נוף אלפים צרפתיים - שאמוני

מטיילים ואוכלים: טבעוני, אוהב סקי?

נובמבר 27, 2016 מאת:

עונת המעבר ומחירים אטרקטיביים גרמו לברק בלוך, חובב אוכל מושבע, להגיע עד האלפים הצרפתיים ולצלוח בשלום את חופשתו הראשונה בחיק הטבע כמטייל טבעוני

ברק בלוך

אם את גולשת סקי מנוסה, אם אתה מטפס הרים רציני, בטח שמעת על שאמוני. אם לא, אז שאמוני (Chamonix) היא עיר קייט וסקי בלב עמק שאמוני שבאלפים הצרפתיים, למורדותיו של ההר הגבוה במערב אירופה, ה-Mont Blanc. מחירי הטיסות הגבוהים ליעדים רבים בחג, ולעומתן טיסה במחיר סביר של איזיג׳ט לג׳נבה (משם לוקחים שאטל לשאמוני), גרמו לי לנסות את מזלי בטיול שעיקרו היה טיול טבע קצרצר, לראשונה בחיי.

הטיול נקבע לתחילת אוקטובר, חודש שאינו חלק מעונות התיירות, זו של המטפסים בקיץ וזו של חובבי הסקי בחורף, ולכן נהניתי ממחירים מאוד אטרקטיביים בבית המלון. מצד שני עסקים רבים ורוב מתקני הרכבל והרכבות (והם רבים) בסביבה, סגורים או עובדים חלקית בתקופה הזו. זה כמובן כולל גם מסעדות רבות שיצאו לחופשה קצרה. העיירה מנמנמת את שינת הסתיו שלה באוקטובר.

אין ספק שנקודת הפתיחה לא אידאלית במיוחד לטבעוני האכלן שאני. מצד שני, זכרתי את הגיחה שלי לפריז לפני מספר שנים, וידעתי שבמקרה הגרוע ביותר, תמיד אפשר לקנות באגט צרפתי מדהים וריבה בסופר. אז יהיה בסדר, חשבתי לעצמי. תוסיפו על זה את העובדה שהעיירה עצמה קטנטמנ ולכל מקום אפשר להגיע ברגל, מה שמצמצם משמעותית את המרחק והזמן ביניכם לבין המזון.

לחדרי במלון הגעתי בערך ב-8 בערב, ומיד אחרי התאקלמות מהירה הייתי חייב לאכול את הארוחה הראשונה.

Green Soft Bar
מסעדה ובר ממש במרכז העיר, עם מסך טלויזיה גדול להקרנת שידורי ספורט, באוריינטציה איטלקית. בכלל, נראה שהקרבה לגבול האיטלקי הביאה השפעות איטלקיות רבות לעיירה שמשופעת בפיצריות ומסעדות איטלקיות. המקום אינו טבעוני או צמחוני (וזה גם יהיה המצב בשאר המקומות שאסקור בהמשך) אבל יש אופציות לטבעונים. נכנסתי ושאלתי את מי שככל הנראה הוא הבעלים של המקום מה טבעונים יכולים לאכול כאן (הוא דובר אנגלית טובה). הצעתו היתה פסטה.

הזמנתי,  על המסך הוקרן משחק של הנבחרת הצרפתית מול זו של הולנד, קלאסי. לאחר כ-10 דקות הגיעה מנת פסטה שנראתה כמו תבשיל מענין. שכבה של רצועות קישואים דקות ומעליהן המון בצל ועוד ירקות. עם המזלג גיליתי בתחתית כמות נאה של פסטה מסוג פנה ורוטב עגבניות. מנה לא רעה, מנחמת ונעימה. כזו שעושה את העבודה. עם הפסטה קיבלתי לחם שיצא מהתנור. הוא היה קראנצ׳י ומעט שרוף בטעם נהדר. לטבול אותו ברוטב העגבניות היה בהחלט השיא כאן. נפלא פשוט. קינחתי באספרסו סביר שלא התעלה לרמת האספרסו האיטלקי המפנק שכה אהבתי במדינת המגף.

בשלב הזה, כבר הייתי רגוע יותר. הבנתי שלא משנה מה, ביומיים הקרובים של כאן, אוכל לחזור. אז אני די מסודר (ספוילר: לא חזרתי).

פסטה בשאמוני

מי היה מנחש שיש כאן פסטה. מנה פשוטה ומנחמת בשאמוני


בבוקרו של היום השני נכנסתי לסופר לראות מה האופציות הטבעוניות. פירות יפים בהם ענבים מסוגים שונים, אגסים דשנים, תפוחי עץ, פירות יער, אננסים ענקיים ב 3 אירו ליחידה. וגם באגטים שנראים פשוט מהממים. החלטתי להסתפק במיץ תפוזים כי הייתי בדרכי לחנות הטבע.

חנות טבע – Biomonde Planete Bio

הדבר הראשון שהבנתי כשנכנסתי לחנות הטבע – וואו כמה יקר כאן. המחירים פשוט היו גבוהים מאוד. אבל ההליכה עד החנות ארכה 10 דקות, אז הייתי חייב לחזור עם כמה דברים. כשבאמתחתי יוגורט ומעדן בטעם וניל יצאתי עם כיסים מעט ריקים יותר (על השוקולדים ב 5 אירו ויותר וויתרתי), אבל מרוצה. היוגורט הוא היוגורט שאפשר למצוא בכל אירופה – sojade yogurt. חמצמץ ומוצלח. המעדן היה נהדר. מתוק במידה וטעים.

סיבוב נוסף בסופר וחזרתי עם ענבים אדומים מזן מוסקט. ענבים פשוט מופלאים שהיה לי כל כך כיף לנשנש במרפסת של חדרי, מרפסת יפהפיה שפונה אל ההר העצום (טיפ למטיילים: חפשו חדר עם מרפסת שפונה להר, זו פשוט חוויה). לאכול את הפרי הקייצי בגרסה מתוקה ומושלמת שלו, אל מול ההר עם השלג ובטמפ׳ חד ספריות פשוט היתה חוויה נהדרת.

Pizzeria Des Moulins
שיטוט אקראי באתר tripadvisor הוביל להמלצה כמעט גורפת על הפיצריה הזו. ההמלצה לא הייתה בהקשר הטבעוני אבל החלטתי לנסות את מזלי ולבדוק את המקום שלא אוזכר באפליקצית Happy Cow (המאתרת מקומות טבעוניים, צמחוניים וידידותיים) כלל.

הגעתי לפיצרייה/מסעדה יפהפייה ואלגנטית. המלצר קיבל את פניי באדיבות. המקום היה כמעט מלא עד אפס מקום, קיבלתי תפריט מרשים ואת עיניי צדה פיצה מרינרה. פיצה מרינרה היא למעשה פיצה איטלקית מסורתית, והיא ללא גבינה במקור. זו כמובן גם הפיצה הכי זולה בתפריט (7 אירו). באיטליה אף אחד לא מעקם את הפרצוף למראה פיצה ללא גבינה, היא פשוט סוג נוסף ומקובל של פיצה. בתפריט יינות רבים מאזורים שונים באיטליה. ביקשתי המלצה מהמלצר ובחרתי גם בכוס יין אדום  מפרוג׳ה. הוא היה נפלא. פירותי, קליל. פשוט כייפי. ואני לא איש של יין.

ואז הגיעה הפיצה שנראתה כמו פיצה איטלקית אותנטית מהדרום, מינימליסטית במיוחד. בצק, רוטב מעל, מעט שום וכמה עלי בזיליקום. וזהו. אני חושב שזו הייתה הפיצה עם הבצק הכי טוב שאכלתי בחיי.  מעט חרוכה בתחתית, מה שייצר ארומה נפלאה. עם עובי מדויק ועבודת יד מוקפדת, זו פשוט פיצה נהדרת. אל תבנו כאן על פיצה עם רוטב קשיו אבל אם אתם יודעים להעריך בצק מושלם, זה המקום.

פיצריה בשאמוני

פיצה מן המניין עם בצק לעניין. ובלי גבינה בכלל

Annapurna
מספר פעמים חלפתי על פני מסעדה הודית לא מאוד מזמינה. נראית כמו מלכודת תיירים (עם תמונות של אוכל בתפריט בכניסה), בלב הרחוב המרכזי. אבל הריח בחוץ ליד היה טוב ומזמין. ואני אוהב אוכל הודי אז בדקתי בכל זאת באינטרנט. מבט מהיר הראה ביקורות מאוד מתלהבות ודירוג מאוד גבוה.

מעט מהוסס, נכנסתי לבדוק. הדבר הראשון ששמתי לב אליו – המחירים יקרים. זה לא 24 רופי שלנו. שאלתי את הבעלים מה טבעוני, והוא התחיל למלמל משהו על עוף, אשתו (כנראה) שישבה בצד התערבה והסבירה לו למה אני מתכוון, פנתה אליי ישירות ואמרה שאראה מה אני רוצה לאכול בחלק הצמחוני של התפריט והיא תגיד לי אם זה טבעוני. ביקשתי טאלי. היא אמרה שהם יכולים לעשות אותו טבעוני ושאני לא אדאג. הלכה למטבח והסבירה להם את מה צריך להחליף במה. לא היה ספק לרגע, היא מבינה מה זה טבעונות.

האוכל לא הפסיק להגיע לשולחן. איזה מגוון נהדר. שלושה סוגי מטבלים, מספר תבשילים, צ׳פטי, לחם עדשים (פאפאדם) מעולה, הונחו בזה אחר זה על השולחן. לריח הנהדר הצטרפו טעמים מעולים בפה. רמת החריפות של מנה, כפי שהיה מוגדר בתפריט, נמוכה (אבל קיימת בקטנה לרגישים, פיקנטי פלוס). אוכל מנחם וטעים. המחירים כאמור די גבוהים. מיץ אננס בבקבוק קטן ומנת טאלי לי עלו לי 20.5 אירו לפני טיפ. זול זה לא. אבל מאוד משביע וטעים.

בעלת הבית נפרדה ממני בחביבות לא לפני ששאלה אותי אם נהניתי. היא ציינה שיש לה לקוחות רבים מישראל.

אוכל הודי בשאמוני

אלפים צרפתים, השפעה איטלקית, אוכל הודי. קיבוץ גלויות זה כאן

קפיצה נוספת לסופרמרקט והבנתי שלא צריך לשלם את המחירים הגבוהים בחנות הטבע. יוגורטים ומעדני סויה במחירים מאוד נוחים נמצאים במדפי המקרר בסופרמרקט. טיפ: כנסו לסופרמרקט – ויש כמה מהם בעיירה. קנו פירות, יוגורטים, מעדנים. המחירים סבירים והמגוון מעולה.

לא הספקתי להגיע ל –

L'Impossible
מסעדה בבעלות שוויצרית, עם ביקורות די טובות. עבורנו המקום מתהדר במספר מנות טבעוניות מבוססת על תחליפים מהצומח כמו טופו וסייטן. זה היה נשמע טוב מספיק בכדי שאנסה, אבל בגלל שלא שמתי לב פספסתי את שעות הפתיחה.

Organic épicerie
מסעדה בעלת אוריינטציה בריאותית אורגנית בתוך חנות טבע קטנה. כשהגעתי לשם לא ראיתי שום דבר שעניין אותי ברמת החנות, המטבח כבר היה סגור אז אוכל יכולתי לקנות רק בטייק אוואי וזה פחות התאים.  מבחר מצומצם יחסית של אופציות טבעוניות, אשר נראה מהסוג הבריאותי והלא מאוד מזמין בעבורי.

Monkey 
המלצות על המקום ב-Happy Cow הובילו אותי אליו. מקום טרנדי ועמוס לעייפה, די קרוב לרכבל לאיגו דה מידי (חוויה מטלטלת מעט לעלות לגובה של 3800 מטר על האלפים, 67 דולר ששווים כל סנט, מומלץ בהחלט). האיש על הבר שעמו התייעצתי אמר שהיום יש מנה אחת צמחונית, הבורגר. שאלתי אם טבעוני התנצל שלא, ולא הציע משהו אחר במקום. אמרתי תודה והלכתי לאכול באגט מעולה עם ריבה. איפה שלא תלכו בשאמוני, כמו בפריז, תמצוא באגטים נפלאים. הריבות בסופר די זולות ואיכותיות.

Moo
עוד מקום ידידותי שהמליצו עליו ב-Happy Cow אז חשבתי לבדוק אותו. קראתי בחוץ את התפריט. ראיתי פלאפל ועוד איזה סלט או שניים טבעוניים. אבל לא היה לי חשק לזה, יש לי מספיק מזה בארץ. הבורגר הצמחוני הוא מחלומי אז לא רלוונטי, ויתרתי.

סיכום
לסיכום אומר שאין מדובר ביעד כברלין, פראג או לונדון כצפוי, אבל טבעונים יכולים להסתדר די בקלות. יש במקום עוד פיצריות רבות שלא דגמתי, ומנות כמו פסטה ברוטב עגבניות מככבות בלא מעט מסעדות באזור (ואני בטוח שלפחות בחלקן ישמחו להכין גרסאות טבעוניות). אם אתם מתעניינים בחופשה אלפינסטית של יערות והרים מושלגים, אגמים ונופים משגעים, במחירים זולים (יחסית לשוויץ) וניחוח צרפתי עם נגיעות איטלקיות, שאמוני, פחות משעה וחצי נסיעה, באוטובוס/שאטל או רכב פרטי מז׳נבה (היקרה!) יכולה בהחלט להיות היעד שלכם. ההבטחה שלי: רעבים לא תישארו.

תודה רבה להליה בר-מג על העזרה בעריכת הטקסט.

נפתח לכם התיאבון? עוד כתבות על מסעות טבעוניים טעימים ברחבי העולם תוכלו למצוא כאן.

Print Friendly

תגיות:

קטגוריות: פוסט נבחר

תגובה אחת לפוסט

  1. מאת האוכל הריגשי:

    למה תמיד האוכל צריך להיות מנחם? אתה בחופש בחו"ל, מטייל, נופש , אז על מה צריך לנחם?

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט