מפרום חצילים במילוי חומוס-פול
רמת קושי
בינוני
משך הכנה
ארוך
מתאים לחג
ראש השנה וחגי תשרי
מתאים לחג
שבת
ללא גלוטן
כן, זאת קצת התעסקות אבל כשהסיר יעמוד על הכיריים, מתוך הרוטב האדום הסמיך יבצבצו עיגולי החצילים הממולאים, השכנות יגידו "מה, הכנת מפרום? זה לא נורא קשה?" ואתם תענו בתנועת ביטול "נאאאא, שטויות" – זה יהיה שווה את זה. ותכלס, זה באמת שטויות.
חומרים לכ-15 יחידות:
3 חצילים בינוניים מוארכים ומוצקים
מלח גס
למילוי:
2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים (אפשר מקפוא)
2 כוסות גרגירי פול מבושלים, רצוי קלופים (אפשר מקפוא)
1/2 צרור כוסברה קצוצה
חופן עלי נענע טריים
1 כפית זרעי כוסברה כתושים
1 כפית זרעי כמון כתושים
1/2 פלפל צ'ילי קצוץ
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
לציפוי:
3/4 כוס קמח חומוס
3/4 כוס משקה סודה
לרוטב:
2 עגבניות קצוצות, עם המיץ והגרעינים
1 קופסא (260 גרם) רסק עגבניות
1 בצל גדול, קצוץ
3-4 שיני שום, קצוצות
1/2 כפית סוכר חום
2 כוסות מים
פפריקה מתוקה, פפריקה חריפה, כורכום
מעט קינמון, מעט כמון טחון
מלח
שמן צמחי לטיגון (חמניות, קנולה, תירס)
שמן זית
- מתחילים שעה מראש: פורסים את החצילים לפרוסות עבות, בעובי של כ-3 ס"מ. פורסים כל פרוסה לרוחבה בזהירות, כמעט עד הסוף, כך שנוצרות שתי פרוסות מחוברות בקצה אחד, כמו סוג של "כיס". ממליחים היטב את פרוסות החצילים (גם בין הפרוסות) במלח גס ומניחים בתבנית מרופדת בנייר סופג או במסננת פלסטיק (לא ברזל, כי הוא מחמצן אותם) למשל שעה, להגרת נוזלים והפגת מרירות.
- מכינים את המילוי: טוחנים את כל חומרי המילוי במעבד מזון עד לקבלת תערובת פירורית אחידה. טועמים ומתקנים תיבול – רצוי שהתיבול יהיה עז כי הוא מתעדן מעט בבישול.
- ממלאים את החצילים: מנקים את החצילים מהמלח באמצעות האצבעות ו/או נייר סופג ומספיגים את שאריות הנוזלים שהגירו. משטחים את תערובת המילוי בשכבה עבה בין שתי פרוסות החציל המחוברות, כך שנוצר מעין כריך חצילים ממולא. מהדקים היטב וממשיכים כך עם כל הפרוסות.
- בצלחת עמוקה טורפים את קמח החומוס ומי הסודה, עד שמתקבלת תערובת חלקה ודלילה יחסית (כדאי להוסיף את הסודה בהדרגה כדי לשלוט בסמיכות).
- מטגנים את החצילים: במחבת גדולה מחממים שמן לטיגון כך שיגיע בערך לחצי הגובה של פרוסות החציל (גדי ממליץ להוסיף למחבת יחד עם השמן גם פפריקה חריפה – שדרוג!). טובלים כל "כריך" חציל בבלילת הסודה, מנערים משאריות ומניחים בשמן החם. ממשיכים כך עם כל כריכי החציל ומטגנים אותם מעל להבה גבוהה כ-5 דקות מכל צד, עד שמתקבל ציפוי שחום ופריך (חשוב לא לרכך את החצילים יותר מדי שלא יהפכו לספוג שמן). מוציאים לנייר סופג.
- מכינים את הרוטב: מחממים שמן זית בסיר גדול ורחב ומאדים בו את הבצל והשום כ-5 דקות, עד שהם מתרככים מעט (זהירות לא לחרוך). מוסיפים את רסק העגבניות, העגבניות הקצוצות והסוכר וממשיכים לאדות 2-3 דקות נוספות. מוסיפים מים ומתבלים בפפריקה מתוקה וחריפה, כורכום, מעט קינמון ומעט כמון. ממליחים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל כ-5 דקות נוספות.
- מבשלים את החצילים ברוטב: מעבירים את החצילים המטוגנים לרוטב המבעבע קלות ומניחים להתבשל ברוטב כ-10 דקות (אפשר אפילו פחות, תלוי בכם – תכלס החצילים כמעט התבשלו לגמרי בטיגון וחומרי המילוי הרי כבר בושלו מראש). המנה נשמרת מצוין במקרר יום או יומיים נוספים.