פוסט לפסטה ולשום ירוק: מתכון זריז לאמצע השבוע
אני לא צריכה תירוץ כדי להכין פסטה. כששואלים אותי את השאלה הקבועה "אז מה את אוכלת??", אני אוהבת להגיד פסטה. גם כי זה נכון (טוב, רק מדי פעם) אבל בעיקר כי זה בדרך כלל משתיק את מי שקישר אותי בטעות עם חיים על דוחן ועלעלים. בימים אלה יש סיבה נוספת לעוט על הפחמימות האיטלקיות – פסח מתקרב ושומרי החג טורחים לבער את החמץ מהמזווה, רצוי על ידי הכנה שלו. אז הנה רעיון נחמד ופשוט, שגם עושה שימוש בירוקים עונתיים מרעננים: שום ירוק ומנגולד.
את המנגולד, פצצת בריאות טעימה שכמותו, אני מאמינה שכבר לא צריך להציג. אבל שום ירוק – זאת עדיין חידה עבור רוב האנשים. אני מודה שגם אני לא ממש הכרתי אותו מקרוב עד לפני כמה שנים, כנראה בגלל העונה הקצרצרה שלו, שמתחילה בסוף פברואר ומסתיימת בערך באמצע אפריל. הפעם הראשונה שטעמתי את הגבעולים הירקרקים הצעירים שלו היה בערוגות של "הגינה האורגנית" בבית יצחק. הגעתי לשם לצורך כתבת מסע קולינארית בעמק חפר. מיד התאהבתי בגבעולים הטריים בעלי הארומה השומית העדינה. "כמו עירית", חשבתי, "רק בשום".
ככה נולדה כתבה חדשה. למדתי ששום ירוק הוא בעצם שום רגיל, שפשוט נשלף מהאדמה בצעירותו, כשהשיניים שלו עדיין עסיסיות ואחוזות זו בזו והעלים שיוצאים מראשו מתנשאים מעליו כמו כרישה דקיקה. כולו אומר טריות וטעם נפלא ועדין. העונה הקצרה שלו קושרת אותו תמיד עם בישולי החג והאביב, אז אל תופתעו אם תגלו שהוא מככב גם בכתבת פסח שאפרסם כאן בקרוב.
אני אוהבת לחפש את השומים הכי קטנים וצעירים שגם הגבעולים שלהם רכים ועדינים יחסית (ככל שהשום בוגר, ככה הם יהיו קשים וסיביים יותר). אחרי שקיבלתי במשלוח ראש שום טרי בלי העלים האלה, למדתי שלא כולם עושים בהם שימוש, אז אל תשכחו לוודא שהירקן שולח לכם את הירק בשלמותו. מי שרוצה יכול כמובן לייבש את ראשי השום בבית בעצמו אבל אני מעדיפה להכניס אותו למקרר, שם הוא יישמר עסיסי וטרי במשך ימים אחדים, ולהשתמש בו בטריותו הנפלאה. זה הרגע שלכם לרוץ לשוק או לירקן המשקיען ולאמץ כמה שומים ירקרקים. לא תצטערו.
פסטה עם מנגולד ושום ירוק
הכי כיף להשתמש בכל חלקי הירקות. את הגזעים של המנגולד קצצתי וצירפתי למחבת כדי לקבל יותר נפח ונגיסות. השום הירוק נידב למנה גם את השיניים הלחות שלו וגם גבעולים ירוקים. מנה קלילה, בריאה ואביבית, שאפשר ורצוי להכין עם פסטה מקמח מלא.
חומרים ל-4 מנות
1 חבילת פסטה רגילה או מלאה, מהסוג שאוהבים
1 חבילת מנגולד
1 ראש שום טרי עם הגבעול
מלח גס, פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית
+ מבשלים את הפסטה במים רותחים ומומלחים, לפי הוראות היצרן.
+ מפרידים בעזרת סכין חדה את ראש השום הטרי מהגבעול. מחלצים ומקלפים 3-4 שיניים טריות מראש השום וקוצצים אותן דק. את החלק העבה והלבן של הגבעול קוצצים לטבעות דקות. בוחרים את אחד הגבעולים הירוקים הרכים וקוצצים גם אותו.
+ מפרידים את עלי המנגולד לעלים ולגזעים לבנים. את העלים קורעים בידיים לפיסות בינוניות. את הגזעים הלבנים קוצצים.
+ מזלפים מעט שמן זית למחבת ומניחים בה את שיני השום וגבעולי השום הקצוצים, כשהשמן עדיין קר. מחממים את המחבת מעל להבה בינונית ומאדים את השום 1-2 דקות עד שהוא מתרכך מעט ומעלה ניחוח.
+ מוסיפים את גזעי המנגולד הקצוצים למחבת ומקפיצים 2-3 דקות נוספות, עד שהם מתרככים מעט. מוסיפים את עלי המנגולד וממשיכים להקפיץ-לערבב 1-2 דקות נוספות, עד שהעלים מתרככים ומעמיקים את צבעם. מתבלים במלח גס ובפלפל שחור גרוס טרי.
+ כשהפסטה מוכנה מסננים אותה ומעבירים למחבת עם המנגולד והשום. מערבבים קלות ומגישים מיד.
ההרשמה לסדנה של השף יוסי שטרית ואורי שביט בעיצומה! הטבה לנרשמים דרך הבלוג
תגיות: אורי שביט, מנגולד, שום ירוק, אביב, פסח, מרץ, פסטה, אפריל, בישול טבעוני, שוק הכרמל, מנות עיקריות, פסטה טבעונית, ארוחה מהירה, איטלקי
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
אני מתה על מנגולד! איזה מדליק הרעיון לשלבו ככה בפסטה! המתכון אומץ! תודה!
נראה מעולה!
אגב, יש תוכניות לפרסם מתכונים טבעוניים לפסח? אשמח מאוד.
זה קורה ממש היום! תודה