סדנת בישול: לסייע לעלם במצוקה

ינואר 19, 2012 מאת:

"עלם במצוקה". זאת היתה הכותרת של המייל שמוטי שלח לי דרך הבלוג.

בתוך המייל חיכה לי הסיפור המלא. מוטי הוא טבעוני טרי (נכון להיום משהו כמו חודש וחצי) שעושה את צעדיו הראשונים בבישול נטול מוצרים מן החי. הוא חיפש סדנת בישול טבעונית. שלחתי לו שתי אופציות לסדנאות ששמעתי עליהן (שהן בעצם בריאותיות יותר בגישתן מאשר טבעוניות). ואז נפל האסימון. רגע.. למה לא אני? לא שאני מחזיקה מעצמי איזו שפית גדולה, אבל לתת כלים ראשוניים לטבעוני שמחפש מה לאכול ועומד כמה פעמים ביום מול המקרר אובד עצות, אני מאמינה שאני יכולה. אז הצעתי לו גם את האפשרות הזאת והוספתי, שכדאי שנעשה לפני הבישולים סיבוב קניות קטן. אמרתי למוטי שמה שחשוב כאן הוא לא רק המתכונים עצמם – הרי ברשת יש בלי סוף מתכונים – אלא התפיסה. אילו חומרי גלם כדאי לקנות, מה הם מוצרי הבסיס של המזווה הטבעוני ומה בעצם אנחנו מחפשים – מרכיבים איכותיים שמעניקים למזון טעם מובחן ועז, אופי ועומק וכמובן, שיהיו טעימים (מישהו אמר אומאמי?). ומוטי אמר כן! והציע את שוק מחנה יהודה, על דוכני הירקות מצדו האחד וחנויות הטבע מצידו השני, כיעד האידיאלי לשופינג מהסוג הזה. כמובן, היתה לזה סיבה נוספת – הבחור ירושלמי. אם הייתי צריכה עוד פוש שישכנע אותי לעלות לירושלים – השוק הזה, אחד המופלאים בישראל אם לא ה-, סיפק לי את המניע האחרון שהייתי צריכה בשביל לצאת לדרך.

עושים שוק. מתה על מחנה יהודה!

וככה, בלי להתכוון, נולדה סדנת הבישול הראשונה שהעברתי בחיי (הטבעונות הזאת, תראו מה שהיא יודעת לעשות!). מאד רציתי להתכונן במדויק, להכין מתכונים ורשימות קניות ולדעת מראש מה נבשל. אבל שיחת ההכנה עם מוטי ארכה בדיוק שתי דקות, בהן החלטנו לא להחליט ולצאת יחד להרפתקה. הרי מבחינתי העניין כאן הוא ממילא לפתוח את הראש ולקבל השראה, כדי שמכאן הדברים כבר יזרמו לו לבד. היה לי ברור שאנחנו נכין מנות פשוטות וקלות להכנה (מוטי הזהיר אותי שהוא לא בדיוק אשף מטבח מולד), שנצטרך לעבוד במהירות (היה לנו דד ליין של שיחת ועידה, מדובר בהייטקיסט) ובתנאי שטח טובים אך לא מושלמים (הצטיידנו בדרך בפומפייה והשכן הביא פותחן). מי אמר אתגרים ולא קיבל? בדיוק מה שצריך בשביל בילוי קולינארי מוצלח. אנחנו, בכל אופן, נהנינו מכל שניה. מהחוויה הזאת נשארו טעמים בזיכרון וגם כמה מתכונים על הנייר, ששלחתי למוטי הביתה אחרי שהיינו כבר שבעים ומרוצים. הנה הם כאן גם בשבילכם.

החוויה המוצלחת השאירה לי טעם של עוד! המעוניינים מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צרו קשר, הנה כאן.

לפני, באמצע ואחרי. נשבעת שהמטבח נשאר נוצץ!

מרק כתום עם חלב קוקוס
וריאציה על מתכון ששלחה לי עדי, חברתי שמתגוררת בתאילנד ומייצרת במו עצמה שמנים אורגניים מרוכזים של עלי קפיר ליים טריים ולמון גראס. בקרוב אני מקווה שהיא תתחיל לייבא אותם לישראל. טיפה אחת של שמן קפיר ליים בסיר המרק הזה תטיס אתכם ישר לקו-סאמוי.

חומרים ל-4 מנות

1 דלורית גדולה, קלופה וחתוכה לקוביות

3-4 גזרים גדולים, קלופים ופרוסים גס

3-4 שיני שום כתושות (או מגורדות על פומפיה דקה)

1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורד

1 פלפל צ'ילי טרי מנוקה מגרעינים וקצוץ דק (או רוטב טבסקו לפי הטעם)

1 פחית חלב קוקוס

מיץ מ-1/2 לימון

1/2 כפית סוכר

מלח

להגשה:

1/2 צרור כוסברה קצוצה

2-3 גבעולי בצל ירוק, פרוסים דק

חריף-חמוץ-מתוק. מרק אסייתי קטיפתי לחורף הירושלמי

+ מבשלים את הגזר והדלורית במים מומלחים, עד לריכוך מלא.

+ מוציאים לכלי נפרד 2-3 מצקות ממי הבישול ומסננים. מחזירים את הירקות לסיר מעל להבה נמוכה, מוסיפים שום, ג'ינג'ר, צ'ילי (או טבסקו) וסוכר ומערבבים במשך 2-3 דקות לספיגת טעמים.

+ מוסיפים את חלב הקוקוס וטוחנים בעזרת בלנדר מוט למרק קרמי חלק (אפשר לטחון את הירקות בבלנדר עם מעט ממי הבישול ולהחזיר לסיר לפני הוספת חלב הקוקוס). מוסיפים את מיץ הלימון ומלח לפי הטעם. טועמים ומתקנים תיבול.

+ יוצקים את המרק לקעריות הגשה ומעטרים בכוסברה ובצל ירוק.

חיטת כוסמין עם בטטות וטופו בסויה וסילאן
חיטה היא דגן מדהים והחיטה הזאת – בכלל. אני מתה על זה שהיא מתבשלת אבל נשארת נפרדת ונגיסה ולא הופכת לרכרוכית. מצד שני, לפעמים לא פשוט למצוא אותה בחנויות, מזל שהמתכון הזה עובד עם כל מיני סוגים של דגנים, אפילו אורז.

1 חבילה (250 גרם) חיטת כוסמין איטלקית מסדרת 10 דקות של סוגת, מבושלת ומסוננת

(אפשר להשתמש בחיטה רגילה או בדגנים מבושלים אחרים כמו גריסים, קינואה, אורז, אורז מלא וכד'. יש להקפיד על זמני בישול מתאימים בהתאם לדגן הרלוונטי כשהמטרה היא להגיע לבישול מלא אך עדיין נגיס ולא רך מדי).

3 בטטות קלופות וחתוכות לקוביות

1 חבילה (300 גרם) טופו, חתוך לקוביות

2-3 שיני שום כתושות

2-3 כפות סויה

1-2 כפות סילאן (רצוי ללא תוספת סוכר)

1/2 צרור כוסברה קצוצה

שמן זית

לא הספקנו לצלם ממש אצל מוטי, אבל השילוש הקדוש הוא אותו שילוש.

+ מבשלים את קוביות הבטטה במים רותחים 10-15 דקות, עד שהן מתרככות אבל עדיין שומרות על צורתן ולא מתפרקות.

+ מחממים שמן זית בסיר ומטגנים את קוביות הטופו כ-3 דקות מכל הצדדים, עד שהן מזהיבות והופכות מעט פריכות.

+ מוסיפים לסיר את השום, קוביות הבטטה המבושלות והחיטה המבושלת. מתבלים בסויה ובסילאן, מערבבים בעדינות, טועמים ומתקנים תיבול. מגישים עם כוסברה קצוצה.

תגידו עירית, כוסברה, אפילו פטרוזיליה. כל ירוק יבוא פה טוב

קציצות סייטן מתובלות

ברוקולי מוקפץ עם כרישה ושום

המתכון שהכנו כמעט זהה לזה שבקישור, אלא שאצל מוטי התחלנו אותו בטיגון של כרישה פרוסה דק מענף אחד (רק החלק הלבן) יחד עם השום, והמשכנו משם באופן די זהה. הכרישה היא ההתאהבות הנוכחית שלי – משהו בטעמה המאודה בשמן זית מייצר תחושה אגוזית-שמנונית מלטפת, כזאת שמזכירה (רחמנא ליצלן) חמאה, ומעניקה עומק טעמים וסמיכות. המנה הזאת בכלל לא היתה מתוכננת, אבל למוטי היה דיבור צפוף עם הברוקולי בדוכן הירוקים בשוק העיראקי, והחלטנו לקחת אותו ואת הכרישה איתנו הביתה. זה בהחלט השתלם.

תמרים ממולאים באגוזי מלך מוקפצים בסוכר וקינמון

בדקה ה-90 הספקתי להכין משהו מתוק, בהשראת מנה שאלתרו לי במסעדת "ברטי" המצוינת. מילאתי את התמרים הקרירים כשהאגוזים היו עדיין חמים – שוס!

15-20 תמרים גדולים, לחים ובשרניים (למשל מזן מג'הול או אמרי)

200 גרם אגוזי מלך טבעיים

1 כף שמן קוקוס

1 כפית סוכר חום

1/2 כפית קינמון טחון

+ באמצעות סכין יוצרים בכל תמר חתך אורך (לא מלא) ומחלצים את הגלעין.

+ מחממים במחבת שמן קוקוס. מוסיפים את הסוכר והקינמון ואת אגוזי המלך. מנענעים-מקפיצים 2-3 דקות, עד שהאגוזים נעטפים בשמן ובתבלינים ומשחימים מעט (זהירות לא לשרוף).

+ מוציאים את האגוזים מהמחבת לקרש חיתוך. ממתינים שיצטננו מעט וקוצצים אותם גס בעודם חמים. ממלאים את התמרים באגוזים המוקפצים ומגישים.

הכי כיף לאכול אותם כשהמילוי עדיין חמים. תמרים ממולאים

הצטרפו ל"טבעוניות" בפייסבוק!  עושים שם חיים 🙂

Print Friendly, PDF & Email

19 תגובות לפוסט

  1. אסף הגיב:

    יופי של פוסט!
    אורי התחילה לעשות ביקורי בית
    ומוטי מזל טוב על הטבעונות 🙂
    פעם הבאה שאתה באזור נדאג לועידת פסגה טבעונית בפורטלנד

  2. עלמה הגיב:

    זה נראה מדהים. כיף למוטי. האמת היא שמעולם לא ראיתי חיטת כוסמין. איפה זה נמכר בכלל?

  3. חנה הגיב:

    נראה נהדר, איזה יופי!

  4. מירה טיקוצינסקי הגיב:

    היי אורי,
    רעיון מדליק ונראה לי מוצר נדרש. אם יש לי והאמת שיש לי, 7 חברות שמחפשות סדנת בישול משודרגת בתוכן ליומולדת 50 של אחת מהן ומאחר והיא טיבעונית זה נראה לי תפור. האם אפשר לעשות את הקניות בשוק האיכרים בתל אביב, ואז היכן נבשל? וכמובן מה המחיר?
    שלך,
    מירה

  5. לי הגיב:

    נראה מדהים מדהים וטעים
    איזה כיף למוטי…

  6. אלף הגיב:

    נשמע ונקרא ממש נפלא!

    בהצלחה עם סדנאות הבישול – מאוד כייף שהסדנא כוללת גם ביקור בשוק (מאוד מאוד חובבת שווקי מזון!)

    כרישה מהירקות האהובים עלי בעולם ומסכימה איתן שכוסמין דגן נפלא. בקיץ אני מכינה סלטים עם כוסמין (כגיוון לסלטי הפסטה).
    נראה לי שאקנה טופו השבוע ואכין את תבשיל הכוסמין עם הבטטה (עוד אחד מהירקות האהובים)

  7. איילה הגיב:

    הי אורי
    תודה על הבלוג! זמן רב ייחלתי להיבט של קצת "בישול עילי" למצאי הטבעוני ברשת והגישה, העיצוב והכל עשוי נורא יפה. יש לי שאלה קצת דבילית, בנוגע למשפט הפשוט לכאורה "ומטגנים את קוביות הטופו כ-3 דקות מכל הצדדים, עד שהן מזהיבות והופכות מעט פריכות". בחיים לא הצלחתי להזהיב טופו… זה תמיד נדבק לתחתית או מתבחבש איכשהו. נראה לי שזה בטח משהו נורא פשוט שאני מפספסת (כמו שלקח לי המון זמן להבין שאם אני רוצה בצל בצורה מסויימת אז אני צריכה פשוט הרבה יותר שמן מבדרך כלל).
    בתמורה טיפ ממאכל הבית שחביב במיוחד על הפעוט ועל בשלנים של שתי דקות עבודה: פירה תפוחי אדמה ועדשים כתומות. מבשלים קוביות תפוחי אדמה ועדשים כתומות בהרבה מים מומלחים, דואגים שמים יכסו את העדשים לאורך הבישול כי אחרת הן לא הופכות למחית קטיפתית אלא שומרות על עדשיותן. סוגרים כשהן איבדו את אישיותן לחלוטין והמים נגמרו ונספגו. מערבבים.

    • אורי הגיב:

      היי איילה, תודה רבה על המילים החמות 🙂
      לגבי הטופו, אהמ, אני באמת לא יודעת מה לומר.. אני לא שמה הרבה שמן, אבל גם לא שכבה דקיקה, שלולית כזאת רדודה. ומחממת אותו ואז מוסיפה את הקוביות, על אש גבוהה. מקפיצה מדי פעם. זהו. מחבת בציפוי כלשהו כמובן (טפלון ושות').
      מקווה שיצליח!

      תודה על טיפ הפירה המרתק! איך את מתבלת? ומה לגבי הסתירה – שהעדשים תהיינה מכוסות מצד אחד ושהמים ייספגו מצד שני.. מבשלים הכל ביחד, כן?
      אנא הבהירי 😛

      • איילה הגיב:

        מבשלים הכל יחד, אבל כמעט עד הסוף דואגים שיהיה מכוסה, ורק אחרי שנמס אז מצמצמים עד לקטיפתיות… ואני ספציפית מתבלת רק עם מלח ופלפל שחור, אבל את מוזמנת לשדרג. כמובן שתלולית נאה של בצל מטוגן היטב לא מזיקה אף פעם.

  8. תמר הגיב:

    איפה במחנה יהודה מצאתם חיטת כוסמין? עם הזמן אני מגלה עוד ועוד מוצרים מעניינים שאפשר למצוא בשוק הנהדר הזה – טופו רך, דלעת ערמונים, רוטב סויה יאמאסה, תבלינים מיוחדים, קמח כוסמין לבן ומלא…. אבל חיטת כוסמין עדיין לא מצאתי שם.

    • אורי הגיב:

      היי תמר, זה אכן שוק מופלא! אבל דווקא את חיטת הכוסמין מצאנו על המדף בסופר – זה מוצר של "סוגת".. אפשר כמובן לבשל חיטה רגילה, גריסים או כל דגן אחר שאת מחבבת 🙂

  9. אוריאל הגיב:

    בוקר טוב גם לך

    תבורכי על כל מה שאת עושה לכלל ,

    אוריאל

השאר תגובה

בית ספר לבישול טבעוני הראשון בישראל
אתגר 22+
אורי שביט בהרצאה TEDX

מתכוני וידאו

קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש קציצות עדשים, בורגול ולימון כבוש

זכויות יוצרים © 2017 מתכונים טבעוניים, מאת אורי שביט

Free WordPress Themes, Free Android Games