טבעונים בתפוצות: לאכול במונטריאול
הזמנה מפתיעה להשתתף בפסטיבל הטבעוני הראשון במונטריאול גרמה לי לארוז מזוודות ולנחות בפעם הראשונה בחיי על אדמת קנדה. היה מפעים וטעים
מדריכים טבעוניים נוספים ליעדים ברחבי עולם
יש הזדמנויות שלא אומרים להן לא, בטח אם הן קשורות במסע אל מעבר לים, למחוזות שמעולם לא הייתי בהם. ובטח אם הן קשורות לעיסוק בנושאים הכי קרובים אל ליבי – אוכל טעים והצלת בעלי חיים. כך שבאופן לא מפתיע עניתי מיד ובחיוב על ההצעה להשתתף כמרצה בפסטיבל הטבעוני הראשון של מונטריאול, שהתקיים בספטמבר. היה לי ברור שהנסיעה לא תסתכם בהרצאה בפסטיבל – כבר שנים רבות שהנסיעות והחופשות שלי בארץ ובעולם הן בצביון גרגרני ברור, כך שאין סיכוי שאחזור ממקום חדש בלי רשימה של המלצות, תובנות וכמובן המון תמונות של המצאי הקולינארי בעיר היעד, ולא היתה שום סיבה שגורלה של מונטריאול יהיה שונה.
מונטריאול המקסימה, שקיבלה אותנו עם מזג אוויר שמשי נהדר, היא עיר ידידותית בכלל ומאד ידידותית לטבעונים, שעוברת בימים אלה התפתחות קולינארית דומה למדי למתרחש בישראל. כמו אצלנו, הטבעונות כאן לא חדשה, אבל הביקוש (ובעקבותיו גם ההיצע) החל להתעורר משמעותית בשנים האחרונות. ממש בזמן הביקור שלנו ולאחריו נפתחו מסעדות טבעוניות חדשות וגם סופרמרקט טבעוני ראשון נחנך. בספירה לא מדויקת, אני בתחושה שמגוון והיצע המסעדות הטבעונית או הצמחוניות-טבעוניות במונטריאול אפילו גדול מזה שבתל אביב. מצד שני, במסעדות שאינן טבעוניות או צמחוניות סביר להניח שלא תמצאו יותר מדי אפשרויות, לא תתקלו בתפריט טבעוני בכל בית קפה, ותהיו נתונים למצב רוחו של השף באותו רגע. כך שבסיכום כנראה שישראל מאירה פניה יותר לנמנעים ממזון מן החי. עוד הבדל חשוב שצריך לזכור (ונכון כנראה לרוב הערים בעולם) – מונטריאול היא לא עיר בלי הפסקה, וכדאי לצאת לאכול בשעות המקובלות והמוקדמות יחסית, ולא לצפות שמסעדות יהיו פתוחות עד אמצע הלילה.
מבחינת מבחר – יש כאן הכל, ממסעדות מהירות והיכלי בופה ו"אכול כפי יכולתך" ועד מסעדות המציעות מנות מוקפדות באווירה יותר מעונבת. המודעות הבריאותית גבוהה, כך שסביר להניח שתמצאו לפחות מנה או שתיים שכוללות את כרוב-העל קייל בתפריט, הרבה מנות שהן גם טבעוניות וגם ללא גלוטן ושייקים מושקעים של פירות, עלים וירקות כיד המלך. מצד שני – אחת המנות האהובות על המקומיים היא פוטין (Poutine), צלחת גדושה בצ'יפס רכרוכי מוטבע ברוטב ובגבינה, שנתקלנו כאן בכמה גרסאות טבעוניות שלו וברוב המסעדות לא מהססים להגיש מנות רבות שבמרכזן חיקויי בשר מעובדים – חלקם מוצלחים, חלקם פחות.
למונטריאול אין ממש "מרכז" שאפשר לשוטט בו ברגל ולקפוץ ממקום למקום. מצד שני, היא נוחה מאד להתמצאות ויש בה תחבורה ציבורית (מטרו) נהדרת וקלה, כך ששווה לעשות נסיעות מיוחדות אל הלוקיישנים שנשמעים לכם טעימים, במיוחד אם אתם תיירי אוכל כמוני. טיפ חשוב: מספרי הבתים ברחובות לא ממש עקביים ויכולים לדלג על עשרות בין בניין לבניין. העיר נחצית לשתיים – מזרח ומערב, ובכל צד ישנם אותם מספרים שמתחילים מהציר המרכזי החוצה. המקומיים נחמדים מאד, רובם דוברים גם אנגלית וגם צרפתית, כך שסביר שתמצאו תמיד מי שיעזור לכם להגיע ליעד.
המדריך הבא ייתן לכם הצצה די נרחבת למקומות המומלצים והמעניינים שכדאי להגיע אליהם בביקור שלכם שם – תודה ענקית לאן-סופי ולזיו, שגם אירחו אותנו ברוחב לב וגם דאגו שנגיע לאכול במקומות הכי מוצלחים. אם יש לכם המלצות נוספות – אתם מוזמנים בחום לעדכן אותי בתגובות. הרי תמיד צריך לקוות שתהיה גם הפעם הבאה.
המדריך של טבעוניות נהנות יותר למסעדות טבעוניות וידידותיות לטבעונים
הפסטיבל הטבעוני של מונטריאול
מאחורי הפסטיבל הראשון שהתקיים בעיר ב 26-27 בספטמבר עומד האיגוד הצמחוני (בעצם טבעוני) של מונטריאול והרבה מאד אנשים יפים ומסורים, שהחליטו שהגיעה השעה שגם הם יוכלו להתגאות באירוע מושקע למתעניינים באורח החיים הטבעוני, בין אם מטעמי מוסר, בריאות או אקולוגיה. מרגש היה לראות שכל העסקים הטבעוניים בעיר התגייסו לקדם את האירוע – בכל מסעדה כמעט ראינו פוסטרים ופלאיירים שהזמינו את הציבור להשתתף. התוצאה היתה אירוע מרשים שהתקיים במבנים השייכים לאוניברסיטה המקומית, שהתמלאו בשלל דוכנים של ארגונים למען בעלי חיים, טעימות אוכל ומוצרים מעניינים. בחדרים ובאולמות התקיימו הדגמות של שפים, הרצאות ופאנלים של מיטב המרצים ממונטריאול ומרחבי העולם, וגם נחגג סיומו של הסבב הראשון של "אתגר 21", הגרסה המקומית לאתגר 22 שלנו – התנסות בשלושה שבועות של תזונה טבעונית, אליה נרשמו 2000 משתתפים.
החלק שלי באירוע היה הרצאה בת כשעה שהתקיימה מול כ-300 צופים, בה סיפרתי על המהפכה הטבעונית המתחוללת בימים אלה בישראל, מהיבטים שונים. מההפגנות הגדולות אליהן הגיעו אלפי משתתפים ועד הסיקור הרחב של המדיה על כל גווניה, מהקמת חוות המקלט הראשונה לחיות משק ועד הפיכתה של מסעדה גרוזינית אחת לטבעונית. לפסטיבל הגיעו כ-5000 אנשים וההצלחה הגדולה מבטיחה שלא מדובר באירוע חד פעמי, אלא במסורת שעתידה להמשיך גם בשנים הבאות. מומלץ לעקוב.
לעמוד הפסטיבל
משולש הזהב
בפינה אקראית של העיר, התקבצו באותו בניין קטן שלושה יעדים מוצלחים לתייר הטבעוני. אם אתם משוגעים כמוני, תדגמו אותם אחד אחרי השני ואם יש לכם מספיק זמן לשוטט בעיר, תחזרו לשם בכל פעם מסיבה אחרת. כך או כך, תענוג למצוא מגוון כל כך מוצלח וצפוף של בתי אוכל ללא מוצרים מן החי.
La Panthere Verte
לפנתר הירוק יש שם מצוין בקרב הטבעונים המקומיים – יש כאן אווירה נעימה של פאב, עם שולחנות עץ רחבים, הזמנה בדלפק, ואוכל טעים וידידותי שרובו מוטמן בפיתות תוצרת הבית (כנראה שלא רק אייל שני חשב על הרעיון) ומוגש לשולחן בסלסילות קש קטנות. הכל טבעוני וגם אורגני ואת הכלים אתם מפנים מהשולחן בסוף הארוחה. כשאתם מתגעגעים הביתה, זה המקום לאכול פלאפל מוצלח ממש, לצד המבורגר (גם הוא בפיתה), טמפה צלויה, תבשיל יומי מתחלף, מרקים, סלטים ועוד, וללגום ישר מהצנצנת מבחר רחב של שייקים ומיצים. אפשר גם להצטייד באוכל מוכן הביתה: המבורגרים, פיתות, צנצנות של תבשילים ומרקים לחימום, ואפילו חומוס.
יש שלושה סניפים ברחבי העיר, אנחנו היינו ב-
2153 Mackay Street, Montreal
טל. 514-4744-903
שעות פתיחה: שני-שישי 11:00-22:00, שבת 11:00-21:00, ראשון 11:00-19:00
Crudessence
מעבר לקיר של הפנתר הירוק מתגלה תמונת הראי שלו – כאן אין טיגונים, אין בישולים ובטח שאין פיתות. מדובר במסעדת Raw Food ללא גלוטן, אחת משתיים שממוקמות במונטריאול, שמאחוריהן עולם שלם של עשייה טבעונאית – ייצור של מוצרים למכירה (שנמכרים גם בחנות המושקעת שבכניסה למסעדה), ליין של משקאות קמבוצ'יון (זוכרים את הפטריה שהיתה להיט גם בארץ?), דוכני מיצים וטייק אווי, קייטרינג, ספרים ובית ספר לבישול. תפריט המסעדה מרשים ומגוון, כך שאפילו מישהי כמוני, שמחשבה על "אוכל קר" לא ממש עושה לה את זה, יכולה לקרוא לו תפריט מפתה. בהמלצת הצוות הזמנו לזניה נהדרת של פרוסות זוקיני עם גבינת מקדמיה, תרד ופסטו פיסטוקים, שהסלט שלצידה האפיל עליה – עם קייל, צלפים ורצועות חציל מתוקות-חריפות, שמכונות כאן "bacon". עוד טעמנו "פאד תאי" נהדר וחריף אש, בזכות רצועות דקיקות וטריות של דייקון, צנון יפאני לבן ענקי. את הכל שטפנו במי כלורופיל ומנטה ירוקים, שהגיעו מיד לשולחן. את הקינוח אפשר להזמין לשולחן או לבחור מהמקרר בחנות ולקחת הביתה.
הסניף שאנחנו ביקרנו בו –
2157 Mackay, Montréal
טל. 514.664.5188
שעות פתיחה: ראשון-רביעי 11:00-21:00, חמישי-שבת 11:00-22:00
Café verdure
טיפוס במדרגות שבקדמת אותו הבניין יוביל אתכם לבית הקפה הנעים הזה, חלל בהיר ורחב ידיים עם חלון גדול וקיר מכוסה טפט שיגרום לכם להרגיש קצת באמצע היער. כל המנות בו הן טבעוניות, אורגניות, ללא גלוטן וללא סוכר (בהרבה מקומות נהוג לחבר את כל המגמות יחד וכך לענות על הצרכים של כולם). הכותרות הבריאותניות, שעלולות להרתיע גרגרנים מסוימים, מתפוגגות כליל למראה התצוגה שעל הדלפק, שכוללת מגוון קאפקייקס מעוטרים בקרם (מהטעימים ביותר שאכלתי), דונאטס, עוגות ועוגיות. למי שלא אכל אצל השכנים, יש כאן גם תפריט של כריכים, סלטים ומרקים ובראנץ' בימי שבת. מקום נפלא לשבת לעבוד, לקרוא, לקבוע פגישות וסתם לנפוש.
2159 Rue Mackay
טל. 514-842-2212
שעות פתיחה: שני-שישי 11:00-21:00, שבת 10:00-19:00, ראשון סגור.
הדיינר הטבעוני: Aux Vivre
המסעדה הטבעונית הכי ותיקה במונטריאול (1997) ומקום מפגש הומה לטבעוני העיר וחבריהם, אם תרצו – המקבילה המקומית והקצת יותר משוכללת של הבודהה בורגרס התל אביבי. המקום מלא רוב הזמן, כך שלעיתים תמצאו את עצמכם עומדים בתור לקבל שולחן. השירות יעיל וענייני, האוכל מגיע מהר וכל התחושה היא קצת של מזון מהיר ולא מקום שמתיישבים בו לארוחה ארוכה. התפריט אקלקטי ובסך הכל טעים, עם המבחר המתבקש – המבורגרים, תבשילים, תחליפי בשר, כריכים, קערות (סלט חם-קר של ירקות טריים, דגנים וקטניות מבושלות, סגנון מנות נהדר שתמצאו כאן הרבה), וגם שייקים. למקפידים יש סימונים בתפריט של מנות המכילות סויה, גלוטן ואגוזים. בימי שבת וראשון מגישים בראנץ' ואם אתם רוצים להצטייד, גם כאן יש חנות צמודה עם מוצרים שונים, טמפה בטעמים, כריכים, עוגות ועוגיות לקחת הביתה.
4631 St Laurent Blvd
טל. 514-842-3479
שעות פתיחה: שני-שישי 11:00-23:00, שבת-ראשון 10:00-23:00
על המשקל: Resto Vego
הסיפור של המקום הזה מעניין במיוחד – מדובר במסעדה צמחונית (היום בעלת שני סניפים) שבשלב מסוים החליטה להוסיף בשר לתפריט. הסועדים הקבועים הצביעו נגד המהלך ברגליים, המסעדה נקלעה לקשיים כלכליים ובעלים חדשים נכנסו לתמונה, רובם טבעונים. כיום התפריט ברובו טבעוני והשמועות אומרות שזאת רק שאלה של זמן עד שיהפוך טבעוני לחלוטין. למרות שאני בדרך כלל לא משתגעת על סגנון בופה הערם ככל יכולתך, ב Vego העסק קצת שונה ממה שאתם מדמיינים. הבופה שלהם עשיר, מגוון ומעורר תיאבון, והמנות הטבעוניות מסומנות על גבי שלטים מעל כל מנה. כל אחד יכול למצוא כאן משהו שהוא אוהב – האוכל ממש מוצלח, את הקינוחים חיבבתי פחות. המחיר לכל המנות זהה – 2.35$ ל-100 גרם (כן, שוקלים לכם את הצלחת בקופה).
1720 Saint-Denis
טל. 514-845-2627
שעות פתיחה: ראשון-רביעי 11:00-22:00, חמישי 11:00-22:30, שישי-שבת 11:00-23:00
מהיר בסטייל: Copper Branch
אל הלוקיישן הכי צעיר בטיול הגענו שבועיים אחרי הפתיחה, ומאז התברר לנו ששני סניפים נוספים עתידים להיפתח בעיר. מדובר במסעדת מזון מהיר הכי סטייליסטית שהייתי בה – מהעיצוב (כמתבקש מהשם הוא כולל הרבה צינורות נחושת) ועד קופסאות הקרטון ועטיפות הנייר בהן מוגש האוכל. טעים כאן ממש וזה גם מקום מושלם להצטייד בו בטייק אוויי הביתה או לפיקניק, אם מזג האוויר מתאים. תמצאו כאן המבורגרים מכמה סוגים, מגוון של קערות מעורבות, כריכים עם תחליפי בשר שונים וגם את המאכל הלאומי פוטין – צ'יפס ברוטב פורטובלו עם גבינה טבעונית. יש גם קינוחים, בעיקר עוגות, שמוגשות בכוס. אל תדאגו לגבי הפלסטיק, המקום מתהדר במדיניות ירוקה ואחראית, כלפי הסביבה, האדם ובעלי החיים.
1245 Rue Bishop
טל. 514.303.1800
שעות פתיחה: שני-רביעי 07:00-22:00, חמישי-שישי 07:00-23:00, שבת 08:00-23:00, ראשון 08:00-22:00
עושים שוק: Marche Jean Talon
שוק האיכרים הוותיק של מונטריאול (משנת 1933) פתוח כל ימות השנה, אבל מומלץ לבקר בו בתקופה החמה יותר (מאי עד אוקטובר), אז האזור החיצוני פתוח ושוקק ומלא במרכולתם הצבעונית של חקלאים שמגיעים אליו מחוץ לעיר. במבנה המרכזי המקורה אין לטבעונים יותר מדי מה לחפש – יש ארטיקים טבעיים, תבלינים, שמן זית, מייפל ויין, לצד לא מעט חנויות שמוכרות את בשרם של בעלי חיים. החגיגה האמיתית מתרחשת בחלק האחורי הפתוח, שם גם אנשים ים תיכוניים כמונו ימצאו עצמם מתפעלים מול המגוון המרהיב של חצילים או פלפלים חריפים. אם אתם בדירה עם מטבח, זה מקום כיפי ביותר להצטייד בו בפירות ובירקות, כשבחלק הפנימי תמצאו גם דגנים וקטניות.
7070, avenue Henri-Julien
שעות פתיחה: שני-רביעי, שבת 07:00-18:00, חמישי-שישי 07:00-20:00, ראשון 07:00-17:00
תשבע שזה טבעוני: ChuChai
כאשת קולינאריה, כל נושא התחליפים אצלי הוא כמעט מילה גסה. מה הרעיון לחקות משהו שאנחנו לא רוצים לאכול? אני תמיד מעדיפה אוכל אמיתי וטעים בפני עצמו, ולא כזה שקשה לדעת מה בעצם יש בו. המקרה של ChuChai יוצא דופן ומעורר מחלוקת – מצד אחד, מדובר כאן בדרגה חדשה של אמנות שאי אפשר שלא להתפעל ממנה, ומצד שני בחיקויים כל כך קרובים למקור שאין לי שום געגוע אליו. יש אנשים שהדמיון לבשר עלול אפילו להרתיע אותם. אבל אין מה לומר – האוכל נהדר וכל עוד טעים לי, מי אני שאתלונן? כך או כך, מומלץ לבקר בשביל החוויה, שתפתיע אוכלי בשר וטבעונים כאחת.
מדובר באחת המסעדות היותר מוקפדות ויקרות שאכלנו בהן, עם שירות טוב ואווירה רצינית, לפחות עד שמסיימים בקבוק יין. המנות ברובן בסגנון תאילנדי וכשתבחרו מהתפריט תמצאו את עצמכם מבקשים "שרימפס מטוגן", "עוף בקארי" או "ברווז פריך", מילים שכבר לא חשבתי שאוציא מהפה שלי בחיים. המנה שהתענגתי עליה במיוחד היא דווקא מנת פתיחה קטנה ופשוטה בשם "חמשת התבלינים" – דרכה התוודעתי לראשונה לתענוג שנקרא קוקוס מעושן, הברקה נפלאה שהפכה ללהיט במסעדות ונמכרת גם בחנויות.
4088 Saint-Denis Rue
טל. 514-843-4194
שעות פתיחה: שלישי-שבת 11:00-14:00, 17:00-23:00. ראשון ושני סגור.
פנינה מתוקה: Sophie Sucree
קצת באמצע שום מקום ממוקמת הקונדיטוריה הקטנה והמקסימה הזאת, ששמם של הקאפקייקס שלה יצא למרחוק, ולא רק אצל טבעונים. לצידם בויטרינה בראוניז, טראפלס (מעולים!), סוגי פאי שונים וגם משהו שנקרא בקלאווה ואולי מזכיר את המקור. מקום נפלא לשבת על כוס תה וליהנות ממגוון המאפים הביתיים, להצטייד בקופסא של תופינים או לקחת עוגה שלמה ומעוצבת בהזמנה מראש. אם הגעתם רעבים יגישו לכם כריך או מרק לפני הקינוח. הצוות מקסים ולבבי והמקום באופן כללי, כלבבי.
167 Ave des Pins E
טל. 823 5865 514
שעות פתיחה: שני-רביעי, ראשון 11:00-18:00, חמישי-שישי 11:00-21:00, שבת 11:00-20:00
שימו שמן: Yuan
אם אתם חסים על ארנקכם ופחות על בריאותכם, זה כנראה המקום בשבילכם. מדובר במסעדה סינית וכמעט לגמרי טבעונית (המנות הצמחוניות הבודדות מסומנות בתפריט) שמתהדרת בתפריט אכול כפי יכולתך זול במיוחד (17$ באמצע השבוע, 20$ בסופ"ש ו-13$ בצהריים). התנאי היחיד הוא שמה שהזמנתם, אתם חייבים לגמור לאכול ולא, תחויבו במנה נוספת. תחילה יגישו לכם תפריט עם עיפרון קטן, כדי שתסמנו אילו מנות וכמה יחידות אתם רוצים לקבל מכל אחת – מומלץ להזמין בהדרגה, כדי שלא תמצאו את עצמכם יושבים מול הררי מנות שאינכם מצליחים לסיים. נקודת התורפה העיקרית של המקום היא השמן, שנמצא כאן בשימוש יתר וללא הבחנה – כמעט כל המנות עשויות בטיגון עמוק ולא מותירות רושם קולינארי עמוק, כך שזה בעיקר מקום למלא בו את הבטן בזול. מי שממש מתלהב מתחליפי הבשר שמוגשים כאן (יש גם טופו, סושי ומעט ירקות), יכול להצטייד בהם בחנות שבכניסה.
2115 St-Denis
טל. 514-848-0513
שעות פתיחה: שלישי-שישי 11:00-15:00, 17:00-22:00, שבת-ראשון 12:00-16:00, 17:00-22:00, שני סגור.
המצטיינת: Invitation V
המסעדה המוצלחת ביותר שאכלנו בה במונטריאול ממוקמת באחד האזורים המקסימים (והנחשבים) במיוחד של העיר, ברחוב מלא חנויות מעניינות והרבה נציגים של הקהילה היהודית. המסעדה רחבת ידיים ומכוונת גבוה, ביקרנו בה בשעת צהריים נינוחה אך סביר שבערב האווירה הופכת מעונבת יותר כיאה לעיצוב ולתפריט. העסקיות מושקעות מעט פחות אבל עדיין טעימות ביותר – כאן לא תמצאו תחליפי בשר מעובדים אלא מנות טעימות כמו פסטה ברוטב סלק ועגבניות, נודלס עם פטריות שיטאקי ואיך לא – קערות שניתן להרכיב משפע מרכיבים שונים. שימו יד על קנקן של סנגריה מעולה, היא תשדרג לכם את הארוחה בעוד כמה דרגות. בגזרת הקינוחים קצת התפרעו כאן ולקחו את הדגש הבריאותי למחוזות הביזאר: קינוח הדגל הוא עוגת שוקולד וקייל ולצידו מככבת בויטרינה עוגת זרעוני צ'יה מצופה שוקולד ופירות יער. למרבה ההפתעה, זה לא רע בכלל ובכל מקרה, החוויה מומלצת.
254 Rue Bernard Ouest
טל. 514-271-8111
שעות פתיחה: שלישי-שישי 11:30-15:00, 18:00-22:00, שבת בראנץ' 11:30-15:00, 18:00-22:00, ראשון פתוח רק לבראנץ' 11:30-15:00. שני סגור.
סדנאות בישול טבעוניות עם אורי שביט – נפתחה ההרשמה למועדים חדשים
הסופר הטבעוני הראשון במונטריאול: Antidote Superalimentation
אנחנו לא הספקנו לבקר שם כי הוא נפתח ממש אחרי שעזבנו, אבל שמענו שמדובר במקום מוצלח ומבטיח עם היצע מעניין של מוצרים. לכו על זה!
3459, rue Ontario est
בקרוב – הרפתקאות טעימות נוספות מהמשך המסע בצפון אמריקה!
תגיות: ביקורת מסעדות, מונטריאול, המלצות, אורי שביט, מסעדות טבעוניות, טבעונים בחו"ל
קטגוריות: פוסט נבחר, טבעונים בתפוצות
ב"ה
נחמד להכיר את המסעדות הטבעוניות, עצם זה שהינם מסודרים כמו שצריך בבמות
רשתות השיווק, זה משכנע שכמה טוב להיות חלק מציבור שלא אוכל בשר ועוף
אוכל טבעוני חשוב בקנדה על כמה וכמה, כשימי החורף מתקרבים וקר מאוד!