אוצרות מהמזווה הטבעוני

אוגוסט 31, 2012 מאת:

יש ארונות שנועדו כדי להחביא בהם מוצרים מעולים בדיוק בשביל ימי "בין הקניות". הרי אני לא אחת שתישאר רעבה. לגזור וללעוס

חיכו לי בארון, תפחו לי במים. שיטאקי שחורות

"אין לי כלום בבית, אין מה לאכול", אמרתי לבן הזוג שלי בפנים נפולות. לא בגלל שלא יכולתי לשאת את אכזבתו, פשוט בגלל שהייתי כל כך כל כך רעבה. הבית היה ריק, מה שנקרא "בין קניות", השבת היתה שבת וממש לא היה לי כח לבשל. בחוסר חשק מוחלט פתחתי את הארון (זה שאני מכנה "המזווה הטבעוני") כדי לראות אם מסתתרת בו ישועה בדמות איזה חומר גלם ארוז ויבש, שיכול להפוך לאוכל מהיר ומשביע. על טעים ממש לא העזתי אפילו לפנטז.

ושם, שם הן חיכו לי. פעם קניתי אותן בשביל להכין את המתכון הנהדר שחילצתי מהסינית האהובה עלי, אבל נו, איך לומר, לא יצא. בעיקר כי בכל פעם נזכרתי שצריך להתכונן להכנה שלו יום מראש. ואני, למי ששכח, הייתי מאד רעבה. ברוב ייאושי החלטתי בכל זאת להפוך את אריזת הואקום של פטריות השיטאקי השחורות המיובשות (שיטאקה? שיטאקי? עוד לא החליטו על זה כנראה), אולי אמצא שם איזה רמז מעודד באשר לאופן ההכנה. בינגו! בסינג-לונג אמנם מעודדים השרייה ממושכת, אבל אפשר גם להסתפק בחצי שעה ויאללה, יש ארוחה!

יחד עם הפטריות נשלפו מהארון אטריות אורז דקיקות. מהמקרר הגיחו חבילת טופו ובקבוקים של רוטב סויה בהיר ורוטב פטריות, שגרמו לי להודות לעצמי מאד על הרגע שבו החלטתי לרכוש אותם. אם תהיתם למה למוקפץ שלכם אין טעם "כמו במסעדה" – זאת אחת הדרכים הכי קלות להגיע לתוצאה שתהיה כמה דרגות מעל הבישול האסייתי הביתי הנורמטיבי (היוש סויה כהה ורוטב צ'ילי מתוק!). פשוט קנו את שני הבקבוקים האלה והסתדרתם בחיים. הסויה הבהירה עדינת טעם בהרבה מהכהה, יש לה ארומה שונה לחלוטין. רוטב הפטריות (שיטאקי, אלא מה) הוא למעשה ה"תחליף" הצמחוני לרוטב הצדפות שמשתמשים בו לא מעט במטבח האסייתי. השילוב של שניהם, כפי שלמדתי מיריב מלילי, השף של "בית תאילנדי", מושלם. ניתן לרכוש אותם בין היתר ברשתות "טיב טעם", "רמי לוי", "סטופ מרקט", "פרש מרקט", "לגעת באוכל" ובחנויות המתמחות.

רק המחשבה על הטעמים של כל המרכיבים האלה יחד הפיחה בי רוח בישול רעננה. פתאום אפילו החצילים שהתחילו להתעייף בארגז מצאו את ייעודם. להבות נדלקו, הצ'ופ-סטיקס לשעת חירום נשלפו מהמגירה, ותוך זמן קצר למדי כבר ישבנו לאכול ארוחת צהריים קלילה ומשובחת במיוחד, מכל מה ש"אין לי בבית". מוזמנים גם.

ביום רביעי הקרוב! ארוחת שף טבעונית מיוחדת במינה – לתפריט המלא לחצו כאן

אטריות אורז עם פטריות שיטאקי שחורות, חצילים וטופו
יש בארץ שיטאקי בהירות טריות מוצלחות, אבל לשחורות יש טעם עמוק יותר ומרקם בשרני יותר, על אף שהן מיובשות. משרים אותן במים לפחות חצי שעה (אפשר גם 24 שעות, במקרר) ומניחים מעל הקערה צלחת קעורה שתגרום להן לשקוע במים ולא לצוף מחוץ להם. גם המים יקבלו טעם וארומה נהדרים ויכולים לשמש להכנת התבשיל/מרק שאתם מכינים איתן (רק תקפידו להשאיר את החול בחוץ).

חומרים ל 4-6 מנות

1 חבילה (250 גרם) אטריות אורז
1 חבילה (100 גרם) שיטאקי שחורות מיובשות (להשיג בחנויות המתמחות וגם במרכולים וברשתות הטבע, תלוי בסניף. חפשו במדפים מן המזרח הרחוק)
1 חבילה (300 גרם) טופו
2 חצילים בינוניים (רצוי בלאדי) חתוכים לקוביות גדולות
3-4 שיני שום פרוסות
1 פלפל צ'ילי טרי או יבש, קצוץ
1/4 כוס רוטב סויה בהיר
1 כף רוטב פטריות אסייתי
1 כפית שמן שומשום
שמן צמחי בעל טעם נייטרלי (חמניות, תירס, זרעי ענבים וכד')

להגשה:
כוסברה קצוצה (אפשר גם בצל ירוק קצוץ דק)

תמיד יש משהו בבית. כוכבי השבת

+ משרים את פטריות השיטאקי למשך חצי שעה בקערה עם מי ברז ומוודאים שהם מכוסות לחלוטין (כדאי לשים משקולת). מסננים, סוחטים (אם רוצים שומרים את הנוזלים ומוסיפים מעט מהם למחבת במהלך ההקפצה) וחותכים לרצועות. כדאי להסיר בסכין את בסיס ה"רגל" של הפטריה, שעלול להישאר קשה ולא לעיס.
+ במקביל, מפזרים מלח על קוביות החצילים ומניחים לחצי שעה, להגרת נוזלים והפגת מרירות. מנגבים קלות להסרת הנוזלים והמלח.
+ מחממים מעט שמן במחבת גדולה או בווק ומקפיצים את השום, הצ'ילי והטופו במשך כ-5 דקות מעל להבה גבוהה, עד שהטופו משחים מעט מכל הצדדים. מוסיפים את החצילים ומקפיצים-מערבבים 2-3 דקות נוספות. מוסיפים את רצועות השיטאקי וממשיכים להקפיץ 2 דקות נוספות. מוסיפים את הרטבים ושמן השומשום, מערבבים ומקפיצים עוד דקה, לאיחוד טעמים.
+ בינתיים, משרים את אטריות האורז בקערה עם מים רותחים למשך כ-4 דקות. מסננים ושוטפים במי ברז כדי למנוע הידבקות. מעבירים את האטריות המרוככות למחבת הפטריות ומקפיצים יחד 1-2 דקות. מעבירים לצלחות הגשה ומעטרים בכוסברה קצוצה.

שולפים את הצ'ופ-סטיקס שנשארו מהמשלוח האחרון ובתיאבון!

סלט כרוב אדום-לבן
אי אפשר בלי איזה ירק טרי, בכל זאת. ולמרות שהבית היה ריק, שני כרובים בשני צבעים עמדו בודדים במקרר. הזדמנות נהדרת לתקתק מהם סלט אסייתי מרענן ופשוט – דואט צבעוני, בריא ונהדר.

1/4 כרוב סגול, פרוס דק
1/4 כרוב לבן, פרוס דק
חופן צנוניות, פרוסות דק

לרוטב:
1/4 כוס חומץ בן יין לבן
2-3 כפות שמן זית
2 כפות סוכר חום
1 כפית שמן שומשום
מלח

חופן שומשום

+ מניחים את הירקות הפרוסים בקערה.
+ מערבבים היטב את החומץ, השמנים, הסוכר והמלח ויוצקים על הירקות. מערבבים ומשהים כחצי שעה, לספיגת טעמים. מפזרים שומשום בנדיבות, מערבבים ומגישים.

קראנצ'יות, צבעוניות, טריות ובריאות – הכל בסלט אחד

ביום רביעי הקרוב! ארוחת שף טבעונית מיוחדת במינה – לתפריט המלא לחצו כאן

בואו לבקר את הטבעוניות שנהנות יותר גם בפייסבוק

Print Friendly

10 תגובות לפוסט

  1. אלף הגיב:

    אפשר בבקשה עוד מידע על הרטבים? יבואן? יצרן? מה כתוב על התווית? תודה!

    • אורי הגיב:

      היי אלף, רוטב הסויה הבהיר הוא לא ספציפי – light soy sauce – יש מסדרת taste of asia למשל. רוטב הפטריות הצמחוני נקרא mushroom vegetarian sauce של חברת maxchup (תאילנדית), מיובא לארץ ע"י מזרח ומערב ייבוא ושיווק (ולא "מזרח ומערב מזון", שמייבאים את הסויה הבהירה..). טל שלהם 03-9736555. תמונה של המוצר תמצאי בכתבת הטופו – http://vegansontop.co.il/jihad-tofu/

      • עמית הגיב:

        אורי, תודה על המתכון. הכנתי אותו אתמול בערב והיה מעולה!

        הלכתי גם לטיב טעם לקנות את הרטבים. את הסויה הבהירה לא מצאתי (אולי פספסתי. היה נראה שעובדי החנות מבינים עוד פחות ממני במה מדבר).
        לגבי רוטב הפטריות, אני מודה שקצת נבהלתי כשקראתי את הרכיבים שכללו: E621,E631,E627,E211 (מונוסודיום גלוטמט).
        מה דעתך על החברים האלה? את מהמתנגדים או מהאדישים?

        תודה!

        • אורי הגיב:

          היי עמית, כן החברים האלה לא להיט.. ולמרבה הצער הם נמצאים כמעט בכל הרטבים והממרחים המוכנים והמעובדים בהרכבים כאלה ואחרים (ככה שאנחנו אוכלים מהם פה ושם בלי לדעת, כמעט בכל ביקור במסעדה אסייתית או במסעדה בכלל..). אני חושבת שאם השימוש הוא לא יום יומי והכמות כל כך קטנה, זה לא דרמטי, אבל כמובן כל אחד ושיקוליו. ושמחה שיצא מוצלח!! 😆

  2. וויאבו הגיב:

    Shiitake מבטאים שִיאִיטַאקֵה ביפנית 🙂 אבל נראה לי שיהיה בסדר לומר גם "שיטאקה"…
    תודה על המתכונים, נראה טעים! ובמיוחד תודה על הטיפ לגבי הסויה ורוטב הפטריות!

  3. חוה הגיב:

    רציתי מוקפץ כזה…
    אבל בא לי על שעועית לבנה מבושלת במקום טופו, עלי בצל ירוק במקום פטרוזיליה.
    פטריות שיטאקי הן יקרות אז לקחתי 5 והשלמתי עם קופסת פטריות משומרות שפניון.
    הוספתי רוטב סויה וכמובן שום. במקום צ'ילי שמתי פלפל מתוק (ילדים קטנים)

    התוצאה מ ה מ מ ת!
    תודה על הרעיון.

    אגב, אין על האתר הזה. הכי טוב מכל אלה שביקרתי בהם . הראשון שנותן לי תשובה טובה לקשיים במעבר לטבעונות.
    תודה.
    עלי והצליחי

  4. ענבל הגיב:

    היי,
    רציתי לעשות מוקפץ בבית ואני רוצה לקנות רוטב.
    רוטב הצדפות בגרסא הטבעונית שלו הוא בעצם רוטב פטריות השיטאקי, נכון?

    ומה עם רוטב הויסין? מה הוא מחליף?
    אני מנסה להשיג מין טעם חמצמץ למוקפץ.. מאיזה רוטב ניתן להשיג את זה?

    תודה!

    • אורי הגיב:

      היי, כן זה רוטב פטריות והויסין אכן יתן טעם יותר חמצמץ (בדרכ הוא מכיל גם חומץ). עוד אופציה חמצמצה תאילנדית היא תמרהינדי.

השאר תגובה

מצעד בעלי החיים הגדול בהיסטוריה
בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2017 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games