מטיילת בליסבון: מסעדות טבעוניות מומלצות
עטר חזרה מחופשה חלומית עם בשורה למתכננים נסיעה לפורטוגל: לא תרעבו. קבלו את ההמלצות שלה לאוכל טבעוני בליסבון
כתבה וצילמה: עטר אברמסון
לא תכננתי לנסוע לליסבון ולא חשבתי שאגיע אליה בשנים הקרובות. למעשה, בכלל לא ידעתי עליה יותר מדי, פרט לכך שהיא בירת פורטוגל הגובלת עם ספרד, ולכן הנחתי שהיא בטח דומה למדריד שביקרתי בה לפני כמה שנים.
ובכל זאת, שיטוטיו של בן זוגי בעולם בתור נציג ארגון בין-לאומי נגד ניסויים בבעלי חיים בהוראה, הביאו אותנו לעיר המרהיבה הזאת, שהתגלתה כמשהו אחר לגמרי מכל מה שדמיינתי. העיר שוכנת לחופיו של שפך נהר רחב ידיים ובנויה על גבעות גבוהות שמספקות נופים מהממים, סמטאות ציוריות, שכונות עתיקות והמון עליות וירידות (כך שאפשר לשרוף את כל הקלוריות של שפע האוכל הטבעוני בעיר, כמובן).
כבר כשעשיתי שיעורי בית על המקומות הטבעוניים והידידותיים בליסבון הבנתי שמשהו טוב קורה שם בתחום הזה, כמו ברוב העולם. יש בה יותר מ-15 מסעדות טבעוניות לגמרי, 25 מסעדות צמחוניות שרובן ידידותיות מאוד, ועוד עשרות רבות של מסעדות ידידותיות לטבעוניות וטבעונים. בזכות התזונה הים תיכונית המקומית תוכלו למצוא אופציות צמחוניות בכל מסעדה וברוב המקרים יהיה קל להפוך אותן לטבעוניות. גם חלב ויוגורט סויה אפשר למצוא בכל סופר רגיל. כדי להכריז על טבעוניותכם השתמשו במילה הפורטוגזית Vegano.
כדי לאתר את המקומות והמרחק שלכם מהם כדאי להיעזר באפליקציות Happy Cow, Yelp או Google Maps.
עוד המלצות טבעוניות מרחבי העולם
סדנאות בישול טבעוניות עם אורי שביט
The Food Temple
מסעדה קטנטנה ועמוסה בטירוף בסגנון מקומי בלב האזור העתיק של העיר, בפיאצה קטנה שבין סמטאות מדורגות. המסעדה מושכת אליה קהל צעיר והיפסטרים שאוהבים לשבת על המדרגות שבחוץ, לנשנש טאפאס ולשתות יין. היינו שלושה והצלחנו להשיג שולחן קטנטן בלב ההמולה ובצמוד למטבח הפתוח, שאפשר לנו לראות את הטבחים בפעולה. התפריט כולל שלושה סוגי טאפאס משתנים, מרק ומנת היום. למרות ההייפ אי אפשר להגיד שנפלנו מהאוכל, ונראה שעיקר המשיכה הוא האווירה במקום. היה טאפאס אחד טעים של ברוקולי מוקרם והתבשיל המסורתי שהזמנו היה מעניין. הקינוחים נעו בין סביר (ריבועי שוקולד בננה) לזוועתי-מי-חשב-שאפשר-לקרוא-לזה-קינוח (ריבועי מאצ'ה מלוחים ומוזרים). נחמד אם רוצים חוויית טאפאס צעירה ותוססת.
Ao 26
חיכינו בשמחה בתור בחוץ עד שהתפנה שולחן במסעדה הטבעונית הסופר טרנדית הזאת. תפריט סטרייט פורוורד למדי הכולל מנות קטנות המכונות snacks, סלטים, כריכים, מנת היום שאפשר לקבל גם בעסקית עם מרק ולא מעט קינוחים. למנה ראשונה לקחנו צ'יפס בטטה שהתגלה כמקלות בטטה אפויה ומיונז טבעוני, וגם כריך פורטוגלי בשם ביפאנה עם נתחי סייטן, חרדל וחמאת עשבי תיבול טבעונית. שתי המנות היו עשויות היטב, הלחם הטרי היה מעולה (לחם בולו דו קאקו שנראה כמו לחמנייה שטוחה), הסייטן הושרה במרינדה טובה והמיונז לא בדיוק היה מיונזי, אבל התאים מאוד לבטטה. המנות העיקריות שלנו היו כריך קפרזה עם אותו לחם נפלא ובתוכו גבינה טבעונית מותכת, אגסים, עגבנייה וחסה, ותבשיל פורטוגלי מסורתי שהוגש עם קוסקוס צהוב, קראמבל קשיו וסלט סלק. שתי המנות היו גם טעימות וגם יפות. מהקינוחים בחרנו עוגת שוקולד וחמאת בוטנים, וקרם ברולה טבעוני. הם לא היו טובים כמו האוכל, אבל סגרו לגמרי את הפינה המתוקה. מסעדה מומלצת מאוד.
Vegana Burgers
רשת פאסט פוד טבעוני לא לגמרי סגורה על עצמה. ההרגשה הייתה של ניסיון לקחת את האוכל המהיר למקום בריאותי ו"טבעוני" יותר, וזה נופל איפשהו באמצע ומתפספס. הפטריות המוקפצות בתור מנה ראשונה היו נחמדות, ההמבורגר החביב ביותר הוא פטריות ושעועית (לאוהבי המבורגרים מקטניות) ואני ממליצה בחום להימנע מהמבורגר חמאת הבוטנים שהימרתי עליו והתאכזבתי קשות. גולת הכותרת של המקום: מוס שוקולד טבעוני מעולה שהפתיע את כולנו. לא הייתי הולכת לשם במיוחד כי זה ממש לא סיפק לי את הצורך בהמבורגר וצ'יפס, מה גם שמסתבר שהצ'יפס המקובל בפורטוגל יותר דומה לחטיף הדק והקריספי מאשר לצ'יפס כמו שאנחנו מכירים אותו.
גלידריית Fragoleto
יש כמה גלידריות ידידותיות בעיר אבל זו המומלצת מביניהן, ובצדק. הטעמים הטבעוניים לא מוצגים לראווה אלא נמצאים במקרר האחורי, אבל יש הרבה מהם – שוקולד, קפה, קרמל, קינמון, וניל, פיסטוק – והם ממש מעולים! החיסרון לעומת הארץ הוא שגביעי הוופל הם לא טבעוניים וצריך לשלם תוספת על גביע טבעוני שהוא ללא גלוטן ולא טעים במיוחד, אבל אני בטוחה שהנמנעים מגלוטן ישמחו לגלות את זה. בתור חובבת גלידת קפה שכמעט ואין בארץ את הגרסה הטבעונית שלה, אני ממש ממליצה לעצור בפרגולטו, לקנות גלידה וללכת לאכול אותה על שפת הנהר בכיכר פראסה דו קומרסיו הסמוכה.
שוק האוכל של Timeout
בליסבון פועל מדי יום שוק אוכל הומה אדם של מגזין Timeout. עוד מימי פסטיבל "טעם העיר" התל אביבי אני נהנית להסתובב בין הדוכנים השונים וללקט את המנות הטבעוניות שהם מציעים, אז למרות שלא ציפיתי לגדולות ונצורות, ידעתי שאני חייבת לבקר בשוק הזה. לא תמיד קל להיתקל בכל מיני דוכנים לא טבעוניים בעליל, אבל למרות כל אלה, השוק הזה הפתיע מאוד לטובה. היינו שתיים והזמנו מנה אחת מכל דבר טבעוני שמצאנו (כמעט, היו עוד כמה), ויצאנו שבעות פלוס! בין הדברים השווים היו טרטר טבעוני מיוחד עם פניני טפיוקה, קרם גזר, תירס קלוי, גרגרי יער כתומים ועוד כל מיני מרכיבים מעניינים, לחמניית באו (או כמו שמכנים אותה בארץ, באן) ממולאת בטופו ברוטב חמאת בוטנים, ופירה בטטה עם צ'ילי וליים. מומלץ מאוד, אבל לא לבעלי לב חלש.
Jardim dos Sentidos
מסעדה צמחונית קצת יותר חגיגית, עם הרבה אופציות טבעוניות. פטריות ממולאות בגבינת שקדים למנה ראשונה היו עשויות היטב, עם שילוב טעמים נהדר. למנה עיקרית הלכנו על שתי מנות סייטן שהיו טובות מאוד, המנה הקוריאנית וסייטן סטרוגנוף עם חלב קוקוס שממש העיף לנו את הסכך. הייתי חוזרת לשם רק בשביל המנה הזאת. הוזמנו לשולחן גם המבורגר טבעוני נחמד עם אותו צ'יפס קריספי ודקיק, ושיפודי טופו וסייטן שלא הייתי ממליצה עליהם במיוחד. הקינוחים די אכזבו מבחינת המבחר, אז כל יושבי השולחן בחרו בעוגת גבינה טבעונית שלא סיפקה את הסחורה. מסוג המקומות שעדיף לדעת מה להזמין, אבל לא הייתי מוותרת עליו כי מה שהם יודעים לעשות, הם עושים טוב מאוד.
Jardim das Cerejas
מי אמר בופה ולא קיבל? אז במקום החמוד הזה, ממש במרכז העיר, מוגש בופה אכלי כפי יכולתך טבעוני לגמרי עם תבשילים מצוינים שגרמו לי לחסל כל פירור בצלחת וללכת לקחת עוד. בלטו במיוחד קציצות ברוטב לא ידוע אך מעולה, פאי פירה ופטריות, קנלוני בולונז. גזרת הסלטים חביבה אם כי קצת פחות מרשימה, אבל היה אפילו רוטב יוגורט טבעוני. בתשלום נוסף תקבלו גם שתייה וקינוחים, שלמרות המראה הפשוט שלהם הפתיעו מאוד בטעמם. שווה לבקר, בעיקר כשממש רעבים.
Princesa do Castelo
מסעדה טבעונית קטנה, חמודה ורגועה באזור העתיק של העיר. אכלנו בה ארוחת צהריים והמקום היה שקט ובאווירת שאנטי. גם כאן יש מנות יומיות מתחלפות, רובן בסגנון אסייתי או מקסיקני. אני אכלתי פטריות וטופו מוקפצים לצד אורז בחלב קוקוס, וטעמתי מנת גרגרי חומוס בסגנון הודי עם צ'פאטי (האורז הורגש בחסרונו). הטעמים היו עדינים והשילובים היו מאוד נחמדים. למנה ראשונה הזמנו נאצ'וס עם סלסה, מנה כיפית שבאה גם עם זיתים. כל המנות וגם רוב המשקאות מוגשים בכלי חרס יפים שמוסיפים לאווירה. לקינוח אכלנו מוס עוגיות שהיה כבד ומתוק מדי, אבל עם גלידה או משהו שהיה קצת מדלל אותו הוא היה יכול להיות נהדר. מקום לא מדהים אבל מלא חן.
בונוס: העיירה Sintra
באחד הימים יצאנו מליסבון ונסענו ברכבת לסינטרה, עיירה מהממת ביופיה, ירוקה ומנוקדת בבתים סלאש ארמונות יפהפיים שנותנים תחושה של אגדת דיסני. העיירה גם כוללת מבצר מורי עתיק על פסגת הר שאפשר לטפס אליו או לנסוע במונית או בטוק טוק. אנחנו בחרנו לטפס ברגל ואחרי תלאות רבות הגעתי למבצר רעבה. אך אבוי, מה שנראה כמו קפיטריה במתחם המבצר היה בעצם מכונות אוטומטיות וקיוסק שמוכר רק סנדוויצ'ים לא טבעוניים וחטיפים. קניתי חטיף צ'יפס כדי להרגיע את הרעב, וכשחזרנו לעיירה עצמה הלכנו למקום הכי קרוב שמצאנו בהאפי קאו, Ekuilibrium. מדובר בבית קפה צמחוני קטן שמוכר גם מוצרים בריאותיים ועושה סדנאות בישול. מתוך שלוש ארוחות שהם מציעים רק אחת טבעונית והיא כוללת מרק, המבורגר טבעוני, סלט, שתייה קרה ושתייה חמה. חוץ מזה יש גם סלט קצת יותר גדול שאפשר להזמין כמנה עיקרית ובזה נגמר פחות או יותר ההיצע הטבעוני בגזרת האוכל. ההמבורגר התגלה למרבה ההפתעה כקציצת ירק וקטניות ללא לחמנייה. הוא היה טעים יחסית, אבל המבורגר זה לא. לקינוח היה פאי שוקולד נחמד ביותר ועוד כמה דברים קטנים. קפה עם חלב שיבולת שועל היה מצוין. תכלס, אפשר לוותר על המקום. אם תמצאו מקום יותר טוב בסינטרה או בסביבתה, ספרו לי.
בדרך חזרה לארץ עשיתי סיבוב באזור האוכל של שדה התעופה של ליסבון וחשכו עיניי. מכל הפוד קורט המפואר והנוצץ מצאתי רק אופציה טבעונית אחת, "סנדוויץ' בריאות" עם אבוקדו, עגבניות מיובשות ונבטים. מה שכן, הלחם שלו היה איכותי והוא סגר את הפינה והיה די טעים. יש שם גם חנות שוקולד עם כמה שוקולדים טבעוניים בשילובים מעניינים שאפשר להביא לארץ כמתנה. אני שמחה שכמו בתל אביב, המבחר בשדה התעופה לא מייצג את השפע שאפשר למצוא בעיר עצמה.
תגיות: טבעוני בחו"ל, ליסבון, חו"ל
קטגוריות: טבעונים בתפוצות, פוסט נבחר
ליסבון מקסימה, מחכה לחזור אליה, וטוב לדעת שיש בה שפע כזה והתקדמות בנושא הטבעוני (היה קצת פחות בפעמים הקודמות שביקרתי בה).
תודה על האינפורמציה.