צהוב זה הירוק החדש
בפעם הראשונה שפגשתי אותה, ידעתי שמדובר באהבה מביס ראשון. מאז אני והאפונה הצהובה בלתי ניתנות להפרדה והפעם ביחסינו, מרק חורפי מושלם
למה דווקא אפונה צהובה? כי היא כל כך טעימה. כי הטעם שלה עדין ולא שתלטן כמו של אחותה הירוקה (שגם אותה אני מחבבת, כן?). כי לא חייבים להשרות אותה ולכן אפשר להשתמש בה באופן ספונטני. כי היא מתבשלת ממש מהר (30-40 דקות) ואחרי הבישול יש לה את המרקם הכי רך, קרמי ומתמסר. בקיצור, אני עפה על אפונה צהובה! עד לא מזמן אפשר היה למצוא אותה בחנויות התבלינים והטבע במשקל בלבד ועכשיו למרבה האושר היא מגיעה ארוזה למדפי המרכולים, כך שתוכלו למצוא אותה כמעט בכל סופר.
בפעם הראשונה שהשתמשתי בה, הכנתי ממנה המבורגר. בפעם השניה עפתי על הממרח הטעים ביותר בעולם, פאבה יוונית (המתכון בסוף הכתבה). והפעם קבלו את אחד משילובי הטעם והמרקם המושלמים, במיוחד לאוהבי מרקי חורף סמיכים, משביעים ומפנקים.
אגב, ממש לפני שהכנתי את המרק תהיתי בפוסט בפייסבוק מה הוא יהיה יותר, כתום או צהוב. התוצאה לפניכם 🙂
מרק אפונה צהובה ובטטה
לא חייבים לטחון את המרק, אבל לדעתי המרקם הקרמי הזה כל כך מפנק שזה מומלץ גם למי שבדרך כלל לא חובב מרקי גרבר. המרק הזה מאד אוהב חמיצות, לכן הכי כיף להגיש אותו עם מעט מיץ לימון טרי וחופן צלפים. מי שפחות בקטע יכול להוסיף קרוטונים או לחילופין קוביות טופו צרובות.
חומרים ל-6 מנות
800 גרם אפונה צהובה, שטופה
800 גרם בטטות, קלופות וחתוכות לקוביות
2 בצלים לבנים, קצוצים גס
6 שיני שום, פרוסות גס
6-8 עלי מרווה טריים
1 כף שורש כורכום טרי, מגורד (או 1 כפית כורכום טחון יבש)
1-2 כפיות הל טחון (לא חובה)
1/2 כפית פלפל לבן טחון
מלח ים אטלנטי
2 ליטר מים
שמן זית
2 כפות חומץ תפוחים או חומץ אורז (לא חובה)
אפשרויות להגשה:
1 חבילה (300 גרם) טופו מוצק, חתוך לקוביות קטנות
2-3 כפות רוטב סויה (רצוי בהיר)
מיץ מלימון אחד
קרוטונים
צלפים
+ מניחים את הטופו בקערית, יוצקים עליו רוטב סויה ומעט שמן זית ומערבבים בידיים כך שכל הקוביות ייעטפו. מכסים בניילון נצמד ומשהים לספיגת טעמים.
+ מחממים שמן זית בסיר גדול ומטגנים בו בצל, שום, שורש כורכום ומרווה 5-8 דקות, תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שהירקות מזהיבים מעט ומעלים ניחוח.
+ מוסיפים בטטה ואפונה, מערבבים וממשיכים לטגן עוד כ-5 דקות. מתבלים בהל, מלח ופלפל לבן ומערבבים.
+ יוצקים את המים לסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים וממשיכים לבשל 30-40 דקות נוספות, עד שהאפונה רכה מאד. מסירים מהאש.
+ אם רוצים מוסיפים למרק חומץ וטוחנים בעזרת בלנדר מוט למרק גס או חלק, לפי הטעם. טועמים ומתקנים תיבול.
+ מכינים את הטופו: מלהיטים מחבת ומעבירים אליה את קוביות הטופו עם הנוזלים שבקערית. מקפיצים במשך דקות אחדות, עד שהקוביות נצרבות ומשחימות.
+ יוצקים את המרק לקעריות הגשה אישיות. סוחטים מעל מעט מיץ לימון ומוסיפים טופו מטוגן, קרוטונים או צלפים. מגישים חם.
תגיות: בטטה, מרק, חורף, אפונה צהובה
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, מרקים
שלום אורי.
היכן ניתן להשיג שורש כורכום
מבלי להגיע לשוקי איכרים למיניהם?
אני מאמינה שכן, התחילו לשווק אותו לאחרונה באופן קצת יותר מסודר. יש סיכוי למצוא בירקניות מושקעות או סופרים עם מחלקת ירקות רצינית.
הכנתי ויצא נהדר!
תודה 🙂
איזה כיף 🙂 עשית לי חשק!
אכלתי עכשיו עם צלפים-גאוני!!!
שלום
אפשר להשתמש באפונה צהובה קפואה ?
היי, אני לא מכירה מוצר כזה 🙂
טעים וקל להכנה! השתמשתי בסיר לחץ אז בכלל…
תודה!
איזה כיף!!