פשטידות טבעוניות יותר. טעימות, עסיסיות ויציבות

פשטידה טבעונית: ארוחה בתבנית

פברואר 9, 2014 מאת:
עושה שוק טבעוני. בסטות מלאות השראה

עושה שוק טבעוני. בסטות מלאות השראה. צילום: שי אוחיון

 

הצלחתי להתגבר על רתיעתי הישנה ממאפה הדגל הכל-ישראלי, ויצאתי לפצח את סוד הפשטידה הטבעונית

מעולם לא הייתי אשת פשטידות גדולה. כל הקונספט הזה של לערבב כמה ירקות בבלילה ולאפות יחד למין חביתת תבנית גדולה, אף פעם לא עשה לי את זה. העובדה שזה היה המאכל המרכזי שנאלצתי ללעוס בשבעה משפחתית (לא עלינו), כנראה לא גרמה למאפה הדגל של אומת האפייה שלנו להפוך לאטרקטיבי יותר בעיני. במילים אחרות, ממש לא התרגשתי מזה שפשטידות הן חלביות ומכילות ביצים, וויתרתי על הנוכחות שלהן בחיי הטבעוניים ולא הבטתי לאחור.

חשבתי שנפטרתי מהפשטידות, אבל התבניות המהבילות האלה לא הסכימו להרפות ממני. כמעט בכל יום, בכל סדנת בישול, בכל מפגש או הרצאה צצה השאלה הקבועה – אבל איך את מכינה פשטידה? כאילו מדובר מינימום בסלע קיומנו. זר לא יבין את הכמיהה הישראלית אל המאפה הכלבויניקי, שאפשר לזרוק לתוכו את חצי מתכולת המקרר ואיכשהו תצא מזה ארוחת ערב. כל הזמן הזה המשכתי לענות שאני לא אשת פשטידות גדולה.. אבל ביני לבין עצמי ידעתי שזה לא יחזיק מעמד לנצח, שהרגע בו אתייצב מול אתגר הפשטידה הטבעונית הולך ומתקרב ורק מחכה לתזמון הנכון שבו תצוץ ההשראה ויגיע איתה גם רעיון.

ההשראה שלי הגיעה, כמו תמיד, בשוק. הפעם זה היה ביקור ב"מנטה מרקט", שוק חדש ומקסים שמתקיים במתחם התחנה בתל אביב בכל יום שישי. הרבה מדוכני האוכל שלו מציעים חומרי גלם מן הצומח וגם מאכלים טבעוניים מוכנים – שאני לא אתייצב? וכך עברתי בין הדוכנים, מעמיסה בארגז שלי עלי סלק צבעוניים מהממים ביופיים, שורשים טריים של כורכום, צרור טימין לימוני ניחוחי, תותי מלאך מתוקים, לא פחות מחמישה סוגים של קייל, לחם דחוס וטעים שעשוי מסוגים שונים של אורז (בלי חיטה בכלל!), עוגות ועוגיות נהדרות שאין בהן שום רכיב מן החי, קישים מושקעים, אוכל הודי נהדר ועוד מיני מעדנים והפתעות.

כשחזרתי הביתה עם השלל, הבטתי בשפע תוצרת האדמה והתחלתי לחשוב מה אני הולכת לעשות עם כל הטוב הזה שנחת עלי לקראת שבת.. כנראה שהצבעים של המנגולד בלבלו אותי, כי משום מה החלטתי שהגיע הרגע להתגבר על המחסום ההוא, זה של הפשטידה. כך נולדו להם שני מתכוני פשטידות טבעוניים. שניהם מבוססים על אותו רעיון שעובד בצורה פשוט מושלמת – בלילה שמורכבת מקרם של טופו טחון, קמח מעניין (ללא גלוטן!) ומים או משקה צמחי אחר. לתוך הבלילה מוסיפים שפע ירקות, שעברו תיבול וטיגון מקדים לפני האפייה, כך התוצאה מתקבלת עשירה ועסיסית. פייר, התאהבתי. נראה לי שאני עומדת להפוך לאשת פשטידות, מי היה מאמין.

סדנאות בישול

shook

טבעוניות נהנות יותר במנטה מרקט במתחם התחנה. צילום: שי אוחיון

פשטידה טבעונית של תרד, מנגולד ובצלים
גם אם אין לכם עלי מנגולד צבעונים מרהיבים כאלה, הפשטידה הירוקה הזאת תעשה נפשות אצל טבעונים ואוכלי-כל כאחת. בהכנה של יום מראש הפשטידה אפילו טעימה ויציבה יותר.

לירקות:
1 צרור גדול של מנגולד (צבעוני או רגיל), שטוף היטב
1 צרור גדול של תרד טורקי (או קופסא גדולה תרד רגיל), שטוף היטב וקצוץ גס
5 גבעולים גדולים של בצל ירוק, קצוצים גס
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
1-2 כפות שמן קוקוס (לא חובה אבל כדאי)
שמן זית

לבלילה:
1 חבילה (300 גרם) טופו, חתוך לקוביות גדולות
1 בצל סגול, קצוץ גס
1 כוס קמח חומוס
1 כפית גדושה אבקת אפייה
1/2 1 (או טיפה יותר) כוסות מים
מלח, פלפל, אגוז מוסקט מגורד
לציפוי: 1/2 כוס שקדים פרוסים

צבעוניות שאי אפשר לעמוד בפניה וטעם מצוין. פשטידה טבעונית

צבעוניות שאי אפשר לעמוד בפניה וטעם מצוין. פשטידה טבעונית

+ מפרידים את עלי המנגולד מהגבעולים וקוצצים את שניהם.
+ מכינים את הירקות: מחממים שמן זית ושמן קוקוס במחבת רחבה. מוסיפים את הבצל הירוק וגבעולי המנגולד הקצוצים ומאדים כ-5 דקות. מוסיפים את עלי המנגולד ומאדים כ-5 דקות נוספות, עד שהעלים מתרככים ומתכווצים מעט. מוסיפים את התרד וממשיכים לאדות 2-3 דקות נוספות, עד שהעלים מתרככים ומתכווצים. מתבלים במלח ובפלפל, טועמים ומתקנים תיבול. מסננים מהנוזלים שהצטברו בתחתית המחבת ושומרים בצד.
+ מכינים את הבלילה: במעבד מזון טוחנים את הטופו עם הבצל הסגול, עד לקבלת משחה חלקה. מעבירים לקערה ומוסיפים את קמח החומוס, אבקת האפייה והמים. טורפים עד לקבלת בלילה חלקה ודלילה יחסית. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מוסיפים לבלילה את התרד והמנגולד המסוננים ומערבבים היטב. יוצקים לתבנית מלבנית משומנת בשמן זית ומפזרים מלמעלה את השקדים הפרוסים. מכסים בנייר כסף ואופים במשך כ-40 דקות, עד שהפשטידה יציבה למדי. מסירים את נייר הכסף ואופים 5-10 דקות נוספות, להשחמה.
+ מניחים להצטנן לפחות 15 דקות כדי לאפשר לפשטידה להתייצב ומגישים.

פשטידות טבעוניות יותר. טעימות, עסיסיות ויציבות

פשטידות טבעוניות יותר. טעימות, עסיסיות ויציבות

פשטידה טבעונית של גזר, קישואים וכרישה
הכתום של הגזר ושל שורש הכורכום הטרי פשוט ביקש לשדך לו קמח באותו צבע – קמח עדשים כתומות רך ונהדר. אפשר כמובן להחליף גם אותו בקמח חומוס או קמח אחר שאתם אוהבים. בהכנה של יום מראש הפשטידה אפילו טעימה ויציבה יותר.

לירקות:
5 גזרים מגורדים
3 קישואים גדולים, מגורדים
1 כרישה גדולה, פרוסה דק
3 שיני שום מגורדות
1 פלפל צ'ילי קטן, קצוץ
1 שורש כורכום טרי קטן, מגורד (או 1 כפית כורכום יבש)
עלים טריים מ-5 גבעולי טימין לימוני (או רגיל)
3 כפות צנוברים
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
1-2 כפות שמן קוקוס (לא חובה אבל כדאי)
שמן זית

לבלילה:
1 חבילה (300 גרם) טופו, חתוך לקוביות גדולות
1 בצל קטן, קצוץ גס
1 כוס קמח עדשים כתומות (להשיג ברשתות הטבע)
1/2 1 כוסות משקה צמחי ללא תוספת סוכר או מים (אני השתמשתי בחלב אורז-שקדים)
1 כפית גדושה אבקת אפייה
מלח

זה עובד גם בכתום. אל תוותרו על שורש הכורכום

זה עובד גם בכתום. אל תוותרו על שורש הכורכום

+ מכינים את הירקות: מחממים שמן זית ושמן קוקוס במחבת רחבה. מאדים את הכרישה, הצ'ילי והכורכום המגורד כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח. מוסיפים את הגזר והקישואים וממשיכים לאדות 5-10 דקות עד שהירקות מתרככים ונצבעים כתום. מוסיפים עלי טימין טריים וצנוברים ומתבלים במלח ובפלפל. מסירים מהאש ושומרים בצד.
+ מכינים את הבלילה: במעבד מזון טוחנים את הטופו עם הבצל, עד לקבלת משחה חלקה. מעבירים לקערה ומוסיפים את קמח העדשים, אבקת האפייה והמים. טורפים עד לקבלת בלילה חלקה וממליחים.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מוסיפים לבלילה את הירקות המבושלים ומערבבים היטב. יוצקים לתבנית מלבנית משומנת בשמן זית, מכסים בנייר כסף ואופים במשך כ-50 דקות, עד שהפשטידה יציבה למדי. מסירים את נייר הכסף ואופים 10 דקות נוספות, להשחמה.
+ מניחים להצטנן לפחות 15 דקות כדי לאפשר לפשטידה להתייצב ומגישים.

מסעדות טבעוניות

בשם כל הכתומים כולם. פשטידה טבעונית לפנים

בשם כל הכתומים כולם. פשטידה טבעונית לפנים

Print Friendly

99 תגובות לפוסט

  1. מאת ג'ני:

    היי אורי, אני צריכה עזרא עם טופו. איפה קונים ,איזה .
    אשמח מאוד לתשובה.
    תודה ,ג'ני

    • מאת אורי:

      האמת שבכל סופר, הסוג לא כל כך משנה במתכונים האלה.

      • מאת ליאת:

        יש אפשרות בלי טופו? סויה לא טוב לי

        • מאת אורי:

          הטופו הוא חלק די מרכזי ביצירת המרקם. אפשר לנסות להחליף בקשיו מושרה טחון (גבינת קשיו), אבל לא ניסיתי.

        • מאת הגר:

          היי,
          אני שמה בפשטידה הטבעונית שלי (במקום טופו) שיבולת שועל (בערך 2 כפות) ומגררת תפו"א אחד. שני המרכיבים האלה מפרישים עמילן וגורמים לפשטידה להיות יציבה ומאוחדת.
          ממליצה.

          • מאת נופר:

            תודה אורי על המתכון המצוין, ותודה הגר על הטיפ – מאוד שימושי כשאין טופו בבית. יצאה פשטידה יציבה וטעימה, בשתי הגרסאות (עם ובלי טופו). ואהובה גם על קטנטנים.

      • מאת ג'ני:

        הכנתי,הטעם טוב ,אך לצערי הרב הפשטידה מאוד רטובה

        • מאת אורי:

          היי ג'ני, תודה על התגובה. לא יודעת איזו מהן הכנת – בכל מקרה זמני האפיה יכולים להשתנות מעט – זה תלוי גם בתנור וגם בקמח או אם במקרה הבלילה יצאה לך דלילה מדי. איך שלא יהיה בסופו של דבר זה אמור להתייצב אחרי הקירור.

        • ג'ני האתר שלך מקסים ואני רואה גם שהוא מאוד אהוב. אני אישית חולת פשטידות ותמיד מחפשת פשטידות חדשות קלות להכנה. האם לפני חג השבועות הקרב ובא יש לך פשטידות תבעוניות לחג השבועות ?

        • מאת סיגי:

          הכנתי את שתי הפשטידות בלי מים בכלל ויצא מעולה

    • מאת פאולה:

      תודה, בדיוק בזמן. 😛

    • מאת Talya Tal:

      היי ג'ני,
      על אף שבכל
      סופרמקרט אפשר
      למצוא טופו, כדאי
      לחפש את הטופו האורגני.
      כי הטופו הרגיל יכול להיות מהונדס
      גנטית! אני מעדיפה את 'כפרי בריא' יש
      גם אורגני וגם לא. מוצאת אותו בדרך כלל
      בחנויותת הטבע (יש גם בטיב טעם) אם כבר
      בחנויות טבע, אז הטופו של שיזן הוא הכי נאמן
      למקור. ב'עדן טבע' אפשר לרכוש גם גושים של 1. קג'
      בהצלחה.
      L&L
      TALYA

      • מאת ג'ני:

        תודה

      • מאת Yes GMO:

        למה זה בעיה שזה מהונדס גנטית? הייתי מבינה אם היית כותבת אורגני. אבל אין שום בעיה (מוכחת) עם הנדסה גנטית, אלא אם כן זה בעייתי שזה עוזר לטפל בבעיית הרעב במדינות עולם שלישי.

        • מאת איתמר:

          הבעיה עם הנדסה גנטית בסויה היא סוג ההנדסה שבוצעה בה
          רוב הסויה בעולם גדלה כסויה שעמידה לroundup קוטל עשבים רעיל מאוד לבני אדם

          והבעיה עם סויה מהונדסת גנטית שאין דרך להבטיח שהיא אינה מרוססת

        • מאת ט:

          הבעיה עם הנדסה גנטית היא כפולה עוד לפני הוכחת נזק: א' זה אוכל שיש עליו זכויות יוצרים ב' זרעים כאלה ידועים כפחות פוריים וזו בעיה כפולה כשהם מתערבבים באוכלוסייה המקומית של הזרעים והורסים גם אותה.

          אגב לאחרונה נחתם עם חברת מונסנטו הסכם שתוכנו מוסתר מעין הציבור:
          https://www.youtube.com/watch?v=bLJkLJDv7cA

          מעבר לזה יש פה בעיה הלכתית של שעטנז בשל עירוב גן של חי עם גן של צומח, ובהחלט כן היו מחקרים שהראו על נזק עצבי שנגרם מהזרעים האלה.

      • מאת תגא:

        טופו "קדיתא". בחנויות טבעוניות נבחרות. פשוט עולם אחר. אורגני, עשוי בשיטות עתיקות מסורתיות, רך, סופח טעמים מושלם. גם הקורניבורים בבית אהבו.

    • מאת שרה:

      מחפשת מתכון לקיש או פשטידת תרד(יש לי תרד קפוא)עם תפוחא,אין לי טופו בגלל זה אני רוצה להוסיף תפוחא,שמרי בירה יש לי עם זה עוזר,אשמח לעזרה

      • מאת אורי:

        מצטערת, לא מכירה מתכון בדיוק כזה, אבל נראה לי לגמרי אפשרי לעשות מאפה שמבוסס על תפוחי אדמה מבושלים לפירה, מעורבבים עם תרד ואחד הקמחים. אפשר להוסיף שמרי בירה, בכיף.

  2. מאת קרן:

    היי אורי,

    האם אפשר להכין ללא הטופו? לנמנעי סויה?

    האם יש תחליף?

    • מאת אורי:

      הטופו הוא חלק די מרכזי ביצירת המרקם. אפשר לנסות להחליף בקשיו מושרה טחון (גבינת קשיו), אבל לא ניסיתי.
      לגבי הימנעות מסויה – אלא אם יש לך בעיה ספציפית, אין עם סויה שום בעיה בריאותית.

    • מאת הגר:

      היי,
      אני שמה בפשטידה הטבעונית שלי (במקום טופו) שיבולת שועל (בערך 2 כפות) ומגררת תפו"א אחד. שני המרכיבים האלה מפרישים עמילן וגורמים לפשטידה להיות יציבה ומאוחדת.
      ממליצה.

  3. מאת שרון:

    מנסיוני אפשר להשתמש במקום קמח חומוס ( שיש לו טעם מאוד דומיננטי ואני אישית לא אוהבת) בקמח לטמפורה.

    לגבי תחתית בצק – זה ממש קל, 1.5 כוס קמח, חצי כוס שמן זית , חצי כוס שמנת צמחית של אלפרו (סויה 5% שומן) קצת מלח, כמה פולסים במג'ימיקס, שעתיים בפריזר ויש אחלה בצק . אגב אם רוצים בצק פריך לעוגה מתוקה מחליפים שמן זית בשמן קנולה , פחות מלח , אפשר להוסיף סוכר ולהקפיא שלוש שעות

    בהצלחה בשמירת ההיקפים!

  4. מאת יפעת:

    יש אולי רעיון לתחליף לטופו לפשטידה הראשונה?

    • מאת אורי:

      הטופו הוא חלק די מרכזי ביצירת המרקם. אפשר לנסות להחליף בקשיו מושרה טחון (גבינת קשיו), אבל לא ניסיתי.

    • מאת הגר:

      ראי מה רשמתי לשאלה דומה מקודם: 2 כפות שיבולת שועל ותפו"א אחד מגורר עושים את העבודה נהדר.

  5. מאת דורית:

    נראה לך שילך עם קייל במקום מנגולד?

    • מאת אורי:

      לתחושתי כן 🙂

      • מאת דורית:

        תודה. ינוסה היום

        • מאת דורית:

          הכנתי את שתי הפשטידות. שתיהן יצאו מוצלחות אם כי את הראשונה פחות אהבתי בגלל טעם קמח החומוס הדומיננטי (פעם ראשונה שהתנסיתי בו). לשנייה טחנתי עדשים כתומות יבשות במקום הקמח והוספתי גם קמח סויה ושתי כפות טחינה גולמית שתמיד מעשירות את הפשטידה. יצא טעים!
          תודה אורי

  6. מאת נועה:

    היי,
    אני אוהבת את הבלוג שלך מאד והוא נותן לי המון רעיונות לגיוון התפריט שלי מאז שעברתי לטבעונות לפני כמה חודשים.

    רציתי להציע לכל מי שמתלבט בנוגע למחי הקטניות השונים, לעשות מה שאני עשיתי ולקנות מטחנת קפה פשוטה. קניתי מטחנה מתוצרת המילטון במאה ש"ח – הכי קטנה, הכי זולה. תוך חצי דקה היתה לי כוס קמח העדשים המיוחלת לצורך הפשטידה הכתומה. זו הוצאה שמחזירה את עצמה במהירות, מכיוון שקמחי הקטניות הם יקרים מאד לעומת הקטניות היבשות, הזולות מהם עשרות מונים.

    הצעה נוספת, בשביל הכיף, אפשר לשים על הפשטידה עיגולים נחמדים של בצל פרוס. הם מאד טעימים ומוסיפים לה.

    בכל אופן, הפשטידה הכתומה בתנור, בקרוב דיווח!

    • מאת אורי:

      היי נועה, רעיון נהדר! נראה לי שאאמץ 🙂

      • מאת שירה:

        היי… אני מאוד חדשה מכל מה שקשור לטבעונות. אף פעם לא אכלתי קמח חומוס וקראתי בתגובות שיש לו טעם דומיננטי.
        רציתי לדעת לגבי המטחנה- אפשרי לטחון בבית את כל סוגי הקטניות וליצור קמח? (חומוס, עדשים וכו)
        ולמה קמח חומוס בריא? מה ההבדל בינו לבין קמח מלא רגיל?

        • מאת אורי:

          היי שירה, ברוכה הבאה 🙂 לגבי קמח חומוס וקמחי קטניות בכלל – אלה קמחים מזינים מאד ותורמים לתחושת שובע יותר מקמחים אחרים, הם גם ללא גלוטן אם זה משמעותי עבורך. קמח מלא הוא קמח חיטה ויש לו תכונות אחרות – ניתן עקרונית להשתמש בו אבל תתקבל תוצאה שונה, גם בטעם וגם במרקם. יש קמחי קטניות שונים בעלי טעם ומרקם שונה – גם לקמח חומוס יכול להיות טעם דומיננטי יותר או פחות, אבל הוא אכן קמח "קשה" ובעל טעם שלא כולם אוהבים. קמח עדשים רך ונייטרלי יותר ממנו. אם רוצים להכין קמח עדשים כתומות בבית אפשר בקלות אפילו עם מטחנת קפה/תבלינים. גרגירי חומוס יבשים יהיה קשה לטחון לקמח בלי מכשיר רציני יותר.

          • מאת הרי:

            שלום רציתי להפנות תשומת ליבך כי אסור להשתמש בתכלית האיסור אפילו במאכלים צמחוניים, וכמה שיותר במאכלים טבעוניים,לא בסודה לשתיה ולא באבקת אפיה!
            תנסי למצוא חומרים בריאים שיחליפו את 2 המוצרים הנ"ל.
            תודה

          • מאת אורי:

            הרי, תודה על התגובה, אני מאמינה שבענייני בריאות כל אחד עושה את שיקוליו עד כמה להקפיד ועל מה. ישנן אבקות אפייה נטולות אלומיניום בבתי הטבע שאין איתן שום בעיה למיטב ידיעתי.

  7. מאת ענת:

    היי אורי
    קודם כל רציתי להגיד לך תודה ענקית על הבלוג המעולה שלך ובכלל על כל מה שאת עושה למען הטבעונות, את מדהימה.
    ויש לי שאלה קטנה-
    הכנתי את הפשטידה עם הקישואים, יצאה טעימה בטירוף וחצי ממנה נטרף מיד. הבעיה שהיא לא תפחה ויצאה לי מאוד נמוכה.
    הכנתי לפי המתכון עם שינויים קלים: עם קמח חומוס+ מעט שיבולת שועל וזרעי פשתן טחונים במקום קמח עדשים ובלי צנוברים. אפיתי בטוסטר כי אין לי תנור (אולי זאת הבעיה?) בתוך תבנית מלבנית של הטוסטר (אולי צריך תבנית יותר צרה?).
    זאת בעיה שאני נתקלת בה בהרבה מאפים טבעוניים, אבל לא בכולם. נגיד עוגת בננות תפחה ועוגת גזר לא ( ניסיתי בווריאציות שונות, כולל מתכון עם חומץ וסודה).
    יש לך רעיון מה הבעיה?
    תודה :)))

    • מאת אורי:

      היי ענת, תודה על המחמאות 🙂 לגבי התפיחה – הפשטידות לא יוצאות מאד גבוהות אבל נראה לי שהתערובת השונה של הקמח עם התוספות בהחלט יכולה להשפיע על האווריריות והתפיחה. אני לא חושבת שזה הטוסטר או התבנית, נסי להיצמד במדויק למתכונים מומלצים או שאת רואה בתמונה שזה יוצא גבוה כדי לדעת בודאות

  8. מאת אביבית:

    הי אורי, בפשטידת מנגולד – כשאת טוחנת את הטופו עם בצל סגול, הכוונה לבצל סגול אחרי אידוי/טיגון?

  9. מאת מורן:

    היי. לא קשור לפשטידה אלא לפוסט עצמו – איזה לחם ללא קמח מוכרים במרקט?
    מתכון כזה יהיה נפלא . 😉

    • מאת אורי:

      זה לחם אורז, מכמה סוגי אורז וקמח אורז.. קשה לי להאמין שאצליח לחלץ מתכון 🙂

      • מאת רעות:

        גם אני רציתי לשאול בדיוק על זה-
        הייתי פעמיים במנטה מרקט ולא מצאתי לחם ללא גלוטן :/

        איפה הדוכן נמצא?

        ובלי קשר- תודה על הרעיונות המקסימים ועל הפעולות המבורכות של קידום הטבעונות!

        • מאת אורי:

          תודה לך 🙂 לגבי הדוכן זה דוכן מאפים שיש בו מבחר טבעוני (לא הכל) ובין היתר את הלחם הזה. אני לא יודעת אם המיקום קבוע – פנינו ימינה בשדשרת הדוכנים הראשונה

          • מאת גילה בראונשטיין:

            אורי,את מדהימה
            תודה שאתמקדמת את הטבעונותותודה על כך שאת נותנת לי כוחות
            וכמובן על הבלוג הנפלא

          • מאת אורי:

            תודה גילה מקסימה <3

          • מאת גילה בראונשטיין:

            להתראות בשבת בהפגנה למען בעהח

        • מאת לירון:

          בדוכן של הלחמים במנטה מרקט קניתי בשבוע שעבר לחם כוסמין, טבעוני וללא גלוטן (והיו עוד כמה סוגי לחמים). אם נכנסים מהכניסה הראשית של מתחם התחנה, פונים מיד ימינה בדוכנים הראשונים וזה הדוכן האחרון

  10. מאת הלה:

    ניסיתי היום את השנייה שיצאה מאד טעימה 🙂
    גם אני לקחתי עדשים כתומות וטחנתי במטחנה של הפשתן ויצא קמח משובח.
    במקום כרישה שמתי בצל סגול שהפך את הפשטידה לצבעונית במיוחד.
    הפחתתי קצת את הכמות של הנוזלים בגלל שהקישואים מוסיפים רטיבות וזה יצא בול במרקם הנכון.
    תודה על היצירתיות הבלתי נגמרת 🙂

  11. מאת מיכל:

    שלום אורי, נראים מתכונים מעניינים!
    שאלה בקשר לפשטידת התרד, המנגולד והבצלים:
    אפשר להשתמש בקמח רגיל במקום בקמח חומוס?
    תודה רבה 😉

  12. מאת אורלי:

    אורי שלום,
    מצטרפת לכל המחמאות והתשבחות של כולם.
    שאלתי : האם ניתן להקפיא את הפשטידות?

  13. מאת שלומית:

    היי, יש לי את כל הרכיבים בבית לפשטידת המנגולד, חוץ מעלי תרד. יש לי חבילת ברוקולי קפוא וחבילת עלי סלק אדום טריים. אפשר להחליף באחד מהם? או להוריד לחלוטין? או שזה חלק מהותי בטעם?

  14. מאת תמי:

    שלום,
    הכנתי את פשטידת התרד. במקום מנגולד קטפתי בגינה סרפד וחוביזה. אין לי מעבד מזון, אך מעכתי את הטופו עם מזלג. כמו כן טיגנתי בצל וכרישה, אליהם הוספתי את החוביזה, הסרפד (העלה הכי טעים בעולם) והתרד.
    יצא מעולה!!! טעם מצויין, מרקם נפלא, קמח החומוס מעולה. תיבלתי ממש במעט מאוד מלח ופלפל, פשוט כמעט לא היה צריך תיבול.

    תודה על מתכון מעולה.
    גם האורחים ליקקו את האצבעות וכולם הופתעו לגלות שזו מנה טבעונית.

  15. מאת נעה:

    הכנו בדיוק לפי המתכון. יצא פשוט מושלם! אי אפשר להפסיק לאכול.. תודה רבה אורי על מתכון מ-ע-ו-ל-ה. בכלל היה יום של "טבעוניות נהנות יותר" הכנו גם את הפנקייק שיצא מדהים ואת העוגת גזר המעולה (לא בפעם הראשונה) 🙂 בן זוגי הסקפטי מתחיל להשתכנע שניתן לקיים אורח חיים טבעוני וגם להנות מאוד מהאוכל בדרך 😉

  16. מאת אסנת:

    היי אורי 🙂 תודה על המתכונים! שניהם נראים אחלה, אני מתכוונת לפצוח במנגולד… שתי שאלות: אפשר להשתמש בתבלין מוסקט טחון במקום באגוז הטרי, ואם כן כמה ממנו לשים? דבר שני – יש לי קמח תפוחי אדמה וקמח עדשים כתומות בבית, אפשר יהיה להמיר אחד משניהם או שילוב של שניהם בקמח החומוס? (אבל רק אם זה לא פוגם כלל בתוצאה, אין לי בעיה לקנות…) ואם כן, מה המינונים?

    • מאת אורי:

      היי אסנת, אין בעיה להשתמש באבקה, שמים מעט – קמצוץ.
      לגבי קמח תפוחי האדמה אני באמת לא יודעת כי לא ניסיתי.. מאמינה שזה יכול להסתדר ביחס 1/3 מהכמות של הקמח, אבל לא חותמת על זה 🙂

      • מאת אסנת:

        אז בלי קמח תפו"א, אפשר להמיר את קמח החומוס בקמח עדשים כתומות? ואם כן – אז אותה כמות, כוס?.. עוד שאלה, יש לי קצת חוסר הבנת הנקרא כאן 🙂 בנוגע לפעולת "אידוי" הירקות – האם אני מטגנת? או מטגנת ומוסיפה מים ומבשלת קלות?

        • מאת אורי:

          אין בעיה להחליף בקמח עדשים באותה כמות.
          אידוי בשמן – הכוונה טיגון קל לריכוך ולא צריבה חזקה.

          • מאת אסנת:

            עשיתי – יצא מעולה!! חוץ מזה ששמתי קצת יותר מדי מלח, אשמתי… 🙂 תודה! שתי הפשטידות האלה בעצם מתאימות לפסח?

          • מאת אורי:

            בהחלט, לאוכלי קטניות.

  17. מאת עינת:

    היי אורי,
    אין לי קמח חומוס, רציתי לדעת אם אפשר להמיר לקמח רגיל או מלא? יש לי גם ממש קצת קמח כוסמין.
    אני פשוט לא רוצה לקנות במיוחד למתכון.

    תודה רבה,
    עינת

  18. מאת עפרה:

    תודה אורי!
    אני גרה במושב ויש לנו 5 תרנגולות נקבות, ללא גבר, שמטילות ביצה בכל יום. הן מסתובבות חופשיות ומאושרות. עם ביצים לא מופרות אין שום בעיה מוסרית. בתי טבעונית, אבל התמזל מזלה עם העניין. אם אתם יכולים להרשות לעצמכם דבר כזה- זה ממש חשוב לבריאות. יש תחליפים לביצים , אבל זה פתרון אידאלי לאכילה מוסרית בריאה (בלי פרנציפים לא מנומקים). הרבה בריאות לכולם!

    • מאת אורי:

      היי עפרה, נכון שזה הרע במיעוטו אבל ודאי שיש נימוקים לא לקחת לתרנגולות את הביצים. לקיחת הביצים עצמן גורמת להן למצוקה וההטלה המוגברת (תרנגולת אמורה להטיל 30 ביצים בשנה, אם היא לא מעוותת גנטית כמו בתעשיית הביצים) ממש פוגעת בהן פיזית – קריסת התעלה של ההטלה ובריחת סידן שגורמת לרככת עצמות. מה גם שבאופן פשוט – הביצים הללו לא נועדו לנו ולא רכושנו, מה גם שהן מכילות מרכיבים שמאד לא טובים לבריאותנו. לכן מה שמומלץ לעשות למי שמחזיק מטילות הוא לבשל את הביצים ולהחזיר אותן לתרנגולות. הן מאד אוהבות לאכול אותן וכך מחזירות לעצמן את הסידן. בריאות ושנה טובה 🙂

  19. מאת מיכאל:

    הי אורי,

    תודה רבה. הכנתי אתמול את הפשטידת מנגולד ויצא פשוט מעולה, "פשטידתי" לחלוטין. לא היה לי תרד, אז שמתי במקום חובזה שבדיוק קטפתי וגם בצל ירוק לא היה אז השתמשתי בעוד בצל סגול. יצא מצויין וכמו שהבטחת, גם הלא טבעונים נהנו. שבוע טוב

  20. מאת שירה:

    נשמעת מעולה. אפשר לוותר על הקישוא? (שונאת)
    תודה

  21. מאת רוחלה:

    היי אורי ותודה על הכל
    לא אוכלת קמח חומוס או עדשים
    +-+,האם לשים קמח אורז?אולי קמח משעועית לבנה שאטחן לבד?או קמח כוסמין?

  22. מאת מיצי:

    אני רוצה להכין את הפשטידות (שתיהן) אבל אין לי מעבד מזון… האם לדעתך אפשר לגרר את הטופו במקום ולערבב ידנית את הבלילה? תודה

    • מאת אורי:

      היי, אני חוששת שהוא לא יגיע למרקם ממש "ממרחי", אם יש בלנדר מוט זה גם יכול לעבוד, תגררי את הטופו ואז תטחני יחד עם שאר התערובת

  23. מאת מיכל:

    היי אורי, 2 שאלות לגבי הפשטידת תרד. האם יכולה לעבוד גם עם טופו של קדיתא שיש בו קצת יותר נוזלים והוא טיפה פחות מוצק מטופו רגיל או שזה יתפרק? והאם הטעם של הקמח חומוס מורגש בתוצאה הסופית או שהוא רק בשביל ההדבקה? המון תודה מראש 🙂

  24. מאת נעמה:

    הי, לאיזה קמח ח׳ומוס את מתכוונת? קלוי?
    תודה

  25. מאת נאוה ג.:

    הכנתי את פשטידת המנגולד. קצצתי את כל הירקות. במקום תרד (לא היה לי) שמתי גזר מגורד. במקום טופו – 2 כפות שבולת שועל ותפוח אדמה מגורד (עצה שניתנה באחת התגובות), הפחתתי את כמות המים ל- 1/4 1 כוסות.
    ערבבתי הכל ולתנור. לא מכוסה כשעה.
    פשטידה מצויינת ובדרך שלי קלה מאוד להכנה.

  26. מאת צבי פילה:

    רביעי 6 ינואר 2016

    למה אין גירסה להדפסה של המתכונים. על מנת להדפיס מתכונים בשתי עמודים צריך להדפיס 17 כולל התגובות ?

    • מאת אורי:

      צבי שלום, מאז ומתיד קיימת גרסה להדפסה – כפתור שמופיע בתחתית כל עמוד מצד שמאל ומאפשר לך לבחור אילו חלקים מהטקסט אתה מעוניין להדפיס.

  27. נקרא מאד טעים.
    מאחר ואני עובדת המון שעות ויש ימים ללא עבודה אני אוהבת להכין ולהקפיא ובמנות אישיות כך תמיד יש אוכל זמין ואיכותי, רציתי לדעת אם ניתן להקפיא את הפשטידות ?
    דרך אגב אני קונה קטניות וטוחנת לקמח במטחנת תבלינים

  28. מאת שניקי:

    היי, אני גם בד"כ לא חובבת פשטידות, אבל עכשיו בא לי 🙂
    האם יש משהו אחר שעשוי להיות תחליף לטופו?

    • מאת אורי:

      אני יודעת שיש פשטידות שמכינים על בסיס גבינת קשיו, אבל לא בטוחה אם זה יעבוד 1:1 עם המתכון הזה, עדיף לחפש פשוט מתכון בלי טופו 🙂

  29. מאת הילה:

    היי…אפשר להחליף את השמן קוקוס בשמן צמחי אחר או במחמאה, ואם כן..כמה גרם? ואם אפשר את הקמח חומוס בתפוחי אדמה?

  30. מאת תמר כרמית:

    ניסיתי את שתי הפשטידות ויצאו לי מעולה – החלפתי את הטופו שבשתי המתכונים בכוס קשיו שהושרה עם הבצל במעבד המזון. את קמח העדשים הכתומות/קמח החומוס החלפתי בקמח עדשים צהובות ממכולת הודית ובמקום חלב צמחי במתכון של הגזר קישוא השתמשתי בחלב קוקוס. לא שמתי ככ הרבה נוזלים כמו במתכונים ויצא ממש מצויין

  31. מאת יעל:

    שלום,
    יש אפשרות בפשטידה של התרד לשים כרישה במקום הבצל?

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט