לילות פילו במילוי תרד ובמילוי חצילים
רמת קושי
קל
משך הכנה
עד שעתיים
מתאים לחג
ראש השנה וחגי תשרי
הרבה פעמים קורה שדווקא מתכון שלא בדיוק תכננתי אלא אלתרתי על הדרך ובלי יותר מדי מחשבה, הופך להיות כוכב הארוחה. זה בדיוק מה שקרה עם המאפים האלה בערב ראש השנה – הכנתי אותם בצורת גלילה גדולה שנפרסה על השולחן, ברור שאפשר גם למלא בהם מאפי פילו אישיים, מאפי בצק עלים ואפילו לשטח על בצק פריך לקיש. כשזה טעים – זה פשוט טעים!
חומרים:
6 דפי פילו מופשרים
שומשום לבן/שחור לעיטור
שמן זית להברשה
למילוי תרד:
1 צרור תרד טורקי או קופסא גדולה תרד רגיל, שטוף היטב
200 גרם טופו מגורד
1-2 שיני שום כתושות
חופן צנוברים קלויים
1/4 כפית אגוז מוסקט מגורד
מלח, פלפל שחור גרוס
1 כף שמן קוקוס עדין (לא חובה)
שמן זית
למילוי חצילים:
3 חצילים בינוניים בלאדי
1 גבעול כרישה, פרוסה דק
1/4 פלפל ירוק חריף, קצוץ
חופן אגוזי קשיו
מלח, פלפל שחור גרוס
- מכינים את מילוי החצילים: מחממים תנור ל-250 מעלות. מניחים את החצילים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וצולים כ-45 דקות, עד שהחצילים רכים לחלוטין (בודקים בנעיצת סכין). מוציאים מהתנור, חותכים לרוחב את החלק העליון של הקליפה ומחלצים את בשר החציל למסננת פלסטיק, להגרת נוזלים (אם יש הרבה גרעינים, עדיף לא להכניס אותם למילוי).
- מחממים מחבת יבשה וקולים עליה את אגוזי הקשיו במשך כ-5 דקות, עד שהם משחימים מעט (זהירות לא לשרוף). מסירים מהאש, קוצצים גס ומניחים בצד.
- מחממים מעט שמן זית במחבת ומאדים את הכרישה והפלפל החריף במשך כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח. מסירים מהאש.
- מעבירים לקערה את בשר החציל, הכרישה והקשיו השבור, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.
- מכינים את מילוי התרד: מחממים מעט שמן זית ושמן קוקוס במחבת. מאדים את עלי תרד במשך 2-3 דקות, עד שהם מתחילים להתרכך. מוסיפים את הטופו המגורד והשום וממשיכים לאדות במשך כ-3 דקות נוספות. מסירים מהאש ומעבירים את התערובת למסננת להגרת נוזלים.
- מעבירים את תערובת התרד לקערה ומוסיפים צנוברים, מוסקט, מלח ופלפל. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- ממלאים את הבצק: מניחים עלה פילו על משטח עבודה ומברישים בשמן זית. מניחים עליו עלה שני ומברישים שוב. מניחים עלה שלישי ומברישים. מניחים את מילוי החצילים לרוחב העלה, קרוב אל הקצה הקרוב אליכם – משאירים שוליים פנויים גם בקצה הקרוב אליכם וגם משני הצדדים.
- מקפלים את הפאה הקרובה אליכם על המילוי, מקפלים את שני הצדדים פנימה ומגלגלים ליצירת רולדה. מניחים את הגלילה על תבנית משומנת היטב, מברישים בשמן זית מכל הצדדים ומפזרים שומשום מלמעלה.
- חוזרים על אותה פעולה עם שלושת העלים שנותרו, ממלאים במילוי התרד והטופו ומגלגלים. מניחים בתבנית לצד גלילת החצילים.
- אופים את הגלילות בתנור החם במשך כ-10 דקות, עד שהמאפים זהובים ופריכים. מעבירים לקרש גדול, מגישים לשולחן ופורסים לעיני האורחים.