מתכונים טבעוניים. צילום: אורי שביט

ויוה לה פסטה: ברומא נהג כטבעוני

ספטמבר 29, 2013 מאת:
מהירקות היפים בעולם. דלועים בשוק

מהירקות היפים בעולם. דלועים בשוק

אחרי יותר מעשור חזרתי לפנינת האומנות הים תיכונית הלוהטת, ושרדתי הררי גלידה טבעונית כדי לספר האם גם באיטלקית נהנים יותר

הייתי באיטליה פעמיים מלהיבות ומרגשות – בפעם הראשונה כשנסעתי עם קבוצת חברים אהובים ובן זוג להתחתן בעיירה ציורית, ובפעם השניה כאשר בבטני החל לצמוח אדם זעיר. בראשונה חרשתי היטב את אזור טוסקנה ומעט צפונית לה ובביקור השני, את החוף הדרומי. לרומא לא הקדשנו יותר מיומיים זריזים וזכרתי אותה כעיר עוצרת נשימה, שאי אפשר להפסיק להלך בה, להתפעל מכל מה שהיא מציעה, מיופיה, ממסעדותיה, מחנויותיה, מהשפה המתנגנת של יושביה. איטליה כולה היתה עבורי פקעת של זכרונות טובים וטעימים.

בשנים שחלפו מאז הנסיעה האחרונה לשם, הפכתי לבן אדם אחר. בן הזוג ההוא כבר "לשעבר", התינוק הזעיר יותר גבוה ממני, ואת עולמי הקולינארי טלטלתי לחלוטין, מתוך תפיסה שאין סיבה שמה שמשמח ומענג אותי, יהיה כרוך בכל כך הרבה סבל לאחר. מהיכרותי עם המטבח האיטלקי (ועם כמה אנשים שחיו שם או טיילו), ידעתי שלא תהיה בעיה למצוא אוכל טבעוני נפלא ברחובותיה של רומא הנהדרת. וכך ארזתי את עצמי יחד עם המשפחה, ועלינו על מטוס לאיטליה.

זה מגיע גם בירוק. שוק קאמפו די פיורי

זה מגיע גם בירוק. שוק קאמפו די פיורי

מעלית הזמן כן, יש אתר תיירותי בשם הזה (ביקרנו, מקרינים שם סרטון חביב על תולדות רומא שמעביר את הסיפור בצורה מרתקת לילדים). אבל אני הרגשתי שמעלית הזמן לוקחת אותי מישראל שנת 2013 לזמנים בהם חלב סויה אפשר היה למצוא רק בבית מרקחת (בחיי, זה מה שמספרים שהיה כאן לפני עשור). במילים אחרות – המודעות של הרומאים העכשוויים לנושא הטבעונות ולזכויות בעלי חיים, שואפת לאפס, לפחות באזורים המרכזיים. כן, המלצרים שמשרתים הרבה תיירים ועל כך פרנסתם, בדרך כלל יבינו על מה אתם מדברים וחלקם אפילו ישתדלו מאד לסייע, אבל אין מה לצפות להיכרות עם המילה עצמה (vegano/vegana) כמעט בשום מקום, שלא לדבר על מנות מסומנות בתפריטים. לזה תוסיפו רגלי חזירים, ערימות של גבינה ולא מעט חנויות לממכר מוצרי עור ופרווה, שמציגות את מרכולתן לראווה. כנראה השמועה על ההתנגדות העולמית ההולכת וגוברת לצריכתם עדיין לא תורגמה לאיטלקית. או במילים אחרות, ברלין זה לא כאן.

המקום היחיד שנתקלנו במקרה בשם המפורש. שדה התעופה

המקום היחיד שנתקלנו במקרה בשם המפורש. שדה התעופה בדרך הביתה

כל זה כמובן לא אומר שאי אפשר לאכול נפלא ברומא! יש כמות לא עצומה של מקומות טבעוניים או ידידותיים במיוחד – רשימה ממצה שלהם תמצאו באתר הזה. אבל אם אתם סתם משוטטים (כמו שאנחנו עשינו רוב הזמן) ורוצים לאכול (כמו שאנחנו רצינו כל הזמן), בכל מסעדה יגישו לכם פסטה ברטבים שונים, עם עגבניות, חצילים, ברוקולי או ירקות אחרים (רק זכרו לבקש פסטה בלי ביצים); פיצה בלי גבינה (יש אחת קלאסית כזאת, בשם פיצה מארינרה); סלטי ירקות למיניהם; ירקות צרובים או מטוגנים (הכוכב: ארטישוק רומאי) ואולי גם ריזוטו פטריות על בסיס שמן זית. כמובן שתמיד כדאי להסביר ממה אתם נמנעים, כך שלא תקבלו פסטה ברוטב עגבניות עם הר של פרמז'ן, למשל. ככל שתאכלו במסעדות איכותיות יותר, כך יעלה הסיכוי שלכם לאכול אוכל ממש טעים ומענג, להצליח לשנות מנות כך שיוציאו מהן מרכיבים מן החי, ולהיתקל בחומרי גלם משובחים מן הצומח. והכי חשוב – הרומאים מכינים גלידה איטלקית מעולה על בסיס סויה או על בסיס פירות בלבד, שאי אפשר להפסיק לאכול. אכן, צרות. כמה מילים על קניות של אוכל – אל תחמיצו את השוק המקסים Campo de' Fiori שיש בו שפע של ירקות נהדרים, תבלינים, פסטות ועוד, גם אם הוא מעט תיירותי (כמו כל העיר הזאת, בעצם). מסביבו וברחובות הסמוכים מסעדות חביבות שמגלות פתיחות, וסניף של פאסט פוד טבעוני שמצאנו והיה סגור, לא ברור אם לשיפוצים או לתמיד. גם במרכולים תמצאו ירקות ופירות יפים, אבל מגוון המזון הטבעוני לא עצום – בסופרמרקטים גדולים יותר מוצאים מוצרים טבעוניים – יוגורטים, חלב סויה או אורז וגם המבורגרים צמחיים, למי שמשתכן בדירה עם מטבח. בחנויות טבע (יש כמה) ודאי תמצאו מבחר רחב יותר.

עוד על טבעונות בארץ המגף

מדריכי טיולים טבעוניים לערים נוספות בעולם

הצמחו-טבעונית המושקעת באחד הרחובות הציוריים בעיר העתיקה נפתחה כבר בשנת 1979 מסעדה צמחונית-טבעונית, שמאחוריה אידיאולוגיה של כבוד לטבע ולבעלי חיים, לצד אהבת אומנות ואופנה. כשהגענו, המסעדה רחבת הידיים ומעוטרת עבודות האומנות שקקה מקומיים, עדות לכך שהחזון של בני הזוג שהקימו אותה להפוך אותה למרכז תרבות כנראה הצליח. התפריט עשיר ומגוון (חבל רק שמרופט ומתפרק) ויש בו מגוון גדול מאד של מנות מסומנות, טבעוניות או כאלה שניתן להפוך לטבעוניות. יש תפריט טעימות טבעוני בן 7 מנות (55 יורו לאדם), אבל אנחנו הלכנו על מנות בודדות. ביניהן היו מוצלחות מאד (כמו פסטה ברוטב עגבניות שרי ותאנים, שהעניקה לי השראה למתכון שבהמשך) וגם נפילות מביכות (לחם יבשושי, גוואקמולי תפל). בכל מקרה, החוויה בכללותה מומלצת וכנראה מדובר במסעדה העילית ביותר המכוונת לקהל היעד.

Il Margutta Ristor Arte Via Margutta, 118 Tel: +39 06. 32650577

המנה וההשראה. פסטה ברוטב עגבניות ותאנים

המנה וההשראה. פסטה ברוטב עגבניות ותאנים

המשפחתית הידידותית אם רוצים לטעום מהקלאסיקה המקומית, כטבעונים או סתם כאוהבי אוכל טעים, המסעדה המשפחתית הזאת היא אחד המקומות המוצלחים לאכול בו. השירות סופר ידידותי ומקצועי, כולל היכרות עם המונח טבעונות (באנגלית) ונכונות להתאים את המנות לצרכינו. והעיקר – האוכל מעולה. בין המנות המוצלחות – פסטה מלנזנה (בלי הגבינה), פסטה ברוקולי והשיחוק – צלחת גדושה בפטריות פורצ'יני צרובות על הגריל ונימוחות להפליא עם תפוחי אדמה (מי שלא זכה לאכול את הפטריה הזאת בטריותה – עופו על זה!). יין הבית הלבן שמגיע בחצי קראף מוצלח ביותר, וכך גם החשבון – מהיותר זולים שקיבלנו במסעדות ברמה הזו (39 יורו ל-3 נפשות). כיף, נעים וטעים.

Edy Vicolo del Babuino 4 Tel: +39 06. 36001738

בהן צדק, כל הטוב הזה בא מהצומח. פורצ'יני צלויות

בהן צדק, כל הטוב הזה בא מהצומח. פורצ'יני צלויות

המקומית העדכנית לא שמדובר במסעדה חדשה או טרנדית, אבל המקום הקטן והצנוע שפועל כבר 40 שנה בשכונת Trastevere שעל נהר הטיבר, מחובר לגמרי למגמות הבולטות בקולינאריה הבינלאומית העכשווית – אוכל טרי, מקומי ועונתי באיכות גבוהה. ליד כל מנה מפורטים המרכיבים, האזור שבהם יוצרו ותו התקן הרשמי שלהם (רובם מן הסתם מרכיבים מן החי). כיף לשבת כאן ולו בגלל שהמסעדה שוקקת מקומיים – זוגות ומשפחות, צעירים ומבוגרים, לצד תיירים ברי מזל כמונו שהגיעו למקום הנכון בשבת בצהריים ומצאו מקום, בשעה שבחוץ התארך תור הממתינים. אל תוותרו על הפסטה ארבייטה חורכת הלשון, על הארטישוקים ועל הפורצ'יני המהממות שמציצות מהויטרינה, ואם בא לכם לקנח בפירות במחיר מופקע (6 יורו) תזכו להתענג על תותי יער קטנטנים ונימוחים בסוכר ולימון. אורנה ואלה של רומא.

Da Enzo Al 29
via dei Vascellari 29
Tel: +39 06. 58 12 260

קינוח במחיר מופקע עם טעם של עוד

קינוח במחיר מופקע עם טעם של עוד

ברומא, אכול עם האיטלקים. דה אנזו

ברומא, אכול עם האיטלקים. דה אנזו

גלידה!!
נחמד לגלות שרומא מספקת חוויית גלידה נפלאה גם למי שנמנע ממוצרים מן החי. גם כאן כפי הנראה לא מדובר בפניה לקהל הטבעוני, אלא יותר לשוחרי הבריאות – באחת הגלידריות מצאנו שלט שמפרט את יתרונות גלידת הסויה (ללא לקטוז, ללא כולסטרול, ללא סוכר, ללא שומן מן החי וכדומה), אז יאללה – הרווחנו פעמיים. למי שלא אכפת לו מסוכר, אפשר למצוא גם סורבה מעולה, רק תקפידו לברר שלא מתחבאות בו ביצים (כן, זה קורה). שימו לב רק שברוב המקרים גביע הואפל לא טבעוני – לכו על כוסות.

סורבה או סויה, חובבי הגלידה הטבעונית יעופו עליה ברומא

סורבה או סויה, חובבי הגלידה הטבעוניים יעופו עליה ברומא

לונה פארק של מתוקים 150
טעמי גלידה שונים מייצרים בגלידריה המפורסמת הזאת, לצד מיליון סוכריות, פרחי שוקולד מעוצבים ושפע מוצרים מעודדי עששת נוספים. ביחס לזה, החלק של גלידת הסויה זערורי (כ-10 טעמים, מומלץ להתעלם מהסורבה שלידם שנראה לא משהו בכלל) אבל הטעם מצוין (השוקולד פחות, הפיסטוק והמוקה – מושלמים) והביקור במקום – חוויה לקטנים ולגדולים.

Della Palma
Via della Maddalena 19
Tel: +39 06. 68806752

הרשת הכובשת
כמעט בכל אזור שוקק אנשים (כל העיר ההיסטורית בעצם) נתקלנו בסניף של הרשת, שמונה מעל 20 סניפים ומציעה מגוון נאה של גלידות סויה נהדרות בטעמים שונים. באחד הסניפים הציעו לנו באותו המחיר תוספת של קצפת סויה מוצלחת, לצהלת כולנו.

Blue Ice

המשפחתית הותיקה
ברחוב קטן, מטר וחצי מהמזרקה המפורסמת Fontana di Trevi מסתתרת גלידריה שמציעה מבחר של כ-10 סוגי גלידה טבעוניים – אחת מהם מבוססת סויה והשאר, פירות. כשפניתי לבעלי המקום כדי לברר את סוגיית הביצים בסורבה, הוא ממש נפגע מהרעיון והצהיר בפניי חד משמעית – הקרם המופלא שהוא מגיש מבוסס על פירות, מים וסוכר. קנינו!
Gelateria Valentino
Via Del Lavatore
Tel: +39 06. 6783219

מחווה לרומא: פסטה סתווית ברוטב עגבניות שרי ותאנים טריות
הפסטה שהוגשה לנו ברומא נעטפה ברוטב חלק, סמיך ומתקתק של תאנים ועגבניות, כזה שמתאים בדיוק לערב קריר של סתיו. איך שנחתנו בארץ, הכנתי את הגרסה שלי למעדן עשיר הטעמים הזה.

שידוך מושלם: תאנים ועגבניות של סתיו

שידוך מושלם: תאנים ועגבניות של סתיו

חומרים ל-4 מנות

1 חבילה (500 גרם) פסטה קצרה

500 גרם עגבניות שרי תמר, שטופות וחצויות לאורכן
10 תאנים קטנות ובשלות, חצויות לאורכן
1 בצל סגול, קצוץ דק
3 שיני שום, קצוצות דק
1/4 כוס יין אדום
1 כף חומץ בלסמי
1/2 כפית סוכר חום
עלים טריים מ-3 גבעולי טימין
קליפה מגורדת מ-1/2 לימון
2 כפות מיץ לימון טרי
מלח ים, פלפל שחור גרוס טרי

להגשה: עלי בזיליקום טריים, חצאי תאנים טריות.

+ מחממים שמן זית במחבת רחבה. מאדים את הבצל והשום כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח (זהירות לא לחרוך).
+ מוסיפים את עגבניות השרי החצויות והטימין הטרי, ומניחים להתבשל כ-10 דקות תוך כדי ערבוב מפעם לפעם, לריכוך והגרת נוזלים.
+ מוסיפים את התאנים ויוצקים יין אדום וחומץ בלסמי. מתבלים בסוכר, מלח ופלפל, מערבבים וממשיכים לבשל 5-10 דקות, עד שהתאנים רכות והרוטב מסמיך.

סמיך, מתקתק ומלטף. רוטב עגבניות שרי ותאנים טריות

+ מוסיפים את קליפת הלימון המגורדת ומיץ הלימון, טועמים ומתקנים תיבול.
+ מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן לדרגת אל-דנטה.
+ מעבירים את הפסטה לצלחות הגשה ויוצקים עליה מהרוטב עם העגבניות והתאנים (הדרך הקלאסית: מעבירים מהפסטה למחבת הרוטב, מערבבים ומעבירים לצלחת). מגישים עם עלי בזיליקום וחצאי תאנים.

פסטה רומאית עם עגבניות ותאנים. אחד הרטבים המעולים

פסטה רומאית עם עגבניות ותאנים. אחד הרטבים המעולים

סדנאות בישול

Print Friendly

תגובה אחת לפוסט

  1. להיות טבעוני באיטליה זוהי משימה לא פשוטה, צריך להילחם ברצון שלהם לפזר פרמז'ן מעל כל מנת פסטה

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט