הקשר בין טבעונות לבריאות ולירידה במשקל
סיון לי סרבר, עלית פיטנס
טבעונים רבים מעידים כי מאז ששינו את התזונה שלהם הם מרגישים הרבה יותר טוב. לא מדובר בקסם או בפרסומת סמויה, מדובר פשוט בהתאמה הטובה ביותר לגוף שלנו. התרבות המערבית מצפינה בתוכה הרבה מאוד הרגלים רעים שמרוב שהתרגלנו אליהם, אנחנו לא שמים לב עד כמה הם מזיקים לנו. תזונה שגויה הוא רק אחד מהם, אבל אחד החשובים שבהם כיוון שהתזונה שלנו היא זו המניעה את הגוף וברגע שנשנה אותה, הגוף שלנו יתחיל להגיב לנו.
כולנו זוכרים את מורגן ספרלוק, שבשנת 2004 החליט לבדוק מה יקרה לגופו אם במשך חודש שלם יאכל וישתה רק ב"מקדונלד'ס". ספרלוק עלה ממשקל 84 ל-95 קילוגרמים וטען לכאבי ראש, דיכאון ועוד שלל תסמינים. כמובן שזוהי דוגמה קיצונית, אך היא מראה לנו עד כמה מהר מגיב הגוף שלנו לשינויים שאנו מחוללים בו.
ירידה במשקל – המחלות של העת החדשה
התרבות המערבית הכניסה לחיינו הרבה דברים טובים כמו רפואה, היגיינה וטכנולוגיה. אולם, יחד עמם התרגלנו גם לאורח חיים שעלול להזיק לנו. אם בעבר הייתה בעיה של חוסר באבות המזון, מה שגרם למחלות, כיום הצרה הגדולה ביותר של התזונה שלנו היא עודף בשומנים, בסוכרים ואפילו בחלבונים. התזונה הפופולרית בעולם המערבי מלאה בבשר, בגבינות ובביצים בטענה שמזונות אלו מכילים חלבונים וסידן להם אנו זקוקים, אך האמת היא שלא תמיד דואגים להגיד לנו את כל האמת לגבי המזונות הללו. את מחצית הסידן שנמצא בחלב גופנו כלל לא קולט ובנוסף הוא גם מפריע לגופנו לקלוט ברזל. במזון מהחי יש כמות גדולה מדי של חלבונים ועודף חלבונים מזיק לנו בדיוק כמו שחוסר בחלבונים מזיק לנו. אחת הבעיות של עודף בחלבונים היא מחלת האוסטיאופורזיס (איבוד יתר של סידן). מחלה זו מופיעה בעיקר בקרב חברות מערביות. התהליך הטבעי של הגוף הוא איבוד סידן אותו אנו צריכים להשלים דרך המזון שלנו, אך במחלה זו מאבד הגוף את רוב הסידן שלו, ככה שלא משנה כמה חלב תשתו – במידה ואתם ניזונים מהחי, כנראה שרוב הסידן לא יישאר בגופכם.
מזון מהחי וסוכרת
בעוד שמחלות לב ומשקעים טרשתיים בכלי הדם והקשר למזון מן החי מוכר וידוע, הקשר להתפתחות מחלת הסוכרת פחות מדובר.
סוכרת מסוג 2 היא רק אחת המחלות מקטגוריית מחלות התסמונת המטבולית ששכיחותה עולה עם השנים, בין היתר עקב רמות סוכר גבוהות בדם ועומס מתמשך על הלבלב בייצור אינסולין.
במצב בו יש עודף של שומן רווי וכולסטרול ממזון בגוף – כדוריות השומן מפריעות למפגש הגלוקוז עם האינסולין וחוסמות את הכניסה המיוחלת של גלוקוז לתא בדרכו להפוך לאנרגיה.
התוצאה היא רמות סוכר גבוהות ומתמשכות בדם ובמקביל ייצור מוגבר של אינסולין שמתקשה לבצע את תפקידו.
בנייר העמדה של ארגון הבריאות האמריקאי משנת 2016, מובא תיאור מקרה של גבר בן 63 עם היסטוריה של יתר לחץ דם המגיע לרופא עם תלונות על עייפות, בחילות והתכווצויות שרירים. לאחר בדיקה, הוא אובחן עם סוכרת סוג 2. מלבד הכדורים אותם נדרש להתחיל לצרוך, רשם לו הרופא דיאטה צמחית דלת נתרן ללא מוצרים מהחי עם הגבלות של לחם לבן, אורז ותפוחי אדמה. בנוסף הוא נדרש לאכול ירקות ללא הגבלה, קטניות, אגוזים וזרעים וגם להתאמן פעמיים ביום למשך 15 דקות. לאחר תקופה של 16 שבועות, נצפה שיפור משמעותי במדדים. הוא הפסיק לצרוך את מרבית הכדורים ושמר על הדיאטה.
מחקרי הרופאים והאחיות (2016) שעקבו אחרי יותר מ- 200 אלף אנשים בארצות הברית, מצאו כי צריכה גבוהה של קלוריות שמקורן בחלבון, ובייחוד בחלבון מן החי, קשורה בעלייה בסיכון לסוכרת. החלפה של 5% מהקלוריות שמקורן בחלבון מהחי בחלבון מהצומח קשורה בירידה של כ-20% בסיכון לסוכרת.
אוכלי בשר חשופים יותר למחלות לב ולחץ דם מכיוון שבדמם נמצא כולסטרול גבוה יותר וכמות רבה של טריגליצרידים. אצל טבעונים וצמחונים קיימת שכיחות נמוכה יותר של מחלות לב, סוכרת, השמנת יתר ואף סרטן. הוכח כי הסיכון לחלות במחלות גדל בקרב מי שניזון מתזונה בעלת שומן גבוה ועשירה בכימיקלים אשר נמצאים בבשר, בחלב ובביצים. מחלות אלו הן מסכנות חיים כמובן, אך ניתן להמשיך ולחיות איתן עשרות שנים, אם לוקחים כדורים באופן יומיומי. אנשים רבים ממשיכים לאכול מזון שמזיק להם ובמקביל צורכים גם תרופות שאמורות לרפא אותם, במקום להפסיק לצרוך את מקור הבעיה. בנוסף, חלק מהמחלות הללו פוגעות במערכות נוספות שאנו לא תמיד חושבים עליהן, כמו למשל מחלות הלב שלא רק שהן סותמות עורקים ומסכנות את חיינו, אלא גם פוגעות במערכת הרבייה, באותו האופן, עקבות ומשקעים של שומן וכולסטרול בכלי הדם במערכת הרבייה עלולה לפגוע ביכולת המינית ובפוריות.
יתרונות התזונה הטבעונית
תזונה צמחית מאוזנת מספקת לגוף את כל אבות המזון שהוא זקוק להם מבלי לגרום לעודפים המובילים למחלות העת החדשה.
בזמן שבחלב פרה יש אסטרוגן ברמה שאינה מתאימה לנו, בסויה יש פיטואסטרוגן שמאזן את המערכת ההורמונלית. בזמן שבבשר יש כולסטרול שאינו נדרש לנו ממקור חיצוני, בצמחים יש פיטוסטרולים ששומרים על מבנה התא דומים בתפקודם לכולסטרול, ומאזנים את רמת השומנים בדם בכך שמפחיתים ספיגת כולסטרול ממזון מהחי ומורידים את רמות הכולסטרול "הרע".
התזונה הטבעונית מבוססת על ירקות, פירות, דגנים וקטניות ולכן לא רק שהיא בריאה יותר ומאפשרת ירידה במשקל מאוזנת ונכונה, היא גם כוללת הרבה פחות קלוריות בתוכה. ככל שאנו שומרים על מזונות אלו קרובים ביותר לתצורתם הטבעית, כך הם יהיו טובים לנו יותר ומשמינים הרבה פחות. מעבר לכך שהטבעונות היא אורח חיים הנועד להפסיק את השימוש בבעלי החיים ובגופם, רבים מגדירים אותה כדיאטה בריאותית שמצד אחד מספקת לגוף את כל מה שהוא צריך ומצד שני מונעת ממנו מאכלים מזיקים מהחי.
במחקר שנעשה בניו זילנד בשנת 2016, נבדק הקשר בין טבעונות לבין בריאות וירידה במשקל. תוצאות המחקר היו ירידה גדולה יותר ב-BMI וירידה גדולה יותר (אם כי פחות משמעותית) בכולסטרול אצל מי שניזון מהצומח בלבד. מחקר זה מצטרף למחקרים נוספים בתחום שהוכיחו כי דיאטות המבוססות על מזונות מהצומח בלבד תורמות לירידה במסת הגוף, בלחץ הדם וברמות הכולסטרול. הן יכולות גם להפחית את כמות התרופות הדרושות לטיפול במחלות כרוניות ולהוריד את שיעורי התמותה ממחלות לב.
ירידה במשקל
כמו בכל תזונה, גם התזונה הטבעונית יכולה להוות קרקע פורייה לעליה במשקל למי שימשיך לאכול לא נכון. ג'אנק פוד נמצא גם בתזונה הטבעונית וכן גם שוקולדים, חטיפים ושאר ממתקים. ההיצע היום הוא כל כך רחב וקיימים תחליפים להכל, כאשר חלק מהתחליפים לא מהווים את התזונה הבריאה לה אנו מייחלים. ובכל זאת, מי שעובר לתזונה טבעונית ימצא את עצמו כמעט תמיד משיל ממשקלו, מכיוון שבאופן טבעי הוא יאכל יותר ירקות ופירות. את הדבש יחליף הסילאן הטבעי, את הנשנושים יחליפו הפירות, ארוחת הצהריים שלנו תהיה מורכבת מקטניות ודגנים וגם בארוחת הערב ניתן להתפנק בארוחה טעימה, משביעה, בריאה ולא משמינה כמו דייסת קוואקר, חביתת קמח חומוס ועוד המון דוגמאות.
תחושה כללית נינוחה
גופנו בנוי כגופם של שאר בעלי החיים הצמחוניים, מצורת הלסת שלנו שנועדה ללעוס צמחים ועד למעי הגס הארוך שלנו, שאינו מעכל בשר במהירות של טורפים.
מכיוון שהתזונה הטבעונית מותאמת לגופנו ומכיוון שכאשר אנו עוברים לתזונה מהצומח אנו באופן אוטומטי מורידים מהתפריט שלנו את רוב הדברים הלא בריאים – אנו נרגיש הרבה יותר טוב. התחושה הכבדה שלאחר ארוחה בשרית תנטוש אותנו לטובת תחושת שובע קלילה של ארוחה מספקת ובריאה. הקילוגרמים ינשרו מעצמם בלי שנשים לב ואנו נהנה מתזונה טובה, טעימה ומוסרית.
מקורות:
https://en.wikipedia.org/wiki/Super_Size_Me
The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes
http://www.nature.com/nutd/journal/v7/n3/full/nutd20173a.html
נייר עמדה של ארגון התזונה האמריקאי (2016)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3662288/
Health effects of vegan diets – The American journal of clinical nutrition
http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1627S.full
Dietary Protein Intake And Risk Of Type 2 Diabetes In US Men And Women – Oxford academic
https://academic.oup.com/aje/article/183/8/715/1739876/Dietary-Protein-Intake-and-Risk-of-Type-2-Diabetes
תגיות:
קטגוריות: פוסט נבחר