טבעוני על הבר: אם שותים כן טבעונים
מעבר לתזונה טבעונית ממש לא מחייב אתכם לוותר על תענוגות האלכוהול. אורי שביט מגישה מתכוני קוקטיילים חגיגיים וגם גילויים מרעישים על מרכיבים נעלמים
המעבר שלי לטבעונות (יא אללה, כבר שלוש שנים!) אמנם היה מיידי ופתאומי אבל תכלס גם היה די חלק, בלי ייסורי גמילה קשים ובלי געגועים עזים למאכלים שנפרדתי מהם לתמיד. החלטתי, זזתי הלאה, ולמדתי ליהנות יותר מאורח החיים החדש שלי, כמו שהוא – טעים, טבעוני וצבעוני. כל הקוליות הזאת עבדה מעולה עד שכעבור זמן קצר לתמונה נכנס מידע חדש ומזעזע. במילים אחרות – עד שנגעו לי באלכוהול. מה זאת אומרת שיש אלכוהול שהוא לא טבעוני?? הרי יין עשוי מענבים, בירה משעורה, וודקה מתפוחי אדמה וכך עוד ועוד מרכיבים צמחיים נפלאים, שמייצרים לנו משקאות טעימים ומשמחי לבב אנוש.
מתברר שתעשיית האלכוהול האדירה לא חפה משימוש במרכיבים שונים שמקורם בבעלי חיים, כדי לייצר את המשקאות הכביכול תמימים הללו. לא תמצאו לכך שום סימן על התוית – ברוב המקרים מדובר בחומרים כמו אלבומין (חלבון ביצה), איסינגלס (מיוצר מדגים), ג'לטין (כנ"ל) ועוד מרכיבים עם שמות עלומים, שתפקידם מסתיים בשלב ההכנה של המשקה ואינם אמורים להימצא בתוצר הסופי. חלק מהיצרנים והיקבים משתמשים בחומרים מן החי להצללה או לריכוך טעמים, למרות שכיום כבר ניתן להימנע מכך די בקלות. זה בעצם אומר שכדי להכין את היין, הבירה או הליקר שלכם השתמש במוצרים מן החי, כך שאי אפשר למעשה להגדיר אותם כמוצרים טבעוניים.
איך יודעים אם האלכוהול שלכם טבעוני או לא? למרבה הצער, עדיין אין חובת סימון ושקיפות מלאה של תהליך היצור, כך שאנחנו לא תמיד יכולים לדעת. יש יקבים שמכריזים על כך, יש אפילו כאלה שמסמנים את הבקבוקים כטבעוניים, תמיד אפשר לנסות לשאול באופן ישיר ויש גם אתרים בינלאומיים (למשל http://www.barnivore.com) שמאפשרים לבדוק האם יש סיכוי שהסתננו ליין שלכם ביצים בתהליך הסינון. נכון לא כולם בודקים ולא כולם מקפידים, אבל אם החלטתי לא לקנות ביצים – זה היה די מפתיע לגלות שאני למעשה ממשיכה לשלם עבורן רק בגלל שהזמנתי כוס יין אדום.
כל הגילויים המרעישים האלה כמובן לא גרמו לי לוותר חלילה על שתיית אלכוהול משובח – עם הזמן מגלים מי היקבים הידידותיים, שאין במוצרים שלהם הפתעות, ולומדים שכל הבירות המבוקבקות שנמכרות בארץ לגמרי טבעוניות. גם בגזרת המשקאות היותר רציניים יש מגוון עצום של משקאות צמחיים לחלוטין, שאפשר לשקשק מהם קוקטיילים נפלאים.
מה עושים אם רוצים קוקטייל קרמי וסמיך? גם על הסטייל הזה של המשקאות ממש לא חייבים לוותר, כמו שהוכיחו לי המיקסולוגים האלופים של ה"אימפריאל", אחד הברים המקסימים והמומלצים בתל אביב (שמחזיק גם שתי מנות טבעוניות ומאד טעימות בתפריט האוכל). במקום להשתמש במרכיבים חלביים הם השתמשו במשקאות צמחיים דמויי חלב בטעמים שונים, יצרו מהם סירופ, צמצמו, רקחו ובחשו – והוציאו תחת ידיהם סדרת קוקטיילים מרשימה ומענגת, שתפנק את האורחים שלכם בימי החגים וגם ביניהם.
סדנת בישול טבעונית עם אורי שביט
מתכון בסיס: סירופ קרמי להסמכת משקאות
הקסם שחבוי בקוקטיילים הבאים הוא סירופ סמיך של משקאות צמחיים בטעמים שונים וסוכר. כדאי להכין כמות גדולה מראש ולהשתמש בכל פעם שאתם רוצים להפתיע.
1 ליטר משקה קוקוס או שקדים (באימפריאל משתמשים ב"אלפרו")
1 ק"ג סוכר
+ יוצקים את משקה הקוקוס או השקדים לסיר בינוני ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומצמצמים 15-20 דקות.
+ מוסיפים את הסוכר ומערבבים היטב. מגבירים מעט את הלהבה לבינונית וממשיכים לבשל כ-10 דקות נוספות עד שהסירופ מסמיך ומצטמצם כמעט בחצי. מסירים מהאש ומניחים להתקרר. ניתן לשמור במקרר עד 3 שבועות.
ויגן קילר
כמו חופשה באקפולקו, עם הרבה טעם, שיק וסטייל, ובלי השמש הקופחת.
חומרים לכוס אחת:
50 מ"ל רום לבן
30 מ"ל מיץ ליים טרי
30 מ"ל מיץ אננס טרי
5 מ"ל ליקר שרטרז צהוב
30 מ"ל סירופ קוקוס
+ מכניסים את כל החומרים לשייקר, מוסיפים קרח כך שימלא את כל השייקר ומנערים היטב.
+ מסננים לכוס גבוהה על קרח כתוש.
אלברו
קוקטייל אלגנטי, מתוק ומריר, בדיוק כמו החיים.
חומרים לכוס אחת:
30 מ"ל רום ג׳מייקני
20 מ"ל אנגוסטורה ביטרס
30 מ"ל מיץ ליים טרי
30 מ"ל סירופ שקדים
+ מכניסים את כל החומרים לשייקר, מוסיפים קרח כך שימלא את כל השייקר ומנערים היטב.
+ מסננים סינון כפול לכוס coupe קטנה, ללא קרח.
קוקטייל חגי תשרי
שילוב מושלם לחג – קוקטייל של רימונים, תפוחים וסילאן.
חומרים לכוס אחת:
50 מ"ל רום לבן
30 מ"ל מיץ רימונים סחוט טרי
30 מ"ל מיץ תפוחי גרני סמית, סחוט טרי
15 מ"ל סירופ סילאן
15 מ"ל סירופ שקדים
לסירופ סילאן:
3/4 כוס סילאן
1/4 כוס מים
+ מכינים סירופ סילאן: יוצקים את הסילאן והמים לסיר ומבשלים מעל להבה בינונית (לא מרתיחים) רק עד שהמים והסילאן מתאחדים לסירופ חלק. מסירים מהאש ומניחים להצטנן. ניתן לשמור עד חודש.
+ מכניסים את כל החומרים לשייקר, מוסיפים קרח כך שימלא את כל השייקר ומנערים היטב.
+ מסננים לכוס גבוהה על קרח כתוש.
ואני בדיוק תהיתי מה כבר יכול להיות לא טבעוני בבירה… מדהים שיש כל כך הרבה דברים שלא מגלים לנו. כל הכבוד על העלאת הנושא לפחות כאן. הלוואי שזה יעשה משהו.