אוכלים בריא: פסטה ללא גלוטן עם טופו וירקות צלויים
אני אמנם חובבת אתגרים אבל לא העליתי בדעתי שאצטרך אי פעם להתמודד עם אתגר שכולל בישול בלי שמן מעובד בכלל. איך אני עושה את זה? תכלס, ממש בקלות והתוצאות המוצלחות מפתיעות אפילו אותי. כל הפרטים וגם מתכון מצוין ופשוט
בטח כבר שמתם לב שלמרות המתכונים המושחתים שאני מעלה מדי פעם לבלוג, התזונה הביתית שלי הפכה הרבה יותר בריאה בתקופה האחרונה. לא רק שאני נמנעת מלהשתמש במוצרים מעובדים ומשתדלת להימנע כמעט לחלוטין מגלוטן (אני יודעת שזה לא הכרחי, זה מרגיש לי נכון באופן אישי) – כבר כמעט שנה שרוב הבישול שלי בבית נטול שמן, מלח וסוכר, בעקבות ניקוי שעברתי והחלטתי להמשיך לזרום איתו. יש הרבה מאד סיבות בריאותיות להימנע מהשלישייה הבעייתית הזו (באנגלית קוראים לתזונה כזו SOS-Free – קיצור של Salt Oil Sugar, נחמד לא?) ואני בתקופה בה אני מנסה להוריד מהגוף שלי התמודדויות מיותרות עם מעמסות לא הכרחיות. למשל, אם מלח מעלה לחץ דם ומכביד על הכליות, ברור שעדיף לא להשתמש בו. כמובן שזה עניין של הרגל ובזה הניקוי שעברתי מאד עזר – הרגשתי שעשיתי סוג של ריסטארט לגוף וגם לחך, שהתרגל לאורך שנים לצרוך כמויות מיותרות של השלישיה המדוברת ועכשיו כבר לא זקוק לה בכלל (וממילא לא היה לי אף פעם אישיו עם מתוק).
אבל איך, איך אפשר לבשל בלי שמן בכלל? הרי כל מתכון מתחיל אצלי עם "יוצקים שמן זית למחבת או לסיר רחב" ואז טיגון של בצל, שום, ירקות.. הייתי צריכה למצוא טכניקה אחרת ולמרבה השמחה אני יכולה לומר שלאט לאט דייקתי את הדרך שלי לצרוב ירקות ולהעמיק טעמים, בלי להשתמש בשמן בכלל. את השלבים המלאים תמצאו במתכון הבא, שנולד מתוך צורך אמיתי – לספק את הרעב שלי לארוחה משביעה ומזינה שמכינים מהר ובקלות ולספק את החשק של אורן, הפחמימתי האישי שלי, שמת על פסטה. החיבור בין הירקות הצרובים לבין פסטה ללא גלוטן עשה לגמרי את העבודה וסגר עבור שנינו את הפינה. כמות השאלות שקיבלתי לגבי ה"טיגון בלי שמן" היתה כזו, שלא היתה לי ברירה אלא לכתוב במדויק את המתכון. הנה הוא בא.
טיפ בריא: בלי שמן זה לא אומר בלי שומן!
אני לא דיאטנית אבל צברתי מספיק ידע בשביל לדעת ששומן זה משהו שהגוף שלנו צריך, אבל השאלה היא מאיזה מקור אנחנו מקבלים אותו. אני אוכלת (במידה כמובן) שומן טבעי ולא מעובד, שהמקור שלו הוא למשל אגוזים, זרעים (כמו פשתן וצ'יה), שומשום (אין חיים בלי טחינה, אם כי רצוי לטחון שומשום לבד למי שמקפיד) וכמובן אבוקדו. שמן מעובד ולא טבעי הוא כל שמן שהופק מתוך הצמח בתהליך (קר או חם) שהפך אותו לנוזלי ומרוכז, כשהוא כבר אינו חלק טבעי מהצמח. בין השמנים האלה יש מזיקים פחות (כמו שמן זית ושמן זרעי ענבים) ומזיקים יותר, הבחירה שלי כרגע היא להימנע לחלוטין מכולם. מי שבכל זאת רוצה להשתמש במעט שמן מעובד, הבחירה הטובה ביותר תהיה בשמן זית והכי מומלץ לזלף אותו במתינות על האוכל בסוף הבישול – ככה הכמות קטנה יותר והוא אינו עובר חימום.
רוצים להצטרף למחזור הבא של הקורס "עוברים יחד לאורח חיים בריא"? כתבו אלי
אל תפספסו את המאגר הגדול של מתכוני החגים
פסטה ללא גלוטן עם טופו וירקות מוקפצים
זה מתכון שקורא לשינויים! אני השתמשתי במה שהיה בבית: טופו, חצילים, קישואים, זוקיני, פטריות ואפילו עגבניה אחת, שחיכתה לרגע המתאים לקפוץ למחבת, שהיא בעצם החלק הכי חשוב בסיפור. השתמשו במחבת רחבה או סוטאז' עם ציפוי נגד הידבקות, כדי שיהיה לכם קל גם להקפיץ וגם לנקות. הפסטה שהשתמשתי בה היתה על בסיס כוסמת (100% קמח כוסמת לפי האריזה) והיתה מוצלחת מאד לטעמי. בשוק קיימות מגוון פסטות מעדשים כתומות או צהובות, מאורז, תירס ועוד.
חומרים לכ-3 מנות
1 חבילה (בדרך מכילה 350 גרם) פסטה ללא גלוטן
1 חבילה (300 גרם) טופו, חתוך לקוביות
1 חציל, חתוך לקוביות קטנות
3 קישואים ו/או זוקיני, חתוכים לקוביות
1 עגבניה בשלה, חתוכה גס
1 בצל, חצוי ופרוס
3-4 שיני שום פרוסות
1 כף תערובת עלים יבשים לתיבול (למשל אורגנו, תימין, בזיליקום, נענע, מיורן.. אפשר להשתמש בתערובת מוכנה)
חופן נדיב פטרוזיליה טרייה קצוצה
2 כפות חומץ תפוחים (אפשר גם חומץ אחר, מוסיף הרבה טעם)
כ-1/4 כוס ציר ירקות – איך מכינים ציר ירקות בקלות ודואגים שתמיד יהיה בבית
מלח ים או הימאליה (לא חובה)
פלפל שחור גרוס
+ מלהיטים מחבת גדולה או סוטאז' עם ציפוי נון-סטיק איכותי, מעל להבה גבוהה. כשהמחבת חמה מעבירים אליה את הבצל ולא מערבבים, מניחים לו למשך דקה או שתיים כדי שייצרב היטב ורק אז מערבבים. ממשיכים לצרוב את הבצל במשך דקותיים נוספות, להשחמה, ריכוך והגרת נוזלים.
+ מוסיפים את השום הפרוס, מערבבים וממשיכים לצרוב לדקה נוספת. מוסיפים בזה אחר זה את יתר הרכיבים ומאפשרים להם להיצרב היטב לפני שמוסיפים את הרכיב הבא: טופו, חציל, קישואים ופטריות. לבסוף מוסיפים את העגבניה, תערובת התיבול ופטרוזיליה קצוצה, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות. הסוד של הצריבה היפה הוא סבלנות!
+ כשהירקות והטופו צרובים היטב ואפילו טיפה נדבקים לתחתית המחבת, מוסיפים מעט (לא להטביע!) ציר ירקות או מים ומערבבים ככה שמה שנדבק לתחתית מתמוסס ומוסיף עוד השחמה וטעם לכל הסיפור. מוסיפים חומץ תפוחים, מערבבים ומתבלים במלח (אם רוצים) ובפלפל. טועמים ואם צריך מתקנים תיבול. אם רוצים אפשר להוסיף עוד מעט נוזלים.
+ במקביל מרתיחים סיר עם שפע מים (אפשר עם מלח) ומבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן. מסננים ומגישים עם הירקות והטופו המוקפצים.
בואו לעקוב אחרי גם באינסטגרם – טעים שם לא פחות 🙂
עוד מנות טעימות שקל ממש להכין בלי שמן בדיוק בשיטה הזאת:
תגיות: טופו, חצילים, זוקיני, קישואים, ללא גלוטן, ללא שמן, בלי שמן, מתכונים בריאים, פסטה
קטגוריות: מהיר וטבעוני, פוסט נבחר, פסטה
בוקר אור!
במחבת טפלון לא ילך טיגון בלי שמן?
חומץ תפוחים מתאים תמיד כתחליף לחומץ רגיל או בלסמי?
תודה רבה!
היי היי, טפלון ונון-סטיק זה אותו רעיון 🙂 הכוונה למחבת עם ציפוי מונע הידבקות. האמת שגם במחבת אחרת זה יעבוד אבל עם יותר לכלוך 🙂
לגבי החומץ, חומץ רגיל הוא בהחלט יכול להחליף והוא גם נחשב יותר בריא. לחומץ בלסמי יש טעם מאד מובחן וגם צבע, אז זה לא יהיה בדיוק אותו הדבר.
אשמח לדעת איזה מכשיר ביתי מצליח להתמודד טוב עם שומשום 🙏🏼
היי, אם הכוונה לטחון שומשום אז מטחנת קפה/תבלינים היא המכשיר הכי טוב, גם ממש לא יקר 🙂