פיצה ולזניה זה טבעוני?
אסף מבורך, טבעוני אדוק, אבא מסור ואלוף באלתורי מטבח, חושף את סודות הגבינה הטבעונית
כל מי שטבעוני מספיק זמן יודע שאין כמעט מאכל שאי אפשר "לטבען", כלומר להפוך אותו לדומה מאוד למאכל המקורי וממרכיבים טבעוניים בלבד. גם אין מטבח שלא ניתן לטבען בקלות, ליתר דיוק – ככל שהמטבח מגוון יותר, עשיר יותר בטעמים, בירקות, פירות ותבלינים – כך קל יותר לטבענו. אבל יש מטבח אחד שבכל זאת עושה קצת יותר בעיות… המטבח האיטלקי.
מכולם הוא המטבח הכי מאתגר. מצד אחד הוא עונה על ההגדרה של שימוש בהמון ירקות ותבלינים, והוא ים תיכוני וחושני. אבל מצד שני יש בו שימוש בהמון גבינות ובשר, לפחות בגרסאות הפחות מתוחכמות של המנות. ובעניין הזה הטבעונים מתחלקים לשלוש אסכולות: אלה שלא מוכנים ללכת על תחליפים, ואוכלים אוכל איטלקי פשוט בלי גבינות (ובשר וביצים כמובן). יש את אלה שאוכלים גבינות עשויות מהצומח, שניתן לקנות. ויש את אלה שמתעקשים להתחכם, ומנסים לייצר תחליפים ביתיים בריאים וטעימים.
כבר כמה חודשים שאנחנו מכינים גבינת קשיו ושקדים טבעוניות. זה נשמע מסובך אבל זה לא, ואחרי מספר פעמים זה הופך ממש קל. הגבינה הזאת מעולה על לחם ובטוסט, ומכאן הדרך ללנסות אותה עם אוכל איטלקי כבר היתה קצרה.
[showad]
"גבינת" קשיו ביתית
אגוזי הקשיו מכילים הרבה שומן, כך שמתקבלת גבינה עשירה במיוחד. ניתן להחליף אותם בשקדים מולבנים, שדורשים פחות מים בשלב הטחינה, אך הטעם יהיה כמובן שונה. אפשר להוסיף לתערובת מעט שמרי בירה או צנוברים או עשבי תיבול, הכל לפי היעוד של הגבינה והטעם האישי. הגבינה תחזיק עד שבוע במקרר בכלי סגור.
1 כוס אגוזי קשיו טריים, מושרים ללילה במים קרים
מעט מים
מיץ מחצי לימון
1 כף טחינה גולמית איכותית (אפשר מלאה)
1 שן שום (לא חובה)
מלח
+ טוחנים את כל המרכיבים יחד במעבד מזון או בלנדר חזק, עד לקבלת משחה אחידה וחלקה.
+ אם הבלנדר לא מספיק חזק, אפשר להוסיף יותר מים ולייצר גבינה דלילה יותר, ולאחר מכן "לרכז" אותה בעזרת בד גבינות.
לזניה ב 5 דקות
אחרי שמסיימים עם סידור השכבות, אפשר לבחור איך יראה החלק הייצוגי של הלזניה. אני פיזרתי מעט גבינת דאייה (גבינה טבעונית קנויה שנמסה כראוי ומשווקת בארה"ב) אבל אפשר בהחלט לסיים בפרוסות של ירק כלשהו (עגבניות, עלים ירוקים או חציל למשל) ואפילו מעט גבינת קשיו אם רוצים. את הקייל או התרד אפשר או להחליף בירקות כמו זוקיני או חצילים פרוסים דק, אבל לרוב הילדים פחות אוהבים.
חומרים לתבנית פיירקס בגודל 25X15 ס"מ
1 חבילת דפי לזניה ללא בישול מוקדם
כ-3 כוסות (כ-700 מ"ל) רוטב עגבניות איטלקי איכותי קנוי (אפשר כמובן להכין בבית מראש רוטב כמו לפיצה או פסטה)
1-2 עגבניות אדומות ובשלות, פרוסות דק
עלים ירוקים טריים קצוצים – אני השתמשתי ב-3 עלי קייל, אפשר להשתמש ב-3 חופני בייבי תרד
כ-1 כוס "גבינת" קשיו ביתית (הכמות המתקבלת מהמתכון שלמעלה)
שמן זית
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ משמנים את התבנית במעט שמן זית ומניחים שכבה של עלי לזניה, כך שיכסו את כל התחתית. בעזרת לקקן מורחים על גבי העלים שכבה של גבינת קשיו, מפזרים מעליה שכבה של עלים ירוקים קצוצים ויוצקים מעל רוטב עגבניות, שיכסה בשכבה דקה את כל שטח התבנית. מניחים בעל הרוטב שכבה נוספת של עלי לזניה ועליהם שכבת גבינה. מרכיבים שכבה נוספת של עלי לזניה, מעליהם מורחים גבינה ומניחים על הגבינה פרוסות דקות של עגבניה. מרכיבים שכבה שלישית – עלי לזניה, גבינה ומסיימים ברוטב עגבניות.
+ מכסים היטב ואופים כ-40 דקות, עד שהלזניה אפויה ומשחימה מעט.
[showad]
ומה עם פיצה?
האתגר בהכנת פיצה טבעונית הוא כמובן אפקט ההתכה הנחשק. ישנן כנראה כל מיני דרכים ליצור גבינה ביתית, שגם תותך בחום. במקום זאת אפשר להשתמש בגבינה שנמצאת במצב נוזלי יותר מלכתחילה – מייצרים גבינת אגוזים מעט דלילה יותר (מוסיפים יותר מים ממה שכתוב במתכון) ויוצקים אותה מעל הפיצה. ניסינו את זה מספר פעמים וזה יוצא טעים מאוד ובריא יותר מהאלטרנטיבות, ובעיקר בעל מראה דומה לפיצה עם גבינה. את הפטנט למדנו ממסעדת פורטבלו הטבעונית האיטלקית והיוקרתית של פורטלנד, מקום מעורר השראה שהאוכל בו עומד בשורה אחת עם כל המסעדות האיטלקיות הטובות ביותר שאכלתי בהן מעולם.
הבלוג של אסף מבורך: ילדים טבעוניים
אורי שביט בהופעת בכורה עם שירי האלבום "משחקת במילים"
[showad]
תגיות: מנות ילדים, גבינה טבעונית, איטלקי, ממרח קשיו, אסף מבורך, גבינת קשיו, אורי שביט, גבינת שקדים, ילדים טבעוניים, קשיו, קייל, לזניה טבעונית, פיצה טבעונית, אוכל לילדים
קטגוריות: מהיר וטבעוני, פוסט נבחר
מקסים! נראה מעולה… בדיוק בחיפוש אחר ממרח גבינה טבעונית – אנסה את גבינת הקשיו…
אשמח לרעיונות נוספים לממרחים בעלי אחוז שומן נמוך… 🙂
בהצלחה!
עינת
תודה עינת
לא ניסיתי עדיין אבל נדמה לי שאפשר לעשות גבינת סויה ביתית באחוזי שומן נמוכים יותר מגבינות אגוזים (על ידי גיבון בשיטה מסורתית)
מעבר לגבינות יש המון ממרחים אחרים שלא מחייבים אחוזי שומן כאלה (מבוססים על עלים, ירקות וכו)
אפשר להחליף את אגוזי הקשיו בכמות שווה של גרעיני דלעת.
הנה מתכון יעודי:
1 כוס גרעיני דלעת קלופים, מושרים ללילה או לכמה שעות
1 כוס מים
1.5 כפיות אבקת שום גבישי
1.5 כפיות כוסברה טחונה (התבלין באבקה, לא העלים)
קורט בהרט
0.5 כפית כמון
******************
מכניסים הכל לבלנדר. אם הבלנדר לא סוחב – מוסיפים עוד מעט מים.
שומרים בקירור.
וחוצמזה אפשר את אותו טריק – אבל עם תבלינים אחרים ובעלי גוון מתקתק – עם ערמונים. את המים מחליפים בחלב אורז.
נראה טעים,רציתי לשאול ,בתי אלרגית לסומסום ,עם מה אפשר להחליף את הטחינה ?ממרח שקדים?
תודה על התשובה.
עקרונית אפשר להשמיט לגמרי את הטחינה 🙂
נראה מעולה! עשית לי חשק 🙂 כשכתבת שכיסית את הלזניה התכוונת בנייר כסף? *סליחה על שאלת הקיטבג… אני חדשה במטבח* 🙂
אכן, לכסות הכוונה בנייר כסף או במכסה של התבנית במקרה שיש לתבנית מכסה (אפילו עדיף)
הלזניה נראת מאד טעימה אבל התמונה של הפיצה לא מעוררת תיאבון – נראית קצת חולה הפיצה הזאת.
שאלה:
האם פיזרת דאייה רק למעלה או גם בשכבות הפנימיות?
שאלה2:
אני מתכוון לבדוק את זה בעצמי בימים הקרובים אבל אני מאד סקרן עד כמה גבינת קשיו באמת מזכירה גבינה בטעמה או במרקמה?
הפיצה צולמה אחרי שהיא התקררה מעט ולכן ה"גבינה" התקרשה.
דאייה פיזרתי רק למעלה. בדיוק כמו שהמתכון אומר.
הגבינה יוצאת מאוד דומה לגבינה מחלב. ואם תקפיד לטחון את הקאשיו מספיק זמן עד לאחידות גבוהה המרקם לא יאכזב
אכן טעים מאד ופשוט ביותר!, ועל כך עלי לומר תודה ו-בבקשה, אם יש וניתן, עוד מהסוג הזה. מתכונים מהירים, פשוטים להכנה, מזינים ומשביעים. ובהקשר זה: כמה זמן ניתן, מניסיונכם, לשמור את "גבינת" הקשיו במקרר? האם מישהו ניסה להשתמש בה כבסיס לטוסט גבינה? – שוב, תודות.
מדהים ! 😛
סליחה טעות 🙂
במתכון של גבינת הקאשיו נפלה טעות שכבר תוקנה (יותר טחינה ממה שצריך)
אגב המתכון המקורי של הגבינה שבהשראתו הגבינה שאנחנו מכינים נמצא כאן:
http://www.vegetariantimes.com/recipe/pepper-crusted-cashew-goat-cheese/
קבלו את התנצלותי הכנה
אסף
ניסיתי להכין היום את הלזניה לפי המתכון – יצא מעולה.
אני רק חייב להגיד משהו לגבי גבינת הקשיו.
כשהחלטתי להכין את הגבינה לא ראיתי את השורה שאומרת שצריך להשרות את הקשיואים,
אך הכנתי בכל את הגבינה. השריתי אותם אולי 3 דקות במים, ועדיין יצאה גבינה מעולה ואחידה.
חוץ מזה – אני ממליץ להגדיל טיפה את הכמות של הגבינה מכיוון שכוס אחת לא הספיקה לי.
תודה רבה לכם! הייתה לי ארוחת ערב נפלאה!
אכן טעים מאד ופשוט ביותר!, ועל כך עלי לומר תודה ו-בבקשה, אם יש וניתן, עוד מהסוג הזה. מתכונים מהירים, פשוטים להכנה, מזינים ומשביעים. ובהקשר זה: כמה זמן ניתן, מניסיונכם, לשמור את "גבינת" הקשיו במקרר? האם מישהו ניסה להשתמש בה כבסיס לטוסט גבינה? – שוב, תודות.
אפשר לשמור את הגבינה כשבוע במקרר, אולי מעט יותר…
ואפשר בכיף להשתמש בה גם בטוסטים וגם בסנדויצים. ממליץ לנסות עם ממרח פסטו מעל
איך אפשר להשיג קייל? יש לזה שם עברי? אני מחפש את זה זמן מה בתור "כרוב עלים"
הי
אני לא גר בישראל ולא בטוח איפה אפשר להשיג קייל
אבל שמעתי שיש בבתי טבע ובשווקי איכרים
ממליץ לשאול בפורומים של אוכל טבעוני בפייסבוק
ברוב המקומות זה מכונה "קייל" או "קולארד". ניתן להשיג במשקים האורגניים ובחנות "ירוק" בנמל תל אביב (שמעתי שפתחו גם בנמל יפו). עם זאת בביקורי האחרון שם לא היה, אולי בקיץ הם לא מגדלים.
ניתן להשיג לעיתים קייל אצל "טבע הבשור" אני מזמינה מהם משלוחים של ירקות אורגניים ולפעמים יש להם. בהצלחה! http://www.teva-habsor.co.il/
גם אני קניתי קייל מטבע הבשור אך גם אצל חקלאים אחרים כמו גן השדה ומשק חביביאן (כולם עושים משלוחים לירושלים).
הכנתי את זה עכשיו, פצצה מתקתקת!
ממליץ לכולם לשדרג את הרוטב עם מעט פטרוזיליה ובזיליקום קצוצים… עשה לי את היום!
אפשר להכין את הלזניה ללא עלים בכלל? רק דפי לזניה, גבינת קשיו, רוטב עגבניות ועגבניות. כי אין לי בבית עלים מתאימים (לא נראה לי שזה יילך טוב עם פטרוזיליה (-:)
ועוד שאלה – לדעתך בשכבה העליונה יתאים גבינה צהובה של טופו יפני? כי דאיה אין לי בהישג יד…
תודה מראש, המתכון נראה מעולה
אפשר גם בלי עלים בכלל, אולי כדאי לשים בכל זאת איזה ירק כמו קישוא או חציל פרוס דק, עוד שכבה של עגבניות טריות או פלפלים טריים
אבל בהחלט אפשר גם בלי.
לגבי גבינה – לא ניסיתי אבל אין סיבה שזה לא ילך…
תודה על התשובות המהירות.
אם אני רוצה להכין את הרוטב בבית, יש לך איזה מתכון מתאים? אני לא ממש בקיא בכל נושאי המטבח 🙂
זה יכול לעבוד? – http://vegancookblog.blogspot.co.il/2011/04/blog-post_14.html
כל מתכון לרוטב עגבניות בסיסי יכול לעבוד. הדוגמא שהבאת נראית טובה.
בהצלחה!
שלום, איפה אפשר לקנות דאיה?
דאיה נמכרת רק בארה"ב. אבל בישראל אפשר לקנות את הגבינה של טופו יפני שהיא לא פחות טעימה ומוצלחת (אולי אפילו יותר לטעם הישראלי) ניתן להשיג אותה בחנויות טבע, בבודהה בורגר בתל אביב במשקל, וסופר מרקטים נוספים (כדאי לשאול טבעונים שחיים בישראל :-))
תודה רבה!!
*שמרי בירה
אני אנסה גם לעשות גבינה מקשיו ובנוגע למטבח האיטלקי,זה יותר מסובך 8-O.
ובכל מקרה תודה רבה!
מעולה
Asaf,
Thank you for a great recipe
I very much enjoyed your post on Portland OR
and was wondering when can we hear from you again
please keep writing
😉 Going to try the Pizza tonight ( I love Daya cheese :-))
Carmit
הכנתי הערב את הלזניה בפעם הראשונה יצה טעים!! תודה רבה על המתכון!!
לרוטב העגבניות הוספתי "בשר" צמחוני של טבעול
לממרח קשיו הוספתי בשכבה אחת עלי מנגולד (מה שהיה לי בבית) ולשכבה השניה הוספתי פרוסות דקות של קישוא זוקיני
טעים לחך!
כמי שקיבתה לא ככ מסתדרת עם רוטב עגבניות אנסה בפעם הבאה להחליף שכבה אחת ברוטב פסטו או ממרח אחר על הקשיו
*את דפי הפסטה בישלתי קצת לפני שיתרכחו
תודה על הרעיון!!
נשמע מעולה!!
תודה 🙂
שלום,
ראיתי במתכונים אחרים של פיצות טבעוניות שבמתכון יש שמרי בירה, וכתוב שאם משמיטים אותם אין טעם "גבינתי".
רציתי לשאול, אם במתכון הזה יש טעם גבינתי גם בלי שמרי בערה. ראיתי שכתבת שיש אפקט של גבינה מותכת, אבל מה לגבי הטעם?
תודה רבה
היי מיכל, אני לא מצפה ממתכונים כאלה להצליח לחקות אחד לאחד טעם של גבינה אלא להעניק תחושה כללית של קרמיות וטעם טוב. אפשר כמובן להוסיף שמרי בירה או להשתמש בגבינות טבעוניות תעשייתיות (אני פחות אוהבת).