וגאנסקה: המהפכה הטבעונית של פראג
שרה הורניק חזרה לפראג היפהפיה אחרי עשור של זכרונות לא פשוטים, וגילתה שהעיר הפכה לידידותית במיוחד לטבעונים. מדריך מזורז לאוהבי האוכל
מאת שרה הורניק
צילומים: ברק בלוך ושרה הורניק
עוד מדריכים למסעדות טבעוניות ברחבי העולם
הטבעוני הלא-צפוי. כולנו מכירים מישהו כזה. הבן דוד ההוא שמגיע לארוחות משפחתיות, החברה ההיא למשרד שלפעמים אוכלים איתה צהריים, ההוא שתמיד אהב להבהיר לנו – דרך לגלוג, עקיצות, הסברים מופרכים שנשמעים לו הגיוניים לגמרי ובדיחות שחוקות שהוא בטוח שהוא הרגע המציא אותן – שטבעונות היא לא בשבילו. ההוא שכבר התייאשנו ממנו לגמרי, עד שביום אחד בהיר, בלי שאנחנו ממש יודעים איך להסביר את זה, הוא מתקשר אלינו ומבקש מתכון לגבינת קשיו. אה… כן, הוא מגמגם, חצי במבוכה וחצי בגאווה. גם אני התקדמתי לטבעונות. “איזה יופי, כל הכבוד!” אנחנו אומרים לו בחיוך, בעוד אנחנו שואלים את עצמנו בשקט… מה?!
כזו היא פראג, הבירה המזרח-אירופאית הצבעונית והמעוטרת שלעולם לא הייתם חושדים בה שיום אחד תהפוך להיות ידידותית לטבעונים. לפחות לא אם טיילתם בה לפני כעשור, כשעוד הייתם צמחונים, ונאלצתם כל פעם להסתובב חצי יום רק בשביל למצוא מסעדה שמגישה מנה לא-בשרית כלשהי. או שזו רק אני? אז כן, הייתה איזו מסעדה צמחונית או שתיים שמגישות בעיקר סלט נבטים ברוטב סרפד אורגני, אבל להתפנק על ארוחה טובה מהצומח? תשכחו מזה.
לומר שכיום המצב שונה יהיה אנדרסטייטמנט. סיבוב קצר בגוגל ובהאפי קאו יראה שבדומה לתל אביב, גם פראג עברה מהפכה טבעונית מרשימה במהלך השנתיים-שלוש האחרונות. כיום אפשר למצוא מגוון מסעדות טבעוניות מנצנצות להן בין סמטאותיה הקסומות של העיר, בנוסף להמון מסעדות ידידותיות לטבעונים. כאן תוכלו להתפנק על אוכל ממגוון מטבחים, מבורגרים עסיסיים ברטבים מפתים ועד לגרסאות טבעוניות למנות צ'כיות ומזרח אירופאיות מסורתיות, ולקנח במתוקים שעוד תחלמו עליהם כשתחזרו לארץ. נשמע כמו פנטזיה? אם מישהו היה אומר לי, מתישהו בתחילת שנות האלפיים, שפראג תהפוך ליעד מושלם לקפיצה קטנה לאירופה לטבעונים שאוהבים לאכול, בהחלט הייתי חושבת לעצמי… מה?!
אז כנראה שלא תהיה ברירה, תהיו חייבים לבדוק את זה בעצמכם. כדאי להצטייד באפליקציה של האפי קאו, שתוכל לכוון אתכם בין הסמטאות למסעדות הטבעוניות שמופזרות בכל רחבי העיר. הרבה מהמסעדות חדשות-דנדשיות, והן מתאפיינות בעיצוב נעים ומזמין ובניקיון מוקפד. המחירים בפראג זולים באופן מפתיע – זוג יכול להתפנק על ארוחה מלאה, כולל ראשונות, עיקריות, שתיה וקינוחים, במחירים שנעים בין 500-1000 קרונות (100 קרונות = קצת יותר מ-$4, נכון להיום), והמנות גדולות ויפות. השירות זה עניין קצת אחר. כדאי לבוא בהבנה שהדברים פה מתרחשים בקצב מעט איטי יותר מאשר במקומות אחרים. נסו ליצור קשר עין עם המלצר כשתזדקקו לתשומת ליבו, והיו מוכנים להמתין בסבלנות עד שהמנות שלכם יגיעו לשולחן. התפריטים כתובים בצ'כית ובאנגלית והמלצרים בדרך כלל מדברים אנגלית ברמה כלשהי.
אל תהססו להזמין מנות עם גבינות טבעוניות, כי תחליפי הגבינה מאוד מוצלחים. בהרבה מקומות יש סימון של מנות ללא גלוטן, ולחובבי הרואו-פוד בכלל מצפה חגיגה – בנוסף לשלוש-ארבע מסעדות על טהרת הרואו, כמעט בכל המסעדות הטבעוניות תוכלו לפגוש גם מנות נאות בתפריט. אני ובן-זוגי נוטים יותר לכיוון המזון המבושל, במיוחד לנוכח מזג האויר הקריר והמנוקד בשלג מקומי שנחת עלינו בתחילת אפריל (כן כן, כמו שאתם יכולים לדמיין, היינו הסועדים היחידים בבית הקפה שקפצו מהשולחן ורצו לחלון בקריאות התלהבות כדי לצפות בלבן הקפוא הזה שדי מאוס על רוב תושבי העיר). אז להלן כמה מחוויותינו הקולינריות.
LoVeg
Nerudova 36, 11800 Prague
מסעדה טבעונית מקסימה שנמצאת למרגלות הטירה העתיקה המפורסמת של פראג, ויכולה להתאים לארוחת צהריים או ערב חגיגית לאחר טיול בטירה. עולים שתיים-שלוש קומות במדרגות ומגיעים לחלל נעים ומעוצב. המחירים כאן מעט גבוהים יותר מבמקומות האחרים, אבל השירות מעולה והתמורה בהחלט משתלמת – החל ממנות ראשונות נהדרות כמו קרפצ'יו סלק עם מוצרלה טבעונית מעולה ופטריות ממולאות בגבינה טבעונית, דרך מנות עיקריות צ'כיות מסורתיות לצד מנות בינלאומיות – אנחנו הזמנו סביצ'קובה (Svíčková), מנה צ'כית מופלאה שכוללת נתחי "בשר" עשויים סייטן ואגוזים כלשהם ברוטב ירקות שורש ודאמפלינגס (bread dumplings), וגולאש משבבי סויה שהיה קצת פחות מוצלח לטעמנו – ועד למגוון קינוחים המפתים. אל תוותרו על הקניידליקי (knedlíky), קינוח צ'כי מסורתי – דאמפלינגס מאודים חמימים במילוי פירות יער, מושלגים באבקת סוכר.
יש סימון בתפריט של מנות ללא גלוטן ורואו. התשלום במזומן בלבד.
Moment
Slezská 62, Prague
בית קפה טבעוני כיפי וחביב מאוד על המקומיים. כאן תוכלו לפגוש מגוון ארוחות בוקר, כריכים וראפים וגם מנות מבושלות שמתחלפות מדי יום (אפשר להתעדכן בתפריט השבועי באתר). אבל השוס האמיתי – בימי שבת וראשון מוגש כאן פול אינגליש ברקפסט טבעוני בין 11 בבוקר ל-5 בערב, והוא כולל מקושקשת טופו מוצלחת במיוחד, נקניקיות צמחיות, שעועית אפויה מתקתקה, פטריות צלויות ושבבי בייקון שעשויים משבבי קוקוס (מי היה חושב?), לצד פרוסות עבות של לחם קלוי טעים שמוגש עם ריבה ביתית ומרגרינה.
יש במקום ויטרינה עמוסה בעוגות יפהפיות, שגילינו לאכזבתנו שהן בעיקר נראות טוב. אם אתם מתפתים בכל זאת, תבחרו בפרוסה מעוגה שנראית טריה, ולא בפרוסה האחרונה שנשארה מעוגה ישנה יותר. אבל אם אתם רוצים להתפנק באמת, לכו על הפנקייק – תקבלו ארבעה פנקייקים תפוחים ומושלמים, משובצים בשוקולד צ'יפס, שמוגשים עם קצפת צמחית מוצלחת וקצת פירות טריים בצד.
המקום מאוד ידידותי לכלבים ולמשפחות. יש קערת אוכל לכלבים וחדר אחורי עם צעצועים לילדים.
יש סימון של מנות ללא גלוטן, ללא סויה וללא אגוזים. התשלום במזומן בלבד.
Loving Hut
Zborovská 814/19, Smíchov, Prague
* יש עוד סניפים רבים ברחבי העיר.
נראה שרשת המסעדות הטבעוניות העולמית הזו מאוד פופולרית בפראג, ויש לפחות 5-6 סניפים בעיר (חלקם בשמות אחרים). אם יצא לכם לבקר פעם באחת מסניפיה בעולם, אתם כבר יודעים בערך למה לצפות – תפריט ענק שכולל בעיקר מנות אסיאתיות שונות ומשונות עם התמחות בתחליפי בשר למיניהם, יחד עם מספר מנות מערביות כמו המבורגר ופסטה ברוטב עגבניות. קשה לומר שזה האוכל האסיאתי האיכותי בעולם – בתכלס, תוכלו לאכול ארוחה טבעוניות אסיאתית טובה בהרבה בתל אביב – אבל היתרון הוא, כמובן, שאפשר להזמין מה שרוצים מהתפריט מבלי לתחקר את המלצר לגבי הרכיבים, כפי שלפעמים נאלצים לעשות במסעדות אסיאתיות רגילות. אנחנו ביקרנו בסניף Zborovská, שיש בו גם בופה שנראה מעט עייף בשעות הערב, אבל אולי שווה ניסיון בארוחת צהריים. המסעדה הענקית הייתה ריקה לחלוטין בזמן שישבנו שם. בגדול, הרגשנו שזאת חוויה שהיה ניתן גם לוותר עליה וקצת הצטערנו שישבנו שם במקום לחזור לסיבוב נוסף ב-LoVeg. אז לשיקולכם.
Veggie Point
Drtinova 20, Prague
ביסטרו טבעוני אורגני קטן וחמוד שנמצא באיזור קצת מרוחק מכל התיירים וההמולה, אבל חביב מאוד לארוחת צהריים שקטה ונעימה. התפריט כולל בעיקר בורגרים, סנדוויצ'ים וסלטים. הזמנו שני סוגי בורגרים שהיו ממש טעימים – אם כי נוטים להתפרק ולנזול, אז הצטיידו בהרבה מפיות – והוגשו עם צ'יפס שמנוני שהיה קצת פחות מוצלח. מתוך מגוון קינוחים, שקצת קשה לבחור ממנו מרוב שכולם מפתים, בסוף לקחנו קאפקייקס, אחד בטעם טירמיסו ופטל ואחד בטעם תות ולימון, ואנחנו כנראה נמשיך לפנטז עליהם בחיבה רבה עד לביקור הבא שלנו בפראג.
Mamacoffee
Vodičkova 6, Prague
* יש מספר סניפים ברחבי העיר.
למרות שבמהלך הטיול שלנו בפראג שאפנו לבקר בעיקר במסעדות 100% טבעוניות – כי עם מגוון כזה גדול, איך אפשר שלא – יש בעיר גם המון מסעדות ידידותיות לטבעונים, עם מנות מסומנות בתפריט. אחד המקומות האלה הוא מאמאקופי, רשת בתי קפה צמחוניים. הסניף שישבנו בו נראה טרנדי ותוסס, מקום שהרבה מקומיים נהנים לשבת בו עם חברים או לבד עם לפטופ. ייתכן שתצטרכו להמתין מעט לשולחן פנוי, אבל הסבלנות משתלמת. הרבה מהמנות בתפריט טבעוניות או ניתנות לטיבעון. כאן הלכנו על שתי קערות ממרק היום, שהיה מרק תרד מאוד מוצלח. ברק לא יכול להתאפק מלהזמין המבורגר כל פעם שהוא צץ בתפריט, והבורגר כאן היה מאוד מוצלח והוגש עם פלחי תפוחי אדמה אפויים ומטבל חומוס שהגיע במקום מטבל לא-טבעוני כלשהו. החומוס היה קצת פחות מוצלח, אבל את זה היה ניתן לצפות. אני, לעומת זאת, אוהבת לנסות מטעמים מקומיים מתי שרק מתאפשר, אז לקחתי מנת ורניקס, כיסונים במילוי תפוחי אדמה ובצל שהוגשו עם שמנת סויה חמצמצה, בצל מטוגן והרבה שמיר מלמעלה – מנה מאוד מולצחת לכל הדעות. הקינוח הטבעוני היחיד היה שטרודל תפוחים קצת יבש ומאכזב. ייתכן שבתחום הקינוחים עדיף להיצמד למסעדות הטבעוניות.
Plevel
Jindřišská 901/5, Prague
למסעדה הטבעונית הזאת יש שני סניפים בעיר, ואנחנו אכלנו ארוחת צהריים בסניף Jindrisska שנמצא באיזור כיכר ואצלב. המקום, שהיה כמעט מלא במקומיים, מתאפיין בעיצוב סופר-מודרני ותאורה קצת אפלה שיצרו אוירה שפחות התחברתי אליה, אבל אלבום פחות מוכר של הוולווט אנרדגראונד שהתנגן ברקע היווה נחמה קטנה. תפריט הצהריים כאן די מצומצם ובריאותיסטי למדי, וכולל הרבה מנות רואו. הזמנו מנה ראשונה של רצועות פורטובלו מגולגלות עם גבינת שקדים, שהייתה די קטנה אבל טעימה. המנות העיקריות – "באן אסיאתי" שהתגלה כסנדוויץ' בלחמניה מחיטה מלאה ומנה של פרוסות טופו ברוטב אסיאתי – היו פחות מוצלחות, מנת הטופו לא הייתה חמה מספיק. לנוכח הפופולריות של המקום, ייתכן שסתם נפלנו על יום רע, ואולי תפריט הערב עשיר יותר. שמענו שמועות שהסניף השני מוצלח יותר, אבל לא יצא לנו לנסות. פעם הבאה…
פעם הבאה. עם כזאת התפתחות מרשימה תוך שנה או שנתיים בתחום הקולינריה הטבעונית, אני כבר מחכה בקוצר רוח לחזור לפראג בעתיד הלא רחוק, כדי לבדוק מה עוד יתפתח שם. לבינתיים, אין מה לומר – כטבעונים שמטיילים בחו"ל, הרבה יותר כיף לטייל במקומות שאפשר ליהנות מהאוכל. לא רק "להסתדר" – הרי בכל מקום בעולם אפשר "להסתדר" – אלא ממש ליהנות. פראג בהחלט מספקת את ההנאה בתחום הזה, ובשאר הזמן אפשר לטייל בראש שקט, לשאוף פנימה את כל היופי של העיר הזאת, את כל העושר של האדריכלות, האמנות וההיסטוריה שלה, ולדעת שתמיד מצפה לכם ארוחה טבעונית טובה לאורך הדרך.
תגיות: פראג, טבעונים בעולם, חו"ל, מסעדות טבעוניות, שרה הורניק
קטגוריות: פוסט נבחר, טבעונים בתפוצות
חזרתי אתמול מפראג ויש לי מספר המלצות על מסעדות צמחוניות עם הרבה היצע לטבעונים.
הראשונה היא Maitrea. המסעדה יפהפה ומיוחדת בעיצוב שלה, במיוחד קומת המרתף, בה כדאי לסעוד. יש מגוון רחב של מנות, המסומנות על פי מאפיינים שונים, המסייעים בבחירת המנה (ללא גלוטן, נא, ללא חלב, ללא ביצים וכיוב׳). האוכל טעים ודי זול. ארוחה שכללה מנה ראשונה, עיקרית, קינוח, שתיה קרה, שתיה חמה ובירה עלתה כ-80 ש״ח כולל טיפ. למסעדה יש ״אחות״ שנמצאת לא רחוק מגשר קארל ונקראת Lehka Klava. לא ביקרתי בה אבל גם היא נראית מיוחדת בעיצובה. מומלץ מאוד.
מסעדה שניה, שהיא למעשה רשת של מסעדות הודיות, נקראת Beas Vegetarian Dhaba. זו מסעדה צמחונית עם מגוון מנות טבעוניות, המסומנות ככאלה. השירות הוא עצמי והמחיר נקבע על סמך משקל מגש הנירוסטה. האוכל טעים, מגוון וזול (ארוחה מלאה תעלה כ-30-40 ש״ח). אל תפספסו את העוגות הנאות של Raw Planet המוגשות במקום.
תודה!