פיצה צרפתית: מאפה פיסלדייר עם בצל וירקות
הכירו את האח הצרפתי המושלם של הפיצה האיטלקית, שבמקום גבינה מקבל את העסיסיות הקרמית שלו דווקא מבצל. תוסיפו לזה קרם טופו מתובל ותבינו איך אתם אופים לעצמכם פיצה א-לה פרובנסאל!
למי שעוד לא יצא לו לתת ביס בפחמימה המושלמת הזו, הכירו את פיסלדייר Pissaladière – אחד המאפים הצרפתיים המעולים, שמככב בעיקר באזור פרובאנס ומושפע ללא ספק מהשכנה דמויית המגף. הבסיס של המתכון המקורי טבעוני לחלוטין – הבצק חף מביצים (ממש כמו בפיצה), הציפוי נטול גבינה וגם רוטב עגבניות אין בו, אלא תועפות של בצל שטוגן-בושל בעדינות לכדי קרם עסיסי וטעים במיוחד. ברוב המקרים, על המאפה יונחו תוספות מן החי, אבל מי צריך אותן כשיש תוספות כל כך נהדרות מהצומח?
אחד הרגעים היותר משעשעים/עצובים/מחקו את המיותר בהיסטוריה של הקולינאריה האמריקאית, היתה ההכרזה של הקונגרס לפני בסך הכל שמונה שנים, שמנה של פיצה יכולה להיחשב למנת ירקות מבחינה תזונתית, ככל שזה נוגע להסעדה של ילדים במערכת החינוך. קמח לבן, גבינה שמנה ומעובדת, שפע סוכר? למי אכפת, כל עוד יש רוטב עגבניות זה מספיק. במקרה של המאפה שהכנתי, אני חייבת לומר שהוא לוקח את הפיצה האמריקאית בהליכה – יש בו קמח כוסמין מלא, הוא באמת עתיר ירקות מזינים וכדי לוודא שתוכלו לקרוא לו ארוחה מלאה בלי להתבלבל, הוספתי לו שכבה של קרם טופו עשיר בחלבון. את הקרם הכנתי מטופו מתובל בסגנון פרובאנס, כדי לוודא שהחיבור לשורשי המאפה יהיה מושלם. הוא העניק לו עסיסיות, קרמיות וטעמים ממש מוצלחים של עשבי תיבול ופלפלים.
רעבים לעוד? בואו להציץ אל מאחורי הקלעים של המתכונים בחשבון האינסטגרם שלי
פותחים שנה בריאה! הירשמו עכשיו לקורס החדש "עוברים יחד לאורח חיים בריא"
פיסלדייר: מאפה צרפתי עם טופו וירקות
כדי שתוכלו לגוון יש לכם כאן שתי וריאציות של תוספות, שתיהן טעימות ויפהפיות. אפשר לסדר אותן ביד חופשית כמו שאני עשיתי, או להניח בצורה הקלאסית של שתי וערב, כשבמרכז כל מעויין שתקבלו מניחים זית או פטריה. ראו בסוף המתכון גיוונים ורעיונות מפתיעים 🙂
חומרים ל-2 מאפים
לבצק:
2 כפיות (9 גרם) שמרים יבשים
1 כוס מים חמים
1/4 כוס שמן זית
1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח לבן
1/2 1 כוסות (195 גרם) קמח כוסמין מלא
1 כפית מלח
מעט קמח תירס לרידוד (לא חובה)
לבצל (ראו בסוף טיפ למי שלא אוהב בצל!):
500 גרם (כ-4 יחידות) בצל, מקולף, חצוי ופרוס דק
3-4 כפות שמן זית
1 כפית סוכר
1/2 כפית מלח
לטופו:
1 חבילה (300 גרם) טופו תנובה מתובל בסגנון פרובאנס
2 כפות שמן זית
לתוספות:
10 גבעולי אספרגוס דקים
כ-4 פטריות פורטובלו קטנות, פרוסות
2 פלפלים אדומים גדולים, קלויים ומקולפים (אפשר לקנות), חתוכים לרצועות
10 זיתי קלמטה או זיתים שחורים מגולענים וחצויים
תבלינים לפי הטעם: עלי תימין טריים, רוזמרין קצוץ, אורגנו יבש, פלפל שחור גרוס.
+ מתחילים בהכנת הבצק: מערבבים בקערה קטנה מים חמים ושמרים ומשהים ל-5 דקות. מוסיפים את השמן ומערבבים.
+ מניחים בקערת המיקסר את שני סוגי הקמח ומלח ומערבבים לפיזור אחיד. מוסיפים את תערובת השמרים ומתחילים ללוש במהירות איטית בעזרת וו לישה. אחרי שהחומרים מתאחדים בודקים אם צריך להוסיף עוד מעט מים וממשיכים ללוש כ-10 דקות, עד לקבלת בצק חלק וגמיש.
+ משמנים מעט קערה אחרת ומעבירים אליה את הבצק. מכסים בניילון ומשהים לתפיחה במקום חמים במשך כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
+ בינתיים מכינים את כל התוספות: יוצקים שמן זית למחבת רחבה ומחממים מעל להבה בינונית. כשהשמן חם, מוסיפים את הבצל הפרוס ומטגנים בעדינות תוך כדי ערבוב. המטרה שלכם – שהבצל יתרכך מאד אבל לא ישחים בכלל, אז חשוב לא לעזוב אותו לבד, לערבב מדי פעם ולהישאר בסביבה. מוסיפים סוכר ומלח ומערבבים וממשיכים לבשל-לערבב לפחות 10 דקות (אפשר גם להפליג לחצי שעה ויותר, תלוי כמה אתם רציניים). מסירים מהאש ומניחים להתקרר.
+ טוחנים את הטופו במעבד מזון יחד עם שתי כפות שמן זית, עד לקבלת קרם חלק.
+ מרתיחים שפע מים בסיר, קוטמים את הקצה של גבעולי האספרגוס וחולטים לדקה במים הרותחים. מעבירים למים קרים מאד, רצוי עם קוביות קרח, לעצירת הבישול ושמירה על הצבע הירוק המקסים. חותכים למקטעים באורך 5-6 ס"מ.
+ מחממים תנור ל-230 מעלות. מניחים קרוב לתחתית התנור תבנית שטוחה וגדולה או אבן שמוט לאפיית פיצה.
+ מרדדים ומצפים: מניחים נייר אפייה על משטח עבודה ומעבירים אליו את הבצק. לשים מעט ומחלקים לשני חלקים שווים. מכסים אחד מהם בזמן שמרדדים את השני על גבי הנייר (אפשר לפזר עליו קצת קמח תירס) למלבן דק בעובי 3-4 מ"מ. מעבירים לתבנית גדולה ומרדדים באותו אופן את מחצית הבצק השניה.
+ מורחים על כל יריעת בצק מחצית מקרם הטופו בעזרת כף (משאירים שוליים צרים נקיים) ומפזרים מחצית מהבצל, כך שיכסה את כל שטח הבצק. מסדרים על כל בצק צמד תוספות: פלפלים עם זיתים או אספרגוס עם פטריות. מפזרים תבלינים (לא צריך להוסיף מלח – יש מספיק בבצק, בבצל ובטופו) ומשהים למנוחה של 10 דקות.
+ מזלפים מעט שמן זית מלמעלה ומעבירים בזהירות את נייר האפייה עם הבצק לתבנית או לאבן הלוהטת שבתנור. אופים 10-15 דקות, עד שהתחתית שחומה ופריכה והתוספות צלויות (לצבע שחום יותר אפשר להעביר את המאפה לחלק העליון של התנור לקראת סוף האפייה ולהגביר את החום).
+ מוציאים מהתנור, ממתינים 2-3 דקות ופורסים למלבנים קטנים. אוכלים חם או בטמפטורת החדר.
המתכון בשיתוף סויה תנובה.
שינויים וגיוונים:
- אם אתם ממש לא סובלים בצל אתם לא חייבים לוותר על המתכון – נסו לקצוץ דק כרוב לבן ולטגן-לבשל אותו באותו האופן. לא אותו הדבר, אבל מגניב!
- ברור שאפשר לגוון עם תוספות אחרות שאוהבים (רק אל תגלו לצרפתים).
- ברור שאפשר להכין מקמח לבן בלבד (סה"כ 3 כוסות = 280 גרם).
מי רוצה עוד בצק?
רולדת של בצק פילו במילוי כרובית בטחינה
תגיות: אספרגוס, בצל, פוקצ'ה, צרפת, פיסלדייר, פטריות, טופו, פלפלים, פיצה
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני