חצילים שלמים במילוי ראגו עדשים שחורות בסגנון פרסי
רמת קושי
בינוני
משך הכנה
עד שעתיים
מתאים לחג
פסח
ללא גלוטן
גם הפעם היתה זו חמותי, שהגישה לשולחן השבת חצילים שלמים ועשתה לי חשק. אני שידכתי אותם לתבשיל עדשים ניחוחי, שיככב בפני עצמו גם על מצע של אורז למשל.
חומרים ל 6-8 סועדים:
2 חצילים גדולים, ארוכים, מבריקים ומוצקים
שמן זית
מלח ים אטלנטי
לתבשיל העדשים:
1/2 2 כוסות (כ-500 גרם) עדשים שחורות, שטופות (אפשר להשרות כמה שעות, לא חובה)
1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים דק
1/2 כוס תמרים מסוג מג'הול, קצוצים
1/2 כוס רכז רימונים
1 ראש שום ירוק קטן עם הגבעול (החלקים הרכים בלבד)
3 גבעולי סלרי, קצוצים עם העלים
1/2 כפית זרעי כמון, כתושים
1 כפית זרעי כוסברה כתושים
1 כף נענע יבשה
2 כוסות מים
שמן זית
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
להגשה:
נענע טריה קצוצה, פרוסות שקדים קלויות
- מניחים את העדשים בסיר עם שפע מים (לא מומלחים!) ומביאים לרתיחה. מבשלים כ-20 דקות, עד שהעדשים מעט רכות אבל עדיין נגיסות, ומסננים.
- בינתיים מכינים את הרוטב: מחממים מעט שמן זית בסיר רחב ומטגנים את השום הקצוץ, הסלרי, זרעי הכוסברה והכמון במשך 2-3 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח (זהירות לא לחרוך). מוסיפים את האגוזים והתמרים ומטגנים יחד 2 דקות נוספות. מוסיפים רכז רימונים ונענע יבשה ויוצקים 2 כוסות מים. מערבבים ומביאים לרתיחה.
- מוסיפים לסיר את העדשים המבושלות למחצה וממשיכים לבשל אותן ברוטב במשך 15-20 דקות נוספות, עד לריכוך מלא. ניתן להוסיף מעט מים במידת הצורך. מתבלים במלח ובפלפל, טועמים ומתקנים תיבול. מסירים מהאש ומניחים להצטנן מעט.
- מכינים את החצילים למילוי: שוטפים את החצילים וחורצים אותם לרוחב במרחק של 2-3 ס"מ בין החריצים, כמעט עד הסוף, כך שיווצרו פרוסות עבות המחוברות זו לזו. משמנים היטב בשמן זית מבחוץ ובין הפרוסות ומתבלים אותם בין הפרוסות במלח ופלפל.
- מחממים תנור ל-200 מעלות.
- ממלאים את החצילים: מניחים את החצילים בתבנית משומנת ויוצקים עליהם מעט מנוזלי הרוטב כך שיחלחלו לחריצים. ממלאים בזהירות את החריצים בתבשיל העדשים, אפשר לדחוס את התבשיל באצבעות בין הפרוסות. את יתרת התבשיל יוצקים מסביב ובין החצילים שבתבנית.
- אופים את החצילים ללא כיסוי במשך 45-60 דקות, עד שהחצילים מתרככים ומשחימים מעט. אם מכינים את המנה מראש, ניתן לכסות בסיום ולאפות כמה דקות לפני ההגשה, לחימום. מגישים חם עם פרוסות שקדים ונענע טרייה קצוצה.