טופו זה החיים – מתכונים מעולים עם טופו
לפני שהפכתי לטבעונית, אכלתי טופו ממש פעמים ספורות, אולי פה ושם אגדאשי טופו במסעדה יפאנית. לא סלדתי ממנו, אבל לא מצאתי שום סיבה לחבב אותו במיוחד, לא כל שכן להכניס אותו הביתה. מה לי ולא? מה מאד התברר לי שמדובר בחומר גלם נפלא, כזה שאפשר להכין ממנו אינסוף מאכלים מעולים, בקלות ובמהירות. ויש בונוסים – הוא סופר בריא (על כך בהמשך), לא יקר (במיוחד אם קונים אותו באריזות של קילו), נמצא בכל סופר וחביב מאד על ילדים. שנתחיל?
עברו הרבה שנים, אבל אני לא שוכחת את הבדיחה המעולה של קולגה שלי, שהיתה קוראת לטופו מחק. קוביה לבנה, חסרת טעם וריח, שאין סיבה נראית לעין לקרוא לה אוכל. הוא נתפס כתחליף נחות ל"דבר האמיתי" שעשוי מבעלי חיים ולמי שלא טבעוני או צמחוני, אין מה להכניס אותו לתפריט. אלא שמיליארד ומשהו תושבי המזרח הרחוק מוכיחים אחרת – כבר אלפי שנים שהם משלבים טופו (וסויה בכלל) בתזונה היום יומית שלהם, בלי קשר בכלל לטבעונות או צמחונות ומכינים ממנו מנות מופלאות, טעימות ומעוררות תיאבון. בעקבותיהם, הטופו אומץ בכל רחבי העולם וגם אצלנו כמובן, אפשר למצוא מנות עם טופו בכל מסעדה אסייתית שמכבדת את עצמה ובהמון מסעדות ובתי קפה, שכבר הבינו שמדובר בחומר גלם שווה.
לקח לי טיפה זמן להבין איך אפשר לשכלל את השימוש בטופו מעבר ל"מוקפץ" סטנדרטי ואיך לעבוד איתו ככה שיספוג טעמים ויתקבל רך ועסיסי כמו שהוא יכול להיות. הרבה אנשים נרתעים מטופו כי הם טעמו אותו פעם בגרסה לא כל כך מוצלחת, שהוכנה כנראה על ידי מישהו שלא ממש ידע מה הוא עושה. אבל אם עובדים איתו נכון, וזה ממש לא מסובך, מגלים כמה הוא נפלא. אני בטוחה שתתאהבו, בדיוק כמוני.
כמה דברים שכדאי לדעת על טופו
- יש לו שני סוגים עיקריים: טופו קשה וטופו משי. הקשה יכול להגיע בכל מיני דרגות קושי, בגדול מדובר בקוביה שאפשר לחתוך והקוביות או הפרוסות יישמרו יציבות ויתאימו להקפצה, טיגון, אפייה וכדומה. טופו משי הוא טופו רך מאד שמרקמו מזכיר פלאן, גם הוא מגיע בדרגות קושי שונות (שאין ביניהן לטעמי המון הבדל) בעיקר בקופסא עמידה ללא קירור. השימושים שלהם שונים – טופו משי יהיה נהדר לשימוש למשל בכנאפה, בממרחים (נסו לאבנה), בעוגות וקינוחים, במאפים מלוחים ממולאים, בבצקים – כפי שתראו במתכונים למטה.
- הנייטרליות שלו היא יתרון! העובדה שלטופו אין טעם דומיננטי היא מה שהופכת את אפשרויות ההכנה שלו לבלתי מוגבלות. הוא מקבל את כל סוגי הטעמים והרטבים, אף פעם לא משעמם איתו.
- המרקם שלו מושלם – לטופו קשה יש מרקם יציב שמאפשר להכין ממנו בקלות קציצות, שניצלים, קרמים ומאפים. מן הצד השני – המרקם של טופו משי מצויין למתכונים אחרים, הרבה פעמים אני טוחנת אותו כדי שיהיה חלק לגמרי.
- אין ממה לפחד – בניגוד לשמועות ולהפחדות, טופו (וסויה בכלל) הוא מוצר בריא שלא נחשב מעובד (זה נקרא עיבוד מסורתי, מאד פשוט, גם במפעלים הגדולים). הוא עשיר בחלבון ובסידן וקל מאד לשלב אותו בתזונה באופן יום יומי (כמובן שלא צריך להתבסס רק על מוצרי סויה). מי שסובל מבעיות בריאות ספציפיות (כמו תת תפקוד של בלוטת התריס), שיבדוק אם זה בסדר עם דיאטנית שמתמחה בנושא (אשמח להמליץ) אבל לרוב המוחלט של האנשים אין בעיה. אני לא דיאטנית ולא מתיימרת, אז ממליצה לכם לקרוא את נייר העמדה של משרד הבריאות שנכתב בשיתוף עמותת הדיאטניות/ים ומפרט את הכל. פשוט חפשו בגוגל "נייר עמדה סויה משרד הבריאות".
ממש לא מחק: טיפים לשימוש בטופו
- זה מתחיל בסופר – מומלץ לבחור בטופו שהתוקף שלו כמה שיותר רחוק (כלומר, הוא טרי למדי), שימו לב שהאריזה שלו (אם היא שקופה) לא נפוחה. לטופו יש רגישות לטמפרטורה ואם לא הובילו או אחסנו אותו כמו שצריך, הוא עלול להתקלקל. איך יודעים בוודאות? אל תדאגו, הוא יספר לכם.. לטופו מקולקל יש ריח נוראי 🙂
- איזה טופו לקנות? בגדול, איזה שאתם רוצים, רובם יתאימו לכל השימושים. אם אני מכינה שניצלים, אולי אבחר בסוג היותר קשה (לא זה שכתוב עליו בבירור "טופו רך") ואם אני אוהבת מרקם יותר רך ועדין, למשל מילוי לקנלוני או מאפה, אני יכולה להשתמש בטופו קדיתא, שהוא הרך ביותר מבין סוגי הטופו הקשה (וגם היקר מביניהם, טופו בוטיק).
- כשרוצים להשתמש בו מוציאים מהאריזה, אני שוטפת אותו קצת ומייבשת – אפשר לייבש בנייר סופג ואפשר ממש להניח עליו חפץ כבד לזמן מה כדי שיגיר נוזלים. ככל שתוציאו נוזלים מיותרים, ככה יהיה לו מקום לספוג את הרוטב והטעמים.
- חותכים או טוחנים לפי המתכון ואם במקרה נשאר לכם טופו, הניחו אותו בקופסא, מלאו במי ברז ככה שהוא יהיה מכוסה וסגרו היטב. הוא יישמר לפחות כמה ימים במקרר.
- לא תשמשו שוב בקרוב? הכניסו לשקית (בלי נוזלים) ואחסנו במקפיא. כשתרצו, הפשירו לגמרי וסחטו ממש – טופו קפוא יגיר הרבה נוזלים. מצד שני יווצרו בו חרירים שהרוטב יחלחל דרכם וזה יופי. אם הוא מקבל צבע קצת צהבהב, זה ממש בסדר.
- רצוי מאד להשרות את הטופו במרינדה לפחות ל-10 דקות כדי לאפשר לו לספוג טעמים. הוא בהחלט גם יכול לספוג את הרוטב תוך כדי הטיגון או הבישול, תלוי בסוג המתכון (למשל בקארי או קציצות ברוטב ממש אין צורך).
- מכניסים את הטופו לרוטב ורוצים לצרוב אותו לפני בלי טיגונים? אין בעיה. יבשו אותו היטב בנייר מגבת (שימו לב שלא נדבקים אליו פירורים), חותכים או פורסים איך שרוצים ומניחים על מחבת/סיר נון-סטיק יבשים ולוהטים. מניחים לטופו להיצרב, הופכים או מנערים כדי שייקבל צבע מכל הכיוונים.
- טופו משי יגיע בדרך כלל בקופסא עמידה – כל מה שצריך זה לפתוח אותה, לנקז בזהירות את הנוזלים ולהשתמש.
יש לכם עוד טיפים ששכחתי? מוזמנים להוסיף בתגובות ואעדכן את הרשימה
ועכשיו למנה העיקרית – קבלו אוסף של מתכוני טופו מעולים וטעימים, לכל רמות ההכנה והבישול, גם קשה וגם משי. תתכוננו להתאהב 🙂
מוקפץ תאילנדי של טופו וירקות של בית תאילנדי
את המתכון הזה קיבלתי מיריב מלילי, השף של בית תאילנדי, בימים הראשונים של הבלוג. בזכות יריב הבנתי שצריך להתייחס לטופו כאל חומר גלם שיש לו מקום של כבוד במטבחים האסייתיים, ובעיקר – שלא מדובר בתחליף! יריב לימד אותי את הטכניקה הנכונה להכין מוקפץ כמו במסעדה, זה קל וכל כך טעים.
מתכון קלאסי לשניצל טופו מושלם תמצאו בספר "המטבח הטבעוני שלי" וכאן להנאתכם ולהנאת הילדים, שני מתכונים לשניצל תירס וטופו בהכנה ביתית.
טופו ברוטב עם פטריות ושעועית ירוקה
אחת המנות שמככבות הכי הרבה במטבח שלי, היא כל כך קלה להכנה וכל כך טעימה שזה יהיה פספוס גדול מצדכם לא להכין אותה.
במקום לזניה: מאפה טופו וירקות בסגנון איטלקי
איזה כיף זה להניח על השולחן תבנית מרשימה ולדעת בלב שהכנתם אותה בכמה דקות עבודה.. מנה פשוטה וכיפית שאפשר ורצוי להכין עם טופו מתובל מראש (נניח בפסטו/בזיליקום) אבל אפשר גם להוסיף לטופו טעמים בעצמכם.
חריימה עם קציצות טופו של אבי ביטון
אם שף מרוקאי אומר לכם שהמשפחה שלו לא היתה מרגישה שאלה לא קציצות דגים, אני את שלי עשיתי. ביטון היה מהראשונים שהכינו את המתכון הזה, שמאז זכה לאין סוף וריאציות במסעדות ובבתים. אחד המתכון הפופולאריים בבלוג
מקושקשת טופו טעימה לכל שעה ביום
מדובר כנראה באחד המתכונים הכי קלים ומהירים להכנת טופו, שהוא ארוחה בפני עצמה שמתאימה גם לבוקר, גם לצהריים וגם לערב. כמובן שאפשר לוותר על חלק מהרכיבים ולפשט את המתכון, כאן לטעמי הוא בשיאו ואתם לגמרי מוזמנים לאלתר.
סלט "ביצים" שמצליח להפיל בפח את כולם!
תבטיחו לי שתנסו להגיש את הסלט הזה כתוספת או בכריך למישהו שלא יודע מה יש בפנים.. ההפתעה על הפרצוף שלו שיבין שאין בזה ביצים, שווה את הכל! הסוד הוא במלח הודי שחור שנקרא קאלה נאמק (להשיג בחנויות טבע ובחלק מהסופרים) ויש לו טעם בול כמו של ביצה קשה. בפוסט תמצאו בונוס – עוד שני ממרחים מעולים.
למה להכין סתם פסטה אם אפשר להפוך אותה לפשטידה? לא אכביר במילים, טוסו להכין.
בורקס במילוי טופו, זיתים ועשבי תיבול
יש משהו מענג יותר מבורקס מתפצפץ במילוי טעים? כאן הכנתי אותו מדפי פילו (כל ההסברים בפנים) והמתכון באמת פשוט וקליל. הבונוס שהאפייה ממש מהירה – מה שאומר שלא צריך לחכות הרבה עד שזוללים.
קיימים בשוק תחליפי לא רעים לשמנת לבישול, שבהחלט יכולים לעבוד במתכון הזה. אבל כשיש טופו משי, אני תמיד מעדיפה אותו.
אם יש שאלה שחוזרת על עצמה שוב ושוב, זה איך מכינים פשטידה טבעונית. אז הנה גרסה אחת מעולה ואני מוסיפה לכם עוד בתחתית הרשימה.
שושני פוקצ'ה במילוי טופו ועגבניות מיובשות
עוד מאפה מלוח, הפעם למתקדמים – קרם טופו יכול להפוך בקלות למילוי נפלא לעוגת שושנים מלוחה. הבצק – בצק פוקצה והתוצאה רכה ואוורירית. סכנת התמכרות!
כדורי טופו ברוטב קארי, קוקוס ובוטנים
קארי הוא אהבה גדולה אצלנו בבית וכשלמדתי איך מכינים אותו כמו שצריך מעדי, חברתי שחיה בתאילנד, מיד שידכתי לרוטב הנפלא כדורי טופו מתובלים. התוצאה לפניכם.
ועוד כדורי טופו – הפעם ברוטב לימוני עם תרד ועדשים
קציצות הן תמיד מנה מנצחת והמנה הזו תמיד גורפת מחמאות, שילוב של חומרי גלם אהובים במיוחד ברוטב חמצמץ.
שקשוקה סלק עם חלמוני טופו ותירס
עזבו כמה שהמנה הזו טעימה, תתעלמו מזה שהיא ממש מפתיעה ותודו, שיותר מכל היא פשוט יפהפייה.
יש הרבה גרסאות ללזניה, אבל בדרך כלל תמצאו בה רוטב עגבניות. כאן הטופו הוא הקרם שמחבר בין השכבות ומעל הכל – רוטב בשמל טבעוני. אל תחמיצו
גבינת טופו: כדורי טופו מתובלים שאפשר לאכול גם כממרחים
אתם מחליטים איך להשתמש במתכון הזה – אפשר להגיש כמו בתמונה, כשאתם האורחים או המתארחים, ואפשר בהחלט להשתמש ברעיונות האלה (וגם לגוון) כדי למלא כריכים.
מתכון שמשלב טופו קשה וטופו משי, מה שגורם להן להיות רכות ו"גבינתיות" ולהפוך ללהיט בטוח.
גלילות חצילים וזוקיני במילוי טופו
כן, טופו יכול לשמש גם כמילוי במגוון מתכונים. הפעם בחרתי למלא גלילות של ירקות שאני אוהבת במיוחד ולאפות יחד בתנור.
אחד הבצקים האהובים עלי בעולם כולו, ששווה כל רגע של השקעה בהכנה (תכלס ממש לא כזה נורא). אם לא בא לכם בצק, אני בטוחה שתשמחו לטרוף את פרוסות הטופו האלה גם בלעדיו. לא מסתדרים עם חריף? אפשר להכין בלי.
כן!! כמה שמחתי לגלות שהכנה כנאפה בבית זו מלאכה ממש פשוטה (בספר "המטבח הטבעוני שלי" יש גם גרסה אפויה). המילוי הוא טופו משי, שממש מתאים למשימה.
גרסה טבעונית לאחד המתכונים שהכי אהבתי בתור ילדה, כאשר שוב טופו המשי מככב בתור קרם נפלא.
כן, מכינים אותה עם פירות משומרים (תכלס אפשר גם עם טריים) וכן, הכנתי אותה בגיל ההתבגרות אינסוף פעמים בגרסה קצת אחרת. פייר, זאת אפילו יותר טעימה.
עוד מתכונים מעולים עם טופו:
מעטפות פילו במילוי טופו משי ותרד
קנלוני במילוי טופו, מנגולד ואגוזים
תגיות: טופו, לזניה, קציצות, פשטידה, טופו משי, מתכונים עם טופו
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
אין מתכונים לתמונות האלה?
היי אילנה, כמובן שיש, מצטערת אם זה לא היה ברור.. פשוט לחצי על הכותרת של כל מתכון ותגיעי.
לא קשור לטופו…. חדשה באתר ולא מסתדרת. איפה מוצאים את כל המתכונים? בכל מקום בתפריט מופיעים אותם מתכונים מתאריכים ישנים. חלקם לפני שנתיים.
היי יעל, תודה שכתבת וברוכה הבאה! אכן הבלוג לא ממש פעיל בשנתיים האחרונות, עקב מצב בריאותי. אבל הוא עשיר מאד מאד בתוכן שתמיד רלוונטי. זה קישור שהכי יהיה לך נוח לדעתי, או לחפש במנוע החיפוש או בגוגל עם סיומת "אורי שביט" (לדוגמא: ממולאים אורי שביט). אכן מאגר המתכונים הנפרד לא מעודכן ואין בו הכל לצערי. https://vegansontop.co.il/category/tasty-vegan/
כאן יש מתכוני שפים טבעוניים שהתארחו אצלי בבלוג https://vegansontop.co.il/category/vegan-chef/
תהני ואת מוזמנת לקבוצת פייסבוק "טבעוניות נהנות יותר" לעוד מתכונים ולשאול שאלות וכו. תהני!