בצלחת או בפיתה? לביבות אפונה

לביבות אפונה וכרישה בניחוח לימונענע

מרץ 27, 2013 מאת:


עוד מתחרות על תואר קציצות הקטניות הטעימות ביותר. מושלמות גם בחימום חוזר, נהדרות למילוי כריך או פיתה, בשילוב ירקות טריים וטחינה או ממרח אהוב אחר. סעו על זה.

חומרים לכ-30 קציצות

400 גרם אפונה יבשה, מושרית לפחות 8 שעות
1 זוקיני, מגורד גס
1 כרישה, פרוסה דק
3-4 שיני שום פרוסות
חופן עלי נענע קצוצים
חופן עלי בזיליקום קצוצים
קליפה מגורדת מלימון אחד
1-2 כפות מיץ לימון
1-2 כפות שמן זית
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי

שמן צמחי לטיגון (שמן זית, שמן חמניות, שמן זרעי ענבים)

+ מסננים את האפונה ממי ההשרייה ומעבירים למיכל של מעבד המזון. מוסיפים את הכרישה, השום, מיץ הלימון ושמן הזית וטוחנים עד לקבלת עיסה רכה ואחידה. מעבירים לקערת ערבוב.
+ מוסיפים לעיסת האפונה את הזוקיני המגורד, הנענע, הבזיליקום וקליפת הלימון המגורדת. מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
+ מחממים שמן צמחי במחבת רחבה. יוצרים מהתערובת קציצות שטוחות ומטגנים 2-3 דקות מכל צד. מוציאים לנייר סופג ומגישים מיד עם טחינה, סלסת עגבניות, פסטו וכדומה. אם לא אוכלים מיד, מכניסים את הלביבות בעודן חמות לכלי סגור.
+ אפשר גם לאפות: מחממים תנור ל 180-200 מעלות. משמנים נייר אפייה ומניחים אותו על תבנית או על רשת. מניחים עליו את הקציצות ומזלפים מעט שמן זית מלמעלה. מכניסים לתנור ל-7 דקות, הופכים וממשיכים לאפות 3-5 דקות נוספות (אם מניחים על רשת לא חייבים לאפות). להיזהר מאפיית יתר – מומלץ להניח בתחתית התנור תבנית עם מים רותחים, ליצירת לחות. אם לא אוכלים מיד, מכניסים את הלביבות בעודן חמות לכלי סגור.

בצלחת או בפיתה? לביבות אפונה

בצלחת או בפיתה? לביבות אפונה

 

Print Friendly

92 תגובות לפוסט

  1. מאת ניצן:

    היי!
    קיבלתי לינק לאתר וממש התרשמתי מכמה מתכונים כאן.
    יש לי שאלה:
    במתכון רשום שיש להשתמש באפונה יבשה מושרית.
    אפשר להכין את אותן הקציצות גם עם אפונה מקופסא/ אפונה קפואה או שהתוצאה תהיה שונה לגמרי?

    אשמח למענה!

    • מאת אורי:

      היי ניצן, זה באמת לא יעבוד.. כל העניין עם קציצות מקטניות מושרות ולא מבושלות, שה"דבק" הטבעי נוצר מהעמילן שיש בקטניות. ברגע שהן מבושלות או טריות – זה לא יעבוד והקציצה תתפרק.

      • מאת ניצן:

        OK
        תודה 🙂

        • מאת אלונית:

          נכון .. אבל אם בא לך לעשות קציצות מאפונה או תירס או כל מיני ירקות הדרך להדביק אותן היא באמצעות קמח חומוס , קמח טפיוקה או אפילו קמח לבן או מלא .. ולפעמים , תלוי בירק גם טופו משולב יכול לעשות את זה .. עכשיו ה"קיק" האחרון שלי הוא להכין מראש תערובת מקרם קוקוס , טופו , קשיו שהושרו , קמח טפיוקה וקורנפלור ומלח כתערובת "ביצים ושמנת " ולשלב את התערובת הזו לקציצות , חביתות או קישים של כל מיני ירקות ולהוסיף תבלינים בהתאם למה שרציתי להכין
          למשל כורכום אם רוצים חביתה .. וכד ..

          • מאת קארן:

            יכולה בבקשה לכתוב כמויות של ה"ביצים ושמנת"…
            נשמע רעיון מדליק

    • מאת רקפת:

      שלום, לביבות מעולות כמו כל המתכונים שלך שניסיתי עד כה. את בהחלט שיפור משמעותי לקולינריה שלנו מאז שהבנים החליטו על טבעונות. אני נהנית במיוחד שאין תחושה של חיפוש תחליפים אלא באמת מטבח טעים יצירתי ולא יותר מידי עבודה. (אלה שכן הרבה עבודה אני לא נוגעת)תודה רבה.

    • אשמח לדעת אם אפשר לאפות בתנור במקום לטגן
      האםיש משהו שצריך להוסיף ואם לא בכמה מעלות אפיה
      תודה רבה רבה
      מאשה

      • מאת אורי:

        בהחלט – משמנים נייר אפייה, מניחים את הקציצות ומזלפים מעט שמן זית מלמעלה. אופים כמה דקות ב-200 מעלות, הופכים ואופים עוד כמה דקות. סה"כ 10 דקות פלוס מינוס.

  2. מאת ליטל:

    הי אורי
    האם ניתן להשתמש בעשים שחורות מונבטות?
    ובכל אופן, כמה זמן השריה לעדשים שחורות / ירוקות?
    תודה 😉

    • מאת אורי:

      היי ליטל, לגמרי אפשר. זמן ההשרייה הוא של כמה שעות בכל מקרה, הרעיון הוא שהעדשים יגיעו למצב של נגיסות ולא יהיו קשות כמו אבן.

  3. מאת Tamar:

    הי אורי
    מתכון משגע ויצירתי כרגיל!
    יש מצב לוותר על מרכיבי הלימונענע למען ילדים בררניים?
    ואם מוותרת-האם להוסיף משהו במקום?
    מיליון תודות על ההתייחסות
    תמר

  4. מאת ענבל:

    היי אורי!
    כיף במיוחד להסתובב באתר שלך!
    ברגעים אלה ממש סיימתי להכין את תערובת הקציצות – יצא המון חומר. האם יש אפשרות ליצור צורת קציצות ולהקפיא, ופעם הבאה לטגן ישר? או אולי עדיף לטגן ולהקפיא מוכן? מה דעתך?

    תודה!

    • מאת אורי:

      היי תודה! בטח, הכי טוב לדעתי להקפיא בצורת קציצות ואז לטגן או לאפות. בהצלחה 🙂

      • מאת ענבל:

        תודה רבה!

      • מאת עינת:

        מנסיון לא מעט עם קציצות הקטניות המעולות שלך – אני מקפיאה את התערובת המוכנה בקופסאות קטנות (מנות של 6-10 קציצות).
        אח"כ רק צריך להפשיר כמה שעות , לערבב קלות ולטגן…

      • מאת יעל:

        הי אורי
        איך את מקפיאה בצורת קציצות?
        שאלה נוספת- האם צריך להפשיר לפני הטיגון?

        • מאת אורי:

          היי, אטפשר להקפיא בצורת קציצות – יוצרים צורה ומניחים בכלי פלסטיק מרופד בנייר אפייה. בין כל שכבה מניחים נייר אפייה נוסף. ומפשירים לפני הטיגון.

  5. מאת ענת:

    נראות מדהים!
    כמה מלח בערך לשים…?

  6. מאת אבנר:

    כל הכבוד לטבעונים! אבל אנחנו בינתים רק צמחונים…האם תוכלי מידי פעם לתת |היתר צמחוני"? למשל- אם אנחנו משתמשים גם בביצים (ביצי חופש!)- כמה להוסיף לקציצות ובמקביל- האם לוותר על משהו שבא "במקום"?
    תודה~

    • מאת אורי:

      אבנר, למה בעצם אתה רוצה להוסיף ביצים לקציצות האלה? אין בהן שום צורך כאן. האפונה עצמה היא זו שמדביקה את התערובת, אין חומר מיוחד שמחליף את הביצה 🙂

      • מאת אבנר:

        תודה. אכן, אין לי עניין מיוחד להוסיף את הביצים… ומה בקשר לבקשה היותר "עקרונית" לתת מידי פעם בחלק מהמתכונים המלהיבים שלך גם אופציה "צתחונית"?

        • מאת אורי:

          היי שוב, הבלוג הוא טבעוני ואני לא משתמשת במוצרים מן החי בכלל – אם המתכונים מלהיבים גם ככה, למה לקלקל? 🙂

  7. מאת Yariv:

    אורי שביט היקרה,
    תודות רבות על המתכון המצויין. סליחה, לא מצויין אלא גאוני!
    יצא מושלם בנסיון ראשון, והפך את החנוכה בגלות אותנטית ובריאה.
    הוספתי מעט הל והתוצאה היתה תערובת של טעמים משגעים, בקיצור חמש קציצות נעלמו ואשה אחת מרוצה בבית…(שלא האמינה כי המתכון טיבעוני!)
    אנא המשיכי להעלות את מתכוני הוידאו המצויינים,בבקשה בבקשה, עד עתה עזרת לי רבות. (עם המתכונים, רעיונות והשראה)
    רב תודות

  8. מאת איריס:

    אורי חג שמח
    הכנתי תערובת בדיוק לפי המתכון והתערובת מרה
    מדוע?
    מה עושים לתקן זאת לפני אפייה?
    תודה
    איריס

    • מאת אורי:

      איריס, התערובת באמת מעט מרירה משום שהאפונה לא מבושלת.. זה מסתדר אחרי הטיגון או האפייה.

  9. מאת אורית:

    אוףף שוב הקמח הזה 🙁 אם אני רוצה להכין 15 קציצות אני צריכה להוסיף איזה 9-10 כפות קמח. אין הדבקה אחרת? יותר בריאה?
    האם אפשר להשתמש בקמח רגיל (אם אין אלטרנטיבה אחרת כמובן)
    כשאת כותבת עלי סלרי- הכוונה לקנות שורש סלרי ולהשתמש בעלים שלו?
    האם יש לסחוט את הפראסה אחרי ההרתחה?
    האם ניתן לוותר על קמח תפוחי האדמה, היות ויש כבר בתוך התערובת כבר קמח לבן?
    מצטערת על מטר השאלות. אני חולה על קציצות פראסה, ועכשיו רוצה להכין את הגרסא הטבעונית.
    תודה רבה(:

    • מאת אורי:

      היי אורית – מגיבה לך כאן על קציצות הפראסה 🙂
      לגבי קמח, הוא חיוני.. אפשר להשתמש בקמח אחר (זה מתכון לפסח במקור)
      לגבי הסחיטה – לא צריך
      עלי סלרי – מסלרי עלים (לא שורש, זה שיש בו רק גבעולים)
      מקווה שעניתי 🙂

  10. מאת אורית:

    אופס.. בטעות הגבתי כאן ולא במתכון של קציצות הפראסה 😳

  11. מאת נועה:

    הי,

    מתכון מעולה – יצא ממש טעים!
    גם כקציצות וגם בתוך לחמניה עם סלט וטחינה 8)

  12. מאת קארין:

    היי,

    נשמע מעולה 🙂
    צריך לבשל את הכרישה לפני?

  13. מאת מור:

    היי אורי,
    ניסיתי את המתכון עכשיו- העיסה יצאה לא דביקה בכלל, היא התפרקה בטיגון, ואין לי מה לעשות איתה עכשיו. 🙁 איך מתקנים את זה? הלכתי לפי השלבים ויצא באמת גרוע.. תודה!

    • מאת אורי:

      היי מור, יכולות להיות לזה שתי סיבות – או שלא טחנת מספיק את התערובת והיא נשארה פירורית או שאולי בישלת את האפונה או השתמשת באפונה טריה או קפואה? זה מתכון שעשיתי עשרות פעמים.. מה שאת יכולה לעשות עכשיו זה להוסיף קמח חומוס למשל כדי למצק את העיסה.

      • מאת מור:

        היי.. יכול להיות שלא טחנתי אותה מספיק, אבל עבדתי על זה די הרבה וככה זה יצא.. אי אפשר לטחון יותר..
        אין לי קמח חומוס בבית.. יש פתרון אחר? מים יעזרו?

      • מאת מור:

        היי אורי, השתמשתי באפונה יבשה כמו שרשום, ואולי באמת היא מעט פירורית, אך כבר לא ניתן לטחון יותר..
        אין לי קמח חומוס.. האם יש פתרון אחר? מים לא יעזרו?

        • מאת אורי:

          מים לא יועילו, רק יפרקו אותה יותר.. צריך משהו שיתפוס. למה אי אפשר להחזיר למג'ימי'קס? או להוסיף קמח מצה.. נשמע לי מוזר שזה כל כך מתפרק

  14. מאת דנה:

    היי הכנתי היום את הקציצות ויצא ממש חסר טעם.. עשיתי לפי השלבים, יכול להיות שצריך יותר נענע ובזיליקום ממה שכתוב? הכוונה ב"חופן" זה לכמה שנכנס באגרוף לא? וצריך 400 גר' עדשים יבשות נכון? (כי אחרי שהן סופחות מים הן שוקלות יותר…)

    • מאת אורי:

      היי, הכנתי אותם ממש היום שוב – לא רואה סיבה מדוע יצאו תפלות, אלא אם זה עניין של מעט מדי מלח (המליחות נוטה לרדת משמעותית אחרי ההכנה וזה משפיע על פתיחת הטעמים האחרים). אפשר כמובן להוסיף יותר עשבי תיבול, המינונים מאד גמישים. כן, הכוונה ל-400 גרם לפני השרייה.

  15. מאת מיטל:

    השריתי את האפונה 24 שעות במים שהחלפתי – מחשש לבלגן בבטן.
    אבל מוזר כי גם אחריי טיגון או אפייה האפונה עדין קשה … זה אכיל ??????????????

    • מאת אורי:

      היי מיטל, לא צריך לבשל את האפונה צריך לטחון אותה אחרי ההשרייה כמו שכתוב בהוראות עד שמתקבלת עיסה לקציצות – אחרי זה הטיגון או האפייה יבשלו אותה לגמרי.

  16. מאת ירון:

    היי!
    יופי של אתר. היום גיליתי אותו בחיפושי אחר מתכונים חדשים. מהיום יש לך מבקר
    חדש. תודה!
    רעיונצ'יק שתמיד עובד אצלי לשיפצור המירקם, לאלה שעדיין עסוקים בהיפרדות מהצמחוניות- אני טוחן אורז (מלא כמובן) טחינה קלה, כדי שייראה כמו פתיתים שטוחים קטנים. נפלא כשמוסיפים לתערובות לקציצות
    בתיאבון

    • מאת אורי:

      תודה! רעיון נהדר. יש לי מתכון דומה שאני מוסיפה קינואה לקציצות. כל דגן מעשיר את המרקם מאד.

  17. מאת מוריה:

    שלום! נראה מתכון מרענן 🙂
    יש לי אפונה שהיא כבר מושרית.
    יש לך הערכה כמה ממנה אני צריכה בשביל המתכון?… אפשר תשובה במשקל ואפשר בנפח…
    תודה!

    • מאת אורי:

      נראה לי ש2-3 כוסות, אבל הכמויות לא חייבות להיות מדוייקות, תשתמשי במה שיש 🙂

      • מאת מוריה:

        תודה רבה על המתכון! יצא מעולה!!
        ראיתי את התגובה שלך רק עכשיו ומקודם כבר אילתרתי שעשיתי 400 גרם אפונה מושרית ואת שאר הרכיבים הפחתתי לחצי. נטרף גם ע"י הילדים. שילוב הנענע מאוד מוצלח בקציצות 🙂

  18. מאת מוריה:

    איזה טעים יצא!!
    תודה
    בסוף הכנתי מ400 גרם אפונה מושרית ושאר הרכיבים- חצי כמות (רציתי חצי כמות וכמעט חוסל!)
    פעם הבאה אני מכינה כמות גדולה יותר ומקפיאה את התערובת
    אני עוד מתלהבת מזה שהמתכון כ"כ מוצלח ❗

  19. מאת הדר:

    הי אורי,
    תודה על עוד מתכון מוצלח!
    הכנתי עם שעועית בובס (הלבנה הענקית) במקום אפונה, הוספתי 2 גזרים ויצא מעולה, טעם דומה לפלאפל.
    תמיד כיף לקבל השראה מהאתר שלך 🙂

  20. מאת אילה:

    רציתי לשאול למה יכול לשמש קמח מאפונה ירוקה?

    • מאת אורי:

      שאלה טובה 🙂 בעקרון משתמשים לייצוב של תערובות, למשל לאיחוד קציצות או נקניקיות, אולי אפילו לפשטידה או חביתה, לא ניסיתי 🙂

  21. מאת אורן:

    שלום, האם ניתן לאפות את הקציצות במקום לטגן?
    אם כן, כמה זמן? ובאיזה חום? והאם לאפייה היית משנה/ מוסיפה משהו?
    תודה 🙂

    • מאת אורי:

      היי, בהחלט ניתן. חשוב רק לשמור שלא יתייבשו – משמנים היטב נייר אפייה ומזלפים שמן זית גם מלמעלה. אני ממליצה לאפות כמה דקות ב 180 מעלות ואז להפוך ולהמשיך לכמה דקות נוספות. אם לא אוכלים מיד, כדאי להעביר לקופסא אטומה כשהן עדיין חמות.

  22. מאת גלית:

    כמה יוצא 400 גרם אפונה בכוסות? אין לי משקל

  23. מאת גילי רייכמן:

    היי אורי.

    ילך גם כקציצות אפויות?

    תודה 🙂

  24. מאת רוחלה:

    היי אורי
    ניסיתי באפייה הקציצות התפרקו,מה תייעצי שלא יקרה בפעם הבאה?להוסיף קמח?העיסה צריכה להיות רכה?יבשה?

    תודה על כל ההשראה

    :mrgreen:

    • מאת אורי:

      היי רוחלה, מאד מוזר.. יכול להיות שבישלת את העדשים? או שלא טחנת את העיסה מספיק והיא נשארת פירורית? בעיקרון לא צריך להוסיף כלום והעיסה מתקבלת רטובה.

  25. מאת שלומית:

    היי אורי! תודה רבה רבה על כל המתכונים הנהדרים!
    יש לי שאלה לגבי הקציצות ספציפיות האלו! האם אפשר לוותר על הנענע? אני פחות מתחברת לטעם שלה.. האם לדעת הקציצות יעבדו טוב בלי המרכיב הזה? 🙂
    תודה מראש.. 😉

  26. מאת אלה:

    הקציצות מעולות! נהפכו למתכון קבוע לשבת ונשר מספיק כדי להזין אותנו במשך השבוע!
    תודה לך

  27. מאת אריאלה עופר:

    שלום לאורי

    מניסיוני כדאי לבשל את הכרשה על מנת להוציא את המרירות, מה דעתך ?

    אשמח על תשובתך

    אריאלה

    • מאת אורי:

      לטעמי ממש אין צורך, היא נטחנת דק מאד עם התערובת ומתבשלת בטיגון או באפייה. אבל עקרונית אפשר, הייתי מטגנת בשמן זית ולא מבשלת במים.

  28. מאת ליזה:

    היי אורי, האם זה יעבוד גם עם בלנדר מוט?
    תודה!

  29. מאת שירה:

    תודהה!! אני מחפשת כבר כמה זמן תחליפים בריאים ונורמלים לבשר\עוף ונראה לי שמצאתי את האתר הנכון…
    האמת שאני די חדשה בכל הנוגע לדברים האלה והתפללתי לה' שיעזור לי למצוא מתכונים טובים שגם בעלי והבנות שלי יאהבו…
    תודה תודה תודה

  30. מאת פנינה:

    המשקל התקלקל כמה זה בכוסות?

  31. מאת רביטל:

    אםשר עם אפונה ירוקה?
    מישהו ניסה?
    תודה

  32. מאת עמית:

    הכנתי ויצא טעים, תודה! אבל הערה אחת, הקציצות הראשונות קצת התפרקו לי בשמן בגלל עודף רטיבות. השאר נצלו כי מיד סחטתי את שאר התערובת בתוך מסננת, והוספתי ליתר בטחון כף-שתיים של פשתן טחון. אני מציע להוסיף למתכון הערה בעניין.

    • מאת אורי:

      היי עמית, תודה על התגובה. האמת שזה מתכון שהוכן ונוסה המון פעמים ככה שאני די מרגישה בטוחה בו.. הקציצות צריכות להיות מאד לחות, זה בסדר גמור. יש לי תחושה שאולי הן לא היו טחונות מספיק דק ולכן התערובת לא התאחדה לחלוטין, בכל מקרה שמחה שהצליח ויצא טעים!

  33. מאת זיוה:

    זה פשוט מושלם!!!

  34. מאת זהר:

    אחלה, יצא מעולה גם שטיגנו על מחבת ללא שמן

  35. מאת graciela:

    אורי, תודה רבה לך על המתכון – ממש מעדן!!!!! שמרתי עוד כמה להיום 🙂

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט