נגיסי ברוקולי וקינואה או: קציצות טבעוניות בחמישה רכיבים בלבד!
אף פעם אין דבר כזה יותר מדי מתכונים לקציצות, במיוחד כשמדובר בפלא אמיתי כמו זה: קציצות עסיסיות, עשירות בערכים תזונתיים, בלי טיפת גלוטן, שמכינים בזריזות בגרסה מוקטנת ואוכלים בביס. בונוס היסטרי: הן יגרמו גם לילדים סרבנים לנשנש ברוקולי וקינואה, בדיוק מה שאתם צריכים בימים הראשונים של החזרה לשגרה
החלטתי שאת הפוסט הזה אני מקדישה לטבעונולדת השביעי שלי, כן! איכשהו ביום עצמו שוטטתי להנאתי ברחובות קופנהאגן הנהדרת (המלצות מעודכנות יעלו לבלוג בקרוב) ועד שחזרנו לארץ הכל התמוסס, סוף אוגוסט ותחילת ספטמבר הם ימים עמוסים (במיוחד כשחולקים את החיים עם מורה) ואני מודה שאני עדיין מדחיקה את העובדה שעוד שניה מגיעים החגים. אז ככה דילגתי כמעט בשקט על התאריך המשמעותי הזה, בו לקחתי החלטה חשובה כל כך ששינתה לי את החיים מכל היבט אפשרי והפכה אותי למי שאני היום. ואלה היו שבע שנים נהדרות, מאתגרות, מעשירות וכל כך טעימות.
כשאני חושבת על המתכונים שפרסמתי לאורך השנים שחלפו מאז ועל אלה שאני מלמדת עד היום בסדנאות הבישול שלי, בסוף אני תמיד מגיעה לקציצות. הן היו הצעד הראשון האמיתי שלי לתוך הקולינאריה הטבעונית, לא עוד משהו מאולתר ומבולגן כמו מוקפץ או תבשיל של ירקות – כאן היה צריך טריק שיחליף את השיטות וההרגלים הקודמים ותכלס, כל הרעיונות ששמעתי עליהם בהתחלה (מה זה זרעי צ'יה בכלל??), די גרמו לי לרצות לזנוח את כל הרעיון ולהמשיך לחיות את חיי בשקט בלי קציצות בכלל. כמובן שזה לא מה שקרה, ויעידו על כך לא מעט מתכוני קציצות שמככבים בבלוג, כמו המבורגר עדשים וקינואה (כנראה הקציצות הכי אהובות עליכם בכל הזמנים), קציצות החריימה האגדתיות ששרפו את הרשת, כדורי טופו ברוטב לימוני שקוצרים שבחים ועוד המון מתכונים. זה אף פעם לא נמאס ותמיד יש מקום למתכון קציצות חדש.
הפעם, החלטתי לנסות כיוון קצת אחר מהקציצות שאני מכינה בדרך כלל. רציתי להכין קציצות פשוטות ומהירות, שאי אפשר לפספס איתן, שיהיו טעימות אש אבל גם מזינות ואם כבר, אחרי כל הפחמימות של החופשה, שיהיו גם ללא גלוטן. אם זה נשמע לכם כמו משימה בלתי אפשרית, אני גאה להודיע – גבירותיי ורבותיי, יש לנו פיצוח! הכנתי את התערובת מחמישה רכיבים עיקריים בלבד, שכולם כבר היו אצלי בבית (תודה לאל פחות סיבוב אחד בחוץ) ויצרתי ממנה נגיסים קטנים ועסיסיים. אם רוצים בריא יותר, אפשר לאפות אותם ואם אתם בעניין של שחיתות, מומלץ לטבול אותם במיונז, טבעוני כמובן. לא יודעת למה, יש לי תחושה שהמתכון הזה הולך להיות הלהיט הבא.
נגיסי ברוקולי וקינואה טבעוניים
יש סיכוי מצוין שהקטנות האלה יתחבבו מאד על הילדים במשפחה, אפילו על אלה שברוקולי גורם להם לעקם את האף. המלצה חמה: הכינו מראש כמות כפולה והציצו בטיפים החשובים שבסוף המתכון. אפשר להכין גם עם כרובית!
חומרים לכ-22 מיני-קציצות
2 כוסות (300 גרם) ברוקולי קצוץ, חלוט במים רותחים וסחוט היטב
1/2 1 כוסות קינואה מבושלת (כ-3/4 כוס לפני הבישול)
1 בצל קטן, קצוץ דק
2 שיני שום כתושות
2 כפות גדושות קמח חומוס
מלח, פלפל שחור גרוס
שמן זית
אין לכם קינואה מבושלת? ככה מכינים:
שוטפים את הקינואה ומעבירים לסיר. מוסיפים מים רותחים בכמות כפולה מכמות הקינואה ומביאים שוב לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-15 דקות עד שהמים נספגים והקינואה תפוחה ורכה.
+ מחממים 2 כפות שמן זית במחבת ומטגנים את הבצל מעל להבה בינונית-גבוהה במשך 5-8 דקות, להזהבה קלה. מסירים מהאש ומעבירים לקערה.
+ מוסיפים לקערה פתיתי ברוקולי, קינואה מבושלת, שום וקמח חומוס ומתבלים במלח ובפלפל. מערבבים היטב ולשים עוד 1-2 דקות את התערובת. מכסים בניילון ומאחסנים במקרר במשך חצי שעה.
+ מחממים מעט שמן זית במחבת מונעת הדבקה (נון סטיק). יוצרים מהתערובת קציצות קטנות (נגיסים) ומטגנים 2-3 דקות מכל צד, להזהבה יפה.
+ אם מעדיפים לאפות: מחממים תנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים מעט. מניחים עליו את הקציצות ואופים 10-15 דקות, עד שהן יציבות וזהובות.
טיפים חשובים!
סחטו היטב את הברוקולי משאריות נוזלים.
אם משתמשים בברוקולי טרי, מומלץ לקצוץ את כל החלקים (כולל הגבעול, אחרי קילוף) ולחלוט כמה דקות במים רותחים. לסנן ולסחוט היטב משאריות נוזלים.
אפשר להשתמש גם במוצר של פתיתי ברוקולי קפואים או לקצוץ ברוקולי מופשר (במקרה כזה לא צריך לחלוט, רק להפשיר ולסחוט).
כמויות הקמח יכולות להשתנות מעט מירק לירק – לושו היטב את התערובת בידיים ושימו לב שהיא יבשה למדי ולא דביקה. אם צריך מוסיפים עוד קמח.
אם משתמשים בקמח אחר – גם זה יכול להשפיע על הכמויות, כי קמח חומוס הוא קמח חזק במיוחד.
אין צורך להרטיב את הידיים כשמכינים את הקציצות.
טגנו בשמן רדוד בלבד, לא כזה שמציף את הקציצות בבעבוע חזק.
הכנתם? ספרו לי איך יצא, צלמו ותייגו את עמוד האינסטגרם שלי ובכלל, בואו לבקר 🙂
תגיות: קציצות, ברוקולי, קינואה, בריא, ללא גלוטן, ילדים אוהבים, פתיתי ברוקולי, מהיר
קטגוריות: מהיר וטבעוני, פוסט נבחר
אפשר להחליף בברוקולי רגיל?
בהחלט, צריך כמובן לקצוץ אותו והייתי גם חולטת חליטה קצרה במים רותחים, כי הפתיתים הקפואים בכל זאת מתרככים קצת אחרי ההפשרה לעומת ברוקולי טרי.
ממש לא נדבק. הכל מתפרק. ניסיתי להוסיף מי חומוס. לא עבד. בסוף נשברתי והוספתי ביצה. מה עשיתי לא בסדר???
היי יעל, מצטערת לשמוע.. השתמשת בקמח חומוס או בקמח אחר? יכולים להיות הבדלים בכמויות בין קמחים שונים. אולי הפתיתים או הקינואה היו רטובים ונדרש עוד קמח כדי לייצב את התערובת? מי חומוס עושים במקרה כזה את הפעולה ההפוכה ורק גורמים לתערובת להיות רטובה יותר ופחות יציבה. בפעם הבאה פשוט להוסיף עוד קמח 🙂
גם אצלי מפורק לחלוטין ושמתי יותר קמח חומוס
היי ענת, מכיוון שבינתיים ניסו את המתכון כבר לא מעט אנשים (כולל אני!) אני די בטוחה שהוא עובד, אז בואי ננסה להבין מה יכול היה להשתבש – נוזלים מיותרים בברוקולי או בקינואה? שמן עמוק מדי שבעבע מסביב בעוצמה? צריך מעט שמן. את יכולה לראות בצילום העליון שאני מחזיקה את הקציצות ביד והן ממש יציבות, אז תגידי מה עוד קרה בדרך וננסה לפתור 🙂
הכנתי ויצא בלי טעם לא משהו בכלל
אז להבא אפשר להוסיף עשבי תיבול/תבלינים שאת אוהבת לחיזוק טעמים. אכן הם עדינים.
בפתיתים האלו של סנפרוסט יש באמת ערכים תזונתיים גבוהים? קניתי והתאכזבתי. זה לא ברוקולי קצוץ. זה רק הגזע של הברוקולי.
היי דנה, אני לא דיאטנית אבל בהחלט לגזע הברוקולי יש לדעתי אותם ערכים כמו של התפרחת ואני אגב משתמשת בו בבישול באופן קבוע – אפילו הקדשתי לו פוסט לפני שנים! https://vegansontop.co.il/dont-throw-stem/ לטעמי הפתיתים לגמרי עושים את העבודה וחוסכים זמן, כמובן שאפשר לקצוף ברוקולי שלם בשביל הקציצות האלה. ואם את עושה זאת, אולי גם הייתי חולטת אותו מעט כי הפתיתים בכל זאת מתרככים קצת אחרי הקפאה והפשרה.
אפשר עם פתיתי כרובית במקום ברוקולי?
תודה, נראה נהדר.
אפשר לדעתך להקפיא קציצות אפויות?
לדעתי כן!
אילו עוד סוגי קמחים יכולים לעבוד פה? ואיך משתנות הכמויות בהתאמה לסוגי הקמחים? ממש לא אוהבת קמח חומוס והטעם שלי דומיננטי לי מדי. האם קמח טף יעבוד?
היי, תכלס כל קמח יעבוד כאן – העניין הוא רק הכמויות. לא בדקתי סוגי קמחים אחרים, קמח חומוס הוא חזק יחסית אז סביר שברוב המקרים יהיה צריך להוסיף. תחושי את התערובת, תנסי קציצה אחת ולפי זה תדעי איך להמשיך 🙂
התרגשתי לקראת המתכון הזה! אבל לצערי גם אצלנו התפרק לגמרי, הוספתי קמח חומוס שהשתלט על כל הטעם :/
ממש מצער לשמוע, כי המתכון מעולה ואני ממש רוצה להבין מה השתבש.. ראיתי את התשובה שלי בשרשור שהגבת בו קודם.
הי אורי, גם אצלנו התפרק.. השתמשתי בברוקולי קפוא ששמתי בבלנדר לכמה פולסים. אולי זה עובד באמת רק עם פתיתי ברוקולי?(שאני לא יודעת מה זה). הוספתי קמח עדשים ואז זה איכשהו יצא.
היי תמר, ממש באסה, ברור שאפשר להשתמש בברוקולי מרוסק לחתיכות קטנות. האם נסחט היטב מנוזלים אחרי ההפשרה? אולי החתיכות היו גדולות מדי? יכול להיות שבמצב של עודף נוזלים יהיה צריך באמת עוד קמח. בפתיתי הברוקולי בעיקר גזעי ברוקולי טחונים, ייתכן שהתפרחות הרכות יותר צריכות יותר קמח.. בבישול עם ירקות יכולות להיות סטיות לפה ולשם וזה נשמע שתוספת קמח אכן סידרה את העניין. אם יש משהו אחר שאת חושבת עליו אשמח לשמוע! המתכון נוסה המון פעמים בהצלחה (קיבלתי אינסוף תמונות של הקציצות מגולשים) ולכן אני בטוחה שהיה איזה פקשוש נקודתי. מבאס אבל תמיד יכול לקרות.. עדכני אם יש פרטים נוספים!
מעדכנת שרק כדי לישון בשקט הכנתי אותן שוב, עדיין יציבות כמו סלע 🙂
לא הסתכלתי טוב במתכון ולא טיגנתי את הבצל. וכבר ערבבתי הכל. וזה אחרי שלפני שבוע הכנתי את המתכון הזה! אבל שכחתי 😐
חחח נו אז איך יצא?
הכנתי (כמות כפולה). הקפדתי להיצמד למתכון, כדי שלא יתפרקו, ובמיוחד הקפדתי על הסחיטה של פתיתי הברוקולי. כי נראה לי שכאן טמונה הבעיה. אפיתי 33 לביבות שמנמנות על נייר אפיה. בלי לשמן כמובן. חום 200 מעלות. תנור מחומם היטב קודם. 15 דקות. ואז להפוך ושוב 15 דקות. יצא מושלם!!!! תודה לאורי 🙂
איזה כיף!! עשית חשק להכין שוב <3
אפשר לאפות?
היי מירה, בהחלט, רק הברישי בשמן את נייר האפייה ואת הקציצות עצמן שיקבלו קצת צבע. אופים עד שהן מתייצבות.
לצערי גם לי התפרקו אבל ממש
ועקבתי אחרי המתכון במדויק ושקלתי כמות פתיתים וסחטתי.
לצערי גם יצא לי מלוח, כנראה הייתי צריכה לדעת כמות מלח
אולי סרטון של המתכון?
היי רות, הכנתי לא מעט את הגרסה הזו והמקבילה לה עם כרובית, מן הסתם יכולים להיות הבדלים בכמות הנוזלים, בעובי הפתיתים.. פשוט לחוש ביד ולוודא שהתערובת מתעצבת בקלות לקציצות. אם זה לא קורה לא לפחד להוסיף עוד קמח – גם בין קמחי חומוס יכולים להיות הבדלים. מקווה שיצליח בניסיון נוסף ולגבי וידאו – בלי נדר 🙂
היי אורי,
טרם ניסיתי את המתכון הזה- אנסה ביצים הקרובים.
רציתי רק להמליץ על קמת טפיוקה, הוא עושה עבודה ממש טובה בהדבקה ובעיצוב של הקציצות (ניסיתי עם קציצות אחרות) יותר מכל קמח אחר או תחליף ביצה אחר שנתקלתי בו. מומלץ!
אפרת
תודה אפרת! כן טפיוקה בהחלט יכולה לעבוד, אם כי בקמחים מקטניות יש גם ערכים תזונתיים משובחים 🙂
אין,הכל התפרק.ניסיתי וניסיתי.
הוספתי עוד קמח וגם טחינה.
לא הלך.
היי לירי, ממש מוזר.. עם איזה קמח הכנת?
טיפ שעזר לי מאוד, לאדות את הברוקולי, אז אין מים לסחוט.
והטיפ השני הוא לבשל את הקינואה עם יותר מים מהרגיל, זה הופך אותה לעיסה דביקה
תודה! רעיונות מעולים
הי
הכנתי את הקציצות ויצא מעולה! תודה
אכן חשוב שהתערובת תיהיה רטובה מספיק מחד ומספיק קמח מאידך…ואז זה לא מתפרק.
נהדר! כן צריך להרגיש את התערובת ואז זה מצליח בענק 🙂
מרקם מצויין לצערי קמח החומוס משתלט קצת מידיי.. אנסה פעם הבאה אולי עם קמח אחר…
יש פוטנציאל ממש טוב אנסה אותן שוב
תודה רוני! אפשר בהחלט לנסות עם קמח עדשים כתומות, הוא עדין יותר. יכול להיות שיהיה צורך בכמות קצת יותר גדולה.