עוגת שזיפים אפוייה ונהדרת של סבתות
רוהאן פלאות
לפני שנדבר על המתכון לעוגה הנהדרת הזו, אני רוצה לדבר רגע על העולם.
או אם להיות מדוייק יותר, על העולם שבו כל אחת ואחד מאתנו חיים.
אני מאמין בצורה ברורה מאד שכולנו חיים סיפור. אנו חיים את הסיפורים שאנו מספרים לעצמנו, ומתוך הסיפור הזה אנו תופשים את ההעולם ומה שקורה בו. ה-אמת היא כנראה דבר חמקמק מאד. בסוף, לכל אחד מאתנו יש את הסיפור שלה ושלו (שכמובן אפשר גם לשנות..) ובהתאם לכך נחווים חיינו.
אז הפעם אני רוצה לחלוק סיפור, כל כך עתיק שהוא כבר מיתוס. אולי שמעתם עליו, ואולי לא. אני מוצא שהזקנות שליידי יודעות דברים, ואחד מהדברים שהן יודעות זה סיפורים כל כך עתיקים שהם כבר הפכו למיתוס. והנה המיתוס על הבקתה שמעבר לקשת בענן :
מעבר לקשת בענן יש בקתה.
ובבקתה הזאת תמיד תמיד תמיד יש אור.
ובבקתה הזאת שנמצאת ממש מעבר לקשת בענן יש אישה אחת מאוד מאוד זקנה, ויש לה הרבה מאוד חתולים.
והאישה הזאת שולחת את החתולים שלה לכל מקום, כדי לאסוף רסיסים של חלומות שנשברו.
והחתולים מביאים את הרסיסים אליה, והיא מבשלת אותם בתוך קערה גדולה
והעשן שיוצא מהבקתה צובע את הקשת בכל הצבעים שלה.
וזהו.
עכשיו, אני יודע שכולנו יודעים (או נדמה לנו שאנחנו יודעים) שקשת היא בעצם השתברות של אורות מתוך שבעקבות מפגש עם מים וכל מיני עניינים של גלים ומנסרות יוצרת תופעה אופטית של צבעים או משהו כזה. ואני תמיד שואל את עצמי באיזה עולם אני רוצה לחיות. מכיוון שאני לא יודעי מי יודע את ה-אמת, אני יודע שאני יכול לבחור סיפור.
ובשבילי, לחיות בעולם שבו קשת היא לא רק השתברות של גלי אור, אלא גם רסיסים של חלומות שנשברו שבושלו על ידי זקנת חתולים כדי לתת השראה לחלומות חדשים – הוא עולם הרבה יותר מוצלח. ולכבוד המיתוס, ובעיקר לכבוד הזקנות המבשלות – הנה העוגה הכי סבתאית שאני מכיר, ובעבור אי אילו היא ממש, אבל ממש חלום שהתגשם.
עוגת שזיפים
אם בדיוק יש לכם פירות שמחכים לגאולה – זה הרגע להשתמש בהם ואפשר בכיף להחליף את השזיפים באפרסקים.
חומרים לתבנית בקוטר 26 ס"מ
200 גרם (קצת פחות מכוס) שמן קוקוס מומס
300 גרם (1/4 1 כוסות) סוכר
1 שקית אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתייה
1 תפוח מרוסק בפומפיה או במג'ימיקס (לא להגיע למצב של גרבר)
כמה גרגרי מלח (עדיף עם ברכה, לאלו שקראו את המתכון הקודם)
350 גרם (1/2 2 כוסות) קמח (אפשר לשלב קמח מלא)
1/2 כוס חלב קוקוס
1/2 כוס חלב סויה/אורז/שקדים
3 כוסות שזיפים חתוכים גס
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מניחים את כל החומרים בקערה ומערבבים היטב. יוצקים לתבנית משומנת ואופים 40-55 דקות (תלוי בתנור) עד שהעוגה מתייצבת וקיסם שננעץ במרכזה יוצא עם פירורים לחים.
אני מאחל בחירת סיפורים מוצלחת, ובתאבון!
סדנאות בישול טבעוניות עם אורי שביט
תגיות: קינוח, עוגה, רוהאן פלאות, שזיפים
קטגוריות: פוסט נבחר, מתוק, קינוחי פלאות
נראה מהמם ובדיוק מה שבא לי להכין:) כתבת תבנית 26, האם מתאים לתבנית פאי או לתבנית גבוהה יותר?
תבנית קפיצית רגילה
כחלק ממכלול דברים להעצמת ילד הצמי"ד שלי פתחתי לו ערוץ יוטיוב. בקישור הזה הוא מכין את העוגה הזו
https://youtu.be/ELae5sBU7fQ
https://youtu.be/FauQYe-lTiU
תודה לך אורי על מתכונים נפלאים וטעימים
הי חלב קוקוס הכוונה לזה שבקרטון כמו שמכינים קארי?
אכן
וואו! הכנתי, ויצא מצוין! וממש פשוט:) שידרגתי עם נקטרינות ודובדבנים ויצא מעולה.
רק שאלה: אם רוצים טעם פחות "קוקוסי", שמן קנולה וחלב טבעוני אחר יעשו את העבודה לדעתך?
לא ניסיתי.. הייתי מוסיפה יותר תפוחים מרוסקים וחלב צמחי אחר אבל בכמות קטנה יותר, שלא יצא דליל
אגב יש גם שמן קוקוס ללא טעם וריח, לדעתי זה יותר משמעותי מהחלב
הי תנור על טורבו?
כן
תודה רבה מאוד על מתכונים נפלאים. השתמשתי בקמח כוסמין והחלפתי את התפוח באגס (אין תפוח בבית) ובמקום הנוזלים הוספתי כוס קרם קוקוס. יצאה נפלא. שוב תודה רבה ושבת שלום. 🙂
מה אפשר במקום תפוח אם חסר?
סליחה על העיכוב, לא הייתי בארץ.. אני מניחה שהסתדרת אבל אולי אגס מוצק היה עושה את העבודה.
יצא מושלם! עשיתי עם קמח כוסמין וחצי כוס מייפל במקום הסוכר. (יש לנו עץ מלא שזיפים וזה פתרון מושלם לעונה)
נראה מצוין. האם אפשר לעשות אותה לדעתך ללא גלוטן? (או – מה במקום הקמח?…). תודה.
לדעתי אין בעיה להשתמש בקמח ייעודי ללא גלוטן.
תודה אורי! ממש באותה הכמות לדעתך? אני יודעת שיש לעיתים שוני בכמויות.
הממ.. את זה אני כבר לא יודעת 🙂 אולי תנסי להתייעץ בקבוצות לנמנעים מגולטן/חולי צליאק.
אני הכנתי עם שמן קנולה פשוט ויצא מעולה. תודה
היי, הכנתי אותה.פעם אחת והיא מושלמת רק כל הלילה הבטן.הייתה הפוכה/: חשבתי אולי שמתי יותר מדי א.אפייה, רשמת שקית אפשר אולי פחות?
היי מאי, אני חושבת שזה לא קשור לאבקת האפייה, אם כבר אולי השזיפים לא באו לך בטוב 🙂 ואולי זה בכלל לא היה קשור לעוגה?
האם נראה לך שניתן להחליף את השזיפים באגסים? תודה.
נשמע לי שזה יהיה מהמם 🙂
פעם שאלתי על אגסים ועכשיו שואלת על תפוחים – נראה לך שיעבוד עם תפוחים במקום שזיפים ואם כן, האם להשאיר את התפוח המרוסק? אני פשוט כל כך אוהבת את העוגה הזאת שאני מנסה להתאים אותה לכל עונה 🙂
היי, כן וכן 🙂 ואיזה כיף שאת אוהבת!
עוגה מעולה!!
במקום רסק תפוחים השתמשתי בכף זרעי צ'יה מושרים בכוס מים, במקום חצי כוס חלב קוקוס השתמשתי בסך הכל בכוס חלב סויה. שמתי המון שזיפים, עשרה לפחות. הוספתי גם כחצי כוס שבבי קוקוס. יצא מעולה, כולם אהבו!
איזה יופי, נשמע מעולה!!
יצא וואו !
הכנתי אותה, יצאה נפלא וזכתה לשבחים…תודה רבה רבה.
אגב שני שלי מהשזיפים ערבבתי עם העוגה, ושליש פיזרתי מעליה ועל זה את הסוכר וניל.. ממליצה בחום.
נשמע נהדר!!