המדריך לטבעוני/ת בברלין
יצאתי לדרך עם ערימה של חששות מכל מיני סוגים, אבל מתברר שלא יכולתי לבחור יעד מוצלח יותר לנסיעה הראשונה שלי לחו"ל כטבעונית
אם עד עכשיו זה לא היה ברור, אני מאד אוהבת אוכל. לטעום, להריח, לבשל, לקרוא, ללמוד – כל מה שקשור לעניין הזה, שהוא בעיני הרבה יותר מהזנה של מכונת-הגוף אלא תרבות שלמה עם משמעות, היסטוריה וערכים – מרתק בעיני ומעסיק אותי כבר שנים לא מעטות כמעט 24 שעות ביממה. נסיעות לחו"ל, לא משנה לאיזה יעד, הן תמיד סוג של פסגה בהתעסקות הזאת. פסגה שיש בה לא מעט נהנתנות אבל גם הרבה לימוד על תרבויות אחרות, טעמים חדשים, אדמה, זמן ומקום. בדיוק בגלל זה הצטברו אצלי לא מעט חששות מפני הנסיעה הראשונה שלי אל מעבר לים בתור טבעונית מוחלטת. מה ימלא את הימים אם לא מסע בלתי פוסק ומענג חושים בשווקים, חנויות ומעדניות? איך אחרוש בלילות את הברים והמסעדות הכי טובות בעיר? ומה יהיה אם פשוט לא אמצא מה לאכול? בחו"ל בטח קשה יותר להסביר מה מותר ואסור, אולי בכלל לא מקובל לשנות מנות, ומי אמר שאצליח להבין את האותיות הקטנות על המוצרים בסופר? הרי לגרגרנית מדופלמת שכמותי אין אימה גדולה יותר מאימת הרעב.
רצה הגורל וכמה נסיבות והיעד לנסיעתי הטבעונית הראשונה היה ברלין. למזלי ולשמחתי יש לי חברה מאד טובה שחיה לא רחוק מהעיר ובעבר התגוררה בה שנים ארוכות. היא יכולה לספר לכם בעצמה (או בעצם, להתלונן) כמה פעמים שאלתי אותה אם כבר ביררה לגבי מסעדות טבעוניות, אם צריך להזמין מקום מראש ואיך בדיוק נתכנן לאן ללכת לאכול כל ערב. נכון ששמעתי שברלין היא יעד מועדף לאוכלי צמחים, אבל נו, שאני אקח צ'אנס? לא השארתי לה ברירה ואיקי היקרה ערכה תחקיר מקיף באתרים שונים, ביררה והתייעצה, ליקטה המלצות והתייצבה לפגישתנו בברלין עם רשימת כתובות ארוכה.
אז כן – מעצמת הנקניקיות והשטרודל הפכה בשנים האחרונות לגן עדן לטבעונים. יש בה שפע מסעדות טבעוניות מכל הרמות והסוגים, בתי קפה טבעוניים נהדרים עם בראנצ'ים ולאנצ'ים ועוגות מצויינות, סופרמרקט חלומי שכולו מוצרים טבעוניים וגם אוכל מהיר טבעוני כמו המבורגרים ופיצות. אבל הכי מרגש היה לגלות דווקא את הידידותיות הטבעית של מקומות שאינם טבעוניים – החל מתפריט מסומן שנתקלנו בו בסושיה פשוטה, דרך מלצרים אמפאתיים שתמיד מצאו לנו מה לאכול (השיא היה במסעדת Sage הנחשקת, כשהברמן הנהדר ענה לנו "רק רגע, אני אקרא למלצר הטבעוני שלנו", שהגיש לנו פיצה נפלאה ללא גבינה וסלט טרי ומוצלח) ועד פיצריה סטנדרטית ברחוב צדדי שמתהדרת בשלט ענק שמכריז על הפיצה הטבעונית שלהם. המילה Vegan מופיעה בכל מקום, כמעט כל בית קפה שכונתי מציע על הלוח שלו לפחות אופציה טבעונית אחת, זה פשוט הפך לעניין מובן מאליו. זה היה מרגש ומרחיב לב ומשמח (ומענג ומשביע, תודה לאל!) להתקבל בכל מקום בכזאת ברכה, ובעיקר הוכיח לי שוב את מה שאני טוענת כבר שנה – שטבעונות יכולה וצריכה להיות חלק מהזרם הקולינארי המרכזי, כאופציה טעימה, שמחה ולגמרי אפשרית.
אז הנה הרשימה שאספתי בשבוע וקצת של חריש בעיר הענקית הזאת. זאת כמובן טיפה בים ויש עוד הרבה מקומות שלא הספקנו ללכת אליהם, אבל יש כאן כמה תחנות חובה וגם כמה אזהרות, שימנעו מכם עגמת נפש והוצאות מיותרת. תודה רבה רבה לאיקי גרין על התחקיר, הליווי הצמוד והחברות הנפלאה.
ליגת העל
La Mano Verde **המסעדה נסגרה**
אחד המקומות הבודדים שאכלנו בהם במערב ברלין האמיתי (שכונת קרויצברג נחשבת מזרחית מבחינה רגשית למרות שהיא במערב בעצם), וכמה הצטערנו שלא הצלחנו להגיע אליו לארוחה נוספת. בתפריט שפע של מנות צבעוניות ונהדרות, רובן באוריינטציה איטלקית, עם מגוון מקסים ומפתיע של מנות raw וללא גלוטן, בהגשה מוקפדת. החלל נעים ומעוצב וגל החום שליווה אותנו בטיול אפשר לנו לשבת ברחבה הפתוחה וליהנות ממנות כמו רביולי לפת (נא), לזניה ירקות (נאה), פנה קוטה אספרגוס וספגטי עם אצות ועגבניות מיובשות. השירות ידידותי וקשוב (אנחנו במקרה זכינו לו מידי הבעלים המקסים), התפריט משתנה תדיר והמחירים גבוהים. במקום מתקיימות גם סדנאות בישול באוריינטציה בריאותנית ויש גם ספר מתכונים, בינתיים לדוברי גרמנית בלבד. המסעדה הטבעונית הכי מוצלחת שאכלנו בה.
Kempinski Plaza in Ku'damm
Uhlandstr. 181-183, 10623 Berlin
Tel. 030-827 03 120
פתוח שלישי עד שבת. ראשון ושני סגור.
צהריים: 12:00-15:30, ערב: 18:00-23:00
תחבורה: @ Uhlandstrasse oder Sbahn Savignyplatz
Cookies Cream
כמיטב מסורת ההייפ המחתרתי, הכניסה לאחת המסעדות הנחשבות בברלין היא דרך סמטה בין בניינים ומדרגות שקל לפספס (אל תתביישו לבקש הנחיות). בקומה התחתונה יש מועדון שמעליו בר אפלולי (אחד האיניים בברלין, עם רחבת ריקודים שנפתחת בחצות). עוד כמה מדרגות והדלת נפתחת אל חלל לבן וגדול, מעוצב באורבניות חשופה מכוונת, עם צוות מלצרים שקשה לקבוע אם הם קוליים או סתם מתנשאים. שימו לב – המסעדה "רק" צמחונית, אבל בתפריט המשתנה ישנה אופציה טבעונית או שתיים בכל קטגוריה וקינוח יכינו לכם במיוחד (סורבה עם פירות, אבל טעים!) אז אל תשכחו לציין בעת ההזמנה שאתם טבעונים. המנות נושקות לקלאסיקה גרמנית, כמו אנדיב ממולא סלרי ותפוחים או שטרודל של גריסי פנינה ופטריות, עם טוויסט עדכני והגשה מוקפדת. ארוחה קבועה בת 3 מנות תעלה כ-36 יורו לאדם, לא כולל שתיה. מומלץ מאד לסיים את הערב בבר ולהתמקד בקוקטיילים, שהם תחום ההתמחות של הברמנים המוכשרים-אך-יהירים. קהל נוצץ שנהנה מאוכל צמחוני וטבעוני עילי.
55 Behrenstraße
10117 Berlin
Tel: +(0)30 2749-2940
פתוח שלישי עד שבת (ראשון ושני סגור), החל מ-19:00
תחבורה: @ Fraznstr.
עדכון יוני 2013
Glass
**עדכון באדיבות הגולשת ברקת ** מתברר שהתפריט הטבעוני הוסר, ניתן לקבל במקום ארוחה טבעונית בהזמנה מראש
ממש לפני הנסיעה נודע לנו שנפתחה בברלין מסעדה עילית חדשה של שף ישראלי בשם גל בן משה, שיש בה גם תפריט טבעוני מושקע. מדובר במטבח מוקפד, שמוציא מנות מעוצבות לעילא ונושק לגסטרונומיה מולקולארית, מבחינת שימוש בטכניקות מעבדה שיוצרות משחקים מעניינים של טעם ומרקם. המנות היו אכן מרהיבות (אם כי קטנטנות) ורובן גם מאד טעימות – בלטו הגספאצ'ו הלבן (מרק קר מבוסס קרם שקדים ושום "אחו בלאנקו"), הריזוטו שהועשר בחמאת מקדמיה מעשה הבית ומנת הגינה – מנת "אדמה" (עשויה לתת ואגוזים) עם פירות וירקות, כמוה כבר טעמתי וראיתי רבות והיא בהחלט היתה אחת המוצלחות. המחיר לא זול (45 יורו לאדם לפני שתיה לארוחת טעימות של 6 מנות) ולא בטוח שתצאו ממש שבעים (הייתי ממליצה להוסיף מנת לחם לפתיחה ולהגדיל קצת את המנות) אבל חווייה גסטרונומית מרתקת – מובטחת.
Uhlandstr. 195
10623 Berlin, Germany
פתוח בימים שלישי-שבת 7:00 pm – 11:00 pm
Phone +49 30 54710861
הלא מחייבות
Lucky Leek
אני מטבעי חשדנית כלפי מסעדות שמגישות סייטן למנה עיקרית (זה כנראה כבר לא יעבור לי) והזהירו אותנו שיציבות היא לא הסמל המסחרי של המקום ועדיין "הכרישה בת המזל" היא מסעדונת מקסימה ולא רעה בעיני. אמנם הבעלים השקיעו הרבה בעיצוב סר טעם, אבל המקום הקטן מתוק ורומנטי והצוות יעיל וחינני. המנות העונתיות קצת מבולגנות ומורכבות מדי, אבל השתיים שטעמנו – אגרולים עם ממרח עדשים שחורות וסלט פרחי כרובית ו"דאמפלינג" תרד (שהיו למעשה סוג של קניידלעך) עם פטריות ואגוזים היו לא רעות בכלל (איקי אהבה פחות). גם הקרם ברולה על בסיס חלב קוקוס עשה את העבודה ואנחנו הצטערנו שהמקום פתוח רק בשעות הערב, כי לצהריים לא מחייבים (אם יורידו קצת את המחירים) הוא היה ממש מוצלח, בטח בהתחשב באזור השיטוט והקניות המקסים בו המסעדה ממוקמת. מסעדה בינונית פלוס במחירים בינוניים פלוס.
עדכון יוני 2013:
המסעדה עברה לחלל סמוך הרבה יותר מרווח ואסתטי מקודמו, גם השירות מהוקצע יותר. המנות נותרו מבולגנות וסה"כ נחמדות, מקום כיפי לארוחת ערב בזוג או בקבוצה.
Kollwitzstraße 54
10 405 Berlin
Tel: +49 (0) 30 6640 8710
פתוח שלישי-חמישי וראשון 17:00-21:00, שישי-שבת 17:00-23:00. שני סגור.
תחבורה: U2 Senefelder Platz
Samadhi
מסעדה "כאילו הודית" שבפועל מציעה מגוון אקלקטי של מנות אסייתיות צמחוניות, שחלקן טבעוניות. האוכל נע מחביב ועד סביר, אבל מדובר בפתרון נהדר לצהריים או לערב שיסכמו את השיטוט שלכם באזור הכי מתוייר של העיר, כמה מטרים משער הניצחון, הרייכסטאג, אנדרטת השואה ושאר ה"מאסטים" למבקרים בברלין. כי גם לטבעונים מגיעה מלכודת תיירים.
Wilhelmstr. 77,
D-10117 Berlin
Tel: (+49) 30 22488850
פתוח כל השבוע 12:00 – 23:00
בראנץ' ולאנץ'
Cafe Vux
בית קפה טבעוני נעים ומקסים שממוקם באמצע שום מקום ומציע ארוחות קלות ועוגות נהדרות (לצד כמה עתירות קצפת ומיותרות). אם אתם בעיר ביום ראשון – זה המקום שאתם חייבים (אבל חייבים) להתייצב בו, לארוחת בראנץ' כפי יכולתך טעימה ומקורית. על השולחן בחדר הפנימי הבהיר מונחות שלל קעריות עם סלטים מרעננים כמו שעועית אדומה ומנגו, עדשים עם אננס וסלרי, סלט "הרינג" מדומה ואפילו פתיתים, שלל ממרחים (שימו לב לשזיפים המעושנים ולממרח החצילים, אל תגעו בחומוס), תפוחי אדמה ועלי פילו ממולאים תרד, סקציית לחמים יפה וקינוחים כמו פודינג אורז עם קוקוס וקינמון, בראוניז וצלחת פירות טריים (העדפתי להתעלם מהסייטן והטופו המעושן). הקהל צעיר ועדכני, האווירה נהדרת וגם המוזיקה טובה, למשל רדיו-הד (שסולנה טום יורק, במקרה או שלא, טבעוני). המחיר ממש שווה את התמורה – 9.50 יורו בלבד לארוחה. בראנץ' טבעוני מגוון, טעים ומקורי.
Wipperstr. 14 ,at near Richardplatz, corner Kirchhofstrasse
פתוח רביעי-שבת 12:00-19:00, ראשון 12:00-18:00. שני ושלישי סגור.
תחבורה: S+U Neukölln
Freckles **המקום נסגר**
בית קפה-מאפיה מתוק במיוחד בשכונת קרויצברג, שמנוהל בידי שתי נשים חביבות ומעוצב בחמימות כזאת, שכל מה שתרצו זה להיות מקומיים ולשרוץ בחדר הפנימי המקסים עם הלפ-טופ שלכם כל היום. בתפריט כריכים, מרקים, סלטים, קישים ועוגות – כולם טבעוניים, טריים ומצוינים. הסנדוויץ' עם העגבניה והזוקיני היה כל כך טעים, שבכלל לא היה לי אכפת שהיה בו גם תחליף גבינה ו"כמו-מיונז" – גם הם היו טעימים (לא אתפלא אם נרכשו ב-Veganz, ראו בהמשך). אני לא יודעת איך וממה הן מכינות את עוגת השוקולד-גבינה שלהן, אבל היא היתה קוטפת מקום ראשון בכל טעימה עיוורת – קלילה, אוורירית ולא מתוקה מדי. גם עוגת הגנאש-שוקולד היתה נהדרת אך דחוסה מאד. ליד העוגות מתפנקים על קפה-לאטה-סויה קר ושאר משקאות. הקישים לפעמים מתעכבים מעט, אז כדאי להגיע באחת אם אתם רוצים להיות בטוחים שלא תפספסו. הכי שכונתי שהלוואי שהיה לי ליד הבית.
nostitzstr. 33, 10 965 berlin
Tel. +49 (0) 30 69 00 44 61
פתוח רביעי-שני 12:00-19:00. שלישי סגור.
תחבורה: @U Gneisenauerst.
Jivamukti Yoga Vegan Café
קצת קשה לקרוא למקום הזה בית קפה – מדובר בדוכן קטן שהוא למעשה גם דלפק הקבלה של בית ספר ליוגה (אחד מכמה סניפים בערים מרכזיות בעולם) ונועד בין היתר לשרת את תלמידיו. מצד שני – הוא 100% טבעוני ואורגני, יש ספה להימרח עליה ושולחן עץ גדול לשבת, האוכל כיפי וטעים, אז מה אכפת לנו שמסביב יש ספרי יוגה ומזרונים מגולגלים? אכלנו שם את אחד הסנדוויצ'ים הכי מוצלחים (מלא בירקות טריים, טופו טעים ועשבי תיבול בלחם נהדר), גספצ'ו טעים, מאפינס קצת יבשושיים ופאי פירות מצוין. יש גם שייקים טריים וטובים ממבחר פירות ושלל משקאות טבעוניים במקרר. חשק לעוגה וליוגה.
Brunnenstr. 29 berlin
Tel. +49-030-48491948
פתוח כל יום במשך היום, בהתאם לשעות השיעורים.
תחבורה: @Rosenthaler Platz or Bernauer Str.
Pele Mele
בית קפה מקסים ולגמרי טבעוני, שמציע תפריטי כיפי של ארוחות בוקר, כריכים, מרקים, סלטים ושייקים, שבמידת האפשר עשויים מחומרי גלם אורגניים. יש גם מתוקים שווים ואחד השוסים – קרואסון טבעוני מקמח כוסמין, שמעניק חוויה הכי קרובה לדבר האמיתי. הבאסה היחידה שהוא נפתח באמצע השבוע רק ב-12, מה שאומר שאנחנו בעצם מדברים על בראנץ' והלאה. פינוק טבעוני קליל וטעים.
Innstraße 26
12043 Berlin
tel. 030 36 46 75 23
שני-שישי 12:00-20:00
שבת-ראשון 11:00-20:00
מהיר וטבעוני
Yellow Sunshine
דיינר צמחוני עם תפריט טבעוני רחב ומסומן, שכולל מיני מזונות ג'אנק אהובים בלחמניה (אנחנו חיבבנו את ה"שניצל"), צ'יפס וכל המסביב, כולל קינוחים, שייקים ומאפינס טבעוניים אורגניים. ג'אנ'ק פוד טבעוני במיטבו
Wiener Straße 19
Berlin 10999
Tel. 030-69598720
בקיץ פתוח ראשון עד חמישי 12:00-24:00
שישי-שבת 12:00-01:00
בחורף פתוח ראשון עד חמישי 12:00-23:00
שישי-שבת 12:00-01:00
כדאי לדעת
monsieur vuong
מסעדה ויאטנמית מהירה ושוקקת בשכונת Mitte הנחשבת (ומעוז שופינג שאין לפספס). היא ממש לא טבעונית ומשום מה נחשבת כמומלצת לטבעונים, למרות שאין בתפריט הקבוע אפילו מנה אחת מתאימה וכל המרקים עשויים על בסיס ציר עוף. ועדיין אם אתם בסביבה, יגעים מקניות והליכה ממושכת, אני ממליצה לכם להתיישב שם ולשאול על מנות טבעוניות. בדרך כלל יהיו אחת או שתיים כאלה ב"מיוחדים" והן בכלל לא רעות, כמו טופו וירקות מוקפצים על אורז ברוטב חמאת בוטנים. פתרון מהיר ומצוין לצהריים או לילה של רעב.
Alte Schönhauser Str. 46
10119 Berlin-Mitte
Phone: +49 -30-9929 6924
פתוח כל יום 12:00-24:00
תחבורה: Weinmeisterstraße or Rosa-Luxemburg-Platz
אוכל וקניות
Veganz
סופר מרקט טבעוני למהדרין שבפתחו בית קפה קטן בשירות עצמי, עם כריכים מעולים, סלטים ותבשילים ארוזים בקופסאות, עוגות נהדרות, מאפינס, מאפים מלוחים ומשקאות. לפני או אחרי האוכל חובה לצאת למסע קניות ולהצטייד בכמה מוצרים איכותיים שהחנות הזאת מציעה, בלי להיאלץ לבדוק אפילו פעם אחת את האותיות הקטנות שעל האריזה. יש כאן מחלקת Raw עם שוקולדים וחטיפים נאים, מדפים על מדפים של מוצרים יבשים מכל הסוגים – מקטניות ועד עוגיות ומקררים מפוצצים ביוגורטים, "גבינות", תחליפי בשר, פיצות קפואות, גלידות ועוד ועוד. יש גם מחלקת קוסמטיקה קטנה אך מלאה במוצרים נפלאים, שלא נוסו על בעלי חיים ולא מכילים תוספים וחומרים מן החי. חלומו הרטוב של כל טבעוני.
עדכון יוני 2013:
סניף נוסף ורחב ידיים נפתח בברלין, במקביל לשניים נוספים בפרנקפורט ובהמבורג. השוס בסניף החדש, הממוקם באזור מרכזי יותר, הוא הקפיטריה Goodies שכאן היא נעימה יותר ומעוצבת יותר (חוץ מהעובדה שאין בה שירותים). האוכל והעוגות – מעולים, אל תפספסו את כריך הטמפה המושלם.
Schivelbeiner Strasse 34, Berlin
Tel. +49-30-44036048
פתוח שני-שבת 07:00-21:00, ראשון 08:00-17:00
תחבורה: @schoenhauser
הסניף החדש:
Warschauer Strasse 33
10243 Berlin
סגור בימי ראשון
תחבורה: Warschauer Strasse
Lush
אם כבר הזכרנו קוסמטיקה, כדאי לקפוץ לאחד מחמשת הסניפים של הרשת הבריטית הנהדרת הזאת, שמציעה מגוון מוצרים בעבודת יד שרובם מסומנים Vegan על האריזה (השחורה והמעוצבת). שמפו בצורת סבון מקציף, צנצנות איפור צבעוניות, קונדישינר גוף ושלל סוגי פילינג – המוכרות המקסימות ישמחו לתת לכם להתנסות בכולם ולעסות את ידיכם העייפות משופינג בקעריות של מים חמימים. לא זול כאן אבל לא תצטערו על אף מוצר שתאספו לסלסלה. אם קניתם כאן מתנות, יארזו לכם אותן בשיטת קשירה מיוחדת בתוך מטפחות צבעוניות ממוחזרות. חוויה ריחנית.
מהיר וטבעוני
לא יצא לי לבדוק בעצמי את המקומות האלה, אבל מי שמחפש אוכל מהיר, זול וטבעוני ימצא את מבוקשו בין היתר כאן.
Sfizy Veg – איטלקית שמציעה פיצות ופסטות טבעוניות.
Treptower Strasse 95, Berlin
Tel. 151-26966839
פתוח רביעי-ראשון 15:00-22:00, סגור שני ושלישי.
Sun Day Burgers – סטייק טופו בלחמניית חיטה מלאה, שנמכר ממשאית אוכל שעומדת ברחוב.
EisenBahnStrasse 42/43, Kreuzberg
Tel. 176-2471-2542
פתוח שישי 12:00-19:00, שבת 09:00-16:00
סניף נוסף ב Prenzlauer Berg.
אזהרות מסע!
Kopps
כמעט כל מי שדיברנו איתו וכל אתרי האינטרנט ממליצים על המסעדה המעוצבת והחדשה הזאת, שממוקמת בלב שכונת Mitte ואכן כלפי חוץ מדובר בפנינה טבעונית. למרבה הצער, לפחות הביקור שלנו נגמר במפח נפש – המנות היו לא טובות בלשון המעטה, כולל טעם עז של שמן שרוף בסלט ומליחות מוגזמת עד כדי החזרת מנה של רביולי שהוזמן לעיקרית. המנות גדולות וגסות והשירות חובבני – המתנו כשעה עד שהגיעו העיקריות. עדיף לוותר.
Linienstr 94, Berlin
Tel. 030-43209775
פתוח כל השבוע החל מ-09:00 ועד אחרון הסועדים בערב.
תחבורה: @Rosenthaler, Weinmeister or Oranienburger Str
Viasko
כן, יש כאן תפריט טבעוני שנשען על מוצרי סחר הוגן, מיקום חביב וחצר נחמדה לשבת בה בימים יפים. אבל נתוני הפתיחה האלה מסתירים מאחוריהם מטבח מבולבל, שלא לומר אבוד. ספגטי ברוטב לימון דליל עם ארטישוקים היה עוד יכול לחלץ אותם מהבושה, אלמלא נתחי אבוקדו מצופים שומשום שצורפו אליו. ניוקי מטוגן עם ארטישוקים טמפורה עטופי שמן היה משונה עוד יותר ובצק דמוי פיצה היה נסבל אך יבש. גם השירות לא להיט ובקיצור, אפשר לשבת לבירה, לא יותר. הויאקסו הוכתר כפיאסקו.
Erkelenzdamm 49, Berlin
Tel. 030-88499785
פתוח שלישי-שישי 12:00-23:00, שבת-ראשון 10:00-22:00. שני סגור.
תחבורה: between Kotti and Prinzenstr.
תגיות: אורי שביט, מסעדות טבעוניות, ברלין, מסעדות בברלין, מסעדות צמחוניות, טבעונות בחו"ל, גרמניה, טבעונות, תיירות, חו"ל
קטגוריות: טבעונים בתפוצות, פוסט נבחר
קאז!
זהירות! הכשרון שלך כבר גולש!
פוסט מדהים!
אין לי יותר מה לומר ולכן אשתוק.
שפתי חתומות.
אף מילה.
ששששששששש
😆 😉
איזה כיף לךךךךךךךךךךךךךךךךך, הכל ניראה כל כך טוב 😆
בדיוק אתמול טעמתי את שוקולד ה-raw הראשון שלי (שהגיע מהולנד במקרה שלי) – וואו!
שמחה שהטיול הראשון לחו"ל היה כ"כ מוצלח.
איך עשית לי חשק לנסוע שוב לברלין, למרות שהיעד הבא בגרמניה אמור להיות דיסלדורף, בגלל הבירה. בפעם הבאה שלך – Yellow Sunshine. אמנם ביקרתי שם כצמחונית, אבל יש אופציות טבעוניות וחובבי הווג'י בורגר ירגישו בבית (למרות שאני לקחתי בכלל סטייק או שניצל…) http://www.yellow-sunshine.com/
ברלין היא מובלעת. בשאר גרמניה קשה למצוא מקומות ידידותיים לטבעוניים ולעתים גם לצמחונים. במינכן, הרחק ממרכז התיירים אבל בקרבת אחת הכניסות לאינגלישר גארטן, הפארק העירוני, יש חנות טבעונית קטנה, יותר מכולת מסופר, שכדאי להגיע אליה (http://www.radixversand.de/ )
תודה! 😉
איזה כיף!!!
תחקיר שעושה חשק לטוס לברלין וגם לחזור להיות טבעונית.
8)
תודה!
מתי, מתי כבר יהיה בי"ס /קורס ארוך/סדנא מקיפה/לימודים של בישול צמחוני וטבעוני??
היי יעל, תודה!! בדיוק פרסמתי שאילתא בעמוד הפייסבוק מי מעוניין בסדנת בישול טבעונית החודש, רציתי לוודא שיש מספיק היענות כי זה זמן של חופשות ונסיעות.. סדנה אחת אני מקווה לקיים בחצי השני של אוגוסט ובהמשך אני בטוחה שיהיו נוספות.
סדנא זה באמת אחלה, אבל אני מדברת על לימודים ארוכים ומקיפים. את מבינה את כוונתי? יום לימודם ארוך כמו בתדמור או כל בי"ס בישול אחר. לימודים מעמיקים שנוגעים גם בתיאוריה וגם במעשי. גם בישול וגם אפייה. גם בריאותי וגם נהנתני… אני בטוחה שיש מקומות בעולם שכבר הקימו מסלול כזה! 🙄
היי שוב, אני מניחה שיש – אם כי אולי פחות ממה שנדמה לנו לצערי.. התחום הזה עדיין בחיתוליו. ככל שהקהילה כאן תגדל ויהיו גם מקומות לממש את הלימודים האלה באופן מקצועי (מסעדות וקונדיטוריות טבעוניות/צמחוניות) אז התחום הזה יתפתח יותר. אנחנו בדרך 😉
מציינת גם פה לגבי LUSH, שהחברה תומכת בארגונים אנטי ישראלים שתומכים בעקיפין בחמאס.
פירוט:
http://unitedwithisrael.org/purchasing-lush-soaps-helps-hamas/
http://www.theblaze.com/stories/luxury-spa-brand-helps-hamas-with-every-soap-and-lotion-sold/
החזרת אותי לאחד הבילויים הכי כייפים שעשיתי בחיי, כשנסענו באוקטובר שעבר לברלין… טיול שכולו סביב קולינריה טבעונית. לה מאנו ורדה הוכתרה כמקום ראשון גם אצלנו..
בזמנו לאקי ליק דווקא הפתיעו אותנו במנות מדהימות, אסתטיות ומקוריות, בעצם זו הייתה המסעדה היחידה שחזרתי אליה לסיבוב שני.. וויאסקו גם הרטיטה את ליבנו, לכן ממש חבל לי שלא זכיתן לחוויה מתלקקת כמונו… אם אי פעם תחזרי לברלין- תני לה צ'אנס נוסף…
ואם כבר ה"מכולת" של ויגאנז- אז אשמח לחלוק חוויה חיובית מאוד שהייתה לנו איתם: עשינו משלוח לארץ של הרבה (מאוד) מוצרים שקנינו שם (הווו השוקולד הלבן המושלם!!) אז מעבר לעובדה שהיו ממש נחמדים אלינו, החבר'ה פינקו אותנו בכמה פרוסות שונות של עוגות על חשבון הבית! והעוגות שם מדהימות! להבדיל מקפה ווקס שעם כל הכבוד- לא בא לי לאכול גוש מרגרינה- העוגות של ויגנז היו ממש טעימות ומגוונות בטעמים שלהן..
אין ספק שברלין היא אתר עליה לרגל לטבעונים ולמתעניינים… 🙂
אין אין על האוכל בברלין…כשהטבעונים מתים – הם מגיעים לגן עדן בברלין (:
אחלה כתבה, סקירה מקיפה וטעימה, אם תבקרי בבלגיה מוזמנת לכתוב לי 🙂
פספוס אדיר בעיניי בכתבה שלך הוא ה"yoyo" מזללה טבעונית קטנה שרוב התפריט שלה מורכב מהמבורגרים אך כולם טבעוניים למהדרין, זול שם בטירוף (5 יורו לארוחה מפוצצת + שתיה) והמוכרות נחמדות וידידותיות.. ממש מעבר לפינה יש את ה"קאפקייק" המפורסם שבו יש מבחר של שניים או שלושה סוגים של קאפקייקס טבעוניים גם כן. מושלם לאכול ביויו ולקנח בקאפקייק אם אתם באיזור שמצפון לאיסט סייד גאלרי..
את הכתובת אני לא זוכרת אבל אפשר לחפש בגוגל מאפס! 😉
היי פולי, דווקא ניסיתי לאכול שם אבל היה כל כך מלא והודיעו לנו שייקח לפחות שעה עד שנקבל אוכל.. חייבת לומר שאכן זה פתרון זול ומהיר, אבל האוכל בסיסי מאד ומעובד. בכל מקרה – המדריך ממליץ רק על מקומות שהספקתי להיות בהם בעצמי, ככה שברור שלא מכסה את כל ברלין 😆
הקלת עלינו מאוד, היה פשוט מדויק ונהננו המון!
תודה רבה 🙂
אני מרגיש שנעשה עוול גדול למסעדת kopps. התפלאתי ממה שרשמת, לא מתווכח על טעם וריח כמובן, אבל בשבילי זו היתה אחת המסעדות הטובות שאכלתי בה בחיי, אם לא ה! מנות יצירתיות ויפות, טעם מדהים ושירות אדיב. כנראה שיום עסל ויום בצל, אבל אני מפציר בכל מי שמבקר בברלין לא לוותר על החוויה של kopps.
היי יער, היתה לנו שם חוויה ממש לא טובה אבל שותפתי לארוחה שמתגוררת בברלין חזרה לשם מאז מספר פעמים ומדווחת שאכן כנראה היתה נפילה לא מייצגת. אז צודק, שווה לתת צ'אנס
אני גרה בברלין, שהיא עיר ענקית, ולדעתי ביחס לגודלה היא מאד, אבל מאד לא ידידותית לטבעונים, או לחובבי אוכל בלתי מעובד.
נכון, יש שני סניפים של וגנץ בעיר, אבל זה בערך הכל בנושא מכולות טבעוניות ברמה.
בנוסף, סימון על מוצרים שלא נוסו על בעלי חיים לא קיים.
אולי אני כבר לא רגילה למחירים של הארץ, אבל לה מאנו ורדה יקרה בטירוף, ולדעתי לא שווה את הכסף. מנות מיניאטוריות, שממש התבישתי מהחברה שהזמנתי לארוחה.
הנושא של קנקן מים לשולחן זה קונספט שגם לא קיים בגרמניה, לא משנה כמה כסף השארת בסוף הערב, והם לא מתבישים להמציא תירוצים טפשיים למה לא.
המלצות שלי לאוכל טבעוני מהמם:
דולורס – המסעדה הכי כיפית בברלין. חומרי גלם ברמה גבוהה, טעים בטירוף וזול מאד.
Rosa-Luxemburg-Straße 7, 10178 Berlin
http://www.qype.co.uk/place/1826-Dolores-Gourmet-Burritos-Berlin
ספיצי – מסעדה איטלקית טבעונית, אמנם היפסטרית, אבל בכל זאת.
Treptower Straße 95, 12059 Berlin
http://www.qype.co.uk/place/2072457-Sfizy-Veg-Berlin
לקניות של מצרכים שלא מצריכים קירור אני מאד ממליצה על רשת dm
הם גם ידועים ביחס הוגן לעובדים שלהם.
היי
אני מתעדת להגיע לברלין בשבוע הבא, וכמובן שלקחתי את כל המלצותיה של אורי וגם שלך. חברה שלי התהבה כל כך שיש שם את רשת LUSH ורוצה שאביא לה מוצרים משם. שאלתי אם אתן יודעות האם הם מבצעים ניסויים בבעלי חיים?
לגבי מוצרים לקנייה האם יש מוצרים אותן אתן ממליצות לקנייה בעיקר תחליפי גבינה צהובה?
אורי תודה רבה על הכתבה המעלפת
לאש נגד ניסויים וזה גם כתוב ומצוייר על כל השקיות שלה.
אני ממליצה ללכת לוגאנז, הסופר הטבעוני (יש שני סניפים כבר!) ולהשתגע 🙂
יש גבינות מעולות קשות של no-moo, זאת עם האגוזים!! יאמ
הי,
חזרנו מברלין, בן זוגי הטבעוני ואני אוכלת כל. חייבת להודות לך בשם שנינו על הפוסט שליווה אותנו במשך שהותינו בעיר. השקענו ונסענו ללמנו ורדה שהיתה אכן ברמה ומאד מעניינת מבחינה קולינרית (רביולי שלא באמת מזכיר שום רביולי שאכלתי אי פעם). וארוחת בוקר בקפה ווקס – אין ספק שסלט עם ההרינג הטבעוני גנב את ההצגה (וזאת כותבת לך רוסיה שגדלה על הרינג).
תמשיכי לעדכן ושוב תודה!
ה-VIASCO לא צריך להיות מוכתר כפיאסקו, משום שבגרמנית הוגים את השם מראש "פיאסקו", כי V הוגים כ-F. אז אפשר לומר שהכתובת הייתה על הקיר – או על השלט.
הייתי אתמול בסניף החדש של veganz, התרשמתי לטובה, למרות שאת רב המוצרים שם ניתן למצוא בכל חנות BIO אחרת, אבל החוויה שלא צריכים להסתכל על המוצרים ולבדוק את הרכיבים, עושה את ההבדל… היתרון של המקום, שיש שם פינת משחקים לילדים, החסרון, אין שרותים…
בנוסף, באותו הרחוב, ישנה חנות נעלים טבעוניות. לא יצא לי עוד להגיע לשם אבל זה האתר של החנות http://www.avesu.de
הי אורי, אולי תבואי להעביר פעם סדנא בברלין? יש פה כבר די הרבה ישראלים, וחלקם צמחו/טבעונים.
רעיון, לא?
רק בקבוצת הפייסבוק של ישראלים בברלין יש מעל 5000 איש.
https://www.facebook.com/groups/135888136157/search/?query=%D7%98%D7%91%D7%A2%D7%95%D7%A0%D7%99
היי מיה, אני הכי בעד, חושבת אפילו על סיור קולינארי + סדנה + סיור כללי בעיר עם מדריכה טבעונית מקומית, בקיצור.. הלוואי, צריך איכשהו לארגן (ולממן..)
שווה לגשש בעמוד הישראלים בברלין ששלחתי לך…
היינו ב-pele mele עכשיו. שבת אחר הצהריים. איזה מקום מבאס. נקודת האור היחידה היתה הקפה בחלב סויה שהיה טעים מאד. אבל בשביל זה לצאת לבית קפה? הפאי רבבה היה משמים. הפרי עוד איכשהו אבל בצק המרגרינה הקר והכבד מבאס לגמרי. לצהריים אפשר לאכול רק סנדויצ'ים עם וריאציות של טופו ולחמניות מאלדי, או צ'ילי סביר אבל עם שתי פרוסות לחם קשות מלפני שבוע.
בקיצור ממש לא שווה את ההגעה. אמנם זול, אבל קפה עם חלב סויה אפשר גם בבית.
היי מיה, צר לי לשמוע על האכזבה – טוב לדעת שיש פחות מבחר בצהריים, התפריט באמת מבוסס בעיקר על כריכים וסלטים. אנחנו אכלנו שם כריך, קרואסון ושני סוגים של ארוחת בוקר שאמנם לא היו מעיפים אבל היו בהחלט חביבים.
הי אורי תודה על שלל הכתובות הן היו לעזר רב!
המסעדה Lebensfroh ברחוב גורליצר נסגרה. היינו בVEGANZ וזה באמת תענוג. יש לי שתי שאלות : מאחר וקניתי המון גבינות הייתי רוצה להקפיא חלק מהן, את יודעת אם זה אפשרי? חוץ מזה מכיוון שהכיתוב על המוצרים בגרמנית לא הצלחתי למצוא תחליף ביצה משהו כמו NO EGG את יודעת אם יש להם ואיך זה נקרא בגרמנית? בכל מקרה דנקן… 😀
היי, תודה על העדכון, לא מפתיע שנסגרה..
אני לא בטוחה לגבי הקפאה – מאד תלוי איזו גבינה ולא ניסיתי, כך שאני לא רוצה להטעות.. לא מכירה תחליף ביצים גרמני, מכירה רק בריטי או אמריקאי.
שבנו אתמול מברלין ואלה התובנות שלנו:
1.רוב המסעדות רחוקות מאזור התיירות המרכזי ודורשות קצת נסיעה וניווט בתחבורה הציבורית המדהימה שלהם.
2. היינו בשני הסניפים של veganz, אשר ממש דומים בגודלם ובהיצע שלהם. בכל אחד מהם יש קפיטריה בשם goodis או משהו כזה עם בייגלה ממולאים, טורטיות, עוגות, סלטים בקופסאות ועוד כמה דברים קטנים. הרוב טעים ביותר, המחירים ממוצעים. באשר לסופרים עצמם- הלוואי עלינו בארץ מבחר כזה. לנו כישראלים מומלץ להתעכב על מקררי הגבינות והנקניקים, ואם אתם מבקרים בקיץ גם על הגלידות.
3. מישהי המליצה בחום רב על דולורס- מדובר במקום בכלל לא טבעוני.
4. אורי המליצה להתרחק מkoop, ואילו התגובות כאן המליצו דווקא כן לבקר. היינו כבר קרובים כי זה נמצא ליד האזור היהודי אז נכנסנו. מדובר ממש במסעדה ולא בבית קפה. התפריט היה רק בגרמנית,אבל המלצר היה מקסים ותרגם לנו. לקחנו את העסקית שכללה מרקים קטנטנים וסבירים, שניצל לפת מחריד, תפוחי אדמה טעימים ומלפפון חם(!) שהיה קצת בעע.
לקינוח לקחנו שוקו ועוגת בראוניז שהייתה מעולה אך טיפה מתוקה.
בקיצור, מקום גדול ומסעדתי, קצת יקר, מלצרים נחמדים, מיקום טוב, אבל חרא אוכל! חוץ מהעוגה והשוקו..
5. אכלנו גם בmomo, שטבעוני כמעט לחלוטין. מדובר במקום זעיר אך מתוק, שמוכר מומואים (קרפלעך) במילויים טעימים. אפשר לבקשם מטוגנים, יותר יקר ופחות בריא אבל ממש משדרג אותם. טעים אבל בא עם רטבים סבירים בלבד. המחיר ממוצע, לא זול אך לא יקר מדי. אין שם שירותים שימו לב.
עוד הערה, בבית המלון היו 3 סוגי חלב סויה, מסיק מכך שמקובל לספק בארוחות הבוקר שם חלב סויה.
הי
ראשית כל ,תודה רבה רבה על כל ההמלצות שלך.חזרנו מברלין והמידע באתר שלך עזר לנו המון.עדכון לגבי pele mele:הם פתוחים עכשיו החל מהשעה 10 בבוקר ולא מ-12 בצהריים.בעלת הבית בחורה צעירה, שאלה אותנו מהיכן אנחנו וכשסיפרנו שהגענו בעקבות המלצה שלך בבלוג,היא זכרה אותך.אכלנו ארוחת בוקר מהתפריט (בשעה אחת בצהריים) ,והיה ממש חביב,מוגש בצורה אסטטית וטעים.נכון שהמבחר לא גדול וזה קצת לא במרכז הענינים אבל שמחנו שהגענו לשם.
vegans היה נהדר.אוכל,מחירים,סנדוויצים,עוגות.מושלם לארוחת בוקר בשירות עצמי ולמען האמת בין המקומות הבודדים שפתוחים ממש מהבוקר.
מכיוון שלא אכלנו ארוחת בוקר במלון,בימים שלא אכלנו בוויגאנז היינו שורדים על הפוך מחלב סויה מסטארבאקס ולחמניה ריקה בלי כלום עד שבתי הקפה הטבעונים היו נפתחים.
la mano verde היתה המסעדה הטובה ביותר עם מחירים גבוהים אבל שווה כל גרוש.מרק גספאצ'ו מאבוקדו ,חלב קוקוס וצ'ילי היה מופלא.כדאי לבדוק את השעות והימים שהם פתוחים כי הם כן פתוחים גם ביום שני.רק ביום ראשון הם סגורים.
FRECKLES בית קפה חביב .מבאס שרובם פותחים רק ב-12
.מבחר ממש מצומצם,כמו שכתבת. טוסטים,קישים ועוגות.לדעתי אפשר לוותר על הקיש וללכת רק על טוסט ועוגה.פשוט,לא מתוחכם אבל טעים.נגמרה להם עוגת השוקולד גבינה אז אכלתי עוגה טעימה אחרת בסיס אפוי של פירות יער וקצפת צמחית .
KOPPS המסעדה היתה מפוצצת.היינו בשבע בערב,ותוך חצי שעה היא היתה מלאה עד אפס מקום. רובם מזמינים שולחנות מראש.כנראה שהיא מאד אינית ופופולרית.אני לא ממליצה לוותר עליה.היא יקרה וטעימה.לא מעודנת כמו לה מאנו ורדה אבל בערך על אותה סקאלה של תמחור.עלה לנו 75 יורו לשני אנשים לפני טיפ.יצאנו מרוצים.למנות הראשונות חיכינו מעט זמן ולעיקריות חיכינו הרבה זמן אבל לא היה אכפת לנו.לא הכל היה מעולה אבל הכל היה טעים.ויש להם סלט ביצים מושלם ולא מטופו.זה היה הסלט ביצים הטבעוני הכי טוב שאכלתי.כששאלתי ממה זה עשוי ,המלצר אמר לי שזה מפסטה וגרגירי חומוס?? אין לי מושג איך הם הגיעו לחיקוי המושלם הזה.מזמינים מהתפריט סלסלת לחם וזה בא עם הסלט ביצים בתוך קערה קטנה מזכוכית.
אז שוב,המון תודות על כל ההמלצות בבלוג שלך
נשמע נהדר, תודה על העדכונים 🙂
תודה תודה! נעזרנו בהמלצות, בזמנו גם מאלו של אמסטרדם.מאוד שמחים להוסיף לרשימה 2 מקומות טבעוניים למהדרין. אחד בשם FAST RABBIT מזללה חמודה, אסתטית ממוקמת טוב. http://veggieway.de/fast-rabbit/ השני זה מקום צרפתי ממש טעים בשם הקלאסי HO-LA-LA יש קרפים עם "גבינות" וקינוחים מפנקים, בקיצור פשוט תענוג! שני סגור, יש בראנץ' שלא היינו בו אך שמענו שהוא מעולה. בשבת מ12 ובראשון מ11. כתובת: Mainzer Strasse 18 (Frankfurter Allee
איזה יופי! תודה על העדכון 🙂
תודה רבה על הפוסט המעולה!
במקרה נתקלנו במסעדה וייטאנמית טבעונית שהייתה פשוט מעולה- Cat Tuong, גם עבור חובבי אוכל לא טבעוניים:)
הכתובת- Kastanienallee 89.
היא סמוכה לתחנת יו באן Eberswalder, וגם ליו באן
U Rosenthaler Platz.
נמצאת במרחק הליכה סביר מהמאוור פארק.
לא לוותר על הספרינג רולס, הדאמפלינגס והמשקאות המעולים!!
תודה!! 🙂
כדאי לעדכן את הכתבה, שכן היא הדבר הראשון שקופץ שרושמים טבעוני בברלין.
מסעדת Kopps הלא מומלצת, דווקא טעים ומיוחד, קצת פלצני, אבל שווה.
לי היתה חוויה לא מוצלחת שם, אני יודעת שאחרים מאד אוהבים ובאופן כללי התרשמתי שיש שם חוסר יציבות במטבח.. לא יכולה לכתוב המלצה על מסעדה שלא נהניתי בה אבל שמחה לשמוע שחל שיפור 🙂
הייתי רוצה לעדכן שלאחר חיפוש של כל המסעדות שכתבת בגוגל, חצי מהן נסגרו.. (נכון לאפריל 2017)
תודה רומי, אני אבדוק ואציין מי נסגרה. טבעי שכתבות באינטרנט מתיישנות, לכן יש תאריך פרסום 🙂