מחיר הביצים
הספקים שובתים, המחירים עומדים להתייקר, אבל אני כבר יודעת מזמן את מחירה האמיתי של ביצה. לכבוד מי שעוד לא מצא את הדרך – גם אני הכנתי חביתה
בכל סיטואציה שבה אני מדברת על אוכל (וזה לי קורה לא מעט), תמיד מגיע הרגע שבו אני מפצירה בשומעיי לא לחפש תחליפים. לא מה במקום, לא לנסות לשחזר את הגוש הגדול החום ההוא בצלחת, לא להכין כמו-גבינה, לא לנסות כמו-ביצה – יש כל כך הרבה חומרי גלם נהדרים מן הטבע ואנחנו בסופו של דבר מוותרים רק על חלקיק – פשוט תבשלו ממה שיש.
אבל היום, בזמן שרעב הצהריים הלך והתגבר, יחד איתו התגבר גם מבול הידיעות על ביצים – מחירי הביצים עומדים לעלות, הספקים שובתים, מורגש מחסור, ישווקו לנו אחר כך ביצים ישנות, התרנגולות אף פעם לא שובתות, ומה יהיה על הפשטידות והחביתות? כל מהומת ההתייקרות והשביתה הזאת לא נוגעת אלי מסיבה ברורה – אני את מחירה האמיתי של ביצה גיליתי לפני קצת יותר משנה. לא המחיר הנקוב על המדף, אלא המחיר האמיתי, זה שלא רוצים שנשמע עליו – כל מגש ביצים בסופר משמעו הרג אכזרי של אפרוחים זהובי פלומה ומתוקים, שכל חטאם הוא שנולדו למין הלא נכון, כלומר שהם אפרוחים זכרים.
לא נעים לשמוע את זה כשאוכלים חביתה, אבל זאת האמת – בישראל מוצאים להורג בכל שנה 4.5 מיליון אפרוחים זכרים בידי תעשיית הביצים (שעובדים בה בני אדם, כן?). זאת אמת, לא טעות הקלדה. הפסקתי לקנות ביצים ביום שהבנתי שאני לא יכולה להרוג אפרוח במו ידי, אפילו לא אחד. אז למה שאשלם למישהו אחר שיהרוג אותו במקומי? וזה עוד לפני שדיברנו על המטילות שנידונות לחיים של כלובים צפופים, מקורים חתוכים, הטלה מוגברת, הלעטה בהורמונים ואנטיביוטיקה וכן – רוב הדברים האלה קורים גם בתעשיית ביצי ה"חופש". גם שם, כמעט תמיד, התרנגולות מגיעות מאותן המדגרות.
אולי התייקרות הביצים לא קשורה אלי, אבל הרעב קשור ועוד איך. ולמרות שאני לא מחפשת תחליפים, מרוב פטפוטי ביצים נזכרתי בבקשה של אחת הקוראות שאמצא לה מתכון לחביתה טבעונית. לא סתם חביתה היא ביקשה, היא חיפשה משהו שיזכיר את החביתה הנפלאה שאכלה במסעדת "מזה" הצמחונית, שמגישה גם הרבה מנות טבעוניות. גם אני אכלתי את החביתה הרכה והטעימה שלהם, שבקיפוליה נחבאים בצל מטוגן מתקתק ועשבי תיבול רעננים. תכננתי לבקש את המתכון, אבל הימים חלפו והיום החלטתי שגם מורדת בתחליפים כמוני יכולה להתמודד עם החלפת האומלט בכבודו ובעצמו.
אז הנה, זה מה שיצא. וזה יצא, אני מודה ומתוודה, ממש ממש טעים.
אומלט חומוס-תירס ועשבי תיבול
זה מה שמכונה באופן רשמי "מתכון בסיס", כי מכאן אפשר להתפרע ולשחק לכל מיני כיוונים. בשבילי קמח חומוס הוא קצת דומיננטי מדי, אז ערבבתי אותו עם קמח תירס שמוסיף מתקתקות ופריכות. הגרסה הזאת קצת דחוסה וכבדה (יאמ) אבל מי שמעדיף גרסה קלילה יותר, יכול לדלל את הבלילה בקצת יותר מים. אפשר להוסיף עשבי תיבול מכל הסוגים שאתם אוהבים, פתאום חשבתי כמה טוב יבואו בפנים פרוסות שמפיניון שהושרו קודם בחומץ בלסמי ושמן זית, או לחילופין, איזה נחמד היה לגרד על פומפיה כרובית טריה ולהוסיף לתערובת.
חומרים לאומלט זוגי
1/2 כוס קמח חומוס
1/2 כוס קמח תירס
150-200 גרם טופו
כ-1 כוס מים (רצוי חמים)
חופן כוסברה קצוצה
1-2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
1-2 שיני שום כתושות
מלח ים, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
+ חותכים את הטופו לקוביות וטוחנים במעבד מזון עם 1/4 כוס מים חמים, עד שמתקבל קרם חלק.
+ מניחים בקערה את הקמחים, מוסיפים את קרם הטופו ומערבבים. מוסיפים מים בהדרגה תוך כדי ערבוב, עד שמתקבלת תערובת נוזלית אך סמיכה מאד (יחד עם המים של הטופו אצלי זה היה טיפה יותר מכוס. אפשר כאמור לעשות את זה מעט דליל יותר). מוסיפים את הכוסברה, הבצל הירוק, השום הכתוש ומתבלים במלח ובפלפל.
+ מחממים במחבת שמן זית (או שמן צמחי אחר שאתם מעדיפים – למשל שמן קוקוס עדין או שמן זרעי ענבים) – לא להתקמצן כי בתערובת עצמה אין שומן. יוצקים את התערובת למחבת ומשטחים. מכסים וממשיכים לטגן 5-7 דקות מעל להבה גבוהה, עד שצידו התחתון של האומלט מתקשה ומשחים.
+ הופכים את האומלט (אפשר להפוך לצלחת ולהחליק אותו חזרה למחבת) וממשיכים לטגן כדקה אחת בלבד (לא לייבש יותר מדי). חוצים, מוציאים לצלחות ומגישים מיד.
+ מומלץ להגיש עם עגבניה טריה מגורדת (כמו לג'חנון) או עם פסטו של בזיליקום או כוסברה, שיתנו לאומלט קונטרה קרירה ורעננה.
תגיות: טופו, ביצים, קמח חומוס, אורי שביט, חביתה טבעונית, אומלט, חביתה, אומלט טבעוני, קמח תירס
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
שלום 🙂
תודה על המתכון.
מאיפה את קונה קמח חומוס?
היי דניאל, קמח חומוס ניתן להשיג בחנויות טבע וברשתות כמו עדן, ניצת הדובדבן וטבע קסטל.
רק שלפעמים ישנה טעות בתרגום וכתוב "קמח עדשים", אך רואים בברור לפי הצבע והריח כי מדובר בחומוס ולא עדשים.
היי
מדוע נדבקת לי החביתה הטבעונית למחבת נירוסטה שלי .
אני לא מעוניינת להשתמש בנון סטיק או בטפלון רק בנירוסטה
מה עושים שבכל זאת אוכל להשתמש במחבת נירוסטה והחביתה הטבעונית לא תידבק ותצא ראויה למאכל?
תודה מראש לכל מגיב ומגיבה.
היי עינת, שאלה טובה.. למיטב נסיוני זה פחות עובד אבל אולי עם יותר שמן זה יצליח.. אפשר גם להוסיף שמן לתערובת עצמה. אגב, יש היום מחבתות בטיחותיות לחלוטין (לפחות לפי מה שאני יודעת) שהן לא טפלון או ציפוי חיצוני שעלול לעבור לאוכל, שווה לבדוק. מקווה שיצליח!
ינוסה בקרוב! יופי, שלא יקשקשו לי במוח למה היבחוש הקטן לא אוכל ביצים ולא יהיה לו מה לאכול בפעוטון (יום אחד כשאשלח אותו לשם…) 😉
ביצים זה גם מאוד לא בריא.
גם אני לא מחפש תחליפים אבל משום מה החלטתי לפני כמה ימים להכין "חביתה מקושקשת" טבעונית שיצאה מצוין. אם משהו מעוניין לנסות, אז הנה:
חופן פטריות, 1 בצל, 1 גזר, חבילה טופו, סויה, פלפל שחור, מעט חלב סויה(ללא סוכר)
מאדים עד לריכוך בצל, גזר ופטריות עם קצת מים
שמים את הטופו בשקית של סופר ומרסקים עם פטיש ליצירת פרורים.
מוסיפים למחבת, מוסיפים רוטב סויה ופלפל ואם צריך גם קצת מים.
מערבבים, כעבור כמה דקות מוסיפים ממש קצת חלב סויה בשביל המרקם.
מגישים.
התמונה הדהימה אותי במבט ראשוני חשבתי שמדובר בפשטידה איזה יופי של תוצאה.
ממש צודק האומלט ממש דומה לפשטידה. אגב אין כמעט הבדל זה טיגון ופשטידה זה אפיה אפשרי מאותם מצרכים להכין פשטידה מדהימה.
היי אורי – באיזה קמח תירס מדובר? כזה שעושים ממנו ממליגה (גרגרים בערך בגודל כמו אלה של קוסקוס דק) – או משהו טחון עוד יותר? תודה – נראה מדהים וממש מתחשק להכין. והאתר שלך יפהפה 😉
תודה רבה יואב! 😉
כן, בדיוק הקמח של הפולנטה, הגרגירי הזה.
האם יש תחליף לטופו – אני אלרגית לסויה? 😥
אויש, באמת לא כיף בכלל 😥
אני לא יודעת אם יש משהו שממש יכול להחליף. כמה אפשרויות שהייתי בודקת – מרסקת עגבניה וזוקיני למשל במקום. או לחילופין מוסיפה יותר קמח ומערבבת עם חלב שקדים שהוא סמיך יחסית (וואו, מעניין איך זה ייצא! יותר פנקייק אבל יכול להיות מוצלח) עד לקבלת המרקם הנכון. עשית לי חשק לנסות!
המרקם יצא סבבה אבל זה לא כל כך טעים, אולי בגלל הטופו.
אצלנו אוהבים 😉
חייבת לציין שעם קורנפלור יצא לי יותר טוב
קודם כל תודה על המתכון, פשוט נדהמתי לגלות שאפשר ליצור סוג של חביתה מחומוס או/ו תירס.
בחביתה שלי אני הורדתי את הטופו, במקום בצל ירוק השתמשתי בבצל לבן כי בצל ירוק בדרך כלל לא נמצא אצלי. הוספתי גם קצת שמרי בירה כדי להוסיף טיפה מליחות ווטעם גבינתי. מבחינת התהליך במחבת זה היה קטסטרופה. שמתי כמות נדיבה יחסית של שמן זית לחביתה רגילה שאני הייתי עושה, כיסיתי את המחבת עם מכסה כמו שרשמת על להבה גבוהה ותוך דקה שתיים החביתה שתתה את כל השמן, נדבקה למחבת והייתה כבר מוכנה להפיכה. בנגלה השנייה היה קצת יותר טוב, הוספתי הרבה יותר שמן והחביתה נדבקה רק טיפה. אבל בפעם הבאה אני אנסה בלי מכסה ועל להבה קצת יותר נמוכה.
למרות כל מה שרשמתי מהחוויה הלא כל כך מוצלחת שלי, אני חייב לציין שיצא לי טעם חביתה מעולה. באמת שהוא מזכיר לי קצת חביתה. אפשר להכניס לתוך סנדוויץ וכל אחד היה טורף בשניות.
תודה רבה על המתכון!
יופי, שמחה שלמרות התלאות זה הצליח! מוזר מה שאתה מתאר.. אולי המחבת שלך ללא חומר ציפוי? מומלץ להשתמש במחבת עם ציפוי. לדעתי חובה לכסות וכן, אחרי טיגון ראשוני להנמיך להבה זה כדאי. בהצלחה
הפעם ניסיתי עם מחבת חדש של פסח ויצא מעולה, בדיוק לפי ההסבר. תודה!
הבעיה הייתה באמת בציפוי.
הי אורי,
מאוד נהנית לקרוא את הבלוג שלך שמסייע לי בדרך לטבעונות…. אחרי שנים רבות של צמחונות .
יש לי קמח חומוס אבל לא קמח תירס. האם אפשר להסתפק בקמח חומוס או להחליף את קמח התירס בקמח אורז או תפו״א?
תודה,
שוש
היי שוש, תודה על המילים הטובות 🙂 אפשר עם קמח חומוס, אבל הוא דומיננטי ו"קשה" – אולי קצת קמח אורז יתאים. קמח תירס הוא מתקתק, גרגירי ופריך, לכן הוא נותן לו קונטרה יפה.
הי אורי,
אומלט לא יצא לנו מזה אבל לביבות אפויות בתנור, קריספיות ושחמחמות יצאו נהדר.
כנראה עשיתי משהו לא נכון בתהליך ובנוסף לכך, לא היה לי קמח תירס כך שמהעיסה המוזרה שלא התפתחה לאומלט, ליבבתי לביבות..
אנסה שוב עם כל המצרכים ומקוה שבפעם הבאה זה יצליח.
תודה,
שוש
ניסיתי ויצא ממש טעים. תודה על המתכון
אגב, צריך להזהר בחנויות טבע למיניהן. כמעט נפלתי בפח עם קמח התירס. יש את אלו שנמצאים במדף ה "ללא גלוטן" ועולים כ-20 ש"ח לחצי קילו. במדף הקמחים הרגילים מצאתי קמח תירס איטלקי מעולה לפולנטה, גם הוא ללא גלוטן ועולה 18 ש"ח לקילו.
היי אורי! המתכון נשמע ממש טוב,אבל יש רק בעיה אחת – הטופו. אין לי בלנדר ולי ולאמא שלי (מתבגרת טבעונית וזה…) יש ניסיון דיי שלילי עם חומר הגלם המאוד ספציפי הזה. יש דרך פשוטה להחליף את השלב הזה?
היי קורל, אפשר להכין חביתה טבעונית גם מקמח חומוס ומים (או חלב צמחי) היא פשוט תהיה יותר יבשה. הייתי משמנת היטב את המחבת ויוצקת שכבה דקה יחסית, כמו פנקייק. שווה לתת לטופו צ'אנס! בלי קשר לחביתה 🙂 זה חומר גלם עתיק יומין מהמטבח האסייתי שאפשר לעשות איתו המון דברים.
הי האם אפשר להכין כמות ולהקפיא?
אפשר להכין כמות של הבלילה, לחלק ולהקפיא ולהפשיר לפני ההכנה. פחות מומלץ להקפיא את החביתה עצמה
הצילו! 😥
כבר הרבה זמן אני רוצה לעשות חביתה טבעונית, אז בתמימות הלכתי לניצת הדובדבן – ונגמר להם הקמח חומוס, אז קניתי "קמח תורמוס" בכוונה לעשות אם לא חביתה אז אולי איזה פשטידה/קציצות ירק.. ואני לא מוצאת שום מתכון שניתן לעשות בקמח הזה שימוש!
מצאתי רק לחם ואני מעדיפה שלא.. למישהו יש המלצות?
תודה רבה מראש!!
מכיוון שהוא קטנית, הייתי מנסה דווקא לייצר ממנו חביתה או לביבה, מעניין 🙂
יש אפשרות במקום קמח תירס להשתמש בקמח אחר?
אפשר קמח חומוס בלבד.
היי אורי,
במידה ואין לי מעבד מזון אפשר למעוך את הטופו עם מזלג? ובמקום מרקם חלק יהיו חתיכות קטנות? 🙄
נראה לי שכן!