מאפינס טבעוניים - אפשר למצוא גם ברשתות הקפה הרגילות. צילום: ענת השביט-ינאי

מסעדות טבעוניות בסן פרנסיסקו: לשבת על המים ולא לאכול דגים

אוקטובר 21, 2013 מאת:

ענת השביט-ינאי יצאה לטיול בארצות הברית וחזרה עם המלצות למטייל הטבעוני הגרגרן, כולל אזהרות מסע ומתכון לתה פנינים

סן פרנסיסקו היא עיר של מהגרים, ועיר של מהגרים היא מקום מעולה לאכול בו. האיטלקים, הסינים והמקסיקנים הביאו איתם כל אחד את המטבח המסורתי שלו והפכו את העיר המדהימה הזו לגן עדן לגרגרנים. אז נכון שמאכל הסמל של העיר הוא מרק צדפות מוגש בתוך כיכר לחם ענקית . אבל אל יאוש, אם קצת תכנון גם אנחנו יכולים להנות מהסצנה הקולינרית המצוינת של העיר הזו.

סן פרנסיסקו באופן כללי היא מקום ידידותי למדי לטבעונים.  גם אם אתם רעבים באמצע הטיול ולא מסתדר לכם להגיע למסעדה טבעונית או אם אתם כמוני ומטיילים עם אוכל-כל שלא מעוניין לאכול אוכל טבעוני כל הטיול שלו, בהחלט אין בעיה להסתדר. כמעט בכל בתי הקפה יש חלב סויה ולעיתים גם מאפים טבעוניים. כאן הרשת האמריקאית הידועה ביותר Starbucks  קצת איכזבה אותי, לא מצאתי שם שום דבר לנשנש פרט לסלט פירות. לעומת זאת ברשת בתי הקפה Coffee Bean and Tea leaf אכלתי מאפין טבעוני מצוין. אם בא לכם קצת יותר מכוס קפה ומאפה, אז כמעט בכל מסעדה איטלקית יש לפחות סוג אחד של פסטה ללא ביצים, המסעדות האסייתיות יגישו לכם כל מנה שתרצו עם טופו במקום בשר/עוף/שרימפס ובמסעדות המקסיקניות תוכלו להרכיב לכם בוריטו טבעוני זול, משביע וטעים. אבל אם אתם כמוני, החוויה הקולינרית היא האחת האטרקציות המרכזיות בטיול שלכם והיא חשובה לא פחות (ואולי אפילו יותר) משאר האטרקציות שיש ליעד שלכם להציע. אז בואו נתחיל.

Millennium
במחקר המקדים שעשיתי לפני היציאה לטיול המסעדה הזו דורגה בצורה עקבית במקום הראשון על ידי כל האתרים וכל האפליקציות שבדקתי. מילניום ממתגת את עצמה כגורמה טבעוני והיא אכן כזו. המקום מעוצב בטוב טעם, השירות מוקפד והאוכל מעולה. אנחנו התענגנו במיוחד על המנות הראשונות שכללו רביולי ממולא בקרם של ארטישוק ירושלמי וקשיו וברוסקטה תאנים מקורמלות, ולמרות שבסוף הארוחה כבר בקושי תפקדנו לא ויתרנו והזמנו לקינוח עוגת שוקולד שקדים שהייתה נימוחה עדינה ונהדרת, אם כי לא מתאימה למי שמחפש טעם שוקולדי חזק. בנוסף, מוגשת לכל שולחן סלסת לחם וממרח של חומוס, בצלים מקורמלים ושמיר שכל קשר בינו לבין הממרח ההוא שאנחנו אוהבים לנגב עם פיתה הוא מקרי בהחלט. פרט לתפריט הסטנדרטי המסעדה מציעה גם מגוון תפריטים מקובעים כגון תפריט טעימות raw  של שלוש מנות במחיר 58$ לסועד ותפריט טעימות של חמש מנות במחיר של 72$ לסועד. יש להודיע מראש. כמו כן  ניתן לרכוש במסעדה או דרך האתר ספרי בישול טבעונים מטעמם המציעים מגוון של מתכוני גורמה טבעונים. מומלץ להזמין מקום מראש בטלפון או דרך אתר האינטרנט.

580 Geary Street
San Francisco, CA 94102
Tel: 415-345-3900

גורמה טבעוני. רולדת תפוחי אדמה ומנגולד. צילום: ענת השביט-ינאי

גורמה טבעוני. רולדת תפוחי אדמה ומנגולד. צילום: ענת השביט-ינאי

Herbivore
מסעדה טבעונית עם תפריט עשיר למדי, כולל תפריט נפרד לארוחות בוקר שמוגשות מתשע בבוקר ועד שתיים בצהריים. התפריט מכיל פריטים מגוונים ובינלאומיים הכוללים בין השאר המבורגר טבעוני, פיצות, ספרינגרול וייטנאמי, ומי שמאוד מתגעגע יוכל לקבל פה גם צלחת חומוס במחיר של חמישה דולרים (לא בדקתי ולא מתחייבת על האיכות). למסעדה שלושה סניפים. מהם שתיים בסן פרנסיסקו ואחד בברקלי השכנה. אנחנו ביקרנו בסניף Divisadero שנמצא בשכונת אשבורי הייט השלווה והיפה וממוקם במרחק הליכה מהגולדן גייט פארק. הגענו למסעדה בשעות הבוקר ולכן בחרנו ארוחת בוקר. תפריט ארוחת הבוקר מגוון למדי ומכיל אופציות רבות גם מתוקות וגם מלוחות. מכיוון שהגעתי רעבה למדי הזמנתי את ארוחת הבוקר הדרום מערבית שכללה מקושקשת טופו, עם סלסה עגבניות, שעועית שחורה, גירסה טבעונית לשמנת חמוצה, תפוחי אדמה ולחם תירס אוכמניות לקינוח. ארוחת הבוקר הייתה טעימה מאוד. מקושקשת הטופו לה הוספתי גבינה (תוספת של דולר למחיר) הייתה טעימה ביותר  וגם לחם התירס אוכמניות שנארז על ידי המלצרית החביבה ונאכל כשעתיים לאחר מכן מול האגם בגולדן גייט פארק. עם זאת, מילת אזהרה. מומלץ בחום לחלוק את ארוחת הבוקר הזו עם עוד מישהו, במיוחד אם אתם לא מקסיקנים או בריטים שרגילים לאכול שעועית ותפוחי אדמה על הבוקר. לחילופין, אפשר להזמין רכיבים שונים של ארוחות הבוקר בנפרד ולהרכיב משהו קליל יותר שיאפשר לכם לצאת מהמסעדה בראש זקוף, ולא כמוני לדדות החוצה, מרוצה אך מעולפת. אני מציעה להתחיל את הבוקר באחת מארוחות הבוקר העשירות שלמקום יש להציע. אחר כך, אם אתם עדיין מסוגלים ללכת, לצעוד בעצלתיים אל עבר הפארק. כך תוכלו גם לחוות את שכונת אשבורי הייטס על בתיה ודייריה הצבעוניים והחנויות המיוחדות. זוהי הליכה נינוחה של כחצי שעה מהמסעדה ועד לשער המזרחי של הפארק

סניף ולנסיה:
983 Valencia Street
San Francisco, CA 94110
Tel: 415- 826-5657

סניף אשבורי הייט:
531 Divisadero Street
San Francisco, CA 94117
Tel: 415-885-7133

סניף ברקלי:
2451 Shattuck Ave
Berkeley, CA 94704
Tel: 510-665-1675

ארוחת בוקר שתשביע אתכם ליומיים, מומלץ למאותגרי תקציב. צילום: ענת השביט-ינאי

ארוחת בוקר שתשביע אתכם ליומיים, מומלץ למאותגרי תקציב. צילום: ענת השביט-ינאי

תשתו כוס תה בציינה טאון?
כל מבקר בסן פרנסיסקו, במיוחד אם הוא חובב אוכל, חייב לעצמו סיור באיזור של צ'יינה טאון. הצבעים הריחות והטעמים המיוחדים של הרובע הזה היא חוויה שבעיני אין לפספס. בצ'יינה טאון תמצאו מגוון חנויות שיציעו לכם פירות מהמזרח, מגוון של עשבים שלא הכרתם ופטריות מיובשות באריזות של קילוגרמים,  וכמובן אינספור בתי תה. אם בשביל רובנו הכנת כוס תה היא בדרך כלל עניין של כמה שניות שמערב טבילת שקיקון מסכן בכוס מים חמים לפני שחוזרים לשבת מול המחשב אצל חלק מתרבויות המזרח הכנת ושתיית התה הוא עניין של טקס שלם. לאורך צ'יינה טאון פזורות חנויות תה רבות אשר מציעות למבקר טעימות תה, הסברים, והזדמנות לרכוש מגוון סוגים של תה. אני לא מצרפת המלצה לבית תה מסוים וממליצה פשוט להכנס לאחד מהם תוך כדי השיטוטים באיזור, כשתנוח עליכם המוזה.

למי שממהר וגם מי שלא – Bubble Tea
בחזית האוכל המהיר של תרבות התה האסייתית הביאו איתם הטייואנים את ה Bubble Tea שבימים אלו חודר כבר לאיטו לארץ הקודש.  למשקה הזה יש כמה שמות Bubble tea, Boba Milk tea  או Pearl Milk Tea. כולם מתייחסים לאותו משקה קר מבוסס תה שמגיע בכוס חד פעמית עם קש ענק, כאשר בתוכו שוחים להם פניני טפויקה, חתיכות אלוורה או חתיכות של ג'לי פירות למינהם. מבירורים שאני ערכתי נראה שהג'לי הזה הוא על בסיס צמחי, מי שמעדיף לא להסתכן יכול להסתפק בכדורי הטפיוקה או חתיכות האלוורה. טעים מאוד וניתן לרכישה במקומות רבים בסן פרנסיסקו. אל תתנו לאזכור של חלב בכותרת להרתיע אתכם, יש מגוון רחב של משקאות נהדרים גם ללא חלב, וחלק מהמקומות אף מציעים חלב סויה. מי שטעם ואהב יעשה בחכמה אם ינצל את ההזדמנות ויקנה חבילה של  Boba לקחת איתו חזרה הביתה. מדובר בפניני טפיוקה גדולות בדרך כלל בצבע שחור. ברגע שיש לכם את פניני ה Boba, להכין את תה פנינים משלכם בבית הוא עניין די פשוט. ישנם מתכונים רבים ברשת, כמו למשל המתכון הבא. אפשר להכין את התה גם עם הפנינים הלבנות הגדולות שאפשר למצוא בארץ אבל זמן הבישול של הפנינים הלבנות ארוך בהרבה.

תה פנינים ביתי מטפיוקה לבנה

1/3 כוס פניני טפיוקה גדולות
1/2 כוס סירופ סוכר ומים ביחס של 1:1 (או סירופ מתוק אחר לבחירתכם, כמו אגבה, מייפל או סילאן)
תה

+ מרתיחים מים בסיר בינוני. מוסיפים 1/3 כוס פניני טפיוקה גדולות, כך שהפנינים ישחו בחופשיות בתוך המים.
+ מבשלים את הפנינים עד אשר הן "קופצות" למעלה  בתוך הסיר. מנמיכים את הלהבה, מכסים וממשיכים לבשל עד שהפנינים הופכות מלבנות לשקופות – התהליך צריך לקחת כ-45 דקות. מכבים את האש ומשאירים מכוסה 15 דקות נוספות.
+ מסננים את פניני הטפיוקה ומשרים אותן בסירופ מתוק, ומניחים להצטנן לטמפרטורת החדר.
+ מכינים כוס תה לפי טעמכם ומוסיפים 2 כפות פנינים מתוקות, ואם רוצים גם חלב צמחי. את הפנינים שנשארו שומרים במקרר.

תה פנינים זה הלהיט. צילום: ענת השביט-ינאי

תה פנינים זה הלהיט. צילום: ענת השביט-ינאי

מקומות נוספים שלא הזדמן לי לבדוק:

The Loving Hut
לרשת המזון המהיר הטבעוני  The loving hut יש שלושה סניפים ברחבי סן פרנסיסקו הכוללים סניף אחד באיזור הגולדן גייט פארק ליד הגנים הבוטנים, סניף באיזור צ'יינה טאון, וסניף נוסף בקניון ווסטפילד הממוקם ממש על יוניון סקוור. המסעדה מציעה מגוון רחב של מנות בעיקר בסגנון אסייתי. פתרון מושלם לארוחה מהירה וזולה.

Golden Era
עוד מסעדה טבעונית בסגנון אסייתי. פופולרית אצל המקומיים אם לשפוט לפי הביקורות ב yelp. מציעה תפריט עשיר ומגוון במחירים סבירים בהחלט. המסעדה עצמה ממוקמת בשכונת טנדרלוין שהיא לא מהסימפטיות בסן פרנסיסקו. היא אמנם ממוקמת במרחק הליכה סביר מיוניון סקוור אבל ריכוז ההומלסים עולה משמעותית ככל שמתקרבים אליה. המקומיים עצמם לא מתרגשים יותר מידי מהמיקום של המסעדה ופוקדים אותה תדירות, וחסרי בית לצערי הם חלק אינטגרלי ועצוב מהנוף של סן פרנסיסקו. אין צורך להבהל והאיזור ברובו כנראה בטוח העיקר בשעות היום, לשיקולכם.

חנויות ושווקים

Ferry Building Market Place
בניין המעבורת בסן פרנסיסקו משמש שנקודת יציאה למעבורות לכל איזור המפרץ של סן פרנסיסקו. אבל התפקיד היותר משמעותי שלו בעיניי הוא לארח את שוק בניין המעבורת ובימים שבת, שלישי וחמישי גם את שוק האיכרים ססגוני. במקום מגוון של חנויות אשר את פירוטן ניתן למצוא באתר האינטרנט. לא הכול טבעוני או אפילו צמחוני, אבל בשוק החביב הזה מסתתרות לא מעט פנינות גם בשבילנו. בדוכן של Rancho Gordo תוכלו למצוא את כל סוגי הקטניות שאתם יכולים לחשוב עליהם וגם כמה שלא. כמו למשל ה Hominy , תירס מקסיקני מיובש שיש להשרות ולבשל כמו קטניה. המוכר החביב ישמח להסביר על הקטניות השונות ולתת רעיונות למתכונים. הדוכן של Far West Fungi  היא גן עדן לאוהבי הפטריות ולקינוח, המכורים למתוק כמוני, חייבים לבקר בדוכן הסופגניות הטבעוניות של Pepples שנמצא בקצה השדרה. וכן, אני יודעת, זה לא בריא, וזה משמין, ולא מזין, ועדיף לאכול לקינוח קצת תמרים שהם גם מתוקים וגם בריאים (גם אותם תוכלו לרכוש בבניין המעבורת) אבל למי שמרשה לעצמו להתפנק מידי פעם בזבל טבעוני טהור (ואורגני במקרה הזה) הסופגניות האלו, שהן מכה של שומן וסוכר ישירות לווריד, פשוט נהדרות.

גן עדן של פטריות. צילום: ענת השביט-ינאי

גן עדן של פטריות. צילום: ענת השביט-ינאי

ולאיזון: גן עדן של סופגניות. צילום: ענת השביט-ינאי

ולאיזון: גן עדן של סופגניות. צילום: ענת השביט-ינאי

פרט לבניין המעבורת, בסן פרנסיסקו כמו בשאר רחבי ארצות הברית פזורים מגוון סניפים של חנויות Whole Foods  עליהם כבר דובר במדריך לניו יורק. הסניף הגדול ביותר נמצא באיזור SOMA שם תמצאו  שורות שלמות של יוגורטים טבעוניים על בסיס סויה, שקדים או קוקוס. גבינות טבעוניות, מאפים ועוגות. מומלצת במיוחד גבינת הקשיו עשבי תיבול שמכניסה לכיס הקטן את כל גבינות הנפוליאון החלביות והמרשמלו הטבעוני – ממכר ביותר.

חנות נוספת שלא הזדמן לי לבקר בה היא ה Rainbow Grocery Cooperative. קואפרטיב אורגני צמחוני. שם תוכלו למצוא למשל את הסופגניות הטבעוניות מבניין המעבורת, את הקטניות של Rancho Gordo וכנראה עוד מגוון מוצרים מעניין של תוצרת טבעונית מקומית.

לצערי, ביליתי בסן פרנסיסקו בסך הכול כשלושה ימים. אני בטוחה שיש עוד מגוון מקומות נפלאים שלא יצא לי לבקרר בהם או אפילו לשמוע עליהם. למי שמעוניין לעשות עבודת מחקר נוספת בעצמו אחזור שוב על ההמלצות של המדריך לניו יורק על האתרים של Happy Cow , Yelp  וכמובן  Google.

נספח אזהרות ועצות
כמה מילים לגבי קו המים של סן פרנסיסקו ואוכל טבעוני. בניין המעבורת נמצא באיזור האמברקדו, מרחק הליכה קצרה מרציף מספר 1 וכשלושה קילומטרים מרציף 39 המפורסם וכלבי הים שלו. מסלול טיול חביב שהרבה תיירים בוחרים לעשות הוא לצאת מבניין המעבורת וללכת לאורך קו המים. מסלול שעובר ברציף 33 ממנו יוצאת ההפלגה לאלקטרז, רציף 39 בו ניתן לצפות בכלבי הים החמודים שבאים מרצונם החופשי להשתזף להם ברפסודות מיוחדות שהוצבו שם בשבילם, רציף הדייגים ולסיום כיכר גיררלדי ומפעל השוקולד שבו. זהו מסלול נהדר ,אני ממליצה עליו בחום למי שלא מפחד מהליכות. עם זאת, ברגע שעזבתם את בניין המעבורת ההיצע הטבעוני מדלדל משמעותית. איזור רציף 39 מלא אמנם במסעדות אך רובם מציעות בעיקר בשרים ודגים. ורציף הדייגים, רק מהשם אפשר להבין כמה הוא ידידותי לטבעונים. אפשר להסתדר כמובן, כמו שאפשר להסתדר בכל מקום, אבל עצתי אליכם היא להמשיך קצת מעבר לרציף הדייגים וקצת לפני כיכר גיררלדי. המוני התיירים מתחלפים במקומיים שרצים והולכים על החוף או סתם נרגעים על טריבונות הבטון ליד החול. תפסו לכם מקום על אחת הטריבונות ופנקו את עצמכם בפיקניק טבעוני עם רכיבים שקניתם בבניין המעבורת או הכנתם מבעוד מועד. משם חזרו לרחוב הראשי וקחו את החשמלית או האוטובוס  ליעד הבא שלכם.

על כיכר גיררלדי אני ממליצה בחום לוותר. מאיזו שהיא סיבה שלא הצלחתי להבין חברת השוקולד הכביכול איכותי הזה מתעקשת להכניס מוצרי חלב לכל אחד מהמוצרים שלה, כולל השוקולדים המרירים. בבית הקפה שלהם בכיכר אין חלב סויה ואפילו הסורבה חלבי. בקיצור אכזבה, ובמיוחד לא מומלץ למי שמטייל עם ילדים טבעוניים.

מאפינס טבעוניים - אפשר למצוא גם ברשתות הקפה הרגילות. צילום: ענת השביט-ינאי

מאפינס טבעוניים – אפשר למצוא גם ברשתות הקפה הרגילות. צילום: ענת השביט-ינאי

Print Friendly

תגובה אחת לפוסט

  1. מאת גד השדה:

    שכחת את מסעדת Greens האגדית במרינה, צמחונית עם הרבה אופציות טבעוניות. ומבין ההודיות, Udupi palace על כל סניפיה היא גם זולה, גם טבעונית וגם מצוינת

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט