נקי, טעים ואפילו מושחת. זה כדאי!

ניו יורק לטבעונים: תפוח גדול – תקציב קטן

יולי 20, 2013 מאת:

ניו יורק מספקת מגוון אדיר של אוכל טבעוני – גם על המדפים בסופר וגם במסעדות. הפעם לוקחת אותנו אילת אל-עוז לסיור קולינארי למאותגרי ממון, שעדיין יכולים לאכול טוב וטעים בתפוח הגדול

אילת גל-עוז

מדריך מסעדות ברלין
מדריך מסעדות אמסטרדם
מדריך מסעדות פריז
מדריך מסעדות לונדון

ביוני 2013 ביליתי שמונה ימים בניו-יורק. זו היתה הפעם הראשונה שלי בעיר המדהימה הזו, ופעם ראשונה בחו"ל כטבעונית (ובכלל בחו"ל במילניום הנוכחי). זו היתה נסיעת עבודה, אבל עם מספיק זמן חופשי כדי לבקר בכמה וכמה מקומות טבעוניים.
נתחיל מהשורה התחתונה – זו עיר מאד ידידותית לטבעונים. קל למצוא אוכל טבעוני בניו-יורק, במגוון סגנונות ובמגוון מחירים. במקרה חירום, בדיוק כמו בארץ, כמעט בכל מקום אפשר למצוא סלט, מרק או פלאפל.

בשל העובדה שהייתי שם לבד, מוגבלת בזמן ומוגבלת תקציבית, רוב האוכל שלי הגיע ממקומות טייק-אאוט או מהסופר. לא מאד זוהר, אבל מאד טעים, לרוב. בנוסף, החלטתי מראש שאבקר רק במקומות קרובים לאתרים בהם אני ממילא צפויה לבקר (כולם במנהטן), הן בשל קוצר הזמן והן בשל העובדה שאני מוגבלת מבחינה ניווטית, מסוג האנשים שעלולים ללכת לאיבוד בדרך בין הסלון לשירותים (ספוילר – בסוף לא הלכתי לאיבוד בכלל, מה שמעיד יותר על קלות ההתמצאות בניו-יורק מאשר על היכולות האישיות שלי…). שיקולי בריאות/דיאטה לא נלקחו בחשבון, כי זו עובדה ידועה שקלוריות שנצרכו במהלך חופשה (או נסיעת עבודה!) לא עוברות את הבידוק הביטחוני בנמל התעופה ונשארות בארץ המקור 😉 וטיפה יותר ברצינות – מי שמעוניין בכך, יוכל לשמור על תזונה בריאה ואפילו טבעונאית בניו-יורק, פשוט אני לא הייתי מעוניינת בכך. עובדה ידועה נוספת היא שחדרי המלון בניו-יורק קטנים (ויקרים), כך שחדר ממוצע לא יגיע עם מיני בר ואמצעים אחרים שמקלים על חיי הטבעוני. עם זאת, במלון שלי היה מטבחון משותף לכל קומה, ובו מקרר, מיקרוגל ומכונת קפה. זו היתה אחת הסיבות בגללן בחרתי את המלון, והמטבחון אכן התגלה כשימושי עד מאד, בעיקר להכנת ארוחות בוקר (בייגל עם גבינה טבעונית, הכי ניו-יורק שיש). ממליצה בחום על סידור דומה – גם נוח וגם כלכלי.

אוכל טבעוני בסופר
אחד הדברים הראשונים שעשיתי אחרי ההגעה למלון (חוץ מלצבוט את עצמי שוב ושוב כדי לוודא שאני באמת בניו-יורק, כמובן) היה לקפוץ לסופר להצטיידות ראשונית. סופר רגיל לחלוטין (The Food Emporium), שנבחר רק בשל הקרבה למלון. מצאתי בו מקרר כביכול טבעוני, שהכיל שלל נקניקים של חברת Tofurky, שבאופן אישי פחות מושכים אותי, וכמה גבינות נטולות לקטוז, שבעיקרון יותר מושכות אותי, חבל רק שהן הכילו קזאין. אז לא. לעומת זאת, במקרר הרגיל ישבו להן גבינות בסגנון שמנת של Tofutti, טופו גולמי (לא פרקטי כרגע, אבל סתם נחמד לדעת שיש), וגם כמה וכמה סוגים של חלב סויה ושקדים. במקרר הגלידות נמצאו כמה סוגי גלידות טבעוניות, וביניהן גלידה מבוססת שקדים של חברת So Delicious, שבעיני היתה טעימה בהרבה מאלו המוכרות של Tofutti. לייבא ומהר! סה"כ די דומה לסופר ישראלי טיפוסי.

גלידה טבעונית. חלב שלהם כבר יש בארץ, יאללה להביא!

גלידה טבעונית. חלב שלהם כבר יש בארץ, יאללה להביא!

בהמשך השבוע דאגתי לבקר ב- Whole Foods. פעמיים. כשעדן טבע מרקט וניצת הדבדבן יהיו גדולים, הם יהיו Whole Foods. מדובר על סופר ענק, בן כמה קומות, גן-עדן לטבעונים/צרכני מזון אורגני/ בריא/נטול גלוטן וכו'. בנוסף למחלקת פירות וירקות עשירה, שלל מוצרים טבעוניים במקררים ועל המדפים, יש אזור שלם של אוכל מוכן עם שפע אופציות טבעוניות. החלק הכי טוב – אוכל טבעוני של מותג הבית מסומן בבירור ככזה. הרשת הזו נחשבת יחסית יקרה, אבל זה בגלל שמשווים אותה לסופרים אחרים. אם משווים אותה לאכילה במסעדות, כפי שעושים רוב התיירים, הרי שיש בכך הוזלה משמעותית בעלויות. החיסרון היחיד הוא התורים הארוכים בקופות, אבל יש להם שיטה מיוחדת שמבוססת על צבעים ומספרים, והתורים מתקדמים מהר.

על המדף. קל לאכול טבעוני בניו יורק

על המדף. קל לאכול טבעוני בניו יורק

אני חייבת להודות שהמטרה העיקרית שלי היתה לטעום סופסוף את גבינת Daiya המדוברת, הגבינה הטבעונית שאשכרה נמסה! במקרר היו כמה וכמה סוגים שלה, אך רבים מהם הגיעו בצורה מגורדת, שזה אולי מצוין לבישול ואפייה, אבל פחות מתאים להכנת סנדוויצ'ים בתנאי שדה. בעודי בוחנת בדקדקנות את כל סוגי הגבינות הטבעוניות על המדף ומנסה לבחור ביניהן, טבעונית נחמדה התחילה לחלוק עמי מניסיונה. בהערת אגב אני אגיד שהטבעונות בהחלט סייעה לי לחוות ניו-יורק אותנטית יותר ולא תיירותית, והובילה לשלל שיחות מעניינות עם אנשים. אז היינו מול המקרר, ואותה טבעונית שוב הזהירה אותי מפני גבינות שנראות טבעוניות אבל בעצם מכילות קזאין (לא רק אצלנו, הא?), והמליצה במיוחד על גבינת מוצרלה מבוססת אורז. שמעתי בעצתה, אבל קניתי גם גבינת Daiya בסגנון צ'דר. עד שהגעתי עד הלום, לא ננסה? ובכן, ה- Daiya היתה טעימה מאד, ובהחלט נמסה בחימום. איזה כיף! ההמלצה של "גברת מקרר" התגלתה כפחות מוצלחת, נייטרלית מאד בטעם (שזו גרסת הפוליטיקלי קורקט ל"חסרת טעם") ולא נמסה בכלל.

יש כמה וכמה סניפים של Whole Foods בניו-יורק, מוזמנים לחפש באתר שלהם את זה הקרוב אליכם ביותר.

כשעדן וניצת יהיו גדולים. מוצרים טבעוניים

כשעדן וניצת יהיו גדולים. מוצרים טבעוניים

אוכל טבעוני בחוץ
כשרוצים לאכול בחוץ בניו-יורק, צריך להתחיל מה: A-B-C, שבמקרה הזה מייצגים ציונים שמחלקת התברואה נותנת לכל בתי האוכל בעיר. הציונים ניתנים בהתאם למספר ההפרות התברואתיות שנמצאו בכל מקום (רוצים כמה שפחות הפרות, כן?), כך שמספר נמוך מקנה ציון A, מספר בינוני מקנה ציון B ומספר גבוה מקנה ציון C. ביני לבין עצמי הגדרתי אותם בתור Awesome, Beware, Currently in the bathroom. אני ביקרתי רק במקומות בעלי ציון A, בהתאם להמלצה של חברים שנמצאים הרבה בניו-יורק ושל מדריך אחד הסיורים בו השתתפתי. חוצמזה, עמדו לרשותי מספיק אפשרויות טבעוניות למהדרין עם ציון A, כך שלא ראיתי סיבה להתפשר. איך יודעים מה ציון התברואה של מקום? אמור להופיע שלט על חלון הראווה או דלת הכניסה, ואפשר גם לבדוק באינטרנט אם רוצים לתכנן מראש איפה לאכול. מחלקת התברואה חוזרת על הבדיקות כל כמה חודשים, ובהחלט מומלץ לבדוק מהו הציון העדכני לפני כל ביקור.

Loving Hut
מקום קטנטן עם 3-4 שולחנות, עובדת דלפק חברותית ותמונות של מפורסמים טבעונים על הקירות (זה נחשב לי בתור Celebrity Sighting, נכון?). התפריט מגוון למדי וכולל ארוחות בוקר, סלטים, מגוון כריכים והמבורגרים, פסטה, מנות אסייתיות וקינוחים. מחירים נוחים מאד של עד 10$ למנה. אני עשיתי טייקאווי הכולל BBQ Soy Sandwich, French Onion Mac'n'cheese, Chocolate-Peanut butter cake. הכריך היה סתמי למדי, כשהפלפלים סיפקו את מירב הטעם, הפסטה היתה סבירה, והעוגה די ספוגית. אבל היי, זו היתה הארוחה הראשונה שלי בניו-יורק, חוויה אותנטית מאד, וזולה יחסית. לא הייתי ממליצה להגיע לכאן במיוחד, אבל אם אתם ממילא באזור, שווה לנסות, אולי סתם נפלתי על מנות פחות טובות.

איפה? 348 7th Avenue, between 29 & 30 st.
למה זה קרוב? Penn Station, Madison Square Garden, NY Post Office, Empire State Building

טייק אווי בינוני. טוב שיש אופציות

טייק אווי בינוני. טוב שיש אופציות

Maoz Vegetarian
אודה ואתוודה שלא תכננתי לאכול כאן, זה הרגיש לי בזבוז נוראי לאכול פלאפל בניו-יורק. אבל מצאתי את עצמי רעבה ביציאה מהצגה בברודווי, באזור ה- Midtown. זהו אזור ידוע לשמצה מבחינה קולינירית באופן כללי, לא רק בהקשר טבעוני (הרבה "מלכודות תיירים"). אז במקום עוד סלט בהרכבה עצמית, החלטתי ללכת על פלאפל. מדובר על רשת בינלאומית מרובת סניפים, רק בניו-יורק עצמה אפשר למצוא קרוב לעשרה. אם השם מצלצל לכם ישראלי, אתם צודקים, הבעלים אכן ישראלי. כפי שמשתמע מהשם, המקום צמחוני ולא טבעוני, אך אין בעיה להרכיב מנה טבעונית. מנה בסיסית כוללת פיתה מקמח לבן/מלא לבחירתכם, חסה וכדורי פלאפל. ניתן להוסיף חומוס וחצילים בתשלום נוסף. עוד סלטים ורטבים מוצעים חינם בשירות עצמי. האמת? פלאפל לא רע בכלל, והאפשרות לפיתה מקמח מלא תמיד מבורכת.

ממש בעניין של פלאפל? קראו את הדירוג הזה.

העיקר שיש פיתה מקמח מלא. פלאפל גם בניו יורק

העיקר שיש פיתה מקמח מלא. פלאפל גם בניו יורק

Terri
עוד מקום שמבוסס על דלפק עם מספר מקומות ישיבה בבר מסביב. יש שני סניפים, וביקרתי בשניהם. שירות אדיב ומהיר. התפריט כולל כריכים, סלטים, מיצים טבעיים, קינוחים ושייקים. עד 10$ למנה. מנה אחת אכלתי במקום, ואת היתר לקחתי איתי לעבודה. חייבת לציין שהכריכים הגיעו עטופים היטב, והיו טעימים מאד גם 24 שעות לאחר מכן! הישג מרשים לכל הדעות. התחלתי עם Thai Chicken Wrap (מופיע בתמונה) שהיה חביב מאד, אם כי טיפה נוזל לקראת הסוף, הצטיידו במפיות. יחד איתי לקחתי Thanksgiving Sandwich (מופיע בתמונה) שהיה ממש טעים, שילוב מעניין בין מלוח (טופרקי, סלרי) למתוק (רוטב אוכמניות), ו- Sandwich Meatball Sub (לא מצולם) שהכיל שילוב מושלם בין כדורי "בשר" לגבינת מוצרלה (Daiya) נמסה, שהרגישה ממש כמו זו מחלב פרה (אבל קחו בחשבון שעברו כמה שנים מאז אכלתי גבינה כלשהי מחלב פרה). בהחלט מומלץ. מתארת לעצמי שטעים אפילו יותר כשאוכלים בסמוך למועד ההכנה.
בנוסף, טעמתי Chocolate Fudge Brownie ו- Chocolate Chip Cookie, שהגיעו ארוזות בניילון והיו טעימות מאד. ה- Brownie מוצלחת יותר לטעמי.

שיא החוויה הקולינרית שלי ב- Terri, ובניו-יורק בכלל, היו השייקים. סמיכים, מתוקים וקרמיים. הרבה זמן לא שתיתי כזה שייק מושחת. ניסיתי שניים, בשתי הזדמנויות, ושניהם היו מדהימים: Cookie Dough PB & chocolate ו- Choco-peanut butter. מבין שניהם, אהבתי יותר הראשון, אבל שניהם טובים. כדאי.

איפה? סניף Chelsea: 60 west 23rd street, between 5th & 6th av..
למה זה קרוב? Flatiron District, Madison Square Park
איפה? סניף Financial District: 100 Maiden Lane (Entrance on Pearl street).
למה זה קרוב? Wall St., Charging Bull, Federal Hall, NY Stock Exchange, Battery Park

נקי, טעים ואפילו מושחת. זה כדאי!

נקי, טעים ואפילו מושחת. זה כדאי!

Peacefood Café
המקום הראשון שביקרתי בו שאשכרה כלל שולחנות עם כסאות מסביב. בית קפה חביב מאד, ממוקם באזור הווילג', בעיני האזור המקסים ביותר במנהטן. היה די מלא בשעת ערב מוקדמת באמצע השבוע, בעיקר חבורות של צעירים 'מאגניבים' כאלה, אבל עדיין הצלחתי למצוא שולחן פנוי. השולחן הסמוך אלי היה מאד קרוב, ברמה ששמעתי כל מילה מהשיחה של שתי הבחורות שישבו בו. בואו נסכם את זה ככה – צרות עם בחורים זהות בכל מקום, מסתבר. השירות היה זריז, אבל לא בדיוק אדיב. בתפריט אפשר למצוא סלטים, שלל כריכים, פיצות, מיצים, שייקים, קינוחים ואפילו כמה מנות טבעונאיות. 10-20$ למנה. הזמנתי כריך Fried seitan medallion שהורכב מפרוסות לחם קלויות ופריכות ובתוכן סייטן, גבינת קשיו ורוטב פסטו. הכריך הכי טעים שאכלתי בניו-יורק. יחד איתו הזמנתי Chickpea fries, אצבעות מטוגנות מקמח חומוס. הן היו קצת יותר מדי מתובלות לטעמי ובהחלט הרגישו את הטיגון העמוק, אבל אולי אני לא דוגמה טובה כי אני רגילה לתיבול עדין (= כמעט לא מורגש) וביום-יום לא מרבה באכילת אוכל מטוגן. בכל אופן, הצ'יפס הגיע עם רוטב מרענן שקצת איזן את התבלינים והשמן. זו מנה נדיבה ביותר, יכולה בקלות להספיק לשני אנשים. גם תפריט הקינוחים מפתה, אבל אחרי שתי המנות האלה כבר לא נשאר לי מקום לכלום.

איפה? 41 east 11th street @ university place.
למה זה קרוב? Union Square Park

מתובל, מטוגן ומנחם, כי לכולם יש אותן צרות בכל מקום

מתובל, מטוגן ומנחם, כי לכולם יש אותן צרות בכל מקום

V-Note
הארוחה האחרונה שלי בניו-יורק, ובהחלט אפשר להגיד ששמרתי את הכי טוב לסוף. זו כבר מסעדה ממש, לא דלפק או בית קפה. מעוצבת בצורה נעימה ומשוחררת עם כריות על הספות ואמנות מודרנית על הקירות. הגעתי לשם בשעת צהריים מאוחרת בשבת, שעה שבה מוגש תפריט בראנץ', וציפיתי לפיצוץ אוכלוסין. בפועל, חוץ ממני היו בדיוק שני אנשים בשלבי סיום, כך שתוך דקות הייתי הלקוחה היחידה במקום. לרוב זהו סימן רע לגבי איכות המסעדה, אבל קראתי מספיק ביקורות אוהדות כדי לא לחשוש. כיוון שהיינו רק המלצר ואני, די מהר פצחנו בשיחה על טבעונות בישראל (הוא לא שמע על גארי יורופסקי, כמו גם כל יתר הטבעונים שדיברתי איתם בניו-יורק), ועל טבעונות, כשרות ומה שביניהן (רוב או אולי אפילו כל המקומות הטבעוניים שביקרתי בהם היו גם כשרים). תפריט הבראנץ' כולל כמה מנות מיוחדות לארוחת בוקר, וכן גרסה מקוצרת של התפריט הרגיל. היצע מגוון מאד: מרקים, סלטים, כריכים, לזניה, מיצים, שייקים ודברים מיוחדים יותר. יש גם היצע של יינות אורגניים למי שבעניין. 10-25$ למנה.
כמנת פתיחה הזמנתי Seitan Schnitzel שמגיע עם סלט תפוחי אדמה ורוטב אוכמניות. שילוב מפתיע, אבל עובד נפלא יחד. למה עיקרית הזמנתי Seitan Quarter Pounder, כי איך אפשר להעביר שמונה ימים בארה"ב בלי לאכול אפילו המבורגר אחד? היה טעים, אם כי טיפה מתפרק. בדיעבד, הייתי הולכת על מנה ייחודית יותר, אבל לא בוכים על המבורגר שנשפך. לקינוח הזמנתי, בהמלצת המלצר, Chocolate Ganache Cake עם מרכז של חמאת בוטנים. המרקם הזכיר לי יותר מוס מאשר עוגה. טעים, אבל מאד מתוק. אם להיות כנה, כבר יצא לי לטעום קינוחים טבעוניים טעימים יותר. השייקים של Terri למשל.

איפה? 1522 1st Avenue, between 79th & 80th St.
למה זה קרוב? לא באמת קרוב לכלום, אבל עם קצת הליכה אפשר לשלב עם ביקור במוזיאון המטרופוליטן לאמנות (מומלץ), הסנטרל פארק (מומלץ אפילו יותר) או סתם סיור כללי ב- Upper East Side.

לא בוכים על המבורגר שנשפך. שווה ביקור

לא בוכים על המבורגר שנשפך. שווה ביקור

אז אלה היו החוויות הקולינריות שלי, שנבחרו בהתאם לאילוצים של מישהי שטיילה לבדה עם זמן מוגבל ותקציב מוגבל, ובפירוש לא התיימרה למצות את ההיצע הטבעוני של ניו-יורק.

שני הפספוסים הגדולים מבחינתי הם:
1. לא זכיתי לאכול פיצה. בהחלט יש פיצה טבעונית בניו-יורק, אבל איכשהו לא הסתדר לי לטעום אותה.
2. לא זכיתי לפגוש את משאית האוכל הטבעונית, The Cinnamon Snail, שזוכה לציונים הגבוהים ביותר ברשת עבור אוכל טבעוני, לעיתים גבוהים בהרבה ממסעדות מבוססות.
בפעם הבאה תהיו שלי!

אמרתי בתחילת הסקירה שיש מיליון אופציות טבעוניות בניו-יורק, פלוס מינוס (כנראה נוטה יותר לכיוון המינוס, אבל אתם מבינים את הרעיון). אם אתם מעוניינים לקרוא ביקורות על מסעדות טבעוניות שבהן לא ביקרתי (למשל: Blossom, Candle79, Pure Food & Wine, Dirt Candy, Baby Cakes, Caravan of Dreams), נסו את הרשימה הזו או באתר Yelp (שניהם באנגלית). שיהיה בתאבון!

מדריך מסעדות ברלין
מדריך מסעדות אמסטרדם
מדריך מסעדות פריז
מדריך מסעדות לונדון

Print Friendly

3 תגובות לפוסט

  1. מאת דסי:

    יש בגריניץ וויליג גם את רד במבו הטבעונית המדהימה!!!!!!!!!! לא זוכרת כתובת מדוייקת אבל הכל היה כלכך טעים!!!!

  2. מאת ליטל:

    אני הייתי החודש בניו יורק ובדקתי מספר מקומות טבעוניים. אני יכולה להמליץ בחום על שניים מהם:
    1. רשת מסעדות שנקראת le pain quotidien, יש להם סימון מיוחד למנות טבעוניות בתפריט – יש מבחר גדול, כולל ארוחת בוקר טבעונית, חלב סויה/חלב שקדים ועוד. אפשר לחפש באינטרנט, יש להם מספר סניפים.
    2. מסעדה קטנה שנקראת Wild Ginger, מסעדה אסייתית טבעונית לחלוטין, אכלתי שם מנת סייטן מעולה!! מומלץ מאוד. http://www.wildgingeronline.com/

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט