בלי סבל, בלי הורמונים: מתכונים מנצחים בלי מוצרי חלב
התחקיר המטריד בעניין ההורמונים בחלב מצטרף לשורה של סיבות, שגרמו לי ולרבים אחרים להפסיק לצרוך את מוצריו. כמובן בלי לוותר לרגע אחד על הטעם
חדש! חולצות של טבעוניות נהנות יותר במהדורה מוגבלת
כל ילד יודע שפרה "נותנת" לנו חלב. רובנו מעולם לא חקרנו ולא פקפקנו כביכול מידע הזה ואף פעם לא תהינו איך זה יכול להיות שככה סתם, מעצמו, בעל חיים מחליט לייצר חלב כדי להעניק אותו הלאה. מי עוצר לחשוב על זה בדרך לארוחת הבוקר עם שוקו, גבינה צהובה וחלב לקפה? מודה, גם אני אף פעם לא חשבתי על זה.
אבל משהו השתנה. כולנו התחלנו לחשוב. אנחנו נחשפים לכמויות הולכות וגדלות של מידע על חלב – על דרך הייצור האמיתית שלו, לא זו שמראים לנו בפרסומות. על מה שהוא באמת עושה לנו מבחינה פיזית ובריאותית, לא מה שהחברות שמוכרות לנו אותו מספרות בתשדירים ובמודעות. ככל שאנחנו לומדים ומבינים, אנחנו מגלים שמה שסיפרו לנו פעם רחוק מאד מהמציאות. כך אנחנו מתחילים לשנות הרגלים ולהפסיק לצרוך מה שלא באמת מתאים לנו. ולא מדובר בתחושת בטן אישית שלי, הישראלים באמת צורכים פחות מוצרי חלב. עד כדי כך פחות, שמשרד החקלאות שלח לאחרונה מכתב לרפתנים, בו דיווח על ירידה בצריכת חלב בשנת 2014 והקפאת המכסות הנדרשות לייצור, תוך המלצה לצמצום היקפי החליבה.
אני זוכרת את הרגע שבו זה קרה לי. הרגע בו הבנתי בפעם הראשונה איך באמת מגיע החלב לכוס הקפה שלי, הגבינה לכריך, היוגורט לקערת הדגנים. עברו למעלה משלוש שנים מאז ואני מאושרת ושלמה עם הבחירה שלי להפסיק לשלם עבור מוצרים, שהכנתם כרוכה בכל כך הרבה סבל של יצורים אומללים.
בימים האחרונים נוספה עוד סיבה למלאי הסיבות שלי לא לצרוך מוצרי חלב. זה לא שחשבתי קודם שחלב פרה טוב לבריאות האדם, נהפוך הוא. אבל לא תיארתי לעצמי שהוא מכיל כמויות גדולות של הורמוני מין, שעלולים להוות סכנה משמעותית למי שצורך אותם. תחקיר חדש ומטריד שפורסם לאחרונה חשף, שהפרות נחלבות רוב הזמן כאשר הן בהריון, שעה שגופן מייצר כמויות אדירות של הורמונים, המוצאים את דרכם לחלב אותו בני האדם צורכים. לא הורמונים שמוסיפים לפרות באופן מלאכותי, אלא הורמונים טבעיים שהגוף שלהן מייצר.
אני כבר גיליתי שאפשר לחיות בקלות בלי מוצרי חלב, שהרגילו אותנו לחשוב שאי אפשר בלעדיהם. הנה כמה דוגמאות למתכונים מעולים, שאפשר להכין בלי חלב, שמנת או חמאה – אבל עם הרבה טעם.
רוצים לשמוע עוד על הסיבות שלי למעבר לטבעונות ואיך אני נהנית מאז יותר? צפו בהרצאה קצרה (7 דקות) שצולמה בעמק המעיינות:
ממרח טופו ועגבניות מיובשות
הדמיון החזותי והטעם הנייטרלי הופכים את הטופו למקביל הגבינה המושלם. במקום לקנות גבינות סויה מעובדות, אפשר בקלילות להכין כאלה בבית, בכל מיני טעמים. לא בא לכם על טופו? נסו להחליף אותו בשעועית לבנה גדולה, מבושלת לרכות. את הממרח מאחסנים במקרר והוא מחזיק 4-5 ימים בכלי אטום. מומלץ להוסיף שכבה דקה של שמן זית.
300 גרם טופו, חתוך לקוביות
8-10 עגבניות מיובשות/לחות
3 כפות שמן זית איכותי
מיץ מ-1/2 לימון
1 שן שום גדולה
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
חופן עלי בזיליקום טריים, קצוצים דק
+ מעבדים את כל המרכיבים מלבד הבזיליקום במעבד המזון, עד לקבלת משחה חלקה (ולא פירורים). במידת הצורך מוסיפים עוד מעט שמן זית.
+ מעבירים לקערה ומוסיפים את הבזיליקום. מערבבים היטב ומגישים כמטבל לירקות או על פרוסת לחם.
בורקס במילוי טופו, זיתים ועשבי תיבול
טופו יכול לקבל טעם גבינתי ממש אם משדכים לו את המרכיבים הנכונים שיעניקו לו טעם מלוח עשיר ועמוק, כמו סויה ומיסו. אין מיסו? אפשר להחליף בחרדל דיז'ון.
חומרים ל-12 מאפים:
12 דפי פילו מופשרים
למילוי:
150 גרם טופו, מפורר לפירורים קטנים
1/4 כוס חומץ תפוחים
2-3 כפות רוטב סויה בהיר
1 כפית משחת מיסו
1 כפית שמרי בירה (להשיג ברשתות הטבע)
חופן זיתי קלמטה מגולענים וקצוצים
חופן עלי כוסברה או פטרוזיליה, קצוצים
פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית להברשה
שומשום לעיטור
+ מערבבים את פירורי הטופו בחומץ, סויה, מיסו ושמרי בירה כך שכל הטופו נעטף במשרה. מכסים ומאחסנים במקרר לפחות שעה, אפשר גם למשך לילה.
+ מסננים את הטופו משאריות המשרה וטועמים. אם הוא מלוח מדי לטעמכם, ניתן לשטוף מעט במי ברז להפחתת המליחות. מוסיפים את הזיתים הקצוצים, עשבי התיבול והפלפל השחור ומערבבים.
+ פורשים את דפי הפילו בערימה על משטח העבודה ועובדים כל פעם עם דף אחד. מברישים בשמן זית ומקפלים לאורך למלבן. מברישים שוב ומקפלים קיפול נוסף, כך שמתקבל מלבן צר וארוך.
+ מניחים כף מהמילוי בקצה אחד של המלבן ומקפלים עליו משולש מהפינה אל הפאה העליונה של המלבן. ממשיכים כך לקפל פנימה משולש על גבי משולש, כמו בקיפול פסטל, עד קצה המלבן. אם נשארת שארית, תוחבים אותה לתוך הקיפול האחרון.
+ מברישים שוב בשמן, מפזרים שומשום ומסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. ממשיכים כך עם שאר הדפים והמילוי.
+ אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות במשך כ-10 דקות, עד שהמאפים הופכים זהובים ופריכים. מגישים חם.
ריזוטו אורז מלא ואספרגוס
כשרוצים ריזוטו בריא יותר משתמשים באורז עגול מלא. במקום לבחוש אותו 40 דקות, מרמים ומבשלים אותו בנפרד. מגע הקסם של שמן קוקוס וכרישה קרמית, יספק את המרקם הנימוח שמזכיר ריזוטו קלאסי אמיתי, בלי להשתמש במוצרי חלב.
חיתוכיות אגוזים, מייפל ושוקולד
גנאש שוקולד קרמי ועשיר לא מחייב שימוש בשמנת מתוקה – אפשר להכין אותו על בסיס קרם קוקוס מפנק. הבטחה שלי לסולדים מטעם הקוקוס, לא תרגישו אותו בכלל.
עוגת תפוזים נימוחה בציפוי שוקולד-קפה
את המתכון לעוגה הקלילה הזאת קיבלתי מרועי טל, השף של מסעדת "הום מייד", וכאן היא מובאת עם כמה שינויים קלילים. עוגה כל כך אווירית ורכה, שלא הייתם מנחשים שהיא מעולם לא פגשה חלב או חמאה.
חומרים לתבנית אינגליש קייק קטנה:
3/4 כוס קמח לבן
3/4 כוס קמח מלא
2 כפיות (1 שקית) אבקת אפייה
קמצוץ מלח
2/3 כוס סוכר חום כהה
1/3 כוס שמן צמחי
1 כוס מיץ תפוזים טרי
1 כפית תמצית וניל איכותית
לציפוי:
100 גרם שוקולד מריר איכותי 60%, מופרד לקוביות
1/4 כוס אספרסו או קפה נמס חזק
1 כפית שמן קוקוס או שמן צמחי אחר
+ מערבבים בקערה את הקמחים עם אבקת אפייה מלח. בקערה נוספת מערבבים היטב במטרפה סוכר, שמן, מיץ תפוזים ותמצית וניל. מוסיפים את החומרים היבשים לחומרים הרטובים וטורפים היטב רק עד לקבלת תערובת אחידה.
+ יוצקים לתבנית אפייה משומנת ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות במשך כ-25 דקות, עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא יבש.
+ מכינים את הציפוי: ממיסים בסיר קטן את השוקולד עם הקפה והשמן עד שמתקבל קרם אחיד וחלק. יוצקים את הקרם על העוגה החמה ומניחים להצטנן.
תגיות: אורי שביט, בורקס, עוגה טבעונית, זיתים, ממרח טופו, טופו
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
בהחלט יש כבוד, בייחוד לבורקס. נראה ממש מעולה.
אורי,
תני עצה איך אפשר לשכנע ילדים סרבנים ובררנים שהמעט שהם כבר כן אוכלים זה קוטג' יוגורט וגבנ"צ לטעום תחליפי מוצרי חלב?
היי, קודם כל תמיד להציע, שיהיה בבית מגוון של מוצרים צמחיים שהם עשויים לאהוב. להכין ממרחי קשיו וטופו בטעמים שהם מתחברים אליהם. יוגורטים יש נפלאים של תנובה על בסיס סויה, יש מעדני סויה ומעדני אורז ויש גבינות צהובות נהדרות. הייתי מתחילה להשתמש בלי להגיד מראש – למשל להכין טוסט עם גבינה צמחית ואחכ לראות את התגובה.. ובעיקר לתת דוגמא ולהראות כמה את נהנית מהאוכל הזה 🙂 בלי ללחוץ יותר מדי. כמובן שאפשר גם להסביר למה זה לא בריא או לא מוסרי, בהתאם לגילאי הילדים.
האם אפשר במקום קמח חיטה לשים קמחים ללא גלוטן במתכונים שלך הודעה לאורי
אני מניחה שכן, אבל לא מתמחה באפייה ללא גלוטן, אולי כדאי להתייעץ עם מי שכן 🙂
נראה מדהים, יקירתי. הוספתי לי לרשימת הקניות בצק פילו!
הידד!!
ב"ה
בוקר טוב
העיקר והמסקנה בכתבה בנושא החלב!
זה שלא בריא לשתות חלב מפרות, אלא חלב עיזים סויה שמוכרים בחנויות אורגניות
לגבי הנתונים של צריכת החלב, הינני עובד בסופר, ולעתים מאוד נדירות
עוזרת לסדרני החלב, בסניף שעובד דווקא קונים הרבה חלב מהחברה הותיקה והידועה
לדעתי הירידה לא רצינית, כדאי לפרסם נתונים כדי לדעת בכמה!
ירון שלום, לא מודדים מן הסתם נתונים לפי קנייה בסופר כזה או אחר, אלא לפי צריכה ארצית. משרד החקלאות עצר את העלאת המכסות בשל ירידה בביקוש לחלב פרה והדבר מגובה במסמכים. סקר שנערך בתחילת השנה קבע כי 20% מהישראלים מצהירים שהפחיתו בצריכת חלב, זאת כמות אדירה. מהצד השני, שוק מקבילי החלב הצמחיים זינק ב 2013 ב-25%, אין לזה אח ורע בעולם. השוק אומר את דברו.
ידיעה משמחת שישנה עלייה משמעותית בתודעה, ופחות אנשים נופלים בפח
בניגוד לעשור הקודם, וכן לפני 2 עשורים
שבו הציגו פרסומת שנערה שותה חלב, ואחיה מזלזל בה
אח"כ מראים אותה שהיא גובהת והוא נשאר נמוך, הייתה כתבה לפני כמה שנים
בערוץ 10 על אותו נושא, אז שמח לשמוע שזה השפיעה, יומטוב:)
🙄
בפעם הראשונה שהכנתי את עוגת התפוזים היא יצאה פחות מדי תפוזית לטעמי, בפעמים הבאות הוספתי שתי כפות של גרידת תפוז ויצא מעולה!
נהנית מאוד מהבלוג שלך, דרך אגב 🙂
תודה!
עוגת התפוזים הטעימה ביותר שאכלתי בחיי (כולל לפני הטבעונות)