קייל ממולא ברוטב עגבניות
רמת קושי
בינוני
משך הכנה
עד שעתיים
מתאים לחג
ראש השנה וחגי תשרי
מתאים לחג
שבת
ללא גלוטן
מדובר בממולאים, כן? כל הקסם הוא לנסות לאלתר, לשפר ולגוון בטעמים בשיטת "לפי העין" הידועה. למשל, אפשר להפציץ את האורז בעשבי התיבול האהובים עליכם או לחילופין לנקד אותו בחמוציות או שקדים קלויים. הנה מה שעשיתי בתור התחלה, ממה שהיה בבית (לא היה כמעט כלום!) והתוצאה היתה נהדרת. כיף לאפות אותם, אבל ברור שאפשר גם לבשל. השתדלו לבחור צרור עם עלים רחבים וגדולים ככל הניתן. הם סיביים מעט, בדומה לעלי גפן, אז פשוט תנעצו בהם מזלג ותנו ביס.
חומרים ל-4 מנות:
צרור עלי קייל (קולארד) ירוק (כ-12 עלים)
למילוי:
1 כוס אורז פרסי
1 פלפל אדום, קצוץ לקוביות
3-4 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
לרוטב:
1 קופסת שימורי עגבניות איכותית
(או 800 גרם עגבניות טריות מכמה סוגים, חתוכות לקוביות עם המיץ והגרעינים)
2-3 עלי דפנה
1/2 כפית סוכר חום
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
מים או ציר ירקות לפי הצורך
- מכינים את המילוי: במחבת רחבה, מחממים מעט שמן זית ומאדים בו את הבצל הירוק תוך כדי ערבוב במשך 2-3 דקות, עד שהוא מתרכך ומעלה ניחוח. מוסיפים את קוביות הפלפל ומאדים דקה נוספת. מוסיפים את האורז וממשיכים לאדות ולערבב במשך 2 דקות נוספות. מסירים מהאש ומניחים להצטנן מעט.
- מכינים את הרוטב: בוחרים סיר שטוח בעל מכסה, שמתאים לתנור, ומחממים בו מעט שמן זית. מוסיפים את העגבניות ומבשלים מעל להבה בינונית כ-10 דקות, עד שהן מתרככות מעט והרוטב חם וסמיך. מוסיפים מעט מים במידת הצורך ומתבלים במלח, פלפל וסוכר.
- חולטים את עלי הקייל במים רותחים במשך 1-2 דקות (אני פשוט אחזתי בקצות הגבעולים וטבלתי במים הרותחים), עד שהם מתכהים ומתרככים מעט. מוציאים למים קרים לעצירת הבישול או מגלגלים מיד.
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- ממלאים ומגלגלים: מניחים עלה קייל על צידו החלק, כשהגבעול פונה כלפינו. קוטמים את קצה הגבעול המיותר ומניחים בשליש התחתון של העלה כף מהמילוי. מקפלים את צידי העלה פנימה ומגלגלים באופן מעט רפוי, מכיוון שהאורז יתבשל ויתפח. ממשיכים כך עם שאר העלים.
- מניחים את העלים הממולאים ברוטב העגבניות כך שהוא יכסה את רוב הגובה של העלה (ניתן להוסיף מים או ציר במידת הצורך). מכסים ומכניסים לתנור החם למשך שעה וחצי. פותחים את הסיר כל חצי שעה בערך ומוסיפים נוזלים לפי הצורך (האורז סופג אותם). ממשיכים לאפות עד שהממולאים מוכנים והאורז מבושל.