו אותה? אפשר ללכת על הגרסה הטבעית ולחתוך לרצועות פטריות טריות מזנים שונים; אפשר להשתמש בקולפן כדי ליצר רצועות דקיקות של טופו ולהשרות או בתערובת תבלינים ושמן זית אפילו לילה מראש, לספיגת טעמים; ואפשר לקנות שווארמה טבעונית מוכנה ומתובלת שעשויה מנתחי סייטן (חלבון חיטה). תתפלאו לגלות כמה מוצלח זה יוצא!

מתוק על האש
גם קינוחים יכולים להיות חלק ממסורת הנפנוף הטבעונית שלכם – שיפוד של פירות העונה, שהוברשו במעט סירופ סוכר וניצלו על הגריל הוא דרך מופלאה לחתום את המאורע הגרגרני ואם רוצים מכינים שוקולד מומס לטבול בו את השיפודים המתוקים. אפשר גם לעטוף בננות שלמות קלופות בנייר כסף, להטמין בפנים שורה או שתיים של שוקולד משובח עתיר מוצקי קקאו (ללא חלב כמובן) ולתת לשניהם להתמוסס זה בזרועות זה על הגריל. את המעטפה המתוקה והמהבילה פותחים וזוללים מיד עם כפית.

 

מרינדה לשיפודי ירקות וטופו
אפשר כמובן להשתמש ברוטב טריאקי קנוי, אבל אין כמו להגיד לאורחים שהכנתם אותו בעצמכם.

לרוטב טריאקי:
1/3 כוס רוטב סויה
1/3 כוס מירין (להשיג ברשתות הטבע ובחנויות האסיתיות)
3 כפות סוכר דמררה

למשרה:
1/4 כוס שמן זית
3 שיני שום קצוצות
1/2 כפית פלפל שחור גרוס

+ מניחים את כל חומרי הטריאקי בסיר קטן, מערבבים ומביאים לרתיחה. מבשלים במשך כ-20 דקות מעל להבה קטנטנה, עד שהרוטב מסמיך. מכבים את האש ומניחים להצטנן.
+ מערבבים את הטריאקי הקר עם יתר חומרי המשרה עד לקבלת רוטב אחיד. משרים את שיפודי הירקות והטופו ברוטב משעתיים ועד לילה במקרר. מוודאים שהשיפודים עטופים ברוטב – רצוי לנער או להפוך אותם מדי פעם.

נקניקיית גזר של מיס קפלן. גם זה אפשרי!

נקניקיית גזר של מיס קפלן. גם זה אפשרי!

Print Friendly

6 תגובות לפוסט

  1. הילה הגיב:

    הי
    האם אפשרי לחתוך את הירקות והטופו, לשים אותם בהשרייה ורק מחר לשפד אותם?
    תודה רבה (:

  2. סיגל הגיב:

    היי 🙂
    מנגל טבעוני פעם ראשונה וזה נראה המם בטירוף!
    שיפודי סייטן וטופו, כמה זמן על האש?
    סטייקים מסייטן, כמה זמן על האש?
    תודה וחג שמח!

    • אורי הגיב:

      היי, לגבי טופו זה באמת עניין של דקות. אני מניחה שסייטן ישמח לקבל מעט יותר זמן צלייה, אבל בגדול משך הצלייה הוא קצר, בעיקר בשביל חימום ומרקם.

  3. נאוה טולדנו הגיב:

    היי, יש לי שאלה לגבי סייטן. שמעתי שאינו ממש בריא. האם נכונה השמועה ולמה? האם יש לו תחליף אחר מלבד טופו?

    • אורי הגיב:

      היי נאוה, אני לא תזונאית אבל ממה שאני יודעת סייטן הוא בסך הכל בסדר – מדובר בחלבון חיטה, אם את לא רגישה לגלוטן הוא יכול להיות מקור לחלבון (לא יחיד כמובן, מומלץ לגוון בקטניות ודגנים נוספים). זה נכון שחלבונים אחרים מהצומח כמו קטניות (טופו עשוי גם מקטניות – סויה) עשירים יותר ממנו בחומרים מזינים. אם את מחפשת חומר גלם מוצק כ"מנה עיקרית" אז טופו בהחלט יכול להיות טוב, גם קציצות מעדשים, חומוס וקטניות אחרות, טמפה (עוד מוצר שעשוי מסויה) – תוכלי למצוא מתכונים כאלה באתר.

השאר תגובה

טבלאות פינוק של כרמית
בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2017 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games