מרק עגבניות: לבשר את בוא הסתיו
גיחה קצרה אל מעבר לים גרמה לי להחמיץ את היורה המדובר שירד. זה לא אומר שלא דמיינתי את ריח הגשם ורצתי להכין מרק ראשון של סתיו
בביקור האחרון שלי בשוק הכרמל פתאום הרגשתי צורך בלתי נשלט למלא את העגלה בעגבניות. הן קרצו אלי כמו שמש אדומה מתפרצת של סוף קיץ, שעדיין מורגש במיוחד ביום חם באמצע השוק הצפוף. מיד הרגשתי שלהכין מהן מרק קטיפתי זה הדבר הכי נכון לעשות, כדי לקדם את הימים הראשונים של הסתיו ולהזמין את הגשם לחזור. ואולי זה בכלל היה הביקור באיטליה וההתענגות על רטבי עגבניות עמוקים ונהדרים, שהשאיר אותי עם חשק עז למרק עגבניות של פעם, כמו בילדות. כזה שמוסיפים לו כף או שתיים של אורז ואי אפשר להפסיק לאכול.
כשהייתי ילדה אהבתי מאד מרק עגבניות עם אורז. למרבה הזוועה זה היה ברוב המוחלט של המקרים מרק מוכן מאבקה (סלחי לי אמא, היכן שלא תהיי, את יודעת שזה נכון!). אחרי שנים הכנתי כמה פעמים גרסה פשוטה ומצוינת של מרק עגבניות עם שום (הרבה שום) מהספר האלמותי של חנוך פרבר ז"ל "הנאות פשוטות", שבלה הכלבה המקסימה ריטשה לגזרים ואיננו עוד (אם למישהו בקהל יש את הספר – אשמח לקבל את המתכון!). הוא היה טעים לאללה, אבל ממש לא המרק "ההוא". עכשיו, עם פרוץ החשק והדוכנים שמלאים בעגבניות תמר נהדרות, החלטתי לנסות להכין מרק עגבניות מכל הלב, שיהיה פשוט אבל מלא טעם. לפי המהירות שבה הקערה של הבן שלי התרוקנה, נדמה לי שגם הוא יתגעגע אליו.
הירשמו עכשיו לסדנת בישול טבעונית עם אורי שביט
מרק עגבניות
באארור שהכי כיף להשתמש בעגבניות תמר בעונה ואם אפשר, לערבב כמה זנים של עגבניות בסיר אחד. ובאאארור שהכי טוב להשתמש בציר ירקות עשיר ולא בסתם מים. אבל אני מבטיחה לכם שגם אם תשתמשו בעגבניות תמר איכותיות מקופסת שימורים ובמים במקום בציר, עדיין יצא לכם מרק פצצה. הכמויות לסיר די גדול, אפשר לקצץ בחצי אם רוצים.
10-12 עגבניות תמר בשלות (או 2 קופסאות עגבניות שלמות איכותיות)
2 בצלים סגולים, קצוצים דק
4-5 שיני שום ישראלי, קצוצות דק
3-4 גבעולי סלרי עלים, קצוצים דק (עם העלים)
1/2 כוס שמן זית איכותי
1/2 כפית פפריקה מעושנת (לא חובה)
2 כפיות סוכר חום
2 כפות מיץ לימון טרי
2-3 עלי דפנה
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
1-1.5 ליטר מים או ציר ירקות
להגשה: בזיליקום טרי קצוץ, 2 כפות אורז עגול מלא מבושל
+ מחממים שמן זית בסיר ומאדים את הבצל, השום והסלרי במשך כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח (זהירות לא לשרוף).
+ חותכים את העגבניות לקוביות ומוסיפים לסיר יחד עם המיץ. מוסיפים פפריקה מעושנת (לא להגזים!), סוכר, מיץ לימון ועלי דפנה ומתבלים במלח ובפלפל. מערבבים וממשיכים לבשל כ-5 דקות.
+ מוסיפים את הנוזלים (כדאי בהדרגה, תלוי בכמות המיץ שבעגבניות), מביאים לרתיחה ומבשלים כ-30 דקות, עד שהמרק מסמיך. טוחנים היטב בעזרת בלנדר מוט, טועמים ומתקנים תיבול. מגישים עם בזיליקום קצוץ ואורז מלא.
תגיות: אורז, עגבניות, אורי שביט, מרקים, מרק עגבניות
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
הנה עוד סיבה לאהוב את החורף (ושרק יגיע כבר)
סוף הקיץ ידוע כזמן הכי טוב להצטייד בכמויות אדירות של עגבניות טעימות ולהכין מהן מרקים ורטבים שיספיקו לכל החורף
יצא מושלם!
מאוד טעים וגם קליל (גם להכנה וגם במרקם) תודה!
כיף לשמוע! 🙂