מיכאל ביסטרו מקומי. צילום: אורי שביט

קח מקל, קח תרמיל: אוכלים טבעוני בגליל

מרץ 23, 2014 מאת:
משהו בלתי רגיל, מסע טבעוני בגליל.

משהו בלתי רגיל, מסע טבעוני בגליל.

בניגוד לשמועות, יש אוכל טבעוני מחוץ לתל אביב. חזרתי מטיול לצפון עם בטן מלאה והמלצות על 10 נקודות חן – לא לטבעונים בלבד

אם עוד פעם אחת מישהו יגיד לי שהמגמה הטבעונית היא משהו שקיים רק "בבועה התל אביבית", אני שולחת אותו מיד לסיור זריז בגן הצפון בקריית שמונה. מדובר באחת הנקודות הכי רחוקות על המפה מתל אביב, שהיא גם נקודה לוהטת לשוחרי מזון מן הצומח באשר הם. בקריית שמונה ובגליל בכלל יש צימרים, מסעדות, פיצריות ובתי קפה, שמגישים לא מעט מנות טבעוניות, לרוב גם מסומנות היטב בתפריט. ולא רק שם – כמעט בכל אזור שתנחתו בו בארץ תגלו שהמגמה הטבעונית מורגשת היטב, עם מסעדות טבעוניות וידידותיות, כשאת החיזוק המשמעותי נותנות רשתות הקפה הגדולות, שרבות מהן הטמיעו מנות טבעוניות בתפריטיהן במהלך השנה האחרונה. וזה בלי שספרנו את החומוס והפלאפל שאפשר למצוא בכל פינה.

לקראת הנסיעה לצפון התייעצתי עם חבריי המקומיים ורשימת המקומות שהציעו לי לבקר בהם, שהלכה והתארכה מרגע לרגע, הפתיעה אפילו אותי. עכשיו, אחרי סופשבוע ארוך בגליל, אני (והמשקל הביתי שלי) יכולים להעיד שלא טעיתי – יש לא מעט אופציות טבעוניות נפלאות בצפון הארץ, שלא רק לטבעונים כדאי להכיר אותן. אחרי הכל, מדובר פשוט באוכל טעים. לאור הביקוש הגובר, זה לא יפתיע אותי אם עד שאסיים לכתוב את הכתבה, כבר יצוצו עוד כמה מקומות מתאימים, נוסף על רבים אחרים שלא הספקתי לבקר בהם הפעם. אני מבטיחה שעוד אחזור.

מסעדות טבעוניות וידידותיות: חיפה והצפון

מדריך מסעדות טבעוניות

בדרך צפונה: רמת ישי
לא שאני חורשת קניונים גדולה, אבל Street Mall הוא תחנת חובה לטבעונים רעבים שעוברים בסביבה. בקומה השנייה של הקניון החדש נפתחה Green Burger – מסעדונת טבעונית לחלוטין, שמציעה מגוון של מנות מוכרות בגרסאות על טהרת הצומח: המבורגר, שווארמה וגם שניצלונים, לצד סלטים, מרקים ושייקים. קומה אחת למטה תמצאו שני סניפים של רשתות שמציעות תפריט טבעוני רחב – קפה לנדוור (המקום הראשון שבו טעמתי מנת כוסמת מוצלחת ממש והיחיד שמגיש חביתת עדשים כתומות מצויינת) וקפה גרג שהכפיל לאחרונה את כמות המנות הטבעוניות. אם אתם כבר בקניון ובענייני שופינג, כדאי לקפוץ לסניף של קליגולה – מחצית מהקולקציה של רשת החנויות הינה ללא עור, ואני מיהרתי להצטייד בשני זוגות מגפיים במכירת סוף עונה. שווה.

Street Mall, א. תעשייה רמת ישי

מזללה טבעונית בקניון בדרך לצפון. לא רק בערים הגדולות

מזללה טבעונית בקניון בדרך לצפון. לא רק בערים הגדולות

חקלאות מקומית: עושים מיני-שוק
רוני הצפונית המליצה לי להגיע לשוק של סער סלע, דור רביעי למשפחת חקלאים, שהתגלה כחממה קטנה בלב השדות של מושב שדה אילן. סער מתמחה בגידולים אורגניים בשיטות אקולוגיות מזרעי מורשת, וכך תמצאו בשוק עשבי תיבול, עלים ירוקים (ביניהם הקייל המבוקש), גזרים צבעוניים ושאר ירקות, שתילים זעירים ואפילו קומפוסט. מהתנובה האיכותית של המשק שלו ייהנו בקרוב גם בתל אביב – סער עתיד לספק את עיקר תוצרת הירקות למסעדה החדשה של השף רן שמואלי, שנפתחת בימים אלה במתחם שרונה. עוד מצאנו בשוק מוצרי מדף מעניינים, את טופו קדיתא המצטיין, וגם את החומוס הגלילי הטרי והטעים של שבתאי מטבריה, שהיה האורח הקולינארי המתחלף של השבוע. בחוץ: שדות שום ירוק משתרעים עד האופק וארטישוקים קטנים וטריים נחבאים ליד פתח הכניסה. הכי מחובר לטבע.

שוק המשק: קולות האדמה, משק סער סלע. פתוח בימים חמישי ושישי. שעות ודרכי הגעה באתר http://www.saarsela.com/

מיני שוק איכרים בחממה בלב השדות. ושום ירוק!

מיני שוק איכרים בחממה בלב השדות. ושום ירוק!

כי כולנו צמחונים
מושב אמירים הוא כנראה נקודת הציון המתבקשת ביותר בטיול טבעוני לצפון – אחרי הכל, כמה מושבים צמחוניים-טבעוניים יש בישראל? בפועל מדובר במעצמת צימרים, שברבים מהם יגישו לכם ארוחת בוקר טבעונית אם רק תבקשו. גם במסעדות הצמחוניות במושב קל למצוא אופציות טבעוניות. אנחנו בחרנו הפעם בסלון רחב הידיים של סבתא דליה, שהוסב למסעדה הצופה אל נוף עוצר נשימה. בעלת הבית הבשלנית הסבירה לנו בעל פה מה יש בתפריט ("והיום: חגיגה!"): מרק שורשים, לחם הבית (לחמניות מתקתקות וטעימות שמזכירות סופגניות), קציצות בוטנים ושקדים, קציצות חוביזה, ממולאים, סלטים ועוד, עד עוגת תפוחים וכדורי תמרים שהוגשו לקינוח, לצד חליטת תה ניחוחית. האוכל חביב עד טעים (נא להוציא בדחיפות את המרגרינה מהמטבח, תפוחי האדמה במאפה ממש לא זקוקים לה), משביע ובהחלט לא שגרתי, והאווירה הביתית- סבתאית, כולל יצירות של מוצרט ברקע, מחממת לב.
עדכון, נכון לנובמבר 2016: המקום נסגר, למרבה הצער. 

מסעדת דליה, אמירים. מחיר קבוע לארוחה מלאה 110 ₪ לאדם. טל. 04-6989349

אצל דליה באמירים. והיום - חגיגה!

אצל דליה באמירים. והיום – חגיגה!

קורת גג ולחם, זה כל מה שצריך
לאבירים הגענו כבר בשעת ערב והחושך, יחד עם הגשם האחרון של הלא-חורף הנוכחי, לא אפשרו לנו ליהנות מהנוף המרהיב שמלווה את הטיפוס ליישוב היפהפה הזה. התארחנו אצל תמר ועדו אופיר – היא מתמחה באפיית לחם שאור (אפשר להשתתף בסדנה שלה או להזמין אחת מראש) והוא מעצב גראפי, שכמה מעבודותיו תלויות על קירות בקתת העץ (אחת מתוך שתיים שמאחורי ביתם) בה התאכסנו. הבקתה שלנו, הקטנה מבין השתיים, היתה נעימה ומאובזרת לפי הסטנדרט הצימריסטי (כבלים אין, כאן מעדיפים ספרים, אבל יש מכשיר DVD וגם מערכת שמע). אם אתם מגיעים בלילות הקרירים, אתם מוזמנים לאתגר את עצמכם בהבערת האח בסלון, או להסתפק בהדלקת המזגן והתחממות בג'קוזי. ארוחת הבוקר הטבעונית נחמדה – במרכזה לחם טרי ומשובץ אגוזים מעשה ידי תמר, לצד סלטים וממרחים, טופו אפוי וסיידר חם. בחוץ מחכה לכם ערסל, פינת ישיבה חבויה והמון המון נוף.

ערסל, נוף ולחם טוב. בבקתה באבירים

ערסל, נוף ולחם טוב. בבקתה באבירים

בקתה ביער, אבירים. לינה וסדנאות אפייה. אמצע שבוע 500/600 ₪, סופש 600/700 ₪ ללילה עם ארוחת בוקר. אפשר להזמין גם ארוחת ערב טבעונית. תמר 054-6615530

פותחים שולחן: אצל יעקוב בראמה
מזל שהיו לנו הוראות הגעה מדויקות, אחרת היינו מפספסים בקלות את השלט הקטן, שמצביע על הכניסה לחניון אחורי בו מסתתרת "שראביכ". מדובר במסעדה קטנה וביתית (רק 7 שולחנות),  שבעליה יעקוב ח'יאט פתח אותה אחרי צאתו לגמלאות, ומגיש בה ממיטב המעדנים המסורתיים המקומיים עם שפע מנות טבעוניות. על השולחן הסתופפו בין היתר סלט עלים טריים שאי אפשר להפסיק לאכול, תבשילי עשבים שנקטפו בסביבה: חובזה, עולש ושומר בר עם עדשים, קובה במילוי חומוס ובצל, משולשי פטאייר במילוי תרד, חמוצים, זיתים מרירים נהדרים וחומוס טוב. יעקוב מסתובב בין השולחנות, מוודא שכולם מרוצים וכשהבחין שחסר רוטב בצלחת הכרובית עם הטחינה (המושלמת!) שעל שולחננו, נעלם מיד למטבח וחזר כדי לצקת עוד מהנוזל החמצמץ. אם כל האושר הזה לא מספיק, כל הסיפור עלה לנו 80 ש"ח לזוג. מבט ביושבי השולחנות הסמוכים הספיק כדי להבין שמדובר באבן שואבת לתושבי הסביבה, לא חשוב מאיזה מגזר.

שראביכּ. בכניסה הראשית (המזרחית) לראמה. פונים שמאלה לרחוב הראשי ומחפשים את השלט מצד שמאל. טל. 04-9995768
עוד באזור: גם ב"עזבה" שבכניסה המערבית לכפר אפשר למצוא מגוון מנות מקומיות מוצלחות וטבעוניות.

מתחת לבית, מאחורה בחניון, אוכל טבעוני נפלא של יעקוב

מתחת לבית, מאחורה בחניון, אוכל טבעוני נפלא של יעקוב

תני לי בכוסמין
באחד המסעות הקודמים (והלא-טבעוניים) שלי לצפון פגשתי את קרן, אז אופה צעירה ומתחילה, שמכרה מאפים מקמח כוסמין מדלת לדלת. היום קרן היא בעלת חנות קטנה ומקסימה בכניסה לראש פינה, עם מבחר גדול של מוצרי כוסמין וגם כמה שולחנות ישיבה. לאחרונה הוחלף הדבש שכיכב בלחמים שלה בסילאן, ומדבקות מיוחדות מסמנות את כל המוצרים הטבעוניים – לחמים, קרקרים, עוגיות, גרנולה, ממרחים ואפילו פרעצלים טריים, שחלקם נמכרים גם בחנויות וברשתות קפה. לרעבים יש כריך טבעוני עם אנטיפסטי וירקות, מאפה במילוי ירקות שמזכיר סמבוסק, וכמובן קפה עם חלב סויה. תחנת התרעננות והצטיידות מקסימה.

פתפותים. דרך הגליל 46 (מול המשטרה), ראש פינה. טל. 04-8718071. יש משלוחים לתל אביב. קטגוריה מיוחדת למוצרים טבעוניים באתר http://www.pitputimbakery.com/

 

הטבעונות מככבת גם בראש פינה. פרעצל כוסמין

הטבעונות מככבת גם בראש פינה. פרעצל כוסמין

אצבע הגליל: תיקון לגוף ולנפש

הלב שלי התכווץ כשנכנסנו לבית הלל. שלט גדול בכניסה מפנה את המבקרים במקום לאחת מכמה וכמה רפתות שנמצאות במושב, עליו מתנוססת תמונת ילד מחייך מאכיל עגל בכלוב. במסע ההוא לצפון, לצורך כתבה אחרת, ביקרתי ברפת הזו. כתבתי על הגודל העצום שלה ועל האכלת העגלים מבקבוקים, קיבלתי שפריץ של חלב חם ישר לפה מהעטינים, וחשבתי שמדובר בחוויה מרנינה לכל המשפחה. ממרחק הזמן וזווית הראיה החדשה – קשה מאד לראות משהו מרנין בעגלים הקטנטנים והעצובים שכלואים בכלובים, רחוק מאימותיהן שנחלבות שוב ושוב עד שגופן הדואב קורס, משוועים למעט חום ואהבת-אם שלא יראו יותר לעולם, לא מודעים לעתידם המתקרב. חזרתי אל הרפת גם הפעם – הבטתי בעגלים וראיתי בעלי חיים מקסימים ומתוקים, בטח שלא גושי בשר. הבטתי במכונות החליבה וראיתי מכשירי עינויים ולא מכונות לייצור יוגורט וחלב. גם על זה הגיעה העת לכתוב עכשיו.

שום דבר כבר לא מרנין כאן. חוזרים לרפת עם עיניים חדשות

שום דבר כבר לא מרנין כאן. חוזרים לרפת עם עיניים חדשות

את המזור לגוף ולנפש מצאנו בוילה ויטראז' – כפר נופש קטן למשפחות מטיילים, המשתרע על נחלתה רחבת הידיים של משפחת אולשנסקי. אחד מילדי המשפחה שהפך לטבעוני דרבן את המטבח, שכיום מספק ארוחת בוקר טבעונית מושקעת עם המון פנכות של מטבלים וממרחים, חביתת חומוס מוצלחת, סלטים והשיא – פוקאצ'ה עם קרם בטטה מושלם. תוכלו לאכול את ארוחת הבוקר הזו גם אם אינכם מתארחים במקום, בהזמנה מראש. עוד במתחם אזורי משחקים לילדים קטנים וגדולים, ספא מרכזי שנבנה בחממה גדולה ואופניים שניתן להשכיר לסיורי רכיבה. הבקתות סמוכות זו לזו אך נעימות – ברובן שתי קומות, מטבחון וג'קוזי פרטי בחצר (לא לשכוח להביא בגדי ים). גולת הכותרת במקום היא העיסויים המקצועיים – תנו לי עוד כמה שעות תחת ידיה החסונות של חנה, ואני אדם מאושר.

פותחים שולחן על הבוקר בוילה ויטראז', כפר הנופש של בית הלל

פותחים שולחן על הבוקר בוילה ויטראז', כפר הנופש של בית הלל

וילה ויטראז'. בית הלל, טל. 04-6950893. אמצע שבוע – 700 ₪, סופשבוע 1000 ₪ ללילה לזוג, כולל ארוחת בוקר (יש לציין מראש אם רוצים ארוחה טבעונית). מחיר לארוחת בוקר טבעונית ללא לינה – 65 ₪ לאדם. מחיר לטיפול בן 50 דקות – 220 ₪.

הכי צפוני, הכי טבעוני
אז מה אמרנו לגבי הפריפריה? להלן תוצאות הביקור שערכנו בגן הצפון, מתחם מסעדות קטן ושוקק בצומת מעיין ברוך. את ארוחת הערב אכלנו ב"פוקצ'ה", מסעדה מוצלחת עם אוכל טוב במידות גדולות – המנה האסייתית של הטופו היתה נהדרת, על אף מצע תפוחי האדמה הלא ממש קשור. למרבה הצער כרגע היא מציעה בערך שתי אופציות טבעוניות בתפריט (קיבלנו גם פסטה עגבניות וסלט ענק, שהחלפנו לו את הרוטב), ויש לקוות שההיצע יתרחב בקרוב. מה שאולי ייתן לה את הפוש הוא המיתוג מחדש של בית הקפה הסמוך "פול וחברים", שהשיק לאחרונה תפריט ובו התייחסות נרחבת לקהל הטבעוני (וגם הרגיש לגלוטן) – מארוחת בוקר, דרך סלטים ופסטות ועד עיקריות כמו סטייק טופו או קדירת אורז וירקות. עוד תמצאו במתחם את "פיצה נירו" שמציעה פיצה טבעונית עם גבינת סויה (גם בטייק אווי ובמשלוח, לא בשבת), ומספרים שאפילו במסעדת הבשרים הסמוכה מגישים המבורגר טבעוני. בועה תל אביבית, כבר אמרנו?

פוקצ'ה; פול וחברים. מתחם גן הצפון, צומת מעיין ברוך.
עוד באזור: ב"קוקיה" שבכניסה לקיבוץ דפנה מגישים מגוון מנות טבעוניות ולאחרונה, כמיטב המסורת באזור, נוספה להן גם פיצה.

המילה טבעונות כבר מופיעה בתפריט. אסייתי טעים על תפוחי אדמה בפוקצ'ה

המילה טבעונות כבר מופיעה בתפריט. אסייתי טעים על תפוחי אדמה בפוקצ'ה

בין הברזלים: אוכלים ומפסלים
לא מעט שנים שאני פוקדת בקביעות את בית האירוח (קשה לקרוא לו צימר) היפהפה של מירל'ה ויובל תלם במצפה מתת. בפעם האחרונה שהתארחתי שם, מירל'ה – בשלנית ואופה נהדרת – החליטה לקחת את חיבתה למטבח צעד נוסף קדימה. היא החלה להגיש את העוגות שלה בקומה העליונה מעל הסדנה של יובל, חרש ברזל כשרוני, שעבודותיו מעטרות את בית האירוח – מהדלתות והידיות ועד לראש המיטה המרשים. כך נולד קפה רושקה, שכיום כבר מתחזק מטבח משל עצמו עם מגוון מאפים, תבשילים וכמובן גם מתוקים. המנות הטבעוניות מסתמנות בתפריט המחודש ממש בימים אלה – סלסלת לחמי הבית עם מבחר מזטים, מרק טבעוני שאפשר לקבל בתוספת שמנת סויה, קדרה בחורף או סלט קינואה עשיר בקיץ, וקינוח מתחלף – אנחנו זכינו בפאי אגוזים פריך ונהדר. מאז שמירל'ה עסוקה במטבח הקפה היא לא מכינה בעצמה את ארוחות הבוקר של הלנים במקום – הם מוזמנים לבוא לסעוד בקפה, או יכולים להזמין ארוחות בוקר וגם ערב מבשלנית טבעונית שמתגוררת באזור. מתעניינים באמנות ברזל? ניתן להשתתף בסדנאות שמעביר יובל בסדנה וגם לרכוש מעבודותיו.

קפה רושקה בגלריה ובית האירוח Yu & Mi. בכניסה למצפה מתת. לינה באמצע השבוע 650 ₪ ללילה, 1200 ₪ לשני לילות. סופש 950/1800 ₪ בהתאמה. בית הקפה פתוח שישי, שבת וחג 11:00-18:00. טל. 04-9870532

מתחילים בקדרה, מסיימים בפאי אגוזים. כיף וטעים אצל מירל'ה

מתחילים בקדרה, מסיימים בפאי אגוזים. כיף וטעים אצל מירל'ה

סדנאות בישול טבעוניות עם אורי שביט

Print Friendly

10 תגובות לפוסט

  1. מאת יניב בן אדיבה:

    אורי תודה רבה על כתבה יפייפיה!
    אני גר בצפון ויש פה מקומות שמעולם לא שמעתי עליהם ונראה לי שאבקר בם בקרוב.
    תודה רבה! 😉

  2. ב"ה

    בוודאי שבגליל צמחונות/טבעונות זה יותר שכיח
    כי הגליל הוא לא אורבני, אומנם לא מפותח כמו אזור המרכז
    אבל יתרונותיו שיש הרבה יותר שטחים לשמורות טבע, ואויר נקי
    ואלו מקומות יותר נוחים לחיות בהם, ומושב אמירים, הוא יישוב הדגל
    של צמחונים/טבעונים ושמעתי עליו לפני יותר מ-20 שנה
    אורי תודה על המידע:)

  3. מאת Ikey Greene:

    פוסט נהדר. נראה צבעוני ונפלא! תודה על המדריך ועל המילים מעוררות ההשראה. 🙂

  4. מאת אברום רותם:

    סחתיין על הכתבה המפורטת. כיף להיפגש עם עיתונות מקצועית לשם שינוי! שאפו ענק. 8)

  5. מאת דוד:

    לומר את האמת.. זה נראה מצוין!

    ליהנות ולאכול נכון ומאוזן בו זמנית.. זהו שילוב מנצח.

    נראה שבצפון ישנה יותר מודעות לנושא התזונה הטבעונית 😛

    תודה!

  6. מאת יואב:

    אכלתי במסעדת דליה לפני כשנה והתאכזתי נורא. האוכל היה "עייף" ומבושל יתר על המידה. הכל מסביב, כולל כלי ההגשה, היה נראה ישן ודורש רענון. בסופו של דבר. עם על הסימפטיה לבעלת הבית, לצערי לא אוכל להמליץ על ביקור במקום.

    • מאת עדן ר.:

      מצטרפת – אכלנו בדליה לפני כחודש והיה ממש לא טוב. אי אפשר להזמין מנה אחת בערב, חייבים להזמין תפריט קבוע ב 110 ש"ח לאדם. התפריט הקבוע כולל הרבה מנות, אבל חצי מהן לא אכילות, לא טריות, מבושלות יתר על המידה והכל מחומם במיקרו. אתה שומע כל הערב את הצפצוף של המיקרו מחמם פשטידות מאתמול וממולאים משלשום. הבעיה היא שבאמת אין כל כך הרבה אופציות באזור וגם הכתבה הזאת לא שכנעה אותי שכן.
      אנחנו זוג טבעונים וכשאנחנו מגיעים לאמירים אנחנו מביאים את האוכל שלנו איתנו כי נמאס לנו לשלם הרבה על אוכל רע. מה עושה זוג טבעוני שרוצה מסעדה רומנטית בערב בגליל? האופציה היחידה היא לנסוע לראש פינה ולהתפשר על איזה פסטה במסעדה איטלקית.
      השאר – זאת עושה ארוחות בוקר, ההיא מוכרת פרעצל וסמבוסק והשלישי חומוס ועולש, וכמובן באמירים מסעדת דליה עם האוכל המחומם ועוד מסעדה הודית קטנה שישבנו בה פעם אחת והיה ממש לא טעים.

      • מאת אורי:

        תודה על העדכון. אכן הצפון עדיין לא מלהיב ברמות האלה מבחינה קולינארית, בלי קשר לטבעונות.

  7. מאת גבי:

    תודה רבה הכתבה עזרה לנו מאוד בסופ"ש האחרון בצפון, דרך אגב שולח לך לינק מעניין על הטבעונות ביהדות http://www.youtube.com/watch?v=eX05GIVs3OA

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש


זכויות יוצרים © 2016 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט