מרק מקרר

נובמבר 23, 2011 מאת:

מה עושה טבעונית טריה ומצוננת, שמבינה שמרק העוף האגדי של אמא שלה נשאר מחוץ לתחום? לומדת להכין מרק עוף בלי עוף, מתובל בהמון געגועים ואהבה

השוק הראשון התרחש שבוע וחצי לתוך הדרמה ששינתה את חיי. בתזמון עגום במיוחד חטפתי איזה וירוס צינון קיצי. שכבתי במיטה עם חום נמוך, כזה שלא הורג אבל מייצר כמות יפה של נאחס, קצת נזלת, קצת גרון, יו נואו. ופתאום זה היכה בי. נו מור מרק עוף פור מי!

תבינו, בשבילי מרק עוף לא מסתכם במפגש חזיתי עם הגנים הפולניים והפניצילין היהודי. מדובר במורשת מפוארת מבית אמא, שהיתה נגררת לכל חג ומועד עם סיר מאתיים ליטר ענק, מצופה באמייל לבן עם ציורי מעויינים חומים (מדובר היה במיטב אופנת המטבח של הסבנטיז). ניחוח המרק המהביל, העטוף בניילונים נצמדים ומגבות מטבח, מילא את חלל האוטו הדחוס. כל הדרך הסיר הענק איים להישפך, אבל איש לא העז לפצות פה ולהתלונן על ייסורי המסע שנאלצנו לספוג, רק בגלל שכולם ידעו שלמרק העוף של אמא שלי אין מתחרים. היתה לזה אגב סיבה מאד פשוטה – באמת לא היו לו מתחרים.

אמא שלי היתה מכינה מרק עוף מ – ראו זה פלא – עוף. לא כנפיים, לא גרונות ולא שאריות. עוף שלם! בלי אבקה ובלי שטויות. עם העוף היא היתה מכניסה לסיר את כל מה שמצאה במקרר – חתיכת פלפל אדום, רבע כרוב, עגבניה מחורצת, כל מה שיכול היה להעשיר ולהעמיק את הטעם. כמובן היו שם גם כל החשודים הרגילים, כפית סוכר סודית (שמועה שהגיעה אלי בעקיפין ולא אומתה מעולם) וחלילה מלשמוע על קיפוי השומן, גם אם הדודה תעקם את האף אל מול העיגולים הזהבהבים שמשייטים לה בצלחת.

מאז שאמא שלי הפכה לעליה השלום, התחוללה ביני לבין אחיותיי תחרות סמויה, מי מאיתנו תצליח לשחזר בהצלחה גדולה יותר את המרק האלמותי המפורסם. נדמה שאף אחת לא הצליחה להגיע לדקויות העדינות של הטעם החמקמק, שנשען על גלי נוסטלגיה, געגועים מבעבעים ותעתועי זיכרון. עם הזמן, הגרסה הפרטית שלי קיבלה תפניות בלתי קבילות, כמו תוספת תפוחי אדמה ("מה פתאום, זה מעכיר את המרק!" הזדעקה אחת האחיות) ובהמלצת חבר אחר, סחיטת מיץ לימון ("אמא בחיים לא היתה עושה את זה", התלוננה השנייה). ואחרי כל זה, אני מקנחת את האף במיטה והנה, ההכרה. נו מור מרק עוף פור מי.

שברון הלב התאחה חלקית באדיבותו של מרק ירקות שהגיע במשלוח (ממסעדה סינית נהדרת וידידותית לטבעונים בשם "סינג לונג") וגם הוירוס נכנע לבסוף. למעט רגע לא פשוט אחד נוסף (ליד הקופות בסופר, כשהבנתי שיותר לא אוכל לאכול טוויסט, אבל זה סיפור לפעם אחרת) – החודשים הטבעוניים חלפו עלי מאז די בקלילות.

הקוליות שלי התמוטטה בבת אחת ביום שבו הילד חזר הביתה עם חום וכאב גרון והצית בתוכי את האינסטינקט האימהי העתיק ביותר – להכין לו מרק. איזה מרק לעזאזל אני אכין לו? מרק עוף בלי עוף? זהו, שכן. החלטתי להכין לו את המרק של אמא שלי, רק בלי העוף השלם שהיה שוחה בתוכו. ממש כמו במעשיה המפורסמת "מרק מסמר", הכנתי לבן שלי "מרק מקרר", באותה טכניקה מהפכנית שלמדתי ממנה – כל מה שבמקרר מוצא את דרכו אל תוך הסיר. היו שם מרכיבים שהיא מעולם לא השתמשה בהם (עד כמה שזכרוני אינו מטעני), אבל אני בטוחה שאמא היתה מחייכת ומאשרת את הסטיות הקטנות שלי מהתקן, כל עוד לא התגנב לסיר אפילו קמצוץ של אבקת מרק.

כשטעמתי אותו בסוף הבישול, איכשהו הטעם הזכיר לי את המרק ההוא של ילדותי, שכבר נגוז מהעולם ומהתפריט הפרטי שלי. כנראה היו אלה אותה רוח, נדיבות ואהבה שתיבלו אותו היטב, חיממו לי את הלב ועזרו לילד להביס את הנזלת והחום העונתיים.

מרק עוף בלי עוף

כמו שכבר הבנתם, ב"מרק מקרר" אין חוקים והכל פתוח לאלתורים, כיד הדמיון והירקן הטובה עליכם. אם אין חלק מהירקות – ממש לא נורא ואם יש אחרים, תפאדלו. אפשר להוסיף כורכום (שורש טרי ומגורד הכי טוב, אבל גם אבקה תתאים) וג'ינג'ר מגורד בשלב הטיגון (לשניהם מייחסים סגולות מרפא), ולהחליט אילו ירקות אתם קוצצים ואילו אתם משאירים שלמים. מי שמעקם את האף מול השומן כמו הדודה, יכול לוותר על שלב הטיגון כליל ולהתחיל ישר מבישול במים. ניסיתי לאמוד כמויות, אבל במתכונים מהסוג הזה אתם במילא תלכו "לפי העין", העיקר שהסיר יהיה מלא כל טוב. אתם ממש לא חייבים לחכות לוירוס מעצבן, כל יום חורף ראוי מתאים למרק כזה.

מוקדש לאמא שלי, החכמה, הטובה, המצחיקה והבשלנית האינטואיטיבית מספר אחת.

כל מה שיש במקרר ומחוצה לו. אל תבחלו באמצעים!

חומרים לכ-2 ליטר מרק

3-4 גזרים קלופים ופרוסים

2 קישואים לא קלופים, פרוסים

2-3 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות

1-2 בטטות קלופות וחתוכות לקוביות

1/2 דלורית קלופה וחתוכה לקוביות

2-3 ארטישוקים ירושלמיים קלופים ופרוסים

2-3 שיני שום קלופות

2-3 עלי דפנה

6-8 גרגירי פלפל אנגלי שלמים

6-8 גרגירים פלפל שחור שלמים

1 בצל קצוץ או שלם

1/2 פקעת שומר, פרוסה או שלמה

1 ראש סלרי קלוף, שלם או חתוך לקוביות

1 שורש פטרוזיליה קלוף

1 עגבניה קטנה בשלה, שלמה ומחורצת ב-X בתחתיתה

1/2 פלפל אדום בשלמותו

חופן קטן פטריות פורצ'יני מיובשות שטופות היטב (לא חובה אבל כדאי מאד!)

1/2 צרור פטרוזיליה

1/2 צרור שמיר (לא חובה)

2-3 גבעולי סלרי עלים

מיץ מ-1/2 לימון (לא חובה)

1/2 2 ליטר מי ברז או מים מינרליים

מלח

שמן זית

+ מחממים מעט שמן זית בסיר גדול ומוסיפים את כל הירקות החתוכים, שיני השום, עלי הדפנה וגרגירי הפלפלים (גם ג'ינג'ר וכורכום אם החלטתם להוסיף). מטגנים 5-10 דקות, עד שהצבע של הירקות מעמיק והם נעטפים בשמן.

ממליצה לא לוותר על השלב הזה, הטיגון והשמן (אפשר קצת!) עושים פלאים.

+ מוסיפים את הירקות והשורשים השלמים ואת הפטריות המיובשות, מניחים עליהם את עשבי התיבול וגבעולי הסלרי (חשוב לשטוף אותם היטב), מוסיפים מיץ לימון, מים ומלח ומביאים לרתיחה (המים אמורים להגיע עד כ-1 ס"מ מעל הירקות, הוסיפו או הפחיתו את הכמות במידת הצורך).

כבוד לירוקים!

+ מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה, עד שהירקות מתרככים.
+ מי שרוצה לשמור על הצבע והטעם הצלולים של המרק, יכול לסנן אותו בתום הבישול ולשמור את הירקות המבושלים בנפרד. רוצים טעם עז יותר? המשיכו לצמצם את המרק המסונן.
+ לגרסה דלת שומן: מוותרים על שלב הטיגון, מרפדים את הסיר בעשבי התיבול ובעלי הסלרי ומניחים על גביהם את יתרת החומרים. מוסיפים מיץ לימון, מים ומלח, מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה עד שהירקות מתרככים.

הכי קרוב אליך, אמא 🙂

עדכונים, תמונות, מתכונים וחדשות בעמוד הפייסבוק החדש של הבלוג

Print Friendly, PDF & Email

אורי שביט |

אורי כותבת ועורכת ראשית בבלוג "טבעוניות נהנות יותר". בשאר הזמן היא מנחה סדנאות בישול, מרצה ומייעצת למסעדות.

12 תגובות לפוסט

  1. אורלי הגיב:

    הולכת להכין לי אחד כזה. כאב הגרון הכריע אותי סופית

  2. גלעד הגיב:

    שתי תגובות שאהבתי ב-YNET:
    1) מרק עוף בלי עוף זה כמו יחסי מין בלי מין
    2) יש לזה שם …. מרק ירקות.

    וואלה צודקים.

    ואת הפסקה הזו הכי אהבתי:
    "כנראה היו אלה אותה רוח, נדיבות ואהבה שתיבלו אותו היטב, חיממו לי את הלב ועזרו לילד להביס את הנזלת והחום העונתיים."

    זה כל הסוד!!

  3. מאיה הגיב:

    לא טבעונית, אבל ניסיתי בכל זאת – יצא מרק מעולה!
    איך לא חשבתי קודם להוסיף פטריות מיובשות למרק ירקות!?!?

    בכל מקרה – תודה, ממש טעים.

  4. לי הגיב:

    זה צנצנת קטנה של שזיפים יפנים מוחמצים בצורת ממרח -בניצת הדובדבן *
    מוסיפים ה לפי הטעם בצלחת וזה משדרג כל תבשיל צמחוני וגם מאד בריא
    המון סגולות יש לאמבוצי וטעים במקום מלח למשל גם אפשרי

  5. רחל הגיב:

    אין ספק שעגבנייה היא חובה במרק ירקות.
    אני ממליצה להוסיף- סלק סגול, עלים ירוקים, אצות- מלח ים טבעי… ואפילו קצת קטניות (עדשים כתומות, או מה שבא…)
    זה משנה קצת את הקונספט של "מרק עוף" אבל זה מעולה בכ"ז…
    😉

  6. רינה הגיב:

    אני מוסיפה פטריות שיטקי ואצות וקאמה

  7. ליהי הגיב:

    היי
    יש גרסא מקוצרת ומהירה למרק?
    מה הדברים הכי הכרחיים למרק שבעצם מוסיפים את הטעם?
    אני מנסה להגמל מהאבקה הלא בריאה
    ואני גם מוגבלת בתקציב וזמן.
    תודה רבה!

    • אורי הגיב:

      היי ליהי, תכלס הבסיס שלי הוא תמיד גזר, בצל, שום, קישואים, עגבניה, פלפל והשורשים מאד מוסיפים גם, שיהיה לפחות סלרי. מעבר לזה תשחקי עם מה שיש בבית 🙂

השאר תגובה

סדנת בישול טבעונית
המטבח הטבעוני שלי
אורי שביט בהרצאה TEDX
אתגר 22+

מתכוני וידאו

במקום לזניה: מאפה זריז של טופו וירקות בסגנון איטלקי במקום לזניה: מאפה זריז של טופו וירקות בסגנון איטלקי

זכויות יוצרים © 2019 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games
שינוי גודל גופנים
ניגודיות