איך חיכיתי כל כך הרבה שנים כדי לפגוש אותך? מרק חצילים

זה היה מרק של חורף

דצמבר 16, 2013 מאת:
חורף, וקר! איור של לי-אור עצמון פרואין

חורף, וקר! איור של לי-אור עצמון פרואין

החלטתי להתגונן מפני הסופות והקור בעזרת שלושה מתכוני מרקים טבעוניים שווים. מוזמנים להצטרף

מדריך מסעדות טבעוניות

כשהטמפרטורות סוף סוף התחילו לצנוח, גשם זלעפות ניתך על הגג והפארק הסמוך התמלא בוץ ושלוליות – המוח הבשלני שלי היה ריק. ידעתי דבר אחד – אני רוצה להכין מרק. אבל מרק חדש, קצת אחר, יותר מעניין, מרק כזה שלא סתם ימלא את הבטן ויחמם, אלא ממש יעשה כיף וטעים. חתיכת משימה כשכל ההשראה נעלמת. מזל גדול שבדיוק הגיע אלי משלוח של חצילים נהדרים, מוצקים ומבריקים. בחיים שלי לא אכלתי, שלא לדבר על הכנתי, מרק חצילים – כבר סיבה טובה לצאת מתרדמת הרעיונות, וללכת לבדוק את העניין הזה. מה אני אגיד לכם – אחד המרקים המושלמים, בעל טעם עמוק, עשיר ומעניין, בהחלט שווה לנסות.

אל המרק המנצח הזה צירפתי עוד שני מתכונים מוצלחים למרקים חורפיים ומחממים, שאני בטוחה שיעזרו לי לעבור את החורף שמתחיל עכשיו, ונראה הרבה יותר רציני אחרי סוף השבוע האחרון. שלושתם קלים להכנה ומבוססים על חומרים שאפשר למצוא בכל סופר ובכל ירקניה, כי הרי לא אני זו שתשלח אתכם לחפש מרכיבים מיוחדים ונדירים באמצע הגשם. כל הרעיון הוא למצות את טעמם הנפלא של חומרי הגלם הטבעיים מן הצומח, ובעיקר לא להפריע להם להפוך למרק משובח. הנה זה בא.

מרק בטטה וארטישוק ירושלמי
מרק סמיך וקטיפתי, שמשדך לארטישוק הירושלמי בטטות וגזר, להשלמה מתקתקה של טעמו הייחודי. מרק מהיר בקלי קלות.

6 יח' ארטישוק ירושלמי, קלוף ופרוס
3 בטטות, קלופות ופרוסות
2 גזרים, קלופים ופרוסים
1 בצל סגול גדול, קצוץ
8 שיני שום פרוסות
חופן זרעי כוסברה שבורים
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
1.2 ליטר מים
2-3 כפות שמן זית

להגשה: כוסברה או עירית קצוצה

+ מחממים שמן זית בסיר רחב. מאדים את הבצל והשום הפרוס במשך 5-10 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח. מוסיפים את זרעי הכוסברה ומאדים תוך כדי ערבוב דקה נוספת. מוסיפים את שאר הירקות, מערבבים וממשיכים לאדות 2-3 דקות נוספות.
+ מתבלים במלח ובפלפל, מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-30 דקות עד שכל הירקות מתרככים.
+ טוחנים במעבד מזון או בעזרת בלנדר מוט, טועמים ומתקנים תיבול. יוצקים לקערות ומגישים עם כוסברה או עירית קצוצה.

סמיך, קטיפתי ומתקתק. מרק בטטה-שוק

סמיך, קטיפתי ומתקתק. מרק בטטה-שוק

מרק אפונה וירקות
אפונה יבשה היא אחת הקטניות המוזנחות במטבח שלנו. טעמה נפלא, הצבע שלה נהדר אבל איכשהו תמיד מכינים ממנה את אותו מרק. הפעם החלטתי לנסות משהו קצת שונה, והנהדרת הזאת לא אכזבה אותי. ממליצה בחום לשדך אותה לתבשילים ואפילו להגניב אותה לתוך החמין. לא תצטערו.

2 כוסות אפונה יבשה, מושרית למשך לילה ומבושלת כשעה במים ללא מלח, מסוננת
4 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות
4 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
1 בצל קצוץ
4 שיני שום קצוצות
3-4 גבעולי סלרי עם העלים, קצוצים
2 עלי דפנה
1 כפית זרעי כמון
1 כפית חווייג' למרק
1 כפית גראם מסאלה
1/2 כפית כורכום
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
כ-2 ליטר מים
2-3 כפות שמן זית

+ מחממים שמן זית בסיר רחב. מאדים את הבצל והשום 5-10 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח. מוסיפים את זרעי הכמון, מערבבים ומאדים כדקה נוספת.
+ מוסיפים את תפוחי האדמה, הגזר, הסלרי, עלי המרווה ועלי הדפנה, מערבבים וממשיכים לאדות כ-5 דקות נוספות.
+ מוסיפים את האפונה שעברה חצי בישול ומוסיפים את התבלינים. יוצקים את המים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כשעה עד שעה וחצי, עד שהאפונה רכה אך נגיסה.
+ טועמים, מתקנים תיבול ומגישים.

עופו על האפונה. היא תחזיר לכם אהבה, באחריות

עופו על האפונה. היא תחזיר לכם אהבה, באחריות

מרק חצילים קלויים

איזה אושר המרק הזה הכניס אלינו הביתה בזכות עושר הטעמים המופלא שלו. חובה לאוהבי החצילים באשר הם.

5-6 חצילים בינוניים, חלקים ומוצקים
1 בצל קצוץ
3-4 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
1 גבעול כרישה, פרוס דק
3 גזרים קלופים וקצוצים
1/2 דלורית קלופה וחתוכה לקוביות קטנות
חופן עלי מרווה
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית

להגשה: שמן זית, פטרוזיליה קצוצה

+ מחממים תנור ל-200 מעלות. מניחים את החצילים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וקולים במשך כשעה, עד שהחצילים רכים לחלוטין. אפשר כמובן לקלות על האש.
+ מחלצים את בשר החצילים למסננת פלסטיק (מתכת תגרום להשחרה) ומניחים מעל קערה להגרת נוזלים במשך שעה נוספת.
+ מחממים שמן זית בסיר רחב ומאדים את הבצל, הבצל הירוק והכרישה במשך 5-10 דקות עד לריכוך. מוסיפים את הגזר, הדלורית, עלי המרווה, מלח ופלפל וממשיכים לאדות כ-5 דקות נוספות.
+ מעבירים את החצילים המסוננים לסיר עם הירקות, מוסיפים מים לכיסוי ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כשעה, עד שכל הירקות מתרככים.
+ טוחנים בעזרת בלנדר מוט, טועמים ומתקנים תיבול. יוצקים לקערות הגשה, מזלפים מעט שמן זית, מפזרים פטרוזיליה קצוצה ומגישים.

איך חיכיתי כל כך הרבה שנים כדי לפגוש אותך? מרק חצילים

איך חיכיתי כל כך הרבה שנים כדי לפגוש אותך? מרק חצילים

Print Friendly

8 תגובות לפוסט

  1. מאת מיכל:

    היי אורי,

    מרק האפונה והירקות נראה מעולה ואני מאוד רוצה להכין אותו. אני לא רוצה לחפף בתיבול ולכן אני מאוד אשמח אם תוכלי להסביר איך את מכינה (או מה המרכיבים של התערובת שאת קונה) את הגראם מסאלה. תודה רבה!!

  2. מאת אלי:

    אפשר כמויות יותר מדויקות לירקות במרק הארטישוק ירושלמי?

    • מאת אורי:

      לא שקלתי את הירקות – אבל הכוונה לירקות בינוניים בגודלם. מעבר לזה אמור לי מה עוד חסר לך ואנסה לדייק. אם כי בבישול כמו בבישול – אין כאן צורך בדייקנות של ממש ותיבול כמובן אפשר תמיד לתקן לפי הטעם.

      • מאת אלי:

        בעיקר היחס של הבטטות מול הארטישוק, כי יש ארטישוק מגדול אצבע עד לגודל חצי רגל 🙂 וכנל הבטטות שנעות מגודל רגיל לענק לענק מאוד

  3. מאת תמר:

    עוד רעיון טבעוני ומחמם לחורף – דייסת שיבולת שועל (קוואקר) על בסיס חלב שיבולת שועל. מדהים כמה הנוזל הלא אטרקטיבי הזה נעשה טעים כשמשדכים אותו למוצר מאותה משפחה. ההכנה קצרה וקלה, והתוצאה משביעה ומשמחת, ועם התיבול הנכון (קינמון, קקאו או וניל אמיתי) מזכירה פודינג.

  4. מאת ארז:

    מרק הארטישוק הירושלמי מעולה, עשיתי וראציות על הנושא ונהינתי מכל כף. תודה

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט