פיוז'ן טבעוני: קבלת השבת של אבישג

מרץ 8, 2012 מאת:

ככה מבשלים אוכל טעים: לא מפחדים, מנגנים על הטעמים ושומרים על קוליות פנימית מופתית. דברים שלמדתי מאבישג

די.ג'יי של אוכל והכי קול שיש. אבישג

בלי להעליב אף אחת, אני חושבת שאבישג היא הבחורה הכי קולית שאני מכירה. קלטתי את זה כבר בפגישה הראשונה והמרגשת שלנו, אחרי שאבישג הזמינה אותי אליה הביתה, כשעוד הייתי בשבילה זרה גמורה וטבעונית ירוקה לחלוטין. זה קרה אחרי שנתקפתי פאניקה לקראת יום ההולדת של הילד, שבעצמו היה מבועת מהמחשבה שיצטרך להביא עוגה טבעונית לכיתה. אבישג, בשקט הפנימי המקסים שלה, לימדה אותי להכין עוגת בראוניז נימוחה וטעימה תוך כדי שהיא מאכילה את אלומה, התינוקת הטבעונית היפהפייה שלה ושל אודי בן זוגה, ומתקתקת ביד השניה קציצות סייטן לארוחת הערב. מאז הפכנו לחברות טובות, עוגת יום ההולדת קצרה שבחים, הטור שכתבתי עליה הפך לאחד הפופולאריים ביותר בבלוג, ואנחנו פנטזנו תמידית על ההזדמנות הבאה לבשל יחד.

תכלס, זה לא רק בגלל הקוליות ורוחב הלב. אבישג היא טבעונית אדוקה כבר שבע שנים ויש לה טאץ' בשלני קולי לא פחות – היא לא מפחדת לשלב חומרי גלם לא צפויים במתכון, לחבר בין מזרח ומערב (הלו, רוטב סויה וכמון?) ולקרוא לבישול האקלקטי המוצלח שלה "פיוז'ן". או כמו שהיא אומרת בצחוק וצודקת, "אני די.ג'יי של אוכל". את הכישרון והידע שלה היא אספה, כמו הרבה בשלנים טובים, לאורך השנים ולא בלימודי בישול מסודרים. בין היתר, כשמימנה את לימודי האדריכלות שלה בלונדון באמצעות עבודה ארוכת שנים כמלצרית ב-"rhubarb", אחת מחברות הקייטרינג היוקרתיות ביותר בבירה הבריטית. ברגעי העומס היא מצאה את עצמה מבצעת מטלות פשוטות במטבח ותחת ידיה עברו מאות צלחות מעוצבות של מנות מורכבות, שהגישה במו עצמה ללקוחות כמו אלטון ג'ון, דיוויד קמרון או בני משפחת המלוכה. לטעמי רגע השיא היה צפייה ממרחק נגיעה בעבודת הקודש של המגה-שף הסטון בלומנת'ל ממסעדת "The Fat Duck", שהובא במיוחד לבשל באחת הארוחות. ריספקט!

את כל ההשראה הזאת אבישג מקפלת היום לתוך בישול ביתי מפנק ועשיר טעמים ובמקביל, כאמא לתינוקת קטנה, לא שוכחת לקחת בחשבון גם שיקולי תזונה ובריאות. ככה למשל היא דאגה להזכיר לי ששמרי הבירה לא סתם מוסיפים ארומה למאפה אלא גם מכילים ויטמינים מקבוצה B, ושארוחה שמכילה גם דגנים וגם קטניות מספקת לאורחים חלבון מלא משובח. ברור שכשחשבתי על קבלת שבת טבעונית משפחתית טעימה, טובה ומנחמת, השם שלה מיד קפץ לי לראש. שוב נפתחו בפניי דלתות הבית, שוב צפיתי בבחורה הכי קולית מכינה את האוכל הטעים והנונשלאנטי שלה ושוב יצאתי עם מתכונים ששווה לכולכם לאמץ. שבת שלום.

גם טבעוני, גם משפחתי, גם טעים. אלומה, אבישג וגינת התבלינים

פטריות ממולאות בבורגול ואגוזים
אבישג טענה שזה קצת אבוג'רס, אבל בפועל מדובר במתכון קליל למדי ששווה את קריאות ההתפעלות ליד השולחן. חפשו את הפטריות הכי גדולות ומוצקות ואם מצאתם שני סוגים, הרווחתם.

חומרים ל 6-8 מנות ראשונות

10 פטריות פורטובלה ו/או שמפיניון גדולות
100 גרם בורגול גס
8 שיני שום קצוצות גס
2 קישואים מגורדים
1/2 כוס תערובת אגוזים ו/או צנוברים, כתושים במכתש ועלי או במעבד מזון
1/2 צרור כוסברה, קצוצה
עלים מ-2 ענפי אורגנו, קצוצים
1 כף רוטב סויה איכותי
קורט כמון
מלח גס
1-2 כפות שמרי בירה (לא חובה)
מעט שמן זית
מעט שמן חמניות

+ משרים את הבורגול במים רותחים למשך כ-30 דקות, עד שהוא סופח את המים ומתרכך. סוחטים היטב מיתרת המים.
+ בעזרת כף מחלצים את ה"רגל" של הפטריות ומרוקנים אותן מתוכן. מניחים את הפטריות המרוקנות על תבנית מרופדת בנייר אפייה.

לטובת הילדים, דואגים שהאגוזים יהיו קצוצים או כתושים.

+ קוצצים גס את הרגליים והמניפות של הפטריות המרוקנות.
+ מחממים מעט שמן חמניות במחבת גדולה ומטגנים את השום 1-2 דקות להזהבה קלה. מוסיפים את תוכן הפטריות הקצוץ, הבורגול, הקישואים, האגוזים ועשבי התיבול ומתבלים ברוטב סויה ומעט כמון. מערבבים ומאדים 2-3 דקות נוספות.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.

ממלאים מכל הלב ואופים. אבישג בפעולה

+ ממלאים את הפטריות בתערובת הבורגול, מפזרים מעט מלח גס ושמרי בירה על כל פטריה, מזלפים מעט שמן זית ואופים 10-15 דקות, עד שהפטריות מתרככות ומשחימות. מגישים מיד.

פטריות ממולאות יותר. לא חייבים להוסיף שמרים

קציצות אזוקי ברוטב בצל ובירה
"אזוקי היא מלכת הקטניות", הכריזה בפניי אבישג והתחילה למנות את היתרונות התזונתיים של השעועית האדמדמה הקטנה הזאת (בין היתר היא עשירה בברזל ובחלבון ומסייעת באיזון רמות הסוכר בגוף). שווה להשתמש בה אבל גם שעועית אדומה רגילה תעשה את העבודה. רוטב הבירה המתוק-מריר מוסיף לקציצות טעם עמוק נהדר. מומלץ לטגן אותן לפני הבישול כדי שיתמצקו וישחימו, אבל ניתן בהחלט לבשל אותן ישירות ברוטב (רק בעדינות, כי הן רכות). מגישים על גבי אורז לבן או מלא.

חומרים ל 4 מנות

לקציצות
250 גרם שעועית אזוקי, מושרית במי ברז לפחות 8 שעות, מסוננת
1 בצל סגול
3-4 שיני שום
1 כף טחינה
4-5 כפות פירורי לחם
1/2 צרור קטן פטרוזיליה
1 כף שמן זית
1/2 כפית פלפל צ'ילי יבש גרוס (לא חובה)
מלח, פלפל לבן

לרוטב
3 בצלים לבנים פרוסים לטבעות
1 בקבוק (330 מ"ל) בירה לבנה בטמפרטורת החדר
1-2 כפות סוכר חום
עלים מ-5 גבעולי טימין
2-3 עלי דפנה
שמן זית
מלח

שמן חמניות או תירס, לטיגון

+ מניחים את השעועית בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל מעל להבה גבוהה 30-40 דקות, עד שהשעועית רכה לחלוטין (זמן הבישול תלוי בטריות ובמשך ההשריה). חשוב לא להמליח את המים כי המלח מונע מהקטניות להתרכך.

מלכת הקטניות. שעועית אזוקי

+ מכינים את תערובת הקציצות: טוחנים יחד את כל המרכיבים במעבד מזון, עד לקבלת  תערובת אחידה, סמיכה ודביקה. מתבלים במלח ובפלפל לבן.

פלאיו הטעימים של הטבע מגיעים הפעם בצבע סגול. בצל ואזוקי

+ מכינים את הרוטב: מחממים בסיר שמן זית ומאדים את הבצלים תוך כדי ערבוב 15-20 דקות, עד שהם מתרככים אך לא נצרבים. מוסיפים את עלי הטימין ועלי הדפנה ואת הסוכר וממשיכים לאדות 2-3 דקות נוספות, עד שהבצלים מתקרמלים. מוסיפים בזהירות את הבירה (רצוי להטות את הסיר ולמזוג באיטיות, על מנת שהבירה לא תקציף) וממשיכים לבשל לרתיחה עדינה.

מה יותר חשוב – עסיסיות או השחמה? אכן, בחירה קשה

+ מטגנים את הקציצות: יוצרים מתערובת הקציצות כדורים או קציצות שטוחות קטנות. מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים את הקציצות 1-2 דקות מכל צד, להשחמה. הופכים בזהירות כי התערובת רכה.
+ מעבירים את הקציצות לרוטב הבירה הרותח ומבשלים אותן כ-5 דקות, לספיגת טעמים. (ניתן להפוך אותן בעדינות במהלך הבישול על מנת שיספגו רוטב משני הצדדים).

עסיסיות. ברור

סלט שעועית ומנגולד בסגנון יווני
כמה פשוט, ככה טעים. לא יתואר, אבל אבישג טחנה בזריזות את מה שנשאר מהסלט הזה למחית ריחנית ונהדרת, שאלומה הקטנטנה בלעה בשקיקה לארוחת הערב הטבעונית שלה.

חומרים ל 4-6 מנות

400 גרם שעועית לבנה מושרית ומבושלת לריכוך (או שעועית מבושלת קפואה, מופשרת)
1 חבילה עלי מנגולד שטופים וקצוצים גס, כולל הגבעולים העבים
1 בצל לבן, קצוץ גס
6 שיני שום חצויות
2 עלי דפנה
עלים מ-3 ענפי טימין
4 עלי מרווה קצוצים דק
10 זיתי קלמטה מגולענים וחצויים
מלח, פלפל לבן
שמן חמניות או שמן זרעי ענבים

אצל אבישג הסלט הזה נכנס אפילו לסושי. אמרנו פיוז'ן? אמרנו.

 + מחממים מעט שמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצל והשום מעל להבה גבוהה כ-5 דקות, עד להזהבה.
+ מסננים היטב את השעועית המבושלת ומוסיפים אותה למחבת. מוסיפים את יתרת החומרים מלבד הזיתים ומבשלים כ-15 דקות מעל להבה בינונית, עד שהמנגולד מתרכך לחלוטין. מוסיפים את הזיתים לקראת תום הבישול ומתבלים במלח ובפלפל לבן.

יוון זה כאן. לדעתי גם עם חומוס הסלט הזה יהיה מעיף

גם בפייסבוק הטבעוניות נהנות יותר

Print Friendly, PDF & Email

אורי שביט |

אורי כותבת ועורכת ראשית בבלוג "טבעוניות נהנות יותר". בשאר הזמן היא מנחה סדנאות בישול, מרצה ומייעצת למסעדות.

12 תגובות לפוסט

  1. עומר הגיב:

    אתמול אימא באה לבקר ופינקה אותי בקציצות אזוקי ברוטב בירה.
    וואו, יצא מעולה, ממש טעים!!
    האמת שהם לא כל כך התגבשו ודי התפרקו אבל זה רק הפך את זה לטעים יותר כשערבבתי אותם עם אורז.

    אחלה מתכון!
    תודה.

  2. נתי הגיב:

    שאלה לגבי הקציצות – אוכלים אחרי זה את הבצלים או שהם סתם נותנים טעם לרוטב?
    ועוד שאלה – יש לך אולי הצעה לסלט טוב ומגניב שיהיה ליד (אני אגיש אותן על מצע אורז לבן)?
    אגב, אני מארח שני חברים בשבת בצהריים וזאת תהיה המנה העיקרית. לקינוח אני שוקל להכין את הגלידת שוקולד-קוקוס. חייב לציין שאני ממש חשדן בדרך כלל לגבי מתכונים יוצאי דופן כמו הקציצות ברוטב בירה (ולגבי מתכונים באופן כללי), אבל על שלך אני סומך בעיניים עצומות =)…

    • אורי הגיב:

      תודה רבה נתי :mrgreen: הבצלים הם חלק מהרוטב, אתה בהחלט מוזמן לצקת אותם יחד איתו על הקציצות. לגבי סלט.. אם אתה בענייני הנבטה ויש לך שעועית מאש, זה יכול להיות רעיון טוב לסלט מרענן. אבל גם סתם סלט עלים ירוק מושקע עם פלחי פירות טריים (יש עכשיו פירות נהדרים), מעט אגוזים קלויים וחומץ בלסמי יהיה כיפי מאד. לגבי הגלידה – באופן אישי אני חושבת שזאת עם החמאת בוטנים "מפילה" יותר. היא טעימה שזה חטא! 😆

      • נתי הגיב:

        כן, אותה כבר הכנתי והיא אדירה! נו טוב, לא יזיק להכין שוב :-D… תודה רבה!

      • נתי הגיב:

        זה התפרק לי חלקית בטיגון והתפרק לי לחלוטין בתוך הבירה (אפילו ששמתי יותר טחינה ממה שאמרת)! =/
        אני חושב שעד שיגיע לארץ תחליף כלשהו לביצה, אני עם קציצות סיימתי.

        • אנבל הגיב:

          היי
          תחליף מעולה בבישולים לביצה זה שיבולת שועל את הקציצות הללו אני הולכת להכין בפעם הראשונה ובמידה ואם הם התפרקו אני אוסיף שיבולת שועל שהיא מגיעה טחונה גס במקום פירורי לחם .
          יכול לעזור להשאיר את התערבות בצד משהו כמו 20 דקות לפני הטיגון .
          זה עובד

  3. Daniela Sztulwark הגיב:

    Hi! I was wondering…if there was anyway to get these and the pereg cake recipe in English……it looks so phenomenal- but with recipes…one wrong :)translation and …well, not good…

  4. שאלה לגבי B12 בשמרי בירה - על האריזה כתוב ששמרי בירה לא מכיל B12 הגיב:

    אז מה נכון?

  5. יעל הגיב:

    אפשר להכין את הקציצות הללו בתנור ללא רוטב? או בטיגון? זה ייצא טוב?

    • אורי הגיב:

      היי יעל, לא ניסיתי אבל יש לי תחושה שהמרקם שלהן עדין מדי.. יש הרבה מתכונים קציצות אחרים באתר, שכבר נוסו בהצלחה גם בטיגון וגם באפייה.

    • דנה הגיב:

      היום הכנתי את הקציצות באפיה ממש עד השחמה והן באמת עדינות אבל לא התפרקו ברוטב.
      תודה רבה על המתכון הטעים

השאר תגובה

סדנת בישול טבעונית
המטבח הטבעוני שלי
אורי שביט בהרצאה TEDX
אתגר 22+

מתכוני וידאו

במקום לזניה: מאפה זריז של טופו וירקות בסגנון איטלקי במקום לזניה: מאפה זריז של טופו וירקות בסגנון איטלקי

זכויות יוצרים © 2019 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games
שינוי גודל גופנים
ניגודיות