ויוה סקנדינביה: אוכל טבעוני באוסלו, נורבגיה
מעולם לא תכננתי לנסוע לאוסלו אבל רצה הגורל ובתוך חודש בלבד ביקרתי בעיר הצפונית פעמיים ברציפות וחזרתי, כצפוי, עם מידע והמלצות על מסעדות טבעוניות וידידותיות בבירה הנורבגית. יוסי ביילין, מאחוריך!
אומר זאת בכנות, אוסלו לא בדיוק ידועה כעיר מלאת הרפתקאות ושוקקת חיים. כשניסיתי לקושש מידע לקראת הנסיעות שלי לשם (כן, היו שתיים ברצף. תכף ההסבר) לא נמלאתי ביותר מדי אופטימיות. במילים אחרות, נראה שחוץ מיוסי ביילין אף אחד כנראה לא רואה בבירה הנורבגית יעד תיירותי או קולינארי מעניין, ודאי שלא לטבעונים. ככה זה כשהמסורת הגסטרונומית של הסביבה מתמקדת באכילת בעלי חיים כמו דגים וחזירים, במקביל למינימום צריכת ירקות, פועל יוצא של האקלים הקר. הדבר היחיד שהחזיק את התקווה שלי לא לגווע ברעב, היה הסיבה לביקור שלי שם – לא פסטיבל אחד כי אם שני פסטיבלים שונים שעוסקים בטבעונות, שהוזמנתי להרצות בהם על המהפכה הטבעונית בישראל. אם זה מעניין את המקומיים, כנראה שמשהו בכל זאת קורה שם!
החלטתי להירגע והפקדתי את עצמי בידיהם הטובות של סגן שגריר ישראל בנורבגיה דן פורז ורכז התרבות פטריק מק'גאוון (שני בחורים מקסימים וכיפיים במיוחד), שדאגו לי ללוח זמנים צפוף של הרצאות, פגישות, סדנאות וכל מה שיכולתי בעצם לעשות כדי לקדם את המודעות לאורח חיים טבעוני, שאני משגררת כמיטב יכולתי ברחבי העולם. תודה לכם! חוץ מהרצאות וסדנאות בפסטיבלים, ערכתי גם סדנה אישית לשני בלוגרים טבעוניים מקומיים – את התוצאות שלה זללו עובדי השגרירות הישראלית, שבהמשך גם זכו להרצאה על טבעונות בישראל ובכלל. סדנת בישול קצרה והרצאה נוספת התקיימה באולם המרכזי שבבית הכנסת, לחברי הקהילה היהודית בעיר. בין לבין נפגשתי עם ראשי ארגונים למען בעלי חיים ופעילים מקומיים, כדי להחליף מידע ולחזק קשרים. ללא ספק ביקור עמוס, מרגש ומרתק.
בסיום המסע הכפול אני יכולה לומר, שאוסלו בהחלט מסבירה פניה לטבעונים. היא אולי לא היעד הטבעוני המרשים ביותר על הגלובוס (זאת הרי תל אביב!) אבל בהחלט אפשר לאכול בה היטב בתור טבעונים, גם במסעדות וגם מבחינת היצע של מוצרים בחנויות. נכון, מנהל המטבח בבית המלון היה צריך לרוץ להביא חלב סויה במיוחד בשבילי וההיצע בארוחת הבוקר הסטנדרטית רחוק מלהרשים, אבל ניכר שהמילה טבעונות לא זרה למקומיים ושביחס לשנים קודמות, מדובר בהתקדמות משמעותית מאד. הפסטיבל הטבעוני המרכזי (יש עוד כמה כאלה לאורך השנה מחוץ לאוסלו) נערך בדרך כלל בסביבות חודש מאי וזה מועד מצוין להגיע לשם ולחוות את ההתלהבות והשפע (היחסיים), שמזכירים את תחילת הנסיקה של אורח החיים הטבעוני במחוזותינו (עוד על הפסטיבל בהמשך).
כשאני חושבת על זה, זה די מדהים שבכל מקום שאני מגיעה אליו באירופה ובכלל, אני מגלה שיש תזוזה משמעותית קדימה, שיש עוד ועוד היצע ואפשרויות, שאנשים פתוחים יותר ומאמצים את אורח החיים הזה יותר ויותר. גם במקומות שהיו מאד רחוקים מהמגמה וגם בערים שנחשבו למתקדמות ועכשיו עוקפות אפילו את עצמן בסיבוב. אופטימיות כבר אמרתי?
כדאי לדעת: לפני שיוצאים לדרך
החל מאוקטובר 2018 ייפתח לראשונה בהיסטוריה קו תעופה ישיר מישראל לנורבגיה (של חברת התעופה הנורבגית), מה שסביר שיעלה את העיר המתוקה על המפה התיירותית של ישראל. אחרי שני ביקורים אני יכולה להעיד בדיעבד, שיש בה יותר מהנראה לעין במבט ראשון והייתי בהחלט חוזרת בשלישית כדי למלא את החסר בכל מה שקשור לבילויים תיירותיים שפספסתי (חוץ מפארק הפסלים העירומים, תחנת חובה!). כדי להתכונן למלא את הבטן באוכל טבעוני טעים כדאי להוריד אפליקציה מקומית מצוינת בשם Vegan Norway שמפרטת את כל האפשרויות הטבעוניות בסביבתכם (אוקי, כמעט את כולן), כולל פירוט מדוייק למדי של ההיצע באנגלית (לא תמיד המחירים מעודכנים). העיר קטנה, נעימה ויפהפיה ונוח מאד להסתובב בה ברגל, כך שגם מקום שנראה מעט מרוחק בדרך כלל יהיה בר הגעה בהליכה קצרה. חשוב לבדוק היטב את שעות הפתיחה, זה לא נדיר שמסעדות קטנות ובתי קפה סוגרים את שעריהם בשמונה בערב, ואת המטבח אפילו קודם. שימו לב: בניגוד לדנמרק למשל, בה לגיטימי לחלוטין לא להשאיר טיפ בכלל, באוסלו זה רצוי ומקובל. רוב נותני השירות בעיר הם זרים (כלומר משבדיה או משהו) והם ישמחו לחזור הביתה עם כמה כתרים נוספים בכיס. באופן כללי וכנהוג בסקנדינביות, המחירים גבוהים.
רב המכר "המטבח הטבעוני שלי" במבצע מיוחד
קניות
כאמור, ההיצע הטבעוני באוסלו הולך ומשתכלל. הנה כמה המלצות לחנויות שתוכלו למצוא בהן מוצרים לקחת איתכם לדרך או למלון, וגם כאלה שתוכלו לבשל איתם במידה ואתם משתכנים במקום עם מטבח.
Rotter – לחנות הטבע החביבה הזו יש שני סניפים בעיר, שמציעים מגוון נחמד של מוצרים כמו גבינות, ממרחים, יוגורט, מקבילי חלב ובשר מהצומח, שוקולד, עוגות וגלידה RAW (מבית היוצר של Funky Fresh Foods – ראו בהמשך), מוצרי מדף יבשים ואפילו אבקת חלבון טבעונית. החנות אינה טבעונית.
Veganermat – חנות טבעונית קטנה, אם תרצו מכולת, שנפתחה זמן קצר לפני שהגעתי לעיר. המבחר לא גדול, אבל אם תרצו להתרשם וגם לתמוך, תנו קפיצה אם אתם בסביבה. בעיני זה האזור המרגש יותר של העיר, פחות נומץ אולי אבל הרבה יותר שוקק ו"חי". רק בדקו מראש את שעות הפתיחה. Klostergata 19
Grønlands Torg – חנות נפלאה לפודי'ס גרגרנים, שמתלהבים מירקות מעניינים ומוצרי מדף מתוצרת יעדים אקזוטיים כמו לבנון (או שצריכים לבשל אוכל ישראלי באמצע סקנדינביה, כמוני). תמצאו כאן מגוון אדיר של רטבים, תבלינים, מוצרים אסייתיים, שמנים ועוד ועוד. כאן עדיף לא לדבר עברית בקול רם ולאסוף לסל מוצרים שלפחות באוסלו ממש לא מוצאים בכל מקום. גם המחירים ידידותיים במיוחד. החנות אינה טבעונית.
מסעדות
Asia
כמו בכל מקום אחר בעולם, הדרך המהירה והטעימה ביותר לאכול מזון מהצומח היא במסעדות האסייתיות, שהמטבח הטבעוני קרוב אליהן במיוחד. במסעדה הזו, שנמצאת ממש על המזח מול הפיורד, יש תפריט צמחוני-טבעוני נפרד ואפילו מציעים ארוחת טעימות טבעונית (וכמובן יקרה להחריד). בין היתר תוכלו לאכול מנת באו טעימה (לחמניה מאודה עם טופו) בשם Tree Hugger (גם חוש הומור יש!), מנה של ברוקולי מוקפץ עם אורז ועוד. כשמזג האויר נעים כיף לשבת בחוץ ולצפות בספינות שמשייטות על המים. האוכל, בסך הכל, נחמד.
Stranden 1
Funky Fresh Foods
בית קפה/מסעדה טבעוני עם דגש על אפשרויות בריאות, אורגניות, ללא גלוטן וסוכר, לצד אוכל מושחת יותר (השמועה אומרת שמנת הדגל היא ההמבורגר שמבוסס על ג'ק פרוט). בפנים חלל נעים ורחב אבל אנחנו ישבנו בחוץ, כי בכל זאת לא בכל יום יש קיץ אמיתי באוסלו. חוץ מההמבורגר יש סלטים, ראפים, קארי, קערות בוקר וגם מאזטים לאכילה משותפת (אני לא הייתי מהמרת על הפלאפל). לקינוח יש עוגות נאות (Raw) מתחלפות ושייקים ועל אף הרוח הבריאותית משהו, חובבי השתיה יכולים להזמין כאן גם בירה, יין ועוד משקאות אלכוהוליים.
Hausmanns gate 16
Loving Hut
באוסלו ממוקמים לפחות שני סניפים של הרשת הטבעונית הבינלאומית הזו, שנבנתה סביב דמותה של המאסטרית (או אם תרצו, גורו) צ'ינג האי. לרשת כ-200 סניפים שונים ב-35 מדינות והם שונים זה מזה מבחינת העיצוב והתפריט. את זה שאנחנו ביקרנו מנהל זוג ממוצא סיני, מה שהסביר את התפריט האסייתי האינסופי של מנות בהשפעה סינית עם מרכיבים שונים. המקום קטן ולא מעורר רצון עז לשבת, במיוחד כשמזג האוויר מאיר פנים (מה זה מאיר, היה חם יותר מאשר בתל אביב באותם ימים). הפתרון: לקחת טייק אוויי ולשבת לאכול באחת הכיכרות או הפארקים הסמוכים, יחד עם פחית בירה שאפשר לרכוש בדרך בקיוסק. לא מנות שתחלמו עליהן בלילה, אבל אם חשקתם באוכל סיני טבעוני, תוכלו למצוא ממנו כאן בשפע.
Fredensborgveien 29
Lett
הטרנד הבריאותי ששוטף את אירופה לא פסח על אוסלו וגם כאן אפשר למצוא סלטיות/מיציות חביבות ומעוצבות, שמתמקדות במזונות בריאים כמו מיצים בכבישה קרה, קערות (bowls) שחלקן נאות (raw) וחלקן סתם טבעוניות, לצד מוצרי מדף שונים (יש שוקולד!) והבלחות מפנקות כמו קערת אסאי או שייקים. הרשת המקומית Lett (כמה סניפים ברחבי העיר) עונה בדיוק על ההגדרה, עם היצע צמחוני-טבעוני של סלטים, ראפים ומרק יומי, שאפשר לנשנש באזור ישיבה נעים. אזהרה: לא כל המשקאות הסחוטים עם השמות האקזוטיים באמת טעימים.
The Juicery
עוד מאותו סגנון, הפעם באוירה קצת יותר חמימה ושכונתית. גם המקום הזה לא לגמרי טבעוני אבל מציע מיצים בסחיטה קרה, שייקים, אייס קפה ואפילו שוקו טבעוני מבוסס חלב קשיו. כמתבקש מהשם, רוב ההיצע מתמקד בשתייה, אבל יש גם קערות אסאי מושקעות ומגוונות. כיף שיש כאלה מקומות!
Niels Juels Gate 29
Der Peppern Gror
ברדיוס של הכיכר המרכזית שסמוכה לבית העירייה, על גדות הפיורד (אל תדמיינו מפלי שלג והרים ירוקים, זה פיורד עירוני שנראה יותר כמו כל נהר אירופאי מצוי), אפשר למצוא כמה מסעדות מתאימות לטבעונים. את אסיה החביבה כבר הזכרתי והמסעדה הזו, שמתמחה במטבח הודי גבוה יחסית, נמצאת ממש על הכיכר. בתפריט סימונים ברורים ותיחקור של המלצר יגלה כנראה עוד כמה אפשרויות שאולי לא איתרתם בעצמכם. למסעדה הזו הגענו בסוף יום ארוך בפסטיבל הטבעוני, כך שלצערי לא תיעדתי את הרכיבים של כל המנות אבל קעריות בצק חומוס פריכות, קציצות ירק רכות ותבשיל במיה בעגבניות היו רק כמה מהמנות שטרפנו. לא בדקתי, אבל השמועה אומרת שיש סורבה מנגו לקינוח.
Fritjof Nansens plass 7
Plah
מה עושה בחורה שחוזרת בפעם השנייה בתוך חודש לאותה עיר? מחפשת לפחות לערב אחד חוויה קולינארית מעניינת באמת, ולא אכפת לה בכלל לעבור אותה לגמרי לבד. אז חיטטתי באפליקציה המעולה Vegan Norway וגיליתי שממש מטר מהמלון (טוב כמה צעדים) ישנה מסעדה תאילנדית עילית, שמגישה תפריט טעימות מלא גם לטבעונים. כמקובל במסעדות מהז'אנר, לא מדובר באוכל תאי סטנדרטי אלא בפרשנות של השף על המנות הקלאסיות מהמטבח הנהדר הזה. לפעמים הפרשנות היתה מוצלחת ולפרקים הרגשתי שוואלה, אולי הוא מתאים את התפריט לחך המקומי, אבל אוכל תאי זה לא. היו מנות פחות מדוייקות ובעיקר טעמים הרבה פחות מאוזנים וחזקים מאלה שמאפיינים את המטבח הזה. בין היתר הוגשו ציר ירקות וסויה מתובל עם טפיוקה, פטריות מיובשות, גוג'י ברי ובזיליקום מתוק; סמוסה של בטטה ותפוח אדמה; וטופו מטוגן עם ריבת צ'ילי וסלט כוסברה וליים. הפתעות חמודות היו דווקא בגזרת המתוקים, שבתאילנד בכלל לא נחשבים כחלק מארוחה אלא רק חטיף – אורז דביק מתובל בכורכום וחלב קוקוס מעושן הוגש על "גריל" קטן בתוך עלה בננה; צ'אי קר הגיע ב"שקית" עם קש, כמו ששותים בתאילנד (גם אוכלים משקיות. תהרגו אותי); ופנקייק מושלם מקמח אורז וחלב קוקוס עטף בשר קוקוס טרי ושומשום. ארוחה יקרה מאד (כ-700 כתרים לאדם), אבל למי שמחפש חוויה קצת אחרת מההיצע הסטנדרטי באווירה אפלולית ויוקרתית, זה בהחלט נחמד. נ.ב. אל תפספסו את הציור האדום המפתיע בחדר הפנימי.
Hegdehaugsveien 22
Fragrance of the Heart Cafe
כל עיר ראויה חייבת שתהיה לה לפחות מסעדה רוחנית אחת, ואוסלו בהחלט יכולה לסמן וי על המשימה – המסעדה הצמחונית הזו (שממוקמת באותה כיכר הסמוכה לבית העירייה) עטופה ברוחו של סרי צ'ינמוי (Sri Chinmoy), כולל ספרים, תמונות וטקסטים נבחרים, שמבקשים לעזור לקהל המבקרים להגיע לשלום פנימי וחיצוני. המקום הוא חלק מקהילה בינלאומית של מוסדות מזון המקדשות את המורשת של צ'ינמוי, שהיה לא רק איש רוח אלא גם אתלט, צייר ומוזיקאי. מעבר למזון לגוף הן מעניקות גם מזון לרוח, באירועים פתוחים שמתקיימים במקום כמו הופעות והרצאות. מזמינים בדלפק מהמבחר שבויטרינה או על הלוח, כאשר רוב המנות המיוחדות והקבועות מסומנות ב-V המיוחל: המבורגר (יותר נכון קציצות), תבשילים, ראפים וגם קינוחים. האוכל ביתי ופשוט, רובו גם נטול גלוטן, והוא טעים דיו כדי לעצור כאן לארוחת צהריים כשאתם רעבים.
Fridtjof Nansens pl. 2
Oslo Raw
כאמור, הטרנד הבריאותי הוא אחד המניעים החזקים כאן לבחירה במזון מהצומח ואוסלו רואו היא דוגמא מצויינת לאיך עושים את זה כמו שצריך. בית קפה מקסים ושכונתי, הרחק ממרכז העיר, עם תפריט שכולל מבחר נאה של עוגות נאות (חה!) יפות וטעימות, סלטים, מרקים וכיוצא באלה תופינים. אני ניסיתי לטעום קצת מהכל, מלוח ומתוק, בצלחת אחת שהם קוראים לה "בראנץ'". קצת מיניאטורית אבל טעימה וכיפית פלוס. עוד שמחתי להתוודע אל משקה "כמו קפה" נהדר שמבוסס על פטריות (chaga) שעבור הון קטן גם חזר איתי לארץ בצנצנת קטנה של אבקה שחורה (האמת שווה, כי לכוס משקה אחת צריך בערך 1/8 כפית). הכל נאפה במקום מחומרי גלם איכותיים, ברובם אורגניים ועם הרבה השקעה. כשהייתי שם, תהליכי הבנייה של המאפייה הנפרדת, שכעת כבר משמשת גם לקייטרינג ומשלוחים, היו לקראת סיום, וסניף נוסף כבר נפתח בינתיים ברחוב הראשי שיורד מארמון המלך לכיכר המרכזית. כבר אמרנו שאפילו אוסלו מתעוררת?
Ullevålsveien 82
Karl Johans gate 23B
Nordvegan
המסעדה הטבעונית החדשה בעיר, שהשמועה אומרת שכבר נפתח לה סניף נוסף (הידד!). החלל רחב ידיים ומזכיר קצת קפיטריה מעוצבת ואת ההזמנות מבצעים בויטרינה, שם מוצגות המנות היומיות בכלים גדולים. בין היתר מגישים כאן כריכים, פשטידות, לזניה, סלטים, תבשילים ועוד וכמובן גם קערת בודהה (כי איך אפשר לפתוח מסעדה טבעונית בלי מנה כזאת). הסגנון ביתי ולא מוקפד וההיצע משתנה לפי החשק, המצאי והעונה. טעים ונעים כאן, יותר בצהריים מאשר בערב (מה גם שהמקום נסגר כבר בשמונה).
Kristian IVs gate 15b
O'Learys
רשת בינלאומית של ברי-ספורט (אפשר לומר ככה בעברית?), אתם יודעים, כאלה שהקירות שלהם מחופים במסכי טלוויזיה שמשדרים אירועי ספורט מהעולם והתפריט בניחוח אמריקאי קלאסי, לא משנה איפה בעולם הם ממוקמים. באוסלו יש לרשת שני סניפים, אחד במרכז העיר ואחד בשדה התעופה. בשביל חובבת מונדיאל מושבעת כמוני, זאת היתה עצירה מושלמת להמבורגר, בירה ומשחק כדורגל בשידור חי בדרך הביתה. הרשת הפכה לידידותית לטבעונים כשהכניסה לתפריט את מוצרי !oumph המעולים (אותם פגשתי לראשונה בפסטיבל) וכעת אפשר להזמין קסאדייה, "כנפי באפלו" ו"המבורגר" עם הנתחים האלה. יש להם טעם ומרקם שהתחבבו עלי מיד, בשונה ממרבית מקבילי הבשר שיצא לי לטעום עד היום. כיף.
מחוץ לעיר
יום אחד של המסע הוקדש לטיול מחוץ לאוסלו. התחנה הראשונה היתה מרכז לטיפול ושיקום של כלבים וחתולים עזובים או משוטטים בשם FOD. התופעה הרבה פחות נפוצה בנורבגיה מאשר בישראל ועדיין, יש צורך למצוא מחסה זמני לבעלי החיים האלה שמצויים במצב של הזנחה, בשאיפה למצוא עבורם בתים טובים. התנאים מצויינים – חצרות רחבות ידיים לכלבים ובתים משוכללים עם מתקנים ושעשועים לחתולים, וכולם זוכים לתשומת לב, טיפולים וטרינריים וטיולים יומיים.
משם המשכנו לאחת מחוות המקלט המקסימות שביקרתי בהן בשם Dale Store Gard שממוקמת ב Fredrikstad. את המקום מנהל זוג שמקדיש את חייו ואת הקרקעות סביב ביתו לשיקום ולהגנה על בעלי חיים, רובם ניצולי תעשיית המזון מן החי כמו עזים, כבשים, חזירים ותרנגולות. גם סוסה ניצולת מירוצים פגשנו שם, עוד ענף בידור ושעשוע מזעזע של פגיעה וניצול בבעלי חיים, שנפצעים וגם מתים כתוצאה מהשחיקה והמאמץ הבלתי אפשרי שהם נתונים בהם.
אחרי התרגשויות כאלה כמובן שנפתח התיאבון והמשכנו בנסיעה למקום קטן וחמוד הממוקם ממש על החוף ב-Sarpsborg, בשם Palma Kiosk. הקימו אותו בני זוג טבעונים צעירים, שמגישים שם ג'אנק פוד חינני כמו קערת נאצ'וס עם נתחי "כמו בשר" ששוחים ברטבים מושחתים, צ'יפס מוצלח וגלידה אמריקאית (soft serve) שווה במיוחד. אם אני לא טועה, המקום פתוח רק בקיץ וכדאי לוודא מראש את שעות הפתיחה אם אתם מגיעים לסביבה. הבונוס במיקום הלא נגיש: כל המתרחצים בחוף טוחנים גלידה ונשנושים טבעוניים כאילו אין מחר.
VegetarFestival
הפסטיבל הטבעוני של אוסלו התקיים השנה זו הפעם התשיעית (!!) ומאירוע קטן של קומץ אנשי שוליים, הפך לאירוע מרכזי וגדול, מלא באנרגיה מתפרצת, אוכל טעים ופעילים למען בעלי חיים. הקהל, שילוב של טבעונים, צמחונים וסקרנים, נהר לפארק בו מוקם הפסטיבל השנה בהמוניו, עד כדי כך שבשעת הפתיחה השתרך תור ארוך של ממתינים מול השערים והמארגנות מעריכות שהגיעו אליו לפחות 6000 מבקרים. בעיר קטנה ולאו דווקא טבעונית במיוחד, מדובר בהישג מרשים. מי שעקב אחרי המסע של באוסלו אולי נתקל בסרטון הלייב המתלהב שלי, כי באמת אפשר היה להרגיש את השינוי באוויר – המקום שקק מבקרים, האווירה היתה נהדרת, אוהל ההרצאות ואוהל הסדנאות היו מלאים עד להתפקע ולא יכולתי שלא להתפעל משפע המוצרים והדוכנים המעניינים. בין היתר טעמתי שם לראשונה את המוצר המשובח !oumph – נתחי "בשר" מהצומח מתוצרת שבדיה (סליחה, אבל בנורבגיה לא מייצרים יותר מדי דברים, הרוב מיובא מהסביבה) ועוד מוצר דומה ומוצלח בשם VegMe, את הגלידה ההיסטרית של יצרנית חלב שיבולת השועל Oatly (שוב, משבדיה), גבינות בוטיק, טופו מתוצרת מקומית וסתם אוכל טעים מרחבי העולם, מאתיופיה ועד הקאריביים. היו שם גם מוצרי קוסמטיקה מעניינים (כמו פילינג גוף אקולוגי שמכינים משאריות קפה), והמון דוכנים של ארגונים קטנים וגדולים למען בעלי חיים. אם אתם מתכננים להגיע לאוסלו בתקופת האביב/תחילת הקיץ, הייתי משתדלת ליפול על הימים של הפסטיבל, שפשוט גרם לי להתרוממות רוח כזאת, שמרגישים כשרוחות של שינוי נושבות לכם בשיער.
כמו שכתבתי בפתיח, גם בביקור השני בעיר השתתפתי כמרצה אורחת בפסטיבל טבעוני בשם Green Food Fest, אך הוא היה קטן בהרבה ובמרחק שעה נסיעה ברכבת ממרכז אוסלו. נהדר היה לגלות שלטבעונות יש ביקוש גם בעיירות קטנות יותר ולפי מה שסיפרו לי פעילים מקומיים, הוא רק אחד מיני רבים שנערכים במיקומים שונים ברחבי המדינה. בהתחשב בעובדה שנורבגיה מאוכלסת בקושי ב-5 מיליון תושבים בסך הכל, רובם מרוכזים באוסלו ובעוד שתי ערים גדולות, בהחלט מדובר במידע מלהיב.
מדריכים טבעוניים לערים נוספות בעולם
תגיות: טבעונים בחו"ל, אוסלו, נורבגיה, מסעדות טבעוניות
קטגוריות: פוסט נבחר, טבעונים בתפוצות
אני מתה על אוסלו ומניחה שאגיע אליה שוב, פעם שלישית.
כיף לקרוא שעוד מישהי נהנתה מהעיר הצוננת – בכל רבדיה – הזו 🙂
וגם כיף לקרוא על כל האפשרויות החדשות. באמת שהם רצים מהר קדימה.
תודה! והיה חם בטירוף 🙂
תודה על הפוסט המושקע! אחרי כמה ימים בהם רעבתי בברגן ופלאם, לא יכולה לחכות לנסות אוכל עם טעם!
יאללה מחכה לשמוע איך היה!!