איך אומרים טבעוני בגרוזינית? חינקאלי על טהרת הצומח
הטבעוניות שנהנות יותר חוגגות שנתיים בחאפלה גרוזינית על טהרת הצומח, עם האישה שהפכה לסמל של שמחת חיים והנאה
מעטים התל אביבים, בטח הבליינים שבהם, שלא העבירו כמה ערבים שמחים במיוחד על הבר-שכבר-ראה-הכל של המסעדה הגרוזינית היפהפייה והחד פעמית של ננה שרייר, שחלקכם ודאי מכירים מהסדרה "מחוברות". מהשירים המקסימים המודפסים על המפיות, דרך העיצוב האקלקטי והחד פעמי ועד האוכל האותנטי הנהדר המוכן ביד אוהבת – "ננוצ'קה" היא הרבה יותר מבית אוכל ואלכוהול, היא מוסד. מאז המעבר שלי לטבעונות לא הגעתי לשם, כי ידעתי שהתפריט הגיאורגי הנפוץ לא ממש מחבק את מי שהשאיר את הגבינות והבשר מחוץ לצלחת, או כמו שסיפרה לי ננה שחזרה לאחרונה מביקור בגיאורגיה: "הם לא ממש מוכנים לטבעונות".
אבל ננה עצמה היתה מוכנה לטבעונות ועוד איך – לפני כמה חודשים התחילה להריץ במסעדה תפריט צמחו-טבעוני מיוחד כל שבוע ביום שני, שזוכה להצלחה רבה ובצדק. אכלתי שם פחאלי (פלטה של מאזטים) שהיו בה בין היתר סלט מנגולד בלתי נשכח, גלילות חצילים נפלאות וקולרבי כבוש פריך ומתובל. כמובן שטרפתי גם חינקאלי נהדרים, כיסוני הדגל הגרוזיניים האהובים, בגרסה טבעונית למהדרין שנותנת פייט רציני לכל קרעפלך שתציבו מולה. בקיצור, מתברר שלמרות שעדיין לא נמצאה מילה בגרוזינית ל"טבעוני" – המטבח הזה יכול לגמרי בקלות להיפרד מהמוצרים מן החי ולחגוג את שמחת החיים הטבועה בו עם שפע המרכיבים שמעניק לנו הטבע.
כשהתקרב המועד של יום ההולדת השני לבלוג "טבעוניות נהנות יותר", התחלתי לחשוב על המקום הכי מתאים לחגוג בו את המאורע המרגש. מאז הטור הראשון שסיפר על קפיצת הראש הפתאומית שעשיתי מגרגרנות חסרת מעצורים לטבעונות מוחלטת, זרמו הרבה מאד מים בסצנה הקולינארית הטבעונית בישראל. מסעדות טבעוניות נפתחו, עשרות ומאות מקומות החלו לסמן מנות מן הצומח בתפריטים, אפליקציות לחיפוש מנות טבעוניות התמקמו בסמארטפונים, ואלפי מתכונים מעוררי תיאבון הציפו את הרשת והגיעו גם לתכניות הבישול. ידעתי שאת ההתעוררות המשמחת הזאת צריך לחגוג במסיבה אמיתית, שחוגגת את ההנאה שלי מאוכל ומהחיים, שלא וויתרתי עליה כאשר הוצאתי את בעלי החיים מהצלחת שלי. מה הפלא שהמחשבות שלי נדדו מיד לבר של "ננוצ'קה"?
לכבוד המאורע ייפרד דוד, השף המוכשר של "ננוצ'קה", ממוצרי החלב, הבשר והביצים לטובת תפריט מיוחד שכולו על טהרת הצומח. מי שרוצה ליהנות ממטעמים גיאורגיים גם במטבח הפרטי, מוזמן להתנסות במתכונים ביתיים שהצלחתי לחלץ ממנו (מינוס תבלינים מסורתיים מיוחדים שקצת יותר קשה לשים עליהם את היד) ומי שיודע איך אומרים "טבעוני" בגרוזינית, מוזמן לעדכן אותי.
המסיבה של "טבעוניות נהנות יותר" תתקיים ביום שני 11.11.13 החל מ 19:30. ב"ננוצ'קה", לילינבלום 30 תל אביב. להזמנת מקומות צלצלו 03-5162254
גלילות חצילים ממולאות באגוזים
אגוזי מלך הם כנראה המוצר הנצרך ביותר בגיאורגיה, אולי חוץ מרימונים. המילוי הנפלא הזה שהם מככבים בו, הוא שידוך נהדר לבשר הרך הנימוח של החצילים.
חומרים ל-10 מנות
3 חצילים גדולים, פרוסים לאורך בעובי חצי סנטימטר
מלח גס
קורנפלור לקימוח
שמן לטיגון
למלית:
300 גרם אגוזי מלך טחונים גס
5 שיני שום כתושות
1/2-1 פלפל חריף קצוץ
1/4 צרור כוסברה קצוצה
3-4 כפות תערובת עשבי תיבול קצוצים: שמיר, בזיליקום ונענע
1/4 כוס חומץ בן יין לבן
מעט פפריקה חריפה
מעט כורכום
מלח, פלפל
+ בוזקים מלח על פרוסות החציל, מניחים במסננת למשך חצי שעה, שוטפים ומייבשים.
+ מחממים שמן במחבת, מקמחים את פרוסות החצילים בקורנפלור ומטגנים משני הצדדים, עד להזהבה. מעבירים לנייר סופג.
+ מערבבים את חומרי המלית ומתבלים. התערובת שמתקבלת צריכה להיות נוחה למריחה, דומה במרקמה לממרח חומוס. אם התערובת סמיכה מדי, מדללים במעט מים.
+ מורחים שכבה דקה של המלית על פרוסות החציל, ומגלגלים לגלילות. משהים במקרר שעה לפני ההגשה, לספיגת טעמים. מניחים על כל צלחת 2-3 גלילות ומגישים.
פחאלי מנגולד
פלטת המאזטים הגרוזינית היא מנה קבועה בתפריט של ננוצ'קה ולמרבה האושר – כולה טבעונית. סלט המנגולד העוקצני הזה הוא ללא ספק ה-כוכב של הצלחת, ואיזה כיף שכל כך קל להכין אותו בבית.
חומרים ל-10 מנות:
2 ק"ג מנגולד
250 גרם אגוזי מלך טחונים
1/2 1 כפיות זרעי כוסברה טחונים
1/2 1 כפיות שום כתוש
1/2-1 פלפל חריף קצוץ
מלח
+ חותכים וחולטים את המנגולד: מפרידים בין העלים לגבעולים. מרתיחים כמות גדולה של מי מלח בסיר. חולטים תחילה את הגבעולים במשך 5 דקות, מוסיפים את העלים וחולטים יחד 2-3 דקות נוספות. מסננים, מעבירים לקערה של מי קרח וסוחטים. קוצצים גס ומעבירים לקערה.
+ מוסיפים למנגולד החלוט את שאר החומרים, מתבלים וטועמים. משהים כשעה במקרר לספיגת הטעמים.
+ גיוון: מחליפים את המנגולד ב-3 תפוחי אדמה או ב-6 גזרים, מבושלים וחתוכים לקוביות. מתבלים ב 2-3 כפות תערובת עשבי תיבול (כוסברה, שמיר, בזיליקום ופטרוזיליה).
חינקאלי פטריות ועדשים
על המתכון הקל והסופר-טעים הזה אחראית גליה קלדרון ויסמן המוכשרת, שעובדת במטבח של "ננוצ'קה" ותרמה לא מעט להצלחה של התפריט הטבעוני השבועי שם. מי אמר שחייבים ביצה כדי להכין בצק?
חומרים ל-45 יחידות
לבצק:
250 גרם קמח לבן
250 גרם קמח דורום
1 כף שמן זית
כ-1 כוס מים
למילוי:
1/2 1 כוסות עדשים ירוקות (רצוי בלאדי) מושרות במים כ-3 שעות ומבושלות לריכוך
1 סלסלה פטריות שמפיניון, קצוצות
1 כרישה, קצוצה
2-3 שיני שום
מעט אגוז מוסקט מגורד, מלח, פלפל
שמן צמחי
+ מכינים את הבצק: מניחים בקערה את הקמחים, כף שמן זית ו-1/2 כוס מים ומערבבים. לשים ומוסיפים מים בהדרגה לפי הצורך (עד כוס אחת) רק עד לקבלת בצק אחיד ומעט גמיש (לישת יתר תגרום לבצק להיות "לעיס"). עוטפים בניילון נצמד ומניחים במקרר למשך שעה.
+ מכינים את המילוי: יוצקים למחבת מעט שמן ומעט מים ומחממים. מטגנים-מאדים מטגנים במעט שמן ומים את הכרישה והפטריות במשך 2-3 דקות עד לריכוך. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט.
+ במעבד מזון טוחנים את העדשים עם שיני השום ומעבירים לקערה. מוסיפים את הפטריות והכרישה ומערבבים היטב.
+ מרדדים את הבצק במכונת פסטה לדפים בעובי מס' 2. קורצים מהבצק עיגולים בעזרת כוס ומניחים בערך כף המילוי במרכז כל עיגול. מקפלים את הבצק ומהדקים את השוליים היטב.
+ מרתיחים בסיר מים מומלחים. מבשלים את החינקאלי כ-8 דקות במים מבעבעים, עד שהחינקאלי צפים על פני המים. מוציאים עם כף מחוררת ומגישים.
תגיות: מנגולד, ננה שרייר, ננוצ'קה, גרוזיני, חינקאלי, קרפלעך, מתכונים גרוזיניים, חצילים, חינקלי, אגוזים, פחאלי, אורי שביט
קטגוריות: מאפים, פוסט נבחר, שפים מבשלים
ננוצ'קה – בחירה מצויינת לחגוג בשמחה צבע וטעמים.
קודם כל אני רוצה להגיד שהיה ערב מצוין עם תפריט עשיר ומדהים שלא היה מבייש אף תפריט אחר שהוא לא טבעוני
באמת היה מדהים גם האוכל, השירות והאווירה
אני ממש ממש אשמח אם יהיה ניתן לפרסם 2 מתכונים שמאוד אהבנו ואולי אפילו מתכון 3 שלא זכינו לטעום כי המנה נגמרה כה מהר:
חינקאלי גבינת סויה
מרק לוביו
המנה שנגמרה לפני שהגענו -ארטישוק שווילי
ודבר אחרון – הבנתי שכל שני יש בנוסף לתפריט הרגיל תפריט טבעוני, זה נכון?
היי מוראל, תודה על המילים הטובות! אנסה להשיג עוד מתכונים.. בכל מקרה אכן בימי שני יש מנות טבעוניות מיוחדות בננוצ'קה 🙂
איזה כייף שמסעדה יצירתית ומיוחדת כמו ננוצקה מפתיעה בתפריט טבעוני. עכשיו אפשר לחגוג טבעונות בסטייל .
בבקשה…מתכון לקציצות האהבה של ננוצ׳קה!!!!
פליז!!!
מבטיחה לנסות.. 🙂
כן , פליז ?? כדורי הסייטן האלה מעלפים!
מצפה בקוצר רוח למתכון…
ואם לא המקורי בטח יש לכן הצעה שמתקרבת…
ההי מצאתי ליד פח זבל בתל אביב ספאי בישול במצב מעולה. אחד מהם היה הבידול הגאורגי. כמי שטיילה בגאורגיה וטסה לשם שוב השבוע, לקחתי את הספר ואכן הוא אוצר נפלא. את המסקנות על מחזור ועל זבל תסיקו לבד. יום נפלא! 😉 😉
הגלילות חצילים עם אגוזים הוגשו לערב ראש שנה ן….נטרפו!!
משמחות ללב אנוש 😛
כמה יצא לך?
היי אורי, לדעתך, אפשר להכין כמות גדולה של חינקאלי ולהקפיא לפני בישול?
כן.
הי אורי 🙂 האם במקרה את יודעת איפה אפשר למצוא את המתכון לבורקס/קניש עדשים או שעועית של ננוצ'קה?
אצל ננה 🙂 אני מניחה שאת מתכוונת ללוביאני, מאפה שממולא בשעועית אדומה? ממממ מתה על זה!
שלום רב נהנת מאד מהתפריטים. האם אני צריכה להזמין מקום באם אני רוצה לבוא למסעדת ננוצקה
תודה מראש
מיכאלה
היי מיכאלה, כן רצוי להזמין מקומות מראש.
שלום, האם אפשר להשתמש בקמח כוסמין או קמח מלא במקום קמח לבן במתכון לחינקאלי?
תודה
היי דיאנה, לא ניסיתי אבל הייתי הולכת על כוסמין.
אל גלילות החצילים אני חוזרת שוב ושוב לבקשת הקהל – נפלא.
נהדר!
מה אפשר לעשות עם המילוי שהוא לא חינקאלי?
היי סאני, אני מניחה שאפשר לאכול ככה בתור תבשיל ואפילו לטחון גס, להוסיף חומר מייצב (כמו קמח חומוס/עדשים) ולהכין קציצות. לא ניסיתי!