פלאפל עולמי אפוי

אפריל 24, 2012 מאת:

למה רק חומוס? החלטתי לגוון עם כל מיני סוגים של קטניות ולייצר כדורונים פריכים בהשראת הפלאפל הישראלי האהוב, עם השפעות מרחבי הגלובוס. כדאי למתוח את זמני ההשרייה (שעועית תשמח למשל ל-24 שעות אפילו), רק אל תשכחו להחליף מדי פעם את המים ואם צריך, להעביר ללילה למקרר. כמובן שאפשר לאמץ רק מתכון אחד או שניים ולא להשתגע (כמוני) עם כל הקטניות בבת אחת.

פלאפל שעועית אזוקי (כ-25 כדורים)
1 כוס שעועית אזוקי אדומה, מושרית למשך לילה לפחות
1/2 צרור קטן פטרוזיליה קצוצה
1/2 בצל סגול קצוץ
2-3 שיני שום
3-4 כפות שקדים קלויים גרוסים
1 כף קמח (אפשר מלא)
1 כף פירורי לחם
1-2 כפות שמן זית
מעט מים או מי סודה לפי הצורך
מלח

פלאפל שעועית לבנה (כ-15 כדורים)
1 כוס שעועית לבנה מושרית למשך 24 שעות, מבושלת כשעה במים, לחצי ריכוך (אפשר להחליף ב-2 כוסות שעועית קפואה מופשרת)
1/2 צרור קטן שמיר קצוץ
2 בצלי שאלוט קצוצים
1 שן שום
מיץ מ-1/2 לימון
1 כף קמח (אפשר מלא)
1 כף פירורי לחם
1-2 כפות שמן זית
מעט מים או מי סודה לפי הצורך
מלח

פלאפל עדשים כתומים בניחוח הודי (כ-20 כדורים)
1 כוס עדשים כתומים, מושרים למשך 4 שעות לפחות
1/2 צרור כוסברה קצוצה
1 כפית זרעי כמון, קלויים מעט על מחבת יבשה ושבורים במכתש ועלי
1 כפית זרעי הל, קלויים מעט על מחבת יבשה ושבורים במכתש ועלי
1/2 פלפל צ'ילי קצוץ, עם או בלי הגרעינים (יותר חריף עם גרעינים)
2-3 שיני שום
1 כפית ג'ינג'ר מגורד
1 כף קמח (אפשר מלא)
1 כף פירורי לחם
1-2 כפות שמן זית
מעט מים או מי סודה לפי הצורך
מלח

פלאפל עדשים ירוקים בניחוח תאילנדי (כ-22 כדורים)
1 כוס עדשים ירוקים, מושרים למשך 4 שעות לפחות
1-2 כפיות מחית קארי תאילנדי ירוק
1 כפית גרגירי כוסברה, קלויים מעט על מחבת יבשה ושבורים במכתש ועלי
1/2 צרור כוסברה קצוצה
2 שיני שום
3-4 כפות בוטנים קלויים גרוסים
1 כף קמח (אפשר מלא)
1 כף פירורי לחם
1-2 כפות שמן זית
מעט מים או מי סודה לפי הצורך
מלח

פלאפל שעועית מש מונבטת (כ-15 כדורים)
1 כוס שעועית מש מונבטת במשך יום או יומיים, ללא בישול
1-2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
חופן אגוזי מלך
1-2 שיני שום
1 כף קמח (אפשר מלא)
1 כף פירורי לחם
1-2 כפות שמן זית
מעט מים או מי סודה לפי הצורך
מעט קינמון טחון
מלח

לאפייה
פירורי לחם טחונים דק, שמן זית
או בקבוקון ריסוס מלא בשמן זית (את הבקבוקון ניתן לרכוש בחנויות המתמחות)

+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ טוחנים את החומרים של כל סוג פלאפל לעיסה אחידה ודביקה (אם היא יבשה מדי, מוסיפים מעט מים או מי סודה). טועמים את התערובת ומתקנים תיבול במידת הצורך – היא צריכה להיות מתובלת בעוז, הטעמים ידהו מעט אחרי האפייה.
+ מערבבים פירורי לחם במעט שמן זית, ליצירת תערובת פירורית ולחה.
+ בכפות הידיים או בעזרת כף פלאפל יוצרים כדורונים ומצפים אותם בעדינות בתערובת הפירורים. לחילופין, אפשר לרסס אותם בשמן זית.
+ מניחים את הכדורים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, תוך שמירה על רווחים של 2-3 ס"מ (חלק מהכדורים ישתטחו או יתפחו מעט). אופים כ-10 דקות, עד שהכדורים משחימים מעט (אפשר להגביר מעט את חום התנור לקראת הסיום). מוציאים מהתנור ומגישים מיד.

טיפ: נשארו פלאפלים? אל תשליכו! אפילו למחרת אפשר לחמם מעט שמן זית במחבת ולגלגל בו מעט את הכדורים האפויים. מעדן.

5 סודות הפלאפל האפוי
נכון, הוא לעולם לא יהיה בדיוק כמו הפלאפל המטוגן בדוכן האהוב עליכם, אבל הנה כמה עקרונות שכדאי להקפיד עליהם כדי לשחק אותה עם פלאפל שיצא מהתנור:
העיסה צריכה להיות לחה ומשחתית. אם היא מוצקה ונוחה מדי לעבודה, סביר שהכדורים ייצאו יבשים. אל תתביישו להוסיף לה מים עד שתגיע למרקם הנכון.
אל תשאירו אותה לחכות! הקטניות סופחות נוזלים ואם תחכו, היא שוב תתייבש. אם זה קרה בטעות, נסו להוסיף שוב מעט מים או מי סודה ולערבב היטב. מתקנים תיבול אם צריך.
צבע זה לא הכל. עדיף שהכדורים יהיו מעט פחות שחומים ויותר עסיסיים.
דואגים לציפוי עסיסי.  פירורי לחם לחים משמן, תרסיס שמן איכותי או אפילו ידיים משומנות מעט לציפוי הכדור יעשו לו רק טוב. אני מעדיפה את אופציית הפירורים הפריכה.
מגישים מיד. מכניסים את התבניות לתנור ממש לפני הארוחה, המתנה ממושכת לא תעשה לפלאפל טוב. מגישים מיד, רצוי עם מטבלים וממרחים כמו טחינה, גוואקמולי, צ'ימיצ'ורי או פסטו.

Print Friendly

9 תגובות לפוסט

  1. טבעונית הגיב:

    נראה טוב –
    ממליצה גם לנסות להכין עם קמח כוסמין – זה בריא יותר
    וגם לנסות קמח חומוס… נותן בכלל ט'אצ פלאפלי 😉

  2. אלף הגיב:

    הכנתי אתמול את פלאפל שעועית המש – יצא מעולה! אכלנו עם תבשיל בורגול בעגבניות כמו שמגישים במסעדת פרג' בחיפה וסלט ירקות.
    לאור ההצלחה אתמול – אנסה גם שאר מתכוני הפלאפל בשבועות הקרובים.

  3. ליאת הגיב:

    היי.. יצאו קציצות מאוד טעימות תודה רבה לך.. אבל יצאו רק 9 ועוד הכפלתי את הכמות ב2 אה והגודל דיי סביר לא עשיתי אותם גדולות
    זה הגיוני?

  4. לילך הגיב:

    הי.

    הופסתי למתכון הפלאפל מאש בצל אחד, הרבה כוסברה כורכום וכמון – זה מה שנותן את הטעם הפלאפלי.
    הבעיה היא שכנראה בגלל הבצל התערובת יצאה מימית מידי ולא היה ניתן לעשות כדורים מהתערובת.
    כך שאם אתם שמים בצל אל תוסיפו מים בכלל…

  5. אריה הגיב:

    ממש המום. לא ציפיתי שיצא כל כך קרוב לפלאפל רגיל. ובכל זאת יצא הרבה יותר טעים ומיוחד. טרפו את זה כאן ובאמת ההכנה סופר פשוטה.
    שאפו ענק – נשאר לנו להכין עוד כמה סוגים (בינתיים עשינו רק את אלה על בסיס עדשים….פשוט יוצאת כמות עצומה למדי) 😛

  6. jasmin הגיב:

    כמה זמן לבשל את העדשים הכתומות? והאם מתאים גם לעדשים מונבטות? תודה.

  7. yochi הגיב:

    שלום! אני רוצה להכין היום. יש לי עדשים אדומות מונבטות. צריך לבשל קודם או אפשר ישר לטחון? וכנ"ל לגבי כל שאר הקטניות – אם הן מונבטות, לבשל בכל זאת או לא?

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2017 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games