חורף טבעוני: מרק אפונה עשיר
כאילו שהיו חסרים מתכונים למרק אפונה, באה אורי שביט ומחליטה לכתוב אחד נוסף, לבקשת הקהל. כי אין דבר כזה יותר מדי
אפונה יבשה היא אחת הקטניות שלא מוערכות מספיק על ידי אוהבי בישול ואוכל, למרות שיש לה טעם נפלא, מרקם נימוח ואת אחת התכונות החשובות ביותר במטבח הטבעוני – היא דורשת מינימום היערכות מראש. לא צריך להשרות, בקושי לשטוף, והבישול שלה לוקח בין 40 דקות לשעה. פתח מצוין לספונטניות והשבעת הרעב באופן בריא, מזין וטעים באותה נשימה. אני תמיד מתלוננת שבמקום לעשות איתה דברים מעניינים (כמו למשל קציצות אפונה כאלה) כולם מכירים את אותו מתכון משמים למרק אפונה טחון במרקם של גרבר, אבל בינינו, מדובר באחת המנות הכי טעימות וכיפיות בחורף (וגם בשאר ימות השנה). כך קרה שהחלטתי בפרץ ספונטניות להכין מרק כזה, הפעם עם כמה טריקים מעולים לשדרוג ובכלל בלי להשתמש בבלנדר מוט. סקר קצר בפייסבוק העלה, שעל אף מיליון המתכונים שכבר קיימים ברשת, אין דבר כזה יותר מדי כשזה מגיע למרק אפונה. ביקשתם, קיבלתם – תודו לי אחר כך.
הפלא הלבן: כל מה שרציתם לדעת על טופו – הסדנה המבוקשת חוזרת!
מרק אפונה עשיר
כמה טריקים משדרגים את המרק הזה ומעניקים לו טעם עמוק ועשיר יותר מהמקובל, אך גם בלעדיהם המרק הזה לא יכול להיכשל. כמובן שאפשר לאלתר ולהוסיף או להחסיר ירקות בהתאם לחשק ולהיצע. רמז: ארטישוק ירושלמי וקוביות דלעת יתקבלו בברכה.
חומרים ל 6-8 מנות
3 כוסות אפונה יבשה, שטופה ומסוננת
1 בצל גדול, חתוך לקוביות
4 שיני שום, מעוכות וקצוצות
3 גזרים, חתוכים לקוביות קטנות
2 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות
1/2 ראש סלרי, קלוף וחתוך לקוביות
6 גבעולי סלרי (אפשר מהראש), קצוצים עם העלים
חופן קטן של עלי מרווה מיובשים
חופן קטן של פטריות פורצ'יני מיובשות
1/2 לימון פרסי יבש שבור, שחור או לבן
1 כף רוטב סויה תאילנדי בהיר
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס
שמן זית
להגשה:
חופן שמיר קצוץ
חופן עלי נענע קצוצים
+ יוצקים מעט שמן זית לסיר רחב ומטגנים בו בצל, שום ועלי מרווה מיובשים, עד שהירקות מתרככים מעט ומעלים ניחוח.
+ מוסיפים בזה אחר זה את קוביות הירקות: גזר, תפוחי אדמה, ראש סלרי וגבעולי סלרי, מערבבים וממשיכים לטגן 5-10 דקות, עד שהירקות מתרככים מעט ומעמיקים צבע.
+ מוסיפים את האפונה, מערבבים ומטגנים עוד 2-3 דקות.
+ מכסים במים כ-3 ס"מ מעל תכולת הסיר ומוסיפים פטריות פורצ'יני, לימון פרסי יבש ורוטב סויה. מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים.
+ מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה לבינונית-נמוכה ומכסים את הסיר. ממשיכים לבשל 40 דקות עד שעה, עד שהאפונה רכה לחלוטין והמרק מסמיך. בודקים מדי פעם ומוסיפים נוזלים במידת הצורך. טועמים ומתקנים תיבול.
+ ממש לפני ההגשה מוסיפים לסיר שמיר ונענע קצוצים, מערבבים ומגישים. המרק יהיה נהדר גם למחרת, בחימום חוזר.
מרק מ ע ו ל ה! תודה!
זה פשוט נזיד ממש טעים וכיפי. לא היה לי לימון, פטריות פרסי או רוטב סויה. שמתי קצת גרידת לימון. ממש תענוג!
תודה! איזה כיף