מרק סלק טבעוני. צילום: אורי שביט

שיסתלקו כל צלחותינו

דצמבר 1, 2012 מאת:

ככה זה מתחיל. לא חמוץ, מתוק!

כלומר, שיתמלאו מיד בסלק! השורש האדום-אדום הפלאי הזה חוזר ובענק עם הגשמים הראשונים. מיד עשיתי ממנו מרק

זוכרים את מרק הסלק המופלא שלמדתי להכין מאורלי? הוא היה ממש טעים ורק פתח לי את התיאבון לעוד מרקים סמיכים ואדמוניים. איך שראיתי את הסלקים החדשים, הטריים והשמנמנים שהתחילו להופיע בשווקים אחרי הגשמים הראשונים של החורף, לא היתה ברירה ואימצתי כמה מהם מיד. וזה עוד בלי לחשוב בכלל על היתרונות התזונתיים ההיסטריים שלהם.

קוראים למרק הסלק הקלאסי הרוסי "חמיצה", אבל האמת היא שהסלק עצמו בכלל לא חמוץ – הוא מתקתק ובעל טעם עמוק ואדמתי. אני נזכרתי בתבשיל הפרסי שקראו לו "אָש" שהיינו אוכלים פעם במסעדת "קשת" בימיה הטובים. היו מכינים אותו רק בימי שישי והוא היה אדום ומתקתק והכיל (חוץ מהדבר הזה שאני לא אוכלת) גם הל ורכז רימונים. את כל הרעיונות ובנות הטעם שנזכרתי בהם הכנסתי לתוך סיר מרק אחד. זה מה שיצא.

מרק סלק קטיפתי
אל הסלק חיברתי את הנגטיב שלו – הלפת הלבנה והתפוחה, שגם היא בימים אלה כבר בשיאה. אם רוצים יותר מתוק, הולכים לכיוון הסילאן, רכז רימונים יעיף אתכם לכיוון החמצמץ ושילוב של השניים – תענוג צרוף. שחקו עם הכמויות לפי הטעם.

ל 4-6 מנות

2 סלקים גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות
2 לפתות גדולות, קלופות וחתוכות לקוביות
1 בצל לבן או סגול, חצוי ופרוס גס
2-3 שיני שום
1-2 כפיות זרעי כוסברה, כתושים במכתש ועלי
4 זרעי הל שבורים מעט (אפשר להחליף ב 1/2 כפית הל טחון)
1/2 צרור כוסברה
2-3 ענפי סלרי
2-3 עלי דפנה
לימון פרסי שחור או בהיר (לא חובה, לחובבי הז'אנר)
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
1 כפית רכז רימונים (לא חובה)
1 כפית סילאן (לא חובה)
מעט שמן זית

כ-1/2 1 ליטר מים

להגשה: כוסברה או עירית קצוצה

+ מחממים מעט שמן זית בסיר רחב וקולים את זרעי ההל והכוסברה במשך כדקה, עד שהם מעלים ניחוח. מוסיפים את פרוסות הבצל ושיני השום ומאדים כ-5 דקות, עד שהם מתרככים מעט והבצל הופך שקוף. מוסיפים את קוביות הסלק והלפת ומאדים 2-3 דקות נוספות.
+ מניחים על גבי הירקות את הכוסברה וענפי הסלרי ומוסיפים את עלי הדפנה. יוצקים מים כך שיעלו מעט מעל קו כיסוי הירקות, מתבלים במלח ים ובפלפל ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך כשעה, עד שהירקות רכים לחלוטין.
+ מוציאים מהסיר את ענפי הסלרי, צרור הכוסברה, זרעי ההל, עלי הדפנה והלימון. מרסקים את יתר תכולת הסיר באמצעות בלנדר מוט, עד לקבלת מרק סמיך וקטיפתי. מוסיפים מעט רכז רימונים ומעט סילאן, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול. מעטרים בכוסברה קצוצה ומגישים.

איזה צבע! איזה טעם! ככה חורף צריך להיראות

 

Print Friendly

2 תגובות לפוסט

  1. מאת יעל:

    לגבי זרעי הכוברה
    לא הבנתי – לכתוש לאבקה כמו ברשימת המרכיבים? או להשאיר שלמים ולטגן בשמן כמו בהוראות ההכנה?

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט